Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2020-12-03

Distansundervisning heltid återinförs på gymnasiet från måndag

Från och med måndag införs obligatorisk distansundervisning för gymnasieelever - med vissa undantag - rapporterar regeringen och Folkhälsomyndigheten på en pressträff just nu.
Sverige
Detta är en rekommendation som begränsas till den 6:e januari 2021. Regeringen och Folkhälsomyndigheten kan inte beordra detta, men FHM ligger bakom rekommendationen.

Undantag ges för introduktion i svenska språket, särskilt svaga elever och vissa praktiska moment, samt nationella prov. FHM:s GD säger att det pågår omfattande smittspridning på gymnasieskolorna och att det ökat på sistone.

Statsministern påtalar att det inte är förlängd julledighet för att festa med sina kompisar, utan man går fortfarande i skolan och ska studera.

Bonnier-journalisterna undrar varför man inte rekommenderat detta tidigare. Inte alltid lätt att vara journalist, när detta redan besvarats från scenen. Fast det viktiga är kanske att som journalist få synas på bild, även om man är trögfattad och har koncentrationssvårigheter.

Angående vaccin uppger Stefan Löfven (S) att kostnaden för vaccin inte ska belasta några privatpersoner (annat än genom skattesedeln...). Det verkar som det kommer bli i princip gratis, "ingen ska behöva tveka på att man inte har råd". FHM GD uppger att Sveriges regioner redan har organisation för att vaccinera och är övertygad om att Sverige kommer klara av vaccinationerna.

39 kommentarer:

 1. När man uppfostrar barn, vilket väl är skolans huvuduppgift idag när föräldrarna måste självförverkliga sig själva hela tiden, så måste man ju komma ihåg att ett "inte" ser inte barn.

  "Statsministern påtalar att det inte är förlängd julledighet för att festa med sina kompisar"

  läses som

  "att det ÄR förlängd julledighet för att festa!"

  PAAAAARTY!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hände inte i någon större utsträckning förra året när allting höll på i månader så jag tror inte att det kommer ske i någon större utsträckning den här gången heller.

   Radera
  2. Martin: Menar du i våras? :)

   Radera
  3. Det första min son gjorde igår när han hörde att skolan var fysikst inställd för resten av terminen var att fira det "förlängda jullovet" som han och hans kompisar säger.

   Radera
  4. Hur firade han? Vejpade THC eller vad gör kidsen nu för tiden?

   Radera
 2. OT men OnT för tidigare inlägg:
  Jäklar vad usel utrustning och ergonomi journalisterna har som deltar vid statsministerns frågestund. Låter som att man sitter i en kastrull och pratar.
  Och en del verkar inte förstå att de syns för oss tittare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Journalister är väl väldigt teknikfientliga generellt. Jag sponsrar emanuelkarlsten.se för att han är just tekniskt kunnig.

   Radera
  2. Niklas Svensson jobbar på Expressen, de bör väl ha någon form av IT-avdelning?
   Såg ut som att han satt i ett konferensrum på redaktionen.

   Även DI borde kunna hjälpa sina medarbetare med lite vassare teknik.

   Radera
  3. Och det forsätter se lika ut när myndigheterna delatr via länk...

   Radera
  4. TV4 med all möjlig teknik inhouse... och det blir inte bättre än så här.

   Radera
  5. Om man jämför DI med Cnbc är det som att jämföra allsvenskan med Premier League från ett kvalitetsperspektiv.

   Radera
 3. Har det sagts något om huruvida Sverige likt flera andra länder avtala bort producenternas ansvar för ev negativa konsekvenser av de ganska snabbt framtagna vaccinen? (Indemnity...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det avtalas väl bort som standard?
   Staten tar över ansvaret, som vid svininfluensan.

   Radera
 4. Ska då man dra slutsatsen att ingen smittspridning pågår på högstadiet?
  Nu sitter inte jag på all data men vad jag kan se borde de göra detsamma på högstadiet. Förutom elever är många lärare sjuka, och en tonåring klarar nog distansutbildning en månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gymnasiet är frivilligt att gå på. Högstadiet är en del av skolplikten.
   Skillnaden bör ligga där någonstans.

   Radera
  2. Joakim, det sades motsvarande att nyttan med ett förbud för grundskolan inte överstiger skadan i det här läget.

   Radera
  3. Vad skulle det göra för skillnad vad gäller distansundervisning? Dessutom gissar jag att undervisningen de facto skulle fungera bättre på distans när det gäller högstadiet. Läraren kan helt enkelt "muta" störande elever.

   Radera
  4. Gymnasiet innebär i många fall att elever kommer från ett större upptagningsområde, kommunala transporter till och från. Gymnasiet blir spridningscentral med spridare som åker fram och tillbaka till sina lite spridda bostadsområden och kontaminerar. Inga större problem för ungdomar i gymansieåldern att vara hemma ensamma och koppla upp sig, fixa lunch etc.

   Grundskola är oftast begränsat till ett lokalt upptagningsområde, dvs med långt mer begränsad spridningskapacitet geografiskt. Grundskoleeleverna kanske inte alltid heller kan fixa allt det som gymnasieungdom sköter självständigt hemmavid.

   Radera
  5. Jag tror att din gissning är helt uppåt väggarna Niclas. Även de mest studiemotiverade elever på spetsgymnasiala program utrycker att det är svårare på distans. Att tro att den genomsnittlige högstadie-eleven skull tycka att skolan fungerade bättre på distans känns duktigt naivt.

