Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-12-18 14:41

Balder och nyemission räddar Serneke och Karlatornet

I ett lite rörigt inlägg räddar fastighetsbolaget Balder fastighetsbolaget Serneke och dess projekt Karlatornet. Sveriges Högsta Hus (TM) ser därmed för stunden ut att bli av och kunna färdigställas. Hur det går med kontraktsbrott för försening i färdigställandet för de som satt upp sig på en lägenhet lämnas dock som en övning.
Karlatornet är det där med Serneke-skylten. Ska bli ungefär tre gånger så högt som berget bakom.
Redo? Då kör vi!

Upplägget är att Balder köper 50% av aktierna i Karlatornet AB för 25 000:- kronor enligt DI. Det är dock inte helt sant, då det handlar om 50% bokfört eget kapital i det nya ägarbolaget bolaget JV-bolaget, som dock förvärvar hela Karlatornet via en revers på 1.5 miljarder kronor. Så Serneke tar på via JV-bolaget på sig 750 MSEK i skuld, vilket snarare blir förvärvskostnaden även om inga pengar behövs just nu utan man skapar kapital via reversen, om nu någon trodde att banker hade monopol på sådant. Sedan ska Balder dela projektets totala kostnader om 5.5 miljarder med Serneke, samt finansiera JV-Bolaget via ett aktieägarlån på 500 MSEK från Balder. Nordea står även för ett byggkreditivt på cirka 3000 MSEK. Balder tar också på sig borgensåtagandet för hela skulden till Nordea. Dock ska Balder få preferensutdelning om 600 MSEK från JV-bolaget, dvs om projektet går med vinst så går de första 600 miljonerna till Balder när skulderna till Nordea är betalda och först därefter kommer Serneke få sitt investerade kapital på 1.5 miljarder, innan resterande vinst på projektet om väntade 300 miljoner kronor ska delas ut. De kvarstående arbetena på projektet hamnar på Sernekes byggverksamhet för 3 200 MSEK i fast pris, vilket förstås kan ge vinst för Serneke, som bedöms överstiga tio procent på entreprenaden. Serneke står kvar som ensam ägare till övriga byggrätter om 200 000  m2 i Karlastaden, varav 15 000 just såldes för 200 MSEK till fastighetsbolaget Tosito. Dessutom gör Serneke en nyemission.

Hängde ni med? Huvudvärk kan komma plötsligt.

Nu kommer dock projektet bli försenat, vilket kan innebära att de som satt upp sig på en lägenhet kan ha åsikter och vilja ha tillbaka sina pengar. Så man får hoppas att det reserverats lite pengar för detta. Och juridiska kostnader om folk vill bråka. Å andra sidan går ju bostadspriserna upp nu, så alla de som enligt uppgift köpt lägenhet på spekulation (dvs för att sälja innan inflytt) kommer på grund av förseningen bara tjäna ännu mer pengar. Det är ju bara om priserna faller som lägenhetsspekulanter drar förseningskortet och vill hoppa av.
Dagschart Serneke
Att det har varit en lösning på gång har det ryktats en del om och information har verkat funnits på marknaden utifrån hör kursen rört sig kraftigt uppåt sedan november. Beskedet om nyemission fick dock kursen att ta ett litet skutt nedåt.

Personligen är det väl bara att gratulera Ola Serneke till att återigen trollat med knäna, och det ska bli ärligt talat skitkul att få se Karlastaden färdigbyggd och tillsammans med alla de andra skyskrapeprojekten göra Göteborg till en modern stad med en vacker skyline och lite jävla personlighet. 

Men än är inte sista takplåten lagd. Så vi får se hur det går framöver.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Märkligt att man tillåts bygga så nära vattenytan med tanke på den befarade höjningen av havsvatten nivån enligt Milankovitch cykler?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tror inte +nivån man bygger på är genomtänkt? HA

   Radera
  2. Det är därför man bygger skyskrapor:)

   Radera
  3. Har rejäl grund så tål nog lite stigande vattennivåer

   Radera
 2. Skyskrapor är coolt.

  SvaraRadera
 3. Kul att lilla byn får ett stort hus

  SvaraRadera
 4. Ja nu med stigande priser så bör de väl se till att skriva nya kontrakt och sälja lägenheter igen från de som vill hoppa av. De har väl sålt runt 80% så det är nog ingen katastrof på den fronten.

  SvaraRadera