Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-12-31 09:33

Årets sista dag - minns du förmögenhetsskatten?

"Ok, boomer."
Med året sista dag påminns man om den gamla det-var-bättre-förr-tiden med förmögenhetsskatten. Det fanns olika sätt att spara lite skatt runt årsskiftet. Det var tider det.
Sätt att reducera förmögenhetsskatten på
Ur mitt flyktiga minne drar jag mig till minnes att man fortfarande på 90-talet fick betala 1.5% i förmögenhetsskatt på alla tillgångar med ett taxeringsvärde sammanlagt över 800 000:- kronor. Man fick alltså både betala förmögenhetsskatt och fastighetsskatt på villan om det ville sig illa (eller väl - drabbade ingen fattig), vilket kunde vara uppåt 3% om året. Bostadsrätter hade dock generellt ett taxeringsvärde på noll kronor. Olika tillgångar hade också skilda taxeringsvärden - aktier på A-listan på Stockholmsbörsen hade taxeringsvärden, men på O-listan inte. Premieobligationer saknade också taxeringsvärde som jag minns det.

Oavsett så fanns det sätt att spara 1.5% runt årsskiftet.

Ett av dem var att ta ut kontanter från banken. Bankkonto var ju taxerat till 100% av saldot. Tog du ut 10 000:- SEK sparade du alltså 150:- SEK, och sedan satte du in pengarna igen efter årsskiftet. 

Ett annat sätt var att göra en banköverföring till en annan bank alldeles innan nyår. Eftersom transaktionen på den tiden tog tre bankdagar, så försvann pengarna för dig i taxeringen. Säg att du hade två konton på olika banker med vardera 100 000:- SEK på. Om du flyttade dessa mellan varandra på optimalt datum sparade du därmed 3000:- SEK i förmögenhetsskatt.

Fast det allra roligaste var på den tiden att allt du spenderade på mellandagsrean innebar att du fick 1.5% i bonus. Handlade du en tjockteve för 10 000:- så sparade du alltså 150:- SEK i förmögenhetsskatt.

Var man riktigt snål såg man förstås till att betala alla sina räkningar, tanka bilen, handla mat och sådant som man ändå behövde handla alldeles innan årsskiftet. Allt för att slippa 1.5% på den biten. Eller varför inte köpa hela det kommande årets förväntade förbrukning av vin?

Så småningom sänktes förmögenhetsskatten genom att brytpunkten på 800 000:- SEK höjdes, och eventuellt sänktes även procentsatsen ner till 0.75%. Till slut togs skatten bort helt och pengar, investeringar och välstånd flödade återigen in i Sverige.

Och bostadspriserna stack iväg för villor på gräddhyllorna och i storstäderna, när man slapp förmögenhetsskatt. Eller så minns jag fel och bostaden räknades aldrig in i förmögenheten. 

Snabbaste Internetuppkopplingen för en privatperson via en uppringd modempool hos Algonet eller någon sådant leverantör var 56.6 kbit/s. Goda tider, härliga tider. 

25 kommentarer:

 1. Det lustiga var dessutom att det var olika gränser för äkta makar och ensamstående sambor. Det var alltså en nackdel att vara gift

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gränsen var väl samma, men man summerade makarnas förmögenhet?

   Radera
  2. Lite fritt ur minnet så tror jag det har varit både under olika perioder. Även omyndiga barn eller kanske boende på samma adress räknades med.

   Radera
 2. Jag minns det väl, tog själv alltid ut en en bunt pengar kring nyår. Sista åren med med skatten var jag lite oense med en privat hyresvärd så jag satte alltid skadeglatt in flera månadshyror i förskott inför årskiftet.

  Det var lite som att spela svarte petter med tusenlapparna.

  Om något liknande system återinförs så kommer kontanter återigen bli lite mer eftertraktade, får väl bli i utländsk valuta om bankerna vinner slaget om de svenska kontanterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det samma bör bli standard bland hantverkare med betalning i Eurosedlar. De kan ju inte sälja hur många cyklar som helst via Swish liksom.

   Radera
 3. Den "bästa" kombination var en villa med tomträtt i Stockholm. Fastighetsskatt på hela värdet (tomt+bostad), tomträttsavgiften och förmögenhetsskatt på hela kalaset. Då var sporten att hålla ned standardpoängen i fastighetsdeklarationen då ett poäng för helkaklat badrum kunde innebära många tusenlappar i skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu verkar det vara eftertraktat med ett högt taxeringsvärde då alla ligger på maxbeloppet.

   Hörde på jobbet att många "jagade" högre taxeringsvärde och fyllde i alla möjliga åtgärder som höjer detta varje år.

   Anledningen är att många tror att det är viktigt med förhållandet taxeringsvärde/försäljningsvärde. En del tror att ett högre taxeringsvärde kan resultera i ett högre framtida försäljningspris.

   Jag som tror att fastighetsskatten är på väg tillbaka tar det mer försiktigt...

   "Vilken badrumsrenovering?"

