Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-12-02 14:15

Enkät: Gjorde du en bakgrundskontroll på din nuvarande sängpartner?

På förekommen anledning kring en politiker vars eventuella kvarvarande förtroendekapital i dagarna har eroderat, så är det intressant att fråga om och hur du gjort bakgrundskontroll av din nuvarande sängpartner?
Oklart om någon faktiskt träffat en varaktig relation på Riche, här bakfickan. Inte bakflickan.
En tidigare relativt högprofilerad politiker hos ett riksdagsparti ska ha tagit någon form av paus från politiken, sedan det blivit officiellt att vederbörandes (fd?) partner ska varit dömd för vad som hos de allra flesta betraktas som ett av de vidrigaste tänkbara brotten och villkorligt frigiven när förhållandet inleddes. Eventuellt kan politikern känt till det hela, men man ska inte blanda ihop illvilja med inkompetens och det kan ha levererats en annan bakgrundshistoria från den dömde. Dessutom är det nog vanligt att man i inledningen av ett förhållande inte är enormt misstänksam, utan mer har fokus på annat. Dock bör personer vars yrke bygger på förtroendekapital kanske vara lite försiktigare i sådana här fall, oavsett vad känslorna säger. Dock kan det i stundens hetta kanske glömmas bort, även om man numera åtminstone kan googla direkt från krogen. Oavsett är det inte konstigt om förtroendekapitalet har utraderats efter avslöjandet. 

Nu ska vi inte diskutera det fallet, och tänker du göra det så är det så att säga en frivillig anmälan att tas bort från bloggens vitlista.

Istället är frågan hur duktig du själv var på att göra en bakgrundskontroll på din nuvarande sängpartner.

För er som alltid ska vara lite särskilda, så avser detta den sängpartner du delade säng med senast, utifall att du har flera, eller för den delen är singel. 

Enkäten kan på inget sätt identifiera vem du är, och jag har inte ens tillgång till ditt IP-nummer, utan bara dina svar, samt tidpunkten för svaret.


På Patricia kan ingen se dig göra en bakgrundskontroll. Eller kunde. Corona.


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

43 kommentarer:

 1. De flesta googlar väl sin eventuella partner men hur många kollar brottsregistret? Väldigt få skulle jag gissa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl se när enkätresultaten är klara. Jag har svaret utifrån de som svarat än så länge, men kommenterar inte det så länge.

   Radera
  2. Det går väl inte att kolla brottsregistret på partnern utan det blir dålig stämning, dvs utdraget skickas ju till personen i fråga? Eller går det att göra i smyg via ratsit eller vad de nu heter...

   Radera
  3. Går att se på typ merinfo och dylikt om personen är dömd för brottmål, tvistemål osv. Utan registerutdrag.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Jaja. Nu missade jag att man inte fick diskutera fallet. Ber om ursäkt
   Skummade artikeln :)

   Radera
 3. Mrkoll visar ju om det finns en dom på en person. Då kan man ju ställa en fråga och nysta i det.

  Extremt praktiskt tjänst. Om inte annat för att visa att man själv är en hedersknyffel :D

  SvaraRadera
 4. Eftersom vi båda var omyndiga och det är
  mer än ett kvartssekel sedan så var det inte riktigt aktuellt för egen del. :)

  Kanske är ett trubbigt instrument, men är
  någon betrodd att vara en legal vapenägare så är det ”good enough” för mig så länge man inte pratar om gemensamma köp av fast egendom, gemensam ekonomi etc.

  Har samtidigt anhöriga och vänner som antingen själva hamnat i spelmissbruk eller har haft anhörig som har hamnat i dito så det är bra att ha koll. Det kan gå utför fort.

  Fick googla för att hitta vad Cornu syftade på så måste ha missat det. Borde ha hänt relativt nyligen misstänker jag eftersom jag har varit lite i en bubbla för ”my crazy time of the year” som vanligtvis inträffar före jul. I år är jag dock extra glad för det med tanke på pandemi osv. På samma sätt som jag blir glad över att höra att det skjuts på skjutfältet, slamras i bruket och flygs JAS över kvarteret. Alla tecken på aktivitet som får mig att må bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter underbart med sådana ljud. Varför ser man aldrig detta i mäklarannonser?

