Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-12-01

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst dubbelt så hög i Kina som officiellt rapporterad. Och sjukdomen verkar härjat mer i andra städer än i Wuhan, men tigits ner. Detta visar att Kinas uppgifter även sedan dess inte går att lita på, då man trots allt är en diktatur och alltså släpper vad man har lust för siffror.
Inte Kina, men nästan
Bland annat ska rapporteringen släpat efter tre veckor och faktiska testade och diagnosticerade fall ska ha varit dubbelt så höga som de man gick ut med officiellt. Dessutom ska de kinesiska testen bara varit 30-50% tillförlitliga så den faktiska sjukdomsspridningen var ännu större än vad testerna faktiskt visade.

Sjukdomen verkar också härjat värre i andra städer än Wuhan, om än i Hubei-provinsen, men tigits ner som "ovanligt kraftig influensa". Wuhan drabbades i själva verket bara tredje värst.

Siffrorna halverades av regimen. CNN skriver:
"On February 10, when China reported 2,478 new confirmed cases nationwide, the documents show Hubei actually circulated a different total of 5,918 newly reported cases. The internal number is divided into subcategories, providing an insight into the full scope of Hubei's diagnosis methodology at the time."
De läckta dokumenten visar dock inte hur det verkliga läget varit i Kina sedan tidigt under pandemin, så hur mycket man ljugit sedan dess är fortfarande okänt.

Det väsentliga här är att Kina från början ljög om sina siffror och sannolikt har fortsatt ljuga sedan dess. Man är en diktatur och väljer vad man vill visa utåt, för att överdriva sin egen förträfflighet.

Så fort Kina hade fått den internationella experthjälp man ansåg sig behöva och man kunde börja skylla på andra länder, efter smittspridningen i Italien försvann sjukdomen magiskt i Kina...

Den som fortfarande tror på nonsens att en av världens mest tätbefolkade länder, som också är extremt beroende av kollektivtrafik,har i princip utrotat sjukdomen är om inte dummare än en politiker, så i alla fall extremt naiv.

Ja, smittan med SARS-CoV-2 var större även här än officiellt, då alla inte testats. Men vi har inte halverat de siffror vi haft, utan faktiskt gått ut med de som funnits. 

CNN:s omfattande artikel hittas på denna icke-länk edition.cnn.com/2020/11/30/asia/wuhan-china-covid-intl/index.html

41 kommentarer:

 1. Inte utan att man blir nostalgisk över "ddr-sverige" med enbart statlig media och en statlig sanning. Så rörigt nu med alla möjliga källor till nyheter och avslöjanden, det måste vara fint att bo i Kina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag inser att det är sarkasm, men det hade funnits flera olika, icke statliga, medier i Sverige i hundra år under "DDR-Sverige-tiden".

   Radera
  2. Absolut, tittar man på genomslag finns det dock inga medier som kan mäta sig med först radio och sedan TV under den perioden. Mycket smart att begränsa sändningsrättigheterna till dessa. Den statliga sanningen var stark!

   Radera
 2. Men på det lite mer seriösa planet är det väl ingen som blir förvånad över att Kina dribblar med "sanningen" så som det passar dem. De siffror vi får från Kina är noga avvägda för att passa en officiell historia.

  Tvivlar på att verkliga interna siffror är så speciellt rättvisande ens hur hemligstämplade de än är, lokala enheter av kommunistpartiet tenderar att endast rapportera in vad de får rapportera in. Det skulle ju inte se bra ut för lokalstyret om de rapporterade om faktiska siffror och det skulle inte heller gagna centralmakten på något sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt. Men det slutar inte där. Den kulturella sammanhållningen är så stark att DDR-Sverige skulle ha rodnat. Stigmatisering och tabu är fullt tillräckligt för att få så beskedlig smitta denna att försvinna (stor smittspridning men låg dödlighet). Den Covid-döende kinesens tacksamhet mot kommunistpartiet kan närmast att liknas vid religion och den förstärkningseffekt som uppstår vid personlig eller kollektiv kris. Motsvarande för släkt, vänner, lokalsamhälle, etc. Betänk den välståndshöjande resan som Kina gjort de senaste 20 åren. Kollektiva sanningar kan lätt slå rot i samma anda och med samma hastighet som samhället byggts upp.