   Radera
  6. Håller med @Martin, inte lätt att klara t.ex de sista mattekurserna i trean på Tekniskt på distans. Erfarenhet från familjen på det.

   Radera
  7. Håller med @Martin här med. Även här erfarenhet från familjen på just detta.

   Radera
  8. Just matematik är väl dock det ämne som kanske lämpar sig bäst på distans. Klarar man inte NV-programmets matematik med högsta betyg på distans, så ska man nog inte påbörja ingenjörsstudier på universitetet.

   Radera
  9. Nja. Har hört från just lärare som bla undervisar i matematik att det är bäst på plats. Det är nog skillnad på matematikundervisning i olika årskurser.

   Radera
  10. Min erfarenhet är ockås att just matematik är det ämne som lämpar sig sämst för distansundervisning på gymnasienivå. En kombination av ett ämne som ofta upplevs som svårt av de flesta elever, ett ämne där du ofta behöver förklaringar och hjälp för att komma vidare i din kunskapsutveckling och ett ämne som är svårexaminerat på andra sätt än prov gör att många matematiklärare hade det extra tufft i våras.

   Radera
 5. Pedagogiskt, som någon ungdom sade i en artikel, vi umgås nära hela dagarna på skolan, därför ser vi inte problem att festa med varandra på helgerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Festar gymnasieungdomar? Killarna är hemma och spelar, tjejerna kör TikTiok och Insta.

   https://www.forskning.se/2018/12/18/ungdomar-har-inte-tid-med-alkohol/

   Radera
  2. Ja, på svärföräldrarnas ort blev båda gymnasierna stängda pga en halloweenfest där närmre 100 ungdomar blev smittade.

   Radera
  3. Så de fick festa och slapp gå till skolan som konsekvens.

   Radera
 6. Varför är inte munskydd gratis sedan länge? Det borde vara det ändå om man inte "rekommenderar" det. Visst, storpack blir det ~6 kr/st. Lågt räknat man kanske använder 4/dag. Ändå ~500 kr/mån (5 dagar/v) som jag tycker staten borde betala. Fast vi har ju "gratis" sjukvård i Sverige, inte gratis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske många kvinnor som har frågats sig det i årtionden, men då för mensskydd

   Radera
  2. För både mun och mens finns väl tvättbara alternativ som bli betydligt billigare om det är pengarna som är problemet?

   Radera
  3. @T Visst, den dagen män för matrabatt. Kvinnor kan köpa menskopp.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Med dessa siffror skulle vi landa på cirka 5 miljarder i månaden för att förse Sveriges befolkning med ansiktsmasker. Och då pratar vi bara om inköpen, inget kring administrationen och logistiken.

   Radera
  6. Kommer säkert uppstå en och annan Gulaschbaron i samband med detta d.v.s. s.k. entreprenörer som ser till att tjäna rejält på detta och samtidigt vill ha krisstöd.
   Dags att sätta igång inhemsk tillverkning vid något pappersbruk så behöver kanske inte priset vara så högt.
   Munskydd=skydda andra från egen smitta, andningsskydd=skydda sig själv från andra smittade

   Radera
  7. Vill kvinnor verkligen ha gratis mensskydd? Har de som vill det nånsin varit på toaletten i kimmunal verksamhet och torkat sig med sandpappret där?

   Tro inte att det blir någon Libresse Ultra Light, utan det som upphandlas lär vara lika bekvämt som att stoppa kartongpapp i trosan och lika bulligt som Samson Biceps kukbulle.

   Radera
 7. Att gymnasieskolorna stängs först på måndag, eller rättare sagt går över till distansundervisning, är inget annat än en ren skandal.

  I dotterns klass, på ett gymnasium som alltid hävdar sig vilja allas bästa och vara en av de "finare" i staden, härjar Covid19 fritt sedan några veckor tillbaka, utan minsta åtgärd från skolan. Elever som ber om distansundervisning och säger att de inte kan gå till skolan på grund av risken för smittspridning då deras föräldrar är i riskgrupp har mötts om hot om ogiltig frånvaro, indragna studiebidrag m.m. om de skulle utebli. Förståelsen från skolledningen har varit i princip noll, även om enskilda lärare har godkänt deltagande på distans (och de har även hjälpt till att ordna det).

  I vår dotters fall fick hon för två veckor sedan Covid19. Hon var då den sjunde som insjuknade på några dagar. Nu har i princip hela klassen haft det eller är hemma och är sjuka i Covid19. För dottern blev det mycket lindrigt, över på en vecka, men för oss som föräldrar blev det desto värre.

  Att skolorna stängs först nu är mycket svårt att förstå faktiskt, men som man brukar säga, bättre sent än aldrig. Ett gymnasium med 1500 elever där hälften, åtminstone, är smittade och sedan bär hem det via kollektivtrafik till familjerna ger en rätt ordentlig skjuts till Covid19. Och det är bara EN av alla gymnasier i vårt land.

  Med rekommendationen på plats kanske syltryggarna till skolledning vågar fatta beslutet om distansundervisning trots allt...

  Smittspridningen via skolorna är våldsam och omfattande. Det gäller så klart inte bara gymnasierna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt, så är det. Jmf med Norge som har typ samma förutsättningar så ser man det klart. Vi är dock väldigt bra på att ha ihjäl folk, kanske bäst i klassen i detta glesbefolkade land tyvärr jmf med liknande polarländer. T o m transit landet Danmark ligger långt under. oss.

   Radera