Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-12-11 17:21

Fredagsmys: Nytt opinionsrekord för Liberalerna enligt Sifo - och MP ut ur riksdagen

Dags för fredagsmys. Tänkte egentligen skriva något annat, men så såg jag att de så kallade Liberalerna hade fått nya rekordsiffor i Sifos opinionsundersökning, betald av den liberala tidningen SvD. Och MP åker ur riksdagen igen.
Liberalerna håller tal i Almedalen. Nä, det här fotot blir aldrig tråkigt.
Det nya rekordet för Liberalerna är alltså 3.0% i Sifos senste opinionsbarometer. Det är alltså ett bottenrekord. Just när de gamla ungdomspolitikerna som fokuserar på syskonkärlek och kärlek till avlidna, samt antagligen även djur skulle in i riksdagen. Så det kan gå.

Annars är det inga större förändringar i Sifo-undersökningen. KD och SD backar med 0.4 procentenheter respektive 1.0 procentenheter, Moderaterna går framåt med 0.9 procentenheter och S går fram med 0.8. Miljöpartiet åker återigen ur riksdagen på 3.7%, men det är alltså inga rekordsiffror, som istället hittas nere på 3.5%.

Men således en riktigt mysig fredag. 

Ha det nu riktigt mysigt där i er isolering.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

36 kommentarer:

 1. Jag har en Bollinger i kylen i väntan på att fejkliberalerna skall åka ur riksdagen.

  De har fullständigt supit bort hela det liberala idearvet för att vara älskade av sina kärnväljare - folkskollärare, socialsekreterare, distriktsköterskor och lärare. Väljarsympatierna har alltid gått före ideologiska grundfrågor.

  Grundproblemet är antagligen kopplingen till nykterhetsrörelsen och dess inflytande över partiet. Man ser det inte förrän man börjar läsa lite historia och identifiera nyckelpersoner, men folkpartiet har i princip varit en helägd franchise till IOGT under alla år jag känt dem. Det har gjort att de har hamnat snett i varenda principiellt viktig fråga som de råkat vara inblandade i - förbud, straff och övervakning har varit det enda som kommit ur folkpartiet de senaste 25 åren.

  Finns mycket att säga om detta. Håller Bollingern på 8 grader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl till och med riktigt illa när nykterhetsrörelsen har supit bort...

   Radera
  2. Vi kommer hyra restaurang och köra valvaka i Stockholm för att fira detta, du är varmt välkommen med din Bollinger!

   Radera
  3. Nänänänä. SÅ liberala kan vi inte va så man får ta med egen alkohol till restaurangen.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Tänk om man hade fått en hunka varje gång MP låg under spärren i nån opinionsundersökning!

  SvaraRadera
 3. Fp - liberala där man skall vara hård, hårda där man ska vara liberal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klockrent!

   Och jagvägrar kalla dom för L-ordet, bara man byter namn blir inte de största förbudsivrarna liberaler.

   Radera
 4. Hur går det för Centerpartiet? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja centerpartiet de har alltid velat.
   Så de kommer antagligen fortsätta att vela i framtiden också.

   Radera
  2. Tycker att C visat var de står den senaste veckan.

   Radera
  3. Socialliberal är bara ett nytt ord för sosse.

   Radera
 5. L det enda partiet som inte påverkas av corona restriktionerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en illusion. Går de ner ytterligare 10% är det fortfarande ca samma 3% som ingen bryr sig om.

   Radera
  2. Svinto, tror bestämt att han menar att de inte är fler än åtta...

   Radera
 6. Har varit i självkarantän sedan Mars. Bara träffat min sambo, mina barn och deras respektive. Mina utflykter begränsar sig till Biltema, Clasohlson, Bauhaus, och systembolaget. Det senare mer regelbundet. Antar att jag är en riktig mönstermedborgare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många säger att de har varit i karantän sedan mars. Men naturligtvis hade det varit säkrare att vara i karantän på mars.

   Radera
 7. Hyste någon form av förhoppning att Nyamko Sabuni skulle kunna återföda partiet men det som nu pågår får betecknas som palliativ vård.

  Dom sitter i en rävsax, en halva som vill vänsterut och en halva som vill högerut. Samtidigt som totala antalet väljare ligger stadigt parkerat under spärren.

  Frågan är om det finns några liberala frågor kvar att driva i Sverige, som kan attrahera massorna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt ena hälften gå till M, och resten till C och S. Partiet fyller ingen funktion längre.

   Radera
  2. Instämmer, men tyvärr är det så att partiers funktion har realpolitiska konsekvenser. Så nog är L et al mer som virus som angriper samhällskroppen, ungefär som corona och dess derivat, än något gott.

   Radera
  3. Framför allt lär det bli noll M-stödröster i nästa val, pga sveket...

   Radera
  4. Det är lite svårt i polariseringens tidevarv att profilera sig som liberal. Det gäller att hitta något att vara emot för att locka röster. Att vara för något, som nekrofili och andra perversiteter lockar inte så många.

