Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2020-12-29 10:48

Enkätresultat: 79% av svenskarna tänker vaccinera sig - politisk hemvist avgör - flest antivaxxers bland SD-väljare - även stockholmare ovilliga

Utifrån bloggens stora enkät med frågan kommer du vaccinera sig mot Covid-19, så ser 79% av svenskarna ut att vaccinera sig mot Covid-19, och 73% av bloggläsarna. Störst betydelse för valet har politisk hemvist där Liberalernas väljare är mest villiga att vaccinera sig och SD:s väljare minst. Ålder eller riskgrupp har minst betydelse för vaccinationsplanerna.
Glöm inte din gula vaccinationsbok om det blir vaccinationskrav för resor

Enkäten besvarades av 2 782 respondenter, varav 73% tänker vaccinera sig. Bloggens läsare är som bekant inte representativa för Sveriges befolkning, eftersom de mestadels är borgerligt röstande män.

För att få resultat som visar svenska folkets vaccinationsvilja har därför enkätsvaren justerats utifrån hur respondenterna uppgett att de röstade i riksdagsvalet 2018. Justerat för partisympatier tänker 79% av svenskarna ta vaccinet mot Covid-19.

Utifrån hur man röstade i riksdagsvalet 2018 är vaccinationsviljan som följer

L 88%
S 87%
MP 86%
V 85%
C 82%
M 79%
KD 77%
SD 59%

Man kan här notera att så få av SD-väljarna avser att vaccinera sig, att om de hade representerat svenska folket skulle ingen flockimmunitet uppstå, då åtminstone 70% av befolkningen behöver vaccinera sig för flockimmunitet. Det finns en tydlig trend att vänstern och regeringsunderlaget i JÖK:en är mer villiga att vaccinera sig, medan gnälloppositionens väljare är mindre villiga att ta ett vaccin. De partier som står längst från regeringen, dvs KD och SD, har också de väljarna som är minst villiga att ta ett vaccin mot Covid-19.

De som röstade på något annat eller valde sofflocket är ännu mer antivaxxers än SD-väljarna, och endast 49% av dessa tänker vaccinera sig. Kanske en temperaturmätare på de stöder partier utanför riksdagen eller som väljer att inte rösta alls?


Man får förmoda att varken SD:are eller de som röstar utanför riksdagen gnäller över pandemihanteringen, då man själva inte har någon vidare lust att vaccinera sig.

Nedanstående siffror kommer inte justera för partisympatier och avser bloggläsarnas svar, där alltså 73% avser att vaccinera sig, kontra 79% för partisympatijusterade val.

Om man har hemmavarande barn är man något mer benägen att vaccinera sig, med 75% kontra 70% för de som inte har hemmavarande barn.

Däremot verkar tillhörigheten till riskgruppanknytning eller att man har närstående i riskgrupp inte påverka. 74% av de som uppfyller dessa kriterier för riskgrupp kommer vaccinera sig, medan 72% i de som inte har någon riskgruppsanknytning. Att man har barn påverkar mer.

Åldern verkar inte heller spela någon roll. Medelåldern på de som tänker vaccinera sig är 43.9 år, medan den är 44.0 för de som inte tänker vaccinera sig. Tittar man på en graf över fördelningen är det inte heller någon större skillnad annat än en något minskad vilja att vaccinera sig om man är under 30 år. 

Det finns också stora regionala skillnader, där stockholmarna utmärker sig bland storstadslänens invånare och inte är lika villiga att vaccinera sig som västgötar eller skåningar.

För storstadsregionerna ser det ut som följer med andelen som tänker vaccinera sig:

Region Skåne 73%
Region Stockholm 69%
Västra Götalandsregionen 78%

Det är också i dessa folkrikaste regioner man hittar flest enkätsvar, med bäst statistisk signifikans och det är spretigt annars. Övriga regioner med hyfsat många respondenter är Region Uppsala där 79% tänker vaccinera sig och Region Östergötland med 72%. 

Stockholmarna anser sig kanske ha haft Covid-19 och tycker därför att de inte behöver vaccinera sig?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. SDs väljare verkar allt mer apa efter Trump-falangen i republikanerna, inte bara i denna fråga. Som parti har väl SD gått hårdast ut med krav på restriktioner och nedstängning och dylikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu pratar du väl ändå mot dig själv?
   Trump har hela tiden varit negativ mot nedstängningar.
   I dagsläget har 29% av US small business stängt ner. Garanti på fortsatta stimulanser.