   Radera
 3. Jag förstår inte riktigt det du skrev på slutet. Menar du på fullaste allvar att det fanns mäniskor i Sverige som trodde på Kinas siffror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo Anders Tegnell hänvisade ju till de kinesiska siffrorna. Corona var inte så farligt så vi inte behövde stänga gränserna

   Radera
  2. Tegnell: "Tror inte att Kina mörkar"
   Kallas "Click-Whirr", beslut baserade på stereotypen att en expert är en expert. Vi fortsätter störta mot marken medans piloten säger "Ingen fara, de andra ligger på säker flyghöjd för de har andra förutsättningar", passagerarna vet att det inte stämmer men är fast i planet.

   Radera
  3. Finns nog en hel del. Florerar fritt på dagens industris börssnack.

   Radera
 4. Nästan lite skämmigt om kineserna skulle nöja sig med en ynka halvering? "..var MINST dubbelt så stort.." borde det stå. Sitter man på statistiken borde det väl gå att fixa en faktor 10-20. Minst.

  SvaraRadera
 5. Är dock högst troligt att kina gör något rätt här. Ifall covid-19 vore fullt spritt i de tätbefolkade megastäderna i kina hade det nog inte varit superenkelt att lägga locket på. Med en miljard innevånare och många kineser som arbetar runt om i världen skulle vi höra talas om detta via någon kanal även om regimen förnekade. Oklart vad man gör bättre men kanske räcker det med bra masker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vadå?

   Om de har samma dödstal som t ex Sverige betyder det ju att det dött 1 miljon människor i Covid 19 i Kina.

   Med tanke på att det dör runt 9 miljoner människor i Kina varje år så är det nog inte så svårt att dölja en miljon extra döda på 1,5 år för diktaturen.

   Radera
 6. Jag är inte det minsta förvånad över att de lämnar felaktiga uppgifter. Den kinesiska diktaturens propagandaapparat som jobbar för fullt blås 24/7/365. Det som förvånar är den mängd idioter som verkligen tror på något kineserna säger. Kina är vår tids absolut största hot mot demokrati och frihet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda vettiga kommentaren i denna soppa av diktaturkramare, fascistapologeter, 1984-medlöpare och allmänt okunniga.

   Radera
  2. "Något som blir uppenbart är ju hur viktig politisk stabilitet är, när man ser det kinesiska exemplet"... Sa inte jag, men det var visst någon som varit där och tittat... Och inte fattat...

   Radera
 7. "CNN"? Jo för då är det ju garanterat sant. Hjälp.

  SvaraRadera
 8. Här har ni en som har bra erfarenhet utav kina: https://youtu.be/bq1Vgh_Ux34

  Snubben är född och uppvuxen i sydafrika, har tidigare gjort snälla videos om kina då han bott och arbetat där länge, men enligt honom, och många av hans bekanta, så har kina förändrats markant dom senaste 10 åren. Man får inte glömma att det är en diktatur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hans filmer är mycket intressanta. Han har en kompis han åker motorcykel och diskuterar Kina med. Nu kommer jag inte ihåg vad den kanalen heter men de lämnade Kina båda två ungefär samtidigt och den brukar dyka upp i youtube flödet. Lite kul är när de kritiserade några andra västerlänningar boendes i Kina för att gå regeringens ärenden angående den översvämning som Kina drabbades av för några månader sedan. Jag förstår varför han lämnade Kina och är förvånad över att de inte sparkade ut honom tidigare eller spärrade in honom. Även hans syn på Sydafrika är intressant.

   Radera
  2. SerpentZA och ADV China. De har bott i Kina i i 10-15 år vardera och har kinesiska fruar, men kunde inte sanna kvar p.g.a. diverse förföljelser.