   Radera
  2. Ja varför? Överflygningen med 6 helikoptrar i formation över min lilla sjö vid övningen häromåret var minst lika underbart som Gässen och Tranorna om sensommaren.

   Radera
 5. Svarade nej i enkäten, men rätt tidigt i relationen fick jag se en polisanmälan hon tyckte väl att jag tvekade på att det stämde.. Nu var det som målsägande så inte riktigt relevant här. Minns inte riktigt när men någon gång har jag sett att online tjänster inte tycker att det finns dom, men mer som en bieffekt av vad Google får upp som resultat.. Och nu vet jag ju också att grannen har någon tidigare dom..

  SvaraRadera
 6. Är nog snarare glad att min sambo inte gjorde en vid den tiden det begav sig. Sen finns det väl grader i helvetet på nåt vis, skattefusk eller fortkörning? Ja vad vet jag.

  SvaraRadera
 7. Undrar om Eu parlamentet googlat den ungerska ledamot som nu arresterats för narkotikabrott. Intressantast var dock att han politiskt har profilerat sig som stark homomotståndare. När han greps kom han ut från en homo-orgie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han var väl på studiebesök för att bredda sin bild av ämnet?

   Radera
  2. Överlag visar det där ju hur många av de högljuddaste motståndarna till folks sexuella lläggningar i den typen av rövhatt-länder som Ungern i själva verket är dito själva. Finns ju en del frågetecken kring Putin exempelvis.

   Radera
  3. I Sverige är det dock så att få om ingen lyfter ögonbrynet om någon har en ovanligare läggning. En fördel med ett land som kommit lite längre.

   Radera
  4. Tycker att det går att skilja på sexuell läggning/önskemål och perversiteter som drabbar person som inte kan försvara sig. Tänker på historierna kring katolska kyrkan tex.

   Radera
  5. Vad gäller EU-ungraren som togs med brallorna nere, så är det lika ofta tvärtom d v s att folk som poserar med sina fina humanistiska åsikter är monster privat som t ex i fallen "Kapten Klänning" m fl.

   Radera
  6. Eller Ebba "jag-bryr-mig-om-de-äldre-så-länge-de-inte-står-i-vägen-för-det-jag-vill-ha" Bush

   Radera
 8. Nu är det ju visserligen ett tag sedan men bor man på en lite mindre ort så får man en bakgrundskontroll per automatik.

  Sen om man ska ta det rent allmänt.

  Har man en viss sorts livsstil och en lite udda umgängeskrets så bör man nog vara extra vaksam på vilka man släpper in på livet, tycker jag nog allt.
  I synnerhet om man själv har ett av de viktigaste förtroendeuppdrag man kan ha i ett land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 på den.
   Politik handlar mycket om förtroende och ett gott omdöme gör det lite lättare att skapa detta. Detta verkar vara en bristvara i politiken här i landet numera.

   Radera
 9. Jag behöver inte kolla eftersom jag tror att jag snabbt skulle genomskåda en som bara låtsades vara vara straffad. Det är ju ganska svårt att mörka precis allt som hänt i livet under de år man påstår sig ha suttit i fängelse.

  SvaraRadera
 10. Vore jag en offentlig person skulle jag granska partnern mycket noggrant.

  SvaraRadera
 11. Vi var bägge 16 år när vi träffades för en evighet sedan. Fanns inte så mycket att kolla om jag säger så.

  SvaraRadera
 12. A warm and sexy body ? Behövs inga kollar, och lämnar inte ut någon info....

  För övrigt kan jag tycka att man kan göra ett bra jobb och vara en bra person, även om någon kompis är en pervers idiot.

  SvaraRadera
 13. Har man en kompis(!) som är en "pervers idiot" har man ganska klart diskat sig för att vara en bra person och att ha förutsättningarna för att göra ett bra jobb. Framförallt om det handlar om förtroendeposter med stort ansvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag delar inte din uppfattning alls. Tvärtom. Det är kanske en "vettig" kompis som den personen behöver för att få ordning på sitt liv och sitt felaktiga beteende. Att behandla folk med avvikande åsikter och handlingar som paria är ingen lösning.

