Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2020-12-17

Biståndsminister Eriksson (MP) avgår - missar statsrådspension - eller?

Biståndsminister Eriksson (MP) avgår. Därmed går han miste om den attraktiva statsrådspensionen, om han inte direkt får en GD- eller landshövdingetjänst för att i ett drygt år till tillgodoräkna sig de år som behövs för den stora pengapåsen. Så vilka landshövdingetjänster eller generaldirektörsposter blir lediga från årsskiftet?
Hade inget foto på Miljöpartiet, så det får väl bli ett foto på deras starka fäste på Södermalm istället.
Eriksson har bara suttit som minister sedan den 25:e maj 2016, och skulle alltså inte nå kravet om sex års ministerposter för statsrådspension. 

Kan han vara så ideologisk att han faktiskt avsäger sig denna enorma pengapåse? Så nära, det hade räckt till maj 2022 för att klara det hela.

Ett alternativ är att man direkt fortsätter på en generaldirektörspost eller landshövdingepost, vilket får räknas till de sex år som krävs, om det sker direkt i följd efter ministerposten. Vilket då väcker frågan om vilka landshövdingeposter eller GD-poster som omgående blir tillgängliga nu?

Till media uppger han att han inte har några färdiga planer, men vi får väl se om det trillar fram den där landshövdingeposten eller generaldirektörsposten helt plötsligt.

Eriksson har suttit i riksdagen 1994 - 1998 och 2002 - 2014, samt som EP i Europaparlamentet 2014 - 2016 och sedan dess varit minister i regeringarna Löfven. 2002 - 2011 var han även språkrör för Miljöpartiet.

Då han är 62 år ung, så är det inte så långt kvar till möjligheten att ta ut normal pension och därtill kanske den politiska karriären ackumulerat en hel de tjänstepension. Det är dock ovanligt att man på det här viset säger nej till stora pengapåsen statsrådspensionen, men det måste sägas hedra Eriksson om han verkligen gör detta. 

Ett alternativ är förstås att det ligger något annat bakom, men att det beror på missnöje med kompromissbehovet på grund av det parlamentariska läget avfärdas av Eriksson i mediakommentarer.

Intressant är att Eriksson nämner att "det ändå ska bli en regeringsombildning". Hoppsan.

12 kommentarer:

 1. Till exempel landshövding Blekinge.

  https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/om-oss/nyheter-och-press/nyheter---blekinge/2020-12-02-blekinges-landshovding-sten-nordin-slutar.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kenneth: Varför inte? ... Där har väl inte suttit någon redig nere vid Kungsbron efter Thure och Camilla...

   Radera
  2. Eller så kanske han söker sig norrut om han får chansen?

   http://www.affarerinorr.se/nyheter/2020/december/landshoevdingen-avgaar/

   Radera
 2. Finns det inget lägligt så upprättas någon ny position som fyller kriterierna.

  SvaraRadera
 3. Lite OT fast lite som vanligt. Regeringen följer inte lagarna.
  "Finanspolitiken delvis i strid med ramverk och lagstiftning"
  https://www.riksrevisionen.se/om-riksrevisionen/kommunikation-och-media/nyhetsarkiv/2020-12-17-finanspolitiken-delvis-i-strid-med-ramverk-och-lagstiftning.html

  SvaraRadera
 4. Han är ju norrlänning så landshövding i Jämtland kanske vore ett alternativ. Landshövdingen har nyligen avgått där, vet dock inte om ersättare är utsedd redan.

  SvaraRadera
 5. MP står inte högt på min lista men Peter Eriksson är en bra person. Som han sa i intervjun ang MPs nuvarande politik, det gäller inte bara tro att man har rätt man ska övertyga andra också om det. Bra att avgå när aktivismen tagit över partiet.

  SvaraRadera
 6. Den planerade regeringsombildning Peter E talar om, beror på att Lövin ska avgå som språkrör i samband med MP kommande stämma.

  SvaraRadera
 7. Finns kanske platser lediga i Pedofil partiet(C)? :)

  SvaraRadera