   Radera
  3. Jag har själv pluggat i Kina i sammanlagt 1 år för ca 10 år sedan. På den tiden kunde man motivera det med att landet åtminstone var på väg att öppna sig och delvis demokratiseras. Nu har jag inte bott där, men besökt på senare år, och märker en markant skillnad i riktning sedan Xi Jinping tog makten.

   Radera
 9. hahahaha han litar på CNN!!!!

  SvaraRadera
 10. I Italien har man hittat antikroppar i lungbiopsiprover (onkologpatienter) från Sep 2019.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även i Sverige har det konstaterats att smittan fanns redan i slutet av 2019.

   Radera
  2. Ja till Sverige kom den väl i November. I Februari åkte många Svenskar till Alperna eller Dolimiterna eller till Svenska fjällen och kom hem med smittan alt. sänkte sjukvården i de Svenska skidortsregionerna. På höstlovet åkte många Svenskar till Kanarieöarna sen ökade spridningen åter igen. Nu är Svenska fjällstugorna fullbokade, vi får se ifall det blir annorlunda denna gång när vi återupprepar samma recept med tanke om annan utgång.

   Radera
  3. Och under semestern 2020 åkte fårket runt i Sverige som om vi inte hade en pandemi. De ursäktade sig kanske med att de minsann följde rekommendationerna, men de tog inget ansvar. Därför står vi här tror jag, fårket klarade det inte helt enkel, vi ser det t o m på bloggaren här som gått emot bättre vetande genom sina måste-resor. Nu senaste Helsingborg?

   Radera
  4. Men oavsett trängsel i baren, på stranden, på utestället osv under maj-augusti syns det INTE i antalet sjuka eller döda. Så virusets smittsamhet faller radikalt under sommarperioden i Sverige. Eller så var vi duktigare på att inte trängas än vad man tror, eller så är det inte så kritiskt förräns vi är inomhus mer. Dvs nu, och konsekvensen är en kraftig smittspridning som ökar.

   Radera
  5. Ja exakt. Det finns ju hur mycket som helst data över att viruset är säsongsbundet. Se midwest-staternas grafer och jämför med florida, georgia och nordöst t.ex eller se mellanösterns graf eller Australien..

   Felet man gjorde i somras var ju att inte ta bort alla restriktioner juni-aug för att stärka folkhälsan, allmän immunitet, för vad kommer hända nu när allt ska tillbaka till normaltillstånd? Desto längre man är i nåt sorts limbo desto mer borde det försvaga immunförsvaret mot annan sjukdom, desto mer stillasittande blir vi. Precis det som corona gillar, lata, feta gubbar med metaboliskt syndrom som spenderar dagarna i soffan.

   FHM borde inleda varje PK med tal om folkhälsan och aktivitet istället för passivitet.

   Radera
 11. Kinas smitt- och dödssiffror är politiska instrument, som i princip allt annat i Kina.
  Landet är en hårdför diktatur, vilket allt för många hela tiden glömmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En diktatur med brett folkligt stöd, vilket inte heller får glömmas. Utan detta hade inte instrumenten fungerat.

   Radera
  2. "brett folkligt stöd" är nog den mest vedervärdiga fascistapologetiska beskrivningen av ett totalitärt samhälle med fullständigt kontrollerade och hjärntvättade invånare jag hört.

   Radera
 12. CNN-läcka: Sveriges Coronahantering är sämre än dess politiker säger!

  SvaraRadera
 13. Jag har dagligen kontakt med vårat Kina kontor, och det märkliga är att smittan är nu borta, hårda kontroller om du ska resa inrikes och en anställd åkte på semester med flyg till södra Kina utan problem

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hårda kontroller löser det mesta och om det inte fungerar är det bara att vara ännu hårdare.

   Radera
  2. Då kan vi enligt skribenten konstatera att du antingen är dummare än en politiker eller otroligt naiv. Finns givetvis inget annat sätt än att gå efter officiella siffor för att få en bild över hur spridningen ser ut i Kina.

