Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2020-12-04

Fredagsmys: Min topplista på Spotify för 2020

Ah, dags för fredagsmys till slut. Sedan i somras har jag varit kund hos förlustbolaget Spotify - trots allt måste det vara rejält prisvärt att låta aktieägarna betala för mina musik - och därför får jag i år för första gången vara med på leken om vad jag har lyssnat på mest via Spotify. Totalt icke-överraskande resultat följer.
Foo Fighters legendariska spelning på Nya Ullevi den 5:e juni 2018. Här framför Dave Grohl en balladversion av My Hero tillägnad ambulanssjukvårdaren som höll stilla hans ben när han bröt benet på föregående konserten på Ullevi. Sjukvårdaren fick sedan gitarren på scen. Göteborgs kommun vill nu riva Nordens antagligen mest legendariska rockarena.
De personliga Spotify-toplistorna för 2020 kryllar det ju av i sociala medier just nu. Så jag vill inte vara sämre. Vän av ordning undrar kanske varför förlustbolaget släpper dessa redan i slutet av november, men det beror på att man itne vill paja listorna med All I want for Christmas is you!, Last Christmas och Happy New Year.

Nä, för de som följer bloggen är nog resultaten absolut noll och ingen överraskning alls.
Nä, ingen överraskning där

Mitt Spotifylyssnande domineras av två spellistor - en för boken jag skriver just nu, och en som jag kör på mina tre styrketräningspass + en löprunda i veckan. Foo Fighters toppar, följt av Garbage, Rammstein, Kent och Levellers. Bara Levellers jag inte sett live dessvärre.

Den absoluta låttoppen toppas av Rammsteins Engel. Jag trodde faktiskt det skulle bli Sehnsucht från samma skiva, då jag alltid inleder träningen med den låten, men Engel finns även på skrivlistan vilket inte Sehnsucht gör. Sedan förstås Temptation Waits med Garbage och en bubblare med K's Choice med My Record Company. På fjärde plats Sehnsucht och sedan första Foo Fighters-låten på listan, nämligen avslutande låten från Sonic Highways-albumet, I am a River.

Hela topp-20 nedan. Ska inte uttråka er med övriga 80 på topp-100 för 2020. Utöver banden från topp-5 ovan hittas även Depeche Mode, Disturbed, Bad Wolves och Lindemann (förvisso sångaren i Rammstein) på topp-20, samtliga från min träningslista.
Topp 20

Lite lustigt är att fjärde mest lyssnade bandet Kent inte finns med på 20 mest lyssnade låtar. Först på plats #23 hittas Cowboys, som förstås av förklarliga skäl finns med på min skrivspellista. Därefter hittas singeln Egoist från våren 2016 (som av en slump började spela exakt när jag skrev Egoist). Anledningen till den är att låten är väldigt 2016 för mig - sitta och jobba på café i Oslo, medan Lena VD:ade i Norge på den tiden - och en del passager i boken jag skriver utspelar sig det året.

Jag vill framföra ett tack till förlustbolaget Spotifys aktieägare, som är med och betalar delar av mitt musiklyssnande. Tack, ser fram emot fler nyemissioner. Men hur ser din topplista för 2020 ut?

Och med det önskar jag er alla ett riktigt övermysigt fredagsmys. Till 2020 top-100 på repeat. Just nu Was ich Liebe med Rammstein.
I väntan på att Rammstein inleder förra årets konsert i Köpenhamn med just Was ich Liebe. Här Lena med en typisk dansk arenakonsertkorg. Ingen coronapandemi 2019 inte.


20 kommentarer:

 1. Levellers, var evigheter sen jag lyssnade på. De har nog fallit bort i skiftet från cd. Låter rimligt att inte ha med jullåtar. Jag som nästan bara kör flow, fast på deezer då skulle aldrig spela sånt på min vanliga profil ;-)

  SvaraRadera
 2. Minns jag lyssnade mycket på Garbage 2.0 nån gång i slutet av 90-talet var väl en de sista CD-skivorna jag köpte. Sen såldes alla 300 till repeat records, så man slapp väl några flyttlådor för de kommande 15 flyttarna :)