   Radera
  2. Taxeringsvärdet sätts i första hand efter hur marknaden har prissatts i närområdet. Sen att vissa snåljåpar mixtrar med taxeringen uppåt och nedåt är bara på marginalen för taxeringsvärdet.

   Radera
  3. Wofser.
   Om kåken brinner ner och du har angett låg standard i badrummet trots renovering. Var det värt det då att spara noll kronor och sedan få ut för låg standard på försäkringen?

   Radera
  4. Jag minns inget om ålder på badrummet när jag fyllde i nya taxeringsunderlaget. Tror de skiter i allt sådant.

   Återinförd fastighetsskatten är som att göra en Hemingway, käka hagelskott. Å andra sidan, sänker man inkomstskatten kan det kvitta och det finns en begränsning.

   Behöver verkligen staten de (ca) 50 Mdr som en återinförs fastighetsskatt innebär?

   Radera
  5. Man anger standard på kök badrum etc.

   Radera
  6. Eller pool som kostade 10' per år i extra skatt. En variant var att köpa konst och väldigt dyr inredning, kanske inte så produktivt, men lägre skatt.

   Radera
 4. Istället för att proppa bankfacket fullt med sedlar kunde man köpa en postväxel före årsskiftet som man löste in i början på det nya året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oo det gjorde jag. Hade det i innerfickan och kände mig extra rik

   Radera
 5. O-listan var kul inför nyår. De rika giriga var så in i helvete snåla så de köpte upp kurserna inför nyårsskiftet bara för att undvika skatt. Sen efter nyår sjönk kurserna och de gick back på den så kallade skatteplaneringen.

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jante är stark ser jag ;)
   Ska låta dig leva kvar i den villfarelsen.

   Radera
  2. Med all respekt.
   Var du ens med på börsen på den tiden?

   Radera
 6. Man fick t.o.m. betala förmögenhetsskatt på preliminärskatten man hade på skattekontot.
  Gällande kontanter var det deklarationspliktigt, men det gick ju såklart inte att kontrollera.
  Jag vet att min käre far visade upp en sån gammal blankett för mig när jag var i tonåren.
  Min kommentar om att "vem fan är så urbota korkad att han deklarerar kontanter i den rutan?" gav ett stolt leende.

  SvaraRadera
 7. Ville man vara taskig mot någon kunde man föra över en större summa av misstag till deras konto i samband med årsskiftet och sedan be dem betala tillbaka. Då får de betala skatt men visste oftast inte om det :)

  SvaraRadera
 8. Förmögenhetsskatten avvecklades 2007 och var 1.5% på förmögenhet över 1.5M (3M för gift par).

  Det var som sagt väldigt lätt att komma runt och själv betalade jag aldrig någon förmögenhetsskatt även fast jag hade mycket mer än så.

  De sista åren var det i princip bara pensionärer med sommarstuga i skärgården som inte kunde komma undan skatten...

  Även "överlikviditet" i bolag räknades förresten som personlig förmögenhet.

  Dödsskatten, som var mycket mer skadlig avskaffades ungefär i samma veva (2005). Var du gift betalade du då 10-30% skatt på halva din förmögenhet om din partner dog,

  SvaraRadera
 9. Premieobligationer hade taxeringsvärde som jag minns det, till skillnad från bloggarens minne.

  Då de var i pappersform och inte registrerades så var det väldigt få som tog upp dessa i deklarationen och slapp därmed förmögenhetsskatt och även arvsskatt i förekommande fall. Det gällde dock att dessa inte förvarades i bankfack då innehavaren avled om man ville slippa arvsskatt då den samvetsgranne banktjänstemannen skulle notera värdet på vad som fanns i bankfacket.

  Till stöd till mitt minne refererar jag till "om skattekontroll av premieobligationer
  Motion 1977/78:954 av Gördis Hörnlund och Helge Klöver" https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/om-skattekontroll-av-premieobligationer_G102954

  SvaraRadera
 10. Premieobligationer var från början innehavarpapper som inte registrerades hos myndigheter. Värdet varierade något och högre innan dragning.Det gick att säljas hos obligationskassor och man fick pengar i hand. Vid bouppteckningar var det vanligt att premieobligationer dök upp med försynt fråga om de skulle tas upp i bouppteckningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser ut som de sista premieobligationerna kommer löpa ut 2021, sedan är det nog historia.

   https://www.riksgalden.se/sv/press-och-publicerat/pressmeddelanden-och-nyheter/pressmeddelanden/2018/riksgalden-ser-inga-forutsattningar-for-nya-premieobligationer/

   Radera
 11. Har aldrig varit förmögen och kommer förmodligen aldrig att bli det. Däremot har jag haft turen att systemet sett till att jag nu vid 60 om jag vill kan pensionera mig och få en hyfsad pension. Om jag väntar några år till blir det en riktigt bra pension.

  Jag ber att få tacka facken och vem det nu är som har sett till att företaget betalade in en massa tjänstepension innan jag visste något om saken. Ibland är det inte så dumt att det finns ett system som värnar om framtiden för de unga ignoranta som inledningsvis ligger högt Dunning–Kruger-skalan.

  SvaraRadera