Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-11-22 11:43

Vad kör ni för högtalarsystem?

Dags för ett litet konsumisminlägg på söndagförmiddagen. Numera är det populärt hos den välbeställda medelklassen att ha nätverkshögtalare i var och vartannat rum, för att t ex kunna lyssna på musik koordinerat eller för den delen koppla till hemautomatiseringsträsket. På förekommen anledning är då frågan vad ni kör för system, då det jag har inte längre tillverkas enligt kravspecen.
Farvälkonsert
Jag var rätt sen på tåget med nätverkshögtalare, då jag hade ett gammalt hifisystem med sladdhögtalare, som var så gammalt att det inte ens hade HDMI och noll möjligheter att slås av och på via mobilen, även om man kunde spela musik via Apple TV:n och Airplay.

Mitt helt slumpmässiga val var Sony X-serien, och jag har en SRS-X99 i biblioteket och arbetsplatsen. Valet berodde att på den tiden verkade Sony vara de enda som levererade fyrkantiga nätverkshögtalare, utan en massa mjuka böjda linjer, och jag ville även ha Airplay-stöd.

Nu visar det sig att Sony inte längre tillverkar X-seriens Airplay-högtalare, och knappt ens tillverkar wifihögtalare, och definitivt inga med Airplay, om ens Spotify Connect med sitt suveräna ekosystem. Så något motvilligt måste det vid ytterligare högtalaranskaffning således bli något annat än Sony. Det går ju fortfarande att samgruppera högtalare via t ex Airplay över Airfoil.

Kravspec: Apple Airplay, Spotify Connect, integration med Home Assistant

Själva Sonys egna system använder jag i princip aldrig, utan vad som behövs är Spotify Connect och Airplay, samt integrationen med hemautomatiseringsträskets mediaspelare, så man kan spela upp larm och information via högtalarna. 

Home Assistants Media Player-integrationer hittas här. Bland annat Bose, Denon, Harman/Kardon, LG, Nad, Panasonic, Pioneer, Sonos, nämnda Sony, Yamaha och några till.

Jag lutar mot Sonos, som verkar ha både Airplay (Airplay 2 rent utav) och Spotify Connect, samt integration med Home Assistant. Och IKEA:s Symfonisk bokhyllehögtalare stöder Sonos, vilket gör att man kan få tag på tämligen billiga högtalare (särskilt jämfört med Sonos egna) för under tusenlappen. Ett annat alternativ som verkar prisvärt hade varit Pro Audio, men de stöds inte av Home Assistant.

Men frågan är nu vad ni själva använder - och här ni nöjda? Eller har ni gått över till det moderna anti-sociala sättet och lyssnar på hörlurar istället (vilket är rimligt om man bor i lägenhet, men kanske inte är nödvändigt när man har 500 m till närmaste granne).
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

89 kommentarer:

 1. Datamaskinen har ett par Audio Pro T14. Hembion Kef the egg. En stor "Baggen" i köket.

  Har inte kommit mig för nätverkshögtalare. Försökte med spotify connect men den vill verkligen inte få ljud i alla rum samtidigt.... Planen är nog att komplettera med Ikea då deras är väldigt prisvärda.

  SvaraRadera
 2. Kör Sonos, både aktiva högtalare och passiva takhögtalare som drivs av två st Amp. Har startat om systemet EN gång på 5 år, en uppdatering som tydligen var tvungen att göras, väldigt stabilt och "bara funkar".

  SvaraRadera
 3. På rekommendation: Ingen aning.
  Själv kör jag med följande smått antika kedja:
  Asus Xonar Essence STI - Logitech 5300 5.1 eller hörlurar (AKG referens). Ljud bara på ert ställe således.

  Sonos verkar helt OK, men de verlar lämna en del av sina äldre produkter nu utan support.

  SvaraRadera
 4. Sonos. Ca 8 år gammalt skulle jag gissa. En Play 3 i köket och en Connect kopplat till surroundsystemets förstärkare i vardagsrummet.

  Äldre produkter, visst, men de funkar utan strul.