  SvaraRadera
 3. Som kommentarerna ovan antyder kan man ju fundera i vilket årtionde bloggaren lever i?
  2020 har ju annars varit ett fantastiskt musikår på stream, desto tristare på utebliven scen. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja på ett annat århundrande iaf. Garage går dock aldrig "out of fashion". Minns jag gillade "special" och "you are so fine" på den tiden. Fortfarande superbra låtar. Jag är dock mycket yngre än bloggaren, så vi relaterar nog till olika saker i texterna, skulle jag tro. Men deras skiva nr 2, gillar jag mest. Sen är sångerska Shirley eller vad hon nu hette grymt snygg :)

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Temptation Waits får nog tillskrivas 90-talets snyggaste refräng och även resten av skivan är duktigt välgjord.

  SvaraRadera
 5. Årets favoriter är:
  Cage the elephant.
  The Blue Stones.
  Palaye royal.
  Tom Morello.
  The black keyes.
  Mindless self indulgence.
  Panic at the disco.

  SvaraRadera
 6. Se där, en handfull av låtarna på herr Wilderäng lista återfinns på min!
  Den stora skillnaden är att jag har lite klassiskt samt jazz på min.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fråga i all välmening, har du någon låt ifrån 2020? Ifall inte, varför?

   Radera
  2. Hmm, kollar...

   Verkar som jag har minst en: In Your Eyes av Weeknd. Fast den är nog en högst tillfällig gäst på listan. Det är en låt jag kommer att tröttna på fort tror jag.

   Radera
  3. Ser nu också ett par nya låtar av Agnes som hittat dit. Även de troligen högst tillfälliga.

   Radera
 7. 2 902 artister varav 954 nya
  563 genrer varav 196 nya
  67 månader av 2020?? "Tack"
  447 279 minuter, 310,61 dygn, ~85 % av året

  Har musiken på för det mesta men under åren har det varit otaliga tekniska avbrott hos antingen Spotify och eller Sonos som ställer till det. Det verkar heller inte bli bättre.

  Förresten så är Spotify redan lönsamt på verksamhetsnivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2949 artister här och 67 månader, hyfsat lika.
   Ja Spotify och Sonos är buggigt precis som alla andra tjänster.

   Radera
  2. Trist när det krånglar.

   Har kört Spotify på Sonos de senaste 5 åren (och resten av familjen också) men vi har inte haft några problem med avbrott eller så. Det har funkat toppen hela tiden.

   Har fiber med 250 abonemang in i huset och ett system med flera wifi routrar spridda på lämpligt vis i huset i ett nät där varje router matas direkt trådbundet, dessutom är en Playbar kopplad direkt mot trådbundet nät. Grannarnas wifi nät ligger inte vägg i vägg och stör heller.

   Vet ju inte om ditt trassel beror på wifi/bredband men det är inget fel alls på hur Spotify och Sonos lirar ihop hos oss med 12 olika Sonos burkar i drift.

   Radera
  3. Spotify fungerar bra ifall man likt mig nöjer sig med mainsteam musik. Ibland får man dock leta på annat håll, när man inte är nöjd med utbudet.

   Radera
  4. Spelar nästan dygnet runt så märker väldigt tydligt när musiken tystnar. Ser också oftast en tydlig spik hos Downdetector för Spotify när jag kollar där. Kör fem Sonos One, en till ethernet och resten över WiFi.

   Ethernetkopplingen är inte optimal men helt tvungen för att få systemet att fungera. Utan en trådad enhet tappas satelliterna bort en och en och Sonos verkar konstigt nog inte ha någon lösning i sikte. Är med i beta/alpha-programmet också 🙂

   Radera
 8. Who the fuck is Kent?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ciggen du röker till Bullens pilsnerkorv.

   Radera
  2. Nein! Det röks inga cigg till pilsnerkorv, dock inandas en lätt doft av panik hos de sommaranställda som undrar varför i helvete gubbdjäveln envisas med att servera korv ur en plåtburk. Den tillfredsställande panikdoften blandas med både fjolårets och årets versioner av myggmedel kryddade med röken från lägerelden, givetvis eldad med senvuxen fura från norrlands inland. Men vem Kent är vet jag fortfarande inte, Bullen där emot, han är en ikon.

   Radera
  3. Hertig av Kent (Prins Edward).

   Radera