   Radera
 14. Hmmm.... lite för vilt svingande tycker jag.
  1. Att testerna initialt i pandemin inte var så tillförlitliga kanske inte är så konstigt. Likaså lär ju mörkertalet varit enormt hur som helst säkert en faktor 20-100 så vilka de facto siffror som gällde är kanske inte det viktigaste.
  2. Man införde lockdown i Wuhan den 23 Januari och dagen efter i flera andra städer i regionen bl.a. de som nämns i CNN:s artikel. Man skrev och pratade mycket om hela Hubeiregionen, inte bara Wuhan. Du kan ta valfri situation report som t.ex. denna https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200206-sitrep-17-ncov.pdf?sfvrsn=17f0dca_4
  3. Tror att de flesta länder, liksom Kina, skulle vara taffliga i agerandet initialt. De skulle dock ha olika problem. Det är ett stort problem för potentiella framtida pandemier. Hur blir vi duktigare på det?

  Huvudpoängen är dock så rätt: Att man från en diktatur inte kan lite på vad de säger.
  Så hur skall vi bete oss mot en sådan makt? Varifrån skall vi hitta data som är mer korrekt om det är viktigt för oss?

  SvaraRadera
 15. Jag ska försöka mig på ett svar på sista frågan, även fast det är spekulativt, för att jag tycker det är intressant.

  Jag drar paralleller mellan detta och hur man hanterar opålitliga officiella ekonomiska siffror från Kina (det är väl känt sedan många år att dessa friseras). Där finns det två huvudspår:

  1. Bekräfta genom andra siffror. Det gjordes en ansats kring detta när det kom uppgifter i feb/mar om att det var betydligt fler gravar beställda i Hubei än officiella dödssiffran. Kanske dåligt exempel, men ansatsen finns där. Samma sak görs i Europa när man kollar döda i Covid mot överdödlighet.

  2. Ground work. Ha personer på plats som kollar om verkligheten stämmer någorlunda med siffrorna. Om Kina ex. hade blånekat ny sjukdom så hade man kunnat se det om man har någon som besöker sjukhusen. Finns ett underhållande exempel (ej Kina) i filmen The Big Short.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kina ha ju erbjudit WHO att kontrollera alla siffror och göra en ordentlig undersökning. USA ville göra en egen först där Kina inte ens skulle få bevaka undersökningen och hur den gick till. När Kina erbjöd WHO så tackade USA nej. Så Kina försöker egentligen inte dölja något.

   Radera
 16. Nej Kina har inte utrotat SARS-CoV-2, att det skulle vara möjligt att utrota viruset från våran planet finns antagligen bara i fantasin hos somliga vaccin fundamentalister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flera infektionssjukdommar har utrotats. SARS-1, smittkoppor etc.

   Nu var påståendet snarare om ett land utrotat en smittsam sjukdom från sitt teritorium. Det har skett många gånger. Vi har i Sverige exempelvis inte Pest, polio, Röda Hund.

   Radera
 17. Nja, i början hade inte Kina så god koll och underrapporterade nog på grund av det. Även om de har haft dubbelt så mcyket fall så är det väldigt lite jämfört med USA, Italien med flera. Om man ska hålla sig strikt till fakta så kan man även påpeka att just nu behöver inte kineser bära munskydd och de rör sig helt fritt inom landet. Under höstens stora helger reste en tredjedel av kineserna fram och tillbaka inom Kina och inga nya större utbrott har inträffat. Så de har nog betydligt bättre kontroll över smittan än vad de flesta här i väst vill erkänna. Avundsjuka är det ju vad det handlar om. Det finns otroligt många västerlänningar som bor och jobbar i Kina och har stannat där under pandemin. Ingen av dom vittnar om något annat än hur tryggt det har varit att bo där. Ingen skulle ha föredragit att vara någon annanstans. I början av pandemin var det kaos, men i stort sett har Kina skött det hela mycket bra. :)

  SvaraRadera