   Radera
  2. Nej, jag menar att SD-väljarnas åsikter avviker från partiets linje. Väljarna har anammat Trump-synen på det hela, viruset är en bluff, ofarligt, vaccin och nedstängning onödigt.

   Radera
  3. Fast nu har ju Trump hela tiden sagt att vaccin är en nödvändighet och lustigt nog levererades nyheten från Pfizer efter valet trots att det var klart innan valet. Politik även där.

   Vad de som röstar på SD tycker får du nog gräva lite djupare i frågan än att utgå från en anekdot-undersökning på en blogg som är klart anti-SD.

   Radera
 2. Om runt 20% redan haft covid så lär väl runt 50% vaccinerade räcka bra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även de som har haft covid ska vaccinera sig - det är osäkert hur länge immuniteten räcker.

   Radera
  2. Det gäller både vaccin och infektionsförvärvad immunitet.

   Radera
  3. Hur länge gäller immunitet om den härrör från vaccin resp infektion? Är det klarlagt?

   Vi som haft infektionen och har antikroppar bör rimligen ge företräde i kön till dem som inte haft den.

   Radera
  4. Det man definitivt kan säga är att när det råder brist på vaccinationsdoser borde vi ju definitivt inte vaccinera folk som konstaterat har haft coronan. Dock så bör dessa vaccinera sig när produktionen har kommit i kapp efterfrågan. När det gäller det här med vaccinations motstånd är jag helt övertygad om att detta är ett ickeproblem, tror snarare att det kommer att bli slagsmål om att få vaccinera sig.

   Radera
  5. Somebody, det går inte att svara på med säkerhet. Jag vet ett förmodar fall (anekdot såklart) av återinfektion inom ca 6 månader.

   Det jobbiga är ju ifall vaccinet ger ett skydd <12 månader och hela processen måste upprepas 2022. Det blir dyrt.

   Radera
 3. Hm, det som får mig att tveka till vaccinerna som framtagits på extremt kort tid är säkerheten. Blir någon skadad av vaccinerna så är hjälpen mycket skral i jämfört med Finland. Skulle Sveriges befolkning ha samma försäkran, då bedömer jag att fler i högre grad tar vaccination mot SARS Cov-2.

  https://svenska.yle.fi/artikel/2020/12/23/de-forsta-coronavaccinerna-har-konstaterats-vara-sakra-en-omfattande-forsakring

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de som fick problem efter svininfluensa vaccinet fick ju inte mycket hjälp, och vaccinbolagen har ju friskrivits allt ansvar...

   Om ingen vågar sticka ut hakan om nåt går fel, varför skulle man då ta vaccinet?

   Radera
  2. Pandemrix godkändes aldrig av FDA.
   Varför Europa valde att godkänna vaccinet lär vi väl aldrig få ett vettigt svar på.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Tack! @Roger Andersson2020-12-29 11:22
   Utmärkt nyttig och insiktsfull kommentar!

   Radera
  5. Pengar får ju verkligen eventuella livslånga hälsobesvär att försvinna.

   Radera
  6. Om jag får välja tar jag mRNA-vaccinet. Varje mRNA-sträng (meddelande till cellen) som inte hinner förstöras och tar sig till en cell innehåller endast 4284 codon som instruerar en cell att tillverka ett begränsat antal spikprotein och inget annat, sedan är det förbrukat och bryts ner av städpatrullen i cellen.

   Alternativet är att ta ett existerande virus som vektor och modifiera det med spikprotein eller andra delar från viruset. Betydligt mer osäkert och behäftat med slump.

   Det är spikproteinerna som immunförsvaret reagerar på. Så att mRNA bara kodar för en enda sak torde vara det säkraste vaccinet hittills vad gäller biverkningar. Här är det 4k långt i jämförelse med DNA-Adenovirus (vanlig vektor) och innehåller 10 ggr fler codon och aktiverar betydligt fler mekanismer i cellerna. mRNA kortsluter således alla mellansteg och talar direkt till cellens proteinfabrik.

   Radera
  7. När man säger att vaccinet tagiits fram på rekordtid så får man det att låta som om forskarna har gått från 0 i kunskap om corona till ett färdigt vaccin på ett år. Men det är inte riktigt sant man har känt till, grundforskat och tagit till sig kunskap under 20 års tid på denna typ av virus. Så man kan lika väl säga att det tagit 21 år att få fram vaccinet.

