Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-12-23 13:35

2020 - julkortens återkomst - hur ser det ut för dig?

Efter att i stort sett helt upphört och bytts ut mot hälsningar i sociala medier, verkar julkorten göra en blygsam återkomst i år. Personligen har jag antagligen fått den största samlingen julkort på kanske tio år, och då är inte dagens skörd inräknad. En hälsning i sociala medier är kanske inte värd så mycket, då den inte är riktad och egentligen inte kräver någon större ansträngning och med pandemiåret 2020 vill kanske fler faktiskt ha känna sig lite mer sociala? Enkät nedan.
Axplock av skörden med julkort, ej medräknat idag
Visst, det blir en del professionella julkort, som från förlaget, men det är likväl en rejäl uppgång från tidigare.

Det är enkelt att posta en julhälsning i sociala medier, men den är kanske inte värd så mycket.

Att faktiskt ta reda på någons adress, faktiskt välja ut, skriva, frankera och posta ett julkort kräver faktiskt lite ansträngning och visar därmed lite omtanke.

Pendeln svänger inte bara åt ett håll, utan fram och tillbaka. Kanske har pandemin fått allt fler att reflektera kring vad relationer är och anstränger sig därför lite extra i år? Och man kan i år inte alltid träffa hela tjocka släkten, så då blir det julkort istället. 

Eller så är det bara en slump och en anekdot.

Hur ser det ut för dig?

20 kommentarer:

 1. Vad räknas postnords tjänst där det printar ut och skickar ut vykort som?

  SvaraRadera
 2. Sedan ett antal decennier har vi, några stycken gamla kompisar från ungdomsåren numera spridda över Riket, tagit som tradition att sända varandra julkort. Dessa kort då inte med tomtar, snö och julgranar utan snarare med div. extarordinära motiv typ Nya Domusvaruhuset i Vetlanda 1963 eller Johan Olofssons lastbilsgarage i Knäckebrödhult.

  SvaraRadera
 3. Skickade i år liksom de senaste gången år julkort med foton på familjen till ett trettiotal hushåll i Sverige och utomlands. Får ganska få kort med foto i retur, men förvånansvärt många hör av sig och tackar för korten.

  Tycker överlag på att vi (västvärlden) borde bli bättre på att skicka riktiga (gärna handskrivna) brev som författas med omtanke.

  Jag skickar inte så många sådana själv men vill förbättra mig. Man måste öva på skrivstil.

  Förr fick vi alltid väldigt fina kort från matriarken från andra sidan i USA. Det var lätt utmanande att läsa den otroligt vackra skrivstilen.

  SvaraRadera
 4. Jag kör PostNords app senaste åren, fungerat fint. 19 Spänn för ett printat och levererat fotot är helt ok för att slippa använda min hemska handstil.

  SvaraRadera
 5. Professionella julkort? Är det någon förutom förlag som håller på med sånt?
  Någon som ser något värde i sådana?

  SvaraRadera
 6. Använde Postnord i år. Verkar som de kommit fram, 15 st. Förra året var katastrof, ringde och klagade så PN fick skicka ut igen, vet ej hur många som levererades. Att få julkort via e-mail känns som en skymf.

  SvaraRadera
 7. Jag drabbas konstigt nog av någon slags jul-demens varje december fram till jul. Jag kommer inte ihåg att köpa julkort och frimärken eller skriva hälsningar eller posta dem. Jag kommer inte ens ihåg att köpa julmat eller alkohol, bortsett från en kasse med finska leverlådor som alla svenskar tycker är skit-äckliga. Inte nyårsmat, heller.

  SvaraRadera
 8. Vi gjorde en miss i vår beställning och fick alla julkort idag.. så vi får lämna några personligen till de som bor nära. Har faktiskt fått ovanligt få julkort i år..

  SvaraRadera
 9. Jag har inte märkt någon skillnad i år avseende julkorten, skickar fler än vad jag får tillbaka. Men tycker det visar på lite omtanke.

  Kärleksbrev däremot har jag inte fått något på länge, om jag ens någonsin fått något, hmmm. Tror jag saknar såna lite.

  SvaraRadera
 10. Är inne på tredje året med personlig utdelning av mina julkort. Oerhört uppskattat! Rekommenderas verkligen. Tomteluva på.

  SvaraRadera
 11. Har fått julkort bestående av nyfödda barn till vänner och familj, eftersom man inte kunnat (fått/vågat) träffa de små liven än.

  SvaraRadera
 12. Tycker att posten kan prioritera ner utdelningen av papperslappar i dessa e-tider och istället inrikta sig på att folk får sina paket i tid. Postutdelaren skulle varit här i måndags med mina paket enligt deras egna satta tider. Men hen kom inte, inte igår heller och inte idag heller. Ringde Postnord och de kunde inget göra mer än att skicka en ny order till postutdelaren. Så nästa gång en chans är möjlig att få julklapparna är nästa måndag. Det är tydligen viktigare att folk får sin julkort före jul än sina julklappar.

  SvaraRadera
 13. Skickar varken julkort eller köper normalt julklappar.

  Dock frångick jag mina principer i år och köpte mina döttrar varsin skruvdragare då de hållit på och lånat min ett flertal gånger under året. Ja, de får naturligtvis samma modell som min, Ryobi nånting, mellanklass mellan skräp och proffs. Ena dottern som nyligen flyttat till en större lägenhet med mer plats får även en 6kg brandsläckare från Biltema à 285 kr på extrapris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekta presenter. Jag växte upp i pappas snickarverkstad och var nyfiken på alla verktyg som fanns där och tittade på när han snickrade.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 14. Skulle jag få postnords maskinkort skulle jag ta det som en förolämpning. Handskrivet ska det va med en personlig hälsning.

  SvaraRadera
 15. Kanske att det kom lika många som ifjol, men det är väl upplevt som en ökning då minskningen uteblev?

  SvaraRadera