   Radera
 8. Enligt SCB (om jag minns rätt) så är det fler utrikes än inrikes födda som röstar på landets största parti som även innehar statsministerposten. Måste vara unikt i västvärlden.

  L:s enda lilla chans är att bryta med S men Björklund var nog den som slog in den sista spiken i Likkistan.

  Att både L och Mp åker ur krävs nog för regeringsskifte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade nog varit unikt i västvärlden. Om det hade varit sant. Men det handlar givetvis om att en större andel av de utrikesfödda än inrikesfödda sympatiserar med socialdemokraterna. Lite drygt 40% av utrikesfödda sympatiserar med socialdemokraterna och ca 30% av de inrikesfödda. Hade nog varit en matematisk omöjlighet att fler utlandsfödda än inrikesfödda skulle rösta på socialdemokraterna givet senaste valdeltagandet och socialdemokraternas röstande. Men varför syna en bra historia?

   Radera
  2. Korrekt, det där hade jag fått rejält om bakfoten och lyckades med bedriften att ha mer fel än vanligt.

   S är dock det enda parti med större andel utrikes än inrikes födda sympatisörer vilket också lär fortsätta med tanke på de många sk sistagångsväljarna som är inrikes födda. Det förklarar nog en hel del av S-politiken med t ex bidrag till obskyra organisationer.

   Könsfördelningen är också intressant att notera där männen lutar betydligt mer åt höger.

   https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/demokrati/partisympatier/partisympatiundersokningen-psu/pong/statistiknyhet/partisympatisympatier-november-2020/

   Radera
  3. Kanske inte är så märkligt med tanke på hur stor andel av utrikesfödda som är arbetarklass i dagens Sverige. Även andelen utrikesfödda som arbetar inom offentlig sektor är en anledning till att så stor andel hyser sympatier med socialdemokraterna.

   Radera
  4. Och vi alla gör fel ibland. Inget konstigt med det.

   Radera
  5. SAP domineras idag av ej facklärda minoritetsarbetare likt t ex Demokraterna och tyska socialdemokraterna. Ofta utrikes födda eller andra generationens migranter.

   https://tobiashubinette.wordpress.com/2020/12/12/sd-ar-idag-ungefar-lika-stora-i-stor-stockholm-som-i-sydsverige-och-sd-dominerar-numera-den-vita-ovre-arbetarklassen-medan-sap-numera-domineras-av-den-icke-vita-lagre-arbetarklassen/amp/?__twitter_impression=true

   Radera
  6. Efter att ha läst Hubinettes blogginlägg och tittat på statistiken han bygger sitt resonemang på känns det som att han antingen har läst av statistiken fel eller att han myttar lite för att få ihop en bra bloggpost. Det är uppenbart att SAP är störst bland såväl facklärda som icke facklärda arbetare. SAP är lika stora bland facklärda som icke-facklärda (37,7%) medan sd är relativt större bland icke-facklärda, men bara marginellt. Dvs, motsatsen till vad Hubinette påstår.

   Radera
 9. Ta inte ut någon seger i förskott. Opinionsundersökningar är numera ytterst dubiösa. Det fins en stor väljargrupp som inte fångas upp i väljarundersökningar.

  SvaraRadera
 10. L är ett totalt irrelvant parti idag. Det finns inget starkt politiskt argument för att rösta på L.

  - Leijonborg tog dem upp mot 10% med kraven på språktest. Hade de fullföljt den linjen med att ställa krav på de som migrerar till sverige så hade de kunna ta en stor del av de väljare som gick till SD.

  - Björklunds auktoritära skolpolitik hade fungerat idag i förorsskolorna. Ordning, reda och krav - och konsekvenser för den som missköter sig.

  - L skulle ha kunnat ligga på om kärnkraften och kräva bevarande av alla reaktorer och utbyggnad av kärnkraft med 6 nya reaktorer - inte förnyelsebart. Förbered lagen om kärnkraftsutbyggnad så att de kan klubba den dag ett efter maktskiftet.

  Vad är de nu? En vindflöjel som ingen kan lita på. Tramsparti. Dags att dö.

  SvaraRadera
 11. Alla valsystem har sina fördelar respektive nackdelar. Vad vi idag upplever i Sverige är det proportionella valsystemets nackdelar där små extrema marginalpartier kan utnyttja sin vågmästareroll till att få ett inflytande över hur landets styrs som vida överstiger vad som ur demokratisk synpunkt kan motiveras av dessa partiers marginella folkliga stöd.

  Majoritetsvalsystem har andra nackdelar men med tanke på vad vi idag upplever skulle jag föredra ett majoritetsvalsystem infördes Sverige.

  SvaraRadera
 12. MP och L är som sådant där äckligt tuggummi som fastnar på skon. Jäkligt svårt att bli av med.

  SvaraRadera
 13. MÖP-perspektivet har inte riktigt kommit fram heller i Federlydebatten, kostigt att inte fler tänkt i de banorna: https://fondanalys.se/2020/12/12/ni-har-alla-fel-om-fredrik-federly/

  SvaraRadera