   Radera
  8. Själva idén med att låta cellen producera protein som liknar viruset är väl bra. Men mRNA-strängen stoppas ju in i någon nanopartikel för att inte brytas ner i kroppen på väg till cellen. Nanopartiklar i kroppen tycker jag känns lite oroväckande och med oklara bieffekter...?
   Men jag kommer säkert vaccinera mig ändå, det är ju inte hållbart att isolera sig så här på lång sikt.

   Radera
 4. Ni som är så fokuserade på vad just SDs väljare tycker, tror ni misstar partisympatierna med det faktum att SD i större utsträckning också lockar väljare som av olika anledningar tappat tilliten till samhället och etablissemanget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det du invänder emot? Får man inte räkna väljare som röstar på SD för att deras tillit till samhället/andra partier är låg?

   Radera
  2. Det sker nog ofta en förväxling mellan folks politiska sympatier och vad folk röstar på.

   Jag vet flera personer som är traditionellt borgerliga vad avser deras politiska sympatier men som röstar SD i syfte att tvinga fram en förändring av invandringspolitiken, ungefär som Dansk Folkeparti fått de danska socialdemokraterna att numera ligga till höger om samtliga svenska borgerliga partier.

   Som det brukar heta "det var inte jag som lämnade moderaterna, det var moderaterna som lämnade mig".

   Radera
 5. Verkar som att många av de svarande röstar SD eller annat/sofflocket eftersom alla andra partier ligger över 73%. Tex ligger både S och SD 14 procentenheter från 73%.

  SvaraRadera
 6. Räknar kallt med att det kommer att krävas intyg på vaccination när jag iväg på min årliga 3månaders semester nästa vinter.

  SvaraRadera
 7. Det är ju jättebra att inte alla vill vaccinera sig, då kommer jag själv snabbare fram i kön.

  SvaraRadera
 8. Frågan är ju om samhället ska acceptera riskerna med de som vägrar vaccinera sig, eller införa begränsningar (d.v.s. för att få tillgång till olika tjänster/möjligheter kan man kräva intyg på genomförd vaccination).

  Frankrike var inne på de tankarna, men har inte fattat beslut om det ännu och det har mött hårt motstånd, men personligen ser jag inget konstigt med det. Någon gång måste man som samhällsmedborgare ta sitt ansvar och att inte vaccinera sig mot Covid19 (och andra sjukdomar såsom mässlingen m.fl.) är inte att ta ansvar, enligt mitt förmenande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, sedan utvidgar vi det till rökare, drinkar, feta och fula, icke motionärer osv...

   Dödligheten pga dåligt leverne är betydligt högre än för Covid 19.

   Hör du inte hur dumt förslaget låter när du sätter det i perspektiv?

   Radera
  2. Om det var mig du frågade så nej, det gör jag faktiskt inte. Varken rökning, drinkar eller fetma smittar. För all del, passiv rökning skulle väl vara ett undantag, men det är nog ett väldigt litet problem idag jämfört med förr.

   Perspektivet här är att smittsamma berör alla, det gör inget av det du räknade upp...

   Radera
  3. Välfärdssjukdommarna smittar kanske inte ,men står för största delen av belastningen (kostnad/resurser) inom vården.

   Radera
 9. Undersökningen har ett fundamentalt fel i urvalet av svarande. Ingen true-blue antivaxxer som är värd sin vikt i aluminiumfolie skulle någonsin svara på en sån här enkät! Dessutom med en massa demografiska uppgifter som nästan kan identifiera en på individnivå! Stor varning alltså - detta måste vara MSB som kartlägger motståndet.

  (Nån som vet vad som hänt med Rotshilds förresten? För 20 år sen var de ju centrum i världskonspirationen men nu har jag inte hört om dem på flera år..)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En Rotchild har ju sökt patent på utrustning med vars hjälp ska överföra biometrisk information (såsom syreupptagning) för att avgöra om bäraren har en smittsam sjukdom....

   ..sen har du ju Gretas side-kick, även hon bär namnet Rotchild.

   Lite väl uppenbart för att trigga foliehattarna...men lite roande är det. "Hidden i plain view"

   Radera
 10. Jag trodde i min enfald att MP-gänget skulle vara emot vaccin, sjukdomar botar man väl vitkål, handpåläggning och lustiga danser, nåväl hoppet är inte ute förmänskligheten förutom för SD då.

  SvaraRadera
 11. Högutbildade är samma sak som högindoktrinerade. Man kommer långt om man gör rätt.

  SvaraRadera