   Jämför den diskussion som var för några år sedan där en politiker varit på fest och blivit fotograferad med en extremist. Blev en enormt stor storm över hur personen kunde umgås med denna "skurk". Om "skurkar" bara umgås med skurkar, hur ska de då bättra sig? Vi ser redan en ökad polarisering i samhället pga att personer som du anser att man bara ska umgås med goda människor, annars är man ond själv *tar mig för pannan*. Hur ska onda människor bli bättre om inte goda umgås med dem och får in dem på rätt spår?

   Radera
 14. Ja intressant fråga. Nuförtiden så försöker ju Media och alla att gräva upp och kasta runt så mkt skit som möjligt.
  Är det ok att ha ett kusin-barn som är pedofil, eller kanske bidragsbedragare ? Eller en brorson som knyckt bilar och försökt köra ifrån polisen ?

  Var går gränsen ? Om jag landat ett bra jobb på egna meriter !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm.. bra fråga. Man skulle ju kunna tänka sig att svaret beror lite på avståndet till relationen. Om t.ex en sängkamrat, sitt syskon eller föräldrar eller egna barn har gjort något tycker jag det börjar brännas beroende på vad det är. Tror att medlemskap i vissa ”organisationer” för nära anhörig t.ex bör vara diskvalificerande.. men det beror ju lite på vad man jobbar med förstås.

   Radera
  2. Man är f-n inte ansvarig för vuxna syskon eller föräldrar. Knappt ens vuxna barn. Det ansvaret upphör vid 18. Töntigt att kleta barnen på Trump eller Biden.

   Radera
  3. Gränsen är nog inte solklar, men personligen hade jag förhoppningsvis haft så mycket förstånd och självkänsla, att om min sambo hade varit pedofil så hade jag omgående avslutat relationen, inte senare. Anser också att den som inte ser de gränserna inte ska ha förtroendeuppdrag överhuvudtaget.

   Radera
  4. Fel Cornu, ansvaret upphör "för de flesta" när barnet tar studenten. Eller som längst när de fyller 21 år. Står i föräldrarbalken. Men visst ansvaret kan upphöra när de fyller 18 år, men det torde idag vara ovanligt.

   Radera
 15. Klart att man begär ett utdrag ur belastnignsregistret från sökande till hare...jag menar sin organisation. Jag menar, den sorts person man behöver för att köra flyktbilen är ju ofta en helt annan person än den man behöver för att ha någonstans att ligga lågt hos när bängen är ute efter en.

  SvaraRadera
 16. Saknar alternativet Nej, var intoxinerad och kåt.

  SvaraRadera
 17. Enligt min egen erfarenhet är många partners som "Kinder Ägg", förförande vackra på ytan, men skramlar misstänksamt inuti, när man skakar på dem. När man sedan skalar bort den färgglada folien och petar hål på det läckra chokladskalet, så finns det en liten överraskning inuti. Ibland en riktigt obehaglig sådan. Jag brukar ha en 5-års regel, först efter 5 år vågar jag börja lita på en person och kanske t o m flytta ihop.

  Tyvärr har överraskningen nästan alltid blivit obehaglig i mitt fall, fast jag själv försöker leva ett hederligt, ordnat och skötsamt liv. Det största problemet har nog varit bristande jämlikhet, där den andra parten tycker att det mesta av matlagning, disk, städning, handling och tvätt är kvinnogöra. Fortfarande ett vanligt upplägg i många relationer, åtminstone efter att barnen har fötts.

  Kanske var det ett ännu större problem att så många pojkvänner hade en dold beroendesjukdom, som jag började ana, sedan misstänka och till sist blev medveten om. Det senaste exet visade sig vara spelmissbrukare. Efter fem år tillsamman fick jag veta av en vän till familjen att det fanns en anhopning av psykiska sjukdomar i hans släkt: 5 var svårt bipolära (exets morbror hade försökt strypa en kvinna helt utan orsak och exets mamma låg på psyket "bältad" i 6 månader under vartannat år som regel och exets pappa var schizofren. Han hade försökt begå två mord med en kniv, som han kastade mot kvinnorna i samband med en vårdnadstvist.

