Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-12-16 15:13

Bred riksdagsmajoritet klubbade igenom en Nato-option i försvarsbeslutet

Med brett stöd i riksdagen från alla partier utom V, MP och S, klubbades en så kallad Nato-option igenom i försvarsbeslutet. Det innebär dock inget i praktiken, utan är en uppmaning åt regeringen att lägga in ett möjligt Nato-medlemskap i sin säkerhets- och försvarspolitik. Och regeringen brukar skita i vad riksdagen tycker och kommer därmed inte göra ett dugg.
Natos flagga
Nato-optionen har ett bred riksdagsmajoritet på över 58% av mandaten, och uppmanar alltså regeringen att lägga in planering för Natomedlemskap i säkerhets- och försvarspolitiken. Detta är i linje med det Finland, som regeringen knyter Sverige allt närmare till inom säkerhetsfrågorna via försvarssamarbetet.

Regeringen har dock struntat förr i riksdagens beslut när det går regeringen emot, och bara förhalat eller inte gjort ett dugg. Istället tjatar man nu om att det inte skulle vara en bred majoritet, men 58% är faktiskt just detta. 

Problemet är att regeringens definition av "bred majoritet" bara handlar om när MP och S är med på något.

I övrigt klubbades ett antal upprustningar, men utan tillräckliga anslag och ett flertal beslut som går emot Försvarsmaktens vilja, som ett regemente i Kristinehamn. Kanske kan även myndigheten Försvarsmakten tillämpa regeringens förhalande och det kanske blir lite tidsoptimistiskt med de nya regementena, som i mycket verkar handla om regionalpolitiska eftergifter.

Natooptionen är dock ett steg i rätt riktning och visar var riksdagsmajoriteten står i frågan. Man ska också komma ihåg att det finns en stor falang inom S som också vill ha Natomedlemskap, men man är fortfarande rädda för de inom 68-vänstern som ännu inte nått demensstadiet, samt en del skränigare personer inom den så kallade fredsrörelsen.

Sverige fortsätter således regeringens säkerhetspolitik tills vidare, även om regeringens fortsatta floskler om svensk allianslöshet bara är tomma ord avsedda för en liten publik.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. Fördelen är ju att det talar för att det kan bli en ansökan att gå med vid nästa regeringsskifte, sen är ju frågan vilka partier som skulle ingå i den regeringen, rörig politik nu.

  SvaraRadera
 2. Dessa 58% av mandaten måste ju veta att regeringen skiter i uppmaningar så varför bara uppmana? Det är ju som att inte gör något.

  Kan dessa 58% göra något som faktiskt gör så att Sverige närmar sig NATO så borde de göra det istället för att uppmana andra (en minoritet) att göra något.

  SvaraRadera
 3. Då är plåstret avryckt. Bommersvikarna i S är förbannade och tycker riksdagen agerar agressivt... VPK och De gröna khmererna är i chock.

  Regeringen kommer göra sitt bästa för att inte göra sitt jobb med denna uppmaning om NATO-option, dvs göra det de är bäst på -ingenting.

  SvaraRadera
 4. "Fredsrörelsen". De som tycker att Ryssland, Kina och Kuba är förebildsländer....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Femtekolonnare kallar man dem i andra länder :)

   Radera
 5. Mycket vackert skrivet. Spetsfundigt. Jag skrockar här.

  SvaraRadera
 6. 200 år av fred. just saying....

  Jag utgår från att alla som röstar för medlemskap är beredda att skicka sig själva eller sina barn till diverse oklara krigshärdar.

  Men vettefan, å andra sidan behövs en motvikt till alla totalitära regimer men känns tyvärr som en hel del av krigen (Irak, afganistan) mer handlar om backa dåliga beslut av USA....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är för att vi ska ställa upp på västvärldens sida i konflikter. Sverige kan inte vara neutrala längre. Det blir mer och mer hyckleri. Och då är väl NATO det naturliga valet. Dessutom är vi praktiskt taget där. I Nato.

   Radera
  2. Dåliga beslut eller inte USA tar alltid den stora bördan. Så inget NATO land drabbas mer än till en bråkdel.

   Radera
  3. NATO är en försvarspakt, inte anfallspakt Burtan.

   Du skyddar om din granne våldtas och din granne skyddar dig om du våldtas. Har Ryssland vågat att ge sig på Estland? Icke, men obundna Georgien och många gånger större men obundna Ukraina blev attackerade.

   Estland, Lettland och Litauen fortfarande inte.

   Radera
 7. "man är fortfarande rädda för de inom 68-vänstern som ännu inte nått demensstadiet" ...
  Jag som minns den tiden kan tycka att ungefär den nivån hade de väl redan då. 68-vänstern var väl så fjärran verkligheten man kunde komma. Och när ryska stridsvagnar rullade in i Prag kunde man höra en knappnål falla i deras finrum.

  I början av 70-talet ställde kpml(r) upp med 3 st kandidater till kommunfullmäktige i lilla Vadstena. Och fick 2 röster ... Det bör ha borgat för intressanta interna diskussioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige lider fortfarande av sviterna efter den tiden. Och de har fortfarande bubblor med inflytande inom universiteten, media och politiken. Få har vågat opponera sig men nu verkar det som att töväder uppstått även i Sveriges åsiktsklimat. Jag tror det är ett töväder på gång i den gamla DDR kvarlevan Sverige.

   Radera
  2. Sedan måste jag göra avbön. Att jämföra 68-vänstern med dementa är faktiskt oförskämt – gentemot alla stackars människor som lider av demens i vårt land.

   Radera
 8. Hur svårt kan det vara för S att tala och ta intryck av sina partivänner i Norge och Danmark?

  Inkompetens i dess kanske renaste form.

  SvaraRadera
 9. Papperna är redan utskrivna i Bryssel, behöver bara en underskrift så är vi med!
  Mycket av det som nu görs är dikterat därifrån som tex plug&play när det gäller inkommande förbands uppkoppling mot kommando nord! Där ett av dom viktigaste områdena är C4ISR så att många vet vad som händer omkring en och handlar därefter.

  SvaraRadera
 10. Känns som att det faktum att det var de påstått "Putinstyrda SD" som öppnade för Nato liksom glömdes bort i texten...

  SvaraRadera