  Jag hade märkt att hans mamma verkade sjuk och jag hade därför ställt många frågor under åren, men fick alltid svaret "nej, det finns inga sjukdomar i släkten, hon hade bara en svår skilsmässa". Min tidigare chef hade träffat mitt ex och när han senare hörde, att jag hade brutit upp efter 5 år, så skällde han ut mig rejält: "nu missar du helt det biologiska, hur tänkte du egentligen, du har svårt med folk!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trista erfarenheter du har. Man har nog mycket för givet ifall man är en bra människokännare med erfarenhet av livet tänker jag. Då ser man väldigt lätt igenom sånt här. Svårare dock när man är ung (under 20-30) kär och oerfaren kan jag tänka mig.

   Radera
  2. Den sistnämnda killen med mycket psykisk sjukdom i släkten hade jag känt i 12 år innan vi blev ihop. Han var min studiekamrat och labb-partner på Universitetet. Det tog alltså 17 år, innan informationen om släktens sjukdomar nådde mig, och inte genom honom själv.

   Många konstiga och obehagliga händelser fick dock sin förklaring. Hans högsta önskan var att få några barn, men jag insåg med åren att han aldrig skulle kunna ta ansvar för sin avkomma, varken ekonomiskt, praktiskt eller känslomässigt. Jag flyttade inte ens ihop med honom, fast han krävde det. Han ville att jag skulle betala halva hans boendekostnad, fast jag inte vågade flytta ihop med honom.

   Det är ett känt faktum, att man vill dölja om man har psykisk sjukdom i släkten, pga att den kan vara ärftlig och orsaka mycket bekymmer, lidande, skam och extra kostnader. Ännu värre var det med totalt 6 bipolära och schizofrena nära släktingar. Dessa sjukdomar bryter dock inte ut hos alla som bär på anlaget och även då kanske först senare under livet. Varje gång jag konfronterade exet om varför han ljög så många gånger under så lång tid, sa han bara att han "inte vill prata om det". Hans kamrater och våra gemensamma vänner tog givetvis hans sida och fördömde mig. Kontakten och vänskapen upphörde sedan för alltid.

   Radera
  3. Niklas. Ingen ville tro på mig, heller. Och han meddelade mig, att "domen blev hård". Alltså pga att jag gjorde slut efter 5 års förhållande.

   Radera
  4. Det är ännu svårt att gen-testa sin tilltänkte, men bipolär sjukdom och schizofreni har många gemensamma gensekvenser. Bipolär sjukdom har betydande inslag av ärftlighet. Uppskattningsvis är det genetiska bidraget till bipolär sjukdom 56,4–61,8 %. Om en person har en förstagradssläkting med bipolär sjukdom, löper den personen 10 gånger högre risk att drabbas själv jämfört med gemene man. Jämfört med befolkningen i stort beräknas risken för självmord bland patienter med bipolär sjukdom vara 17-20 gånger högre. När det gäller samsjuklighet var det främst olika former av missbruk som var kopplat till ökad risk. Ytterligare riskfaktorer var att patienten tidigare gjort självmordsförsök, nyligen genomlidit en psykiatrisk sjukdomsepisod eller var dömd för brott.

   Jag har många barndomsvänner och senare vänner som är bipolära och det som är gemensamt är att de flesta av dem har inte kunnat arbeta och lever på olika former av bidrag. Men det avskräcker nog inte den som är "kär och galen", utom mig, jag hade tagit mig en ordentlig funderare och tagit reda på fakta framförallt.

   Radera
 18. Jag träffade faktiskt min hustru på Riche för 28 år sedan. Lyckligt gifta med två nu vuxna barn. (ang. bildtexten)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni borde kräva typ en 30-årsmiddag gratis.

   Radera
  2. Det har du rätt i. Vi kanske är de enda...

   Radera