  SvaraRadera
 5. Schweizisk skivspelare, kinesisk dac/nätverksspelare, danskt för- samt slutsteg, danska högtalare, amerikansk sub. Det här är en hobby som man aldrig växer ifrån. Vid streaming från Spotify kör jag Chromecast audio som första källa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som om du har en gammal trotjänare ifrån Thule som driver Dynaudio. Har samma uppsättning, men kör mitt stackars steg i 2ohm (4 högtalare)

   Radera
  2. GamuT respektive System Audio.

   Radera
  3. @Östergren.
   Det lät som en trevlig anläggning.

   Är det Saxo högtalare?

   Radera
  4. Dynaudio Heritage Special dreglar man ju inte lite över! Kör själv vintage grejer (främst Pioneer från sent 70/tidigt 80-tal. Underbar hobby, som alltid kostar för mycket pengar...

   Radera
  5. Köpa nytt är en dyr hobby :) Köpa rätt vintage är en bra investering.

   Radera
 6. Jag har snöat in på Denon Home (HEOS), har första generationen med hemmabio, fristående förstärkare för utomhushögtalarna samt två fristående enheter. Funkar bra! Valet föll på detta system i gamla huset då det var prisvärt och hemmabion hade stöd för två zoner; en för vardagsrummet och en för duschen. Hade blivit för dyrt att få samma uppsättning med Sonos, tyvärr.

  SvaraRadera
 7. ONE-BEAT, inköpta i Ullared för 450 kronor. Duger gott åt en något hörselskadad pensionär.

  SvaraRadera
 8. Jag var länge en stark Sonos-motsåndare. Vendor lock-in, höga priser för förmodat lo-fi osv. Men vid en hustrudriven ommöblering åkte möbeln där receivern stått och något behövde göras. Sonos fick en chans, och det är ju bara förjävla smidigt. Förutom Sonos integrerade burkar till olika rum blev det även en Amp med externa högtalare och snart fick även landet sitt eget Sonos-system när jag upptäckt hur smidigt det är.

  SvaraRadera
 9. Jag kör Yamaha MusicCast och är väldigt nöjd med det. Att jag bestämde mig för just Yamahas system var för att det gav bäst ljud för pengarna. Lite osäker på om det är Home Assistent kompatibelt.

  SvaraRadera
 10. https://www.arylic.com/

  Oslagbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.youtube.com/watch?v=fArjOl1Z2eo&ab_channel=ToidsDIYAudio

   Radera
  2. Det finns inget som är oslagbart utan man måste helt utgå från individens behov.
   Arylic liksom Sonos mfl är ju tämligen enkla produkter typ ljudbranschens Skoda. Passar vissa men definitivt inte alla.

   Radera
 11. Bose för då ingår en fjärrkontroll. Otroligt bra ljud men dyr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bose är precis som de flesta andra nämnda i denna tråd leksaker med en begränsad livstid. Inte helt olik en dator/mobiltelefon. Ljudmässigt är det på sin höjd mediokert vilket inte är så konstigt då det är relativt billiga produkter.

   Radera
 12. Kör bara hifi anläggning. Behöver jag skicka ljud så kör jag Chromecast audio.

  SvaraRadera
 13. Vi har snöat in på Chromecast som streaminglösning för film och då blev lösningen för ljud ett par Chromecast Audio i befintliga ljudanläggningar.

  Har integrerat i Home Assistant men bara använt det till att skoja lite med dottern med att skicka ”robotröstmeddelanden” (uppläst text).

  Men nån gång borde man väl hoppa på tåget med riktiga nätverkshögtalare...

  SvaraRadera
 14. Jag har nästan helt upphört att lyssna på musik, eftersom jag inte har hängt med i utvecklingen ocv inte hört talas om de systemen du oratar om. Runtikring mig ser jag folk som lyssnar på Spotify direkt ur datorns urkassa högtalare eller via telefonen genom någon billig blåtandshögtalare. Det är inget för mig, då har jag det hellre tyst.
  Har ett par urgamla Bose som jag funderar på att köpa någon form av stereoanläggning till. Med LP-spelare och kasettdäck, kanske.? Vore ju toppen om det gick att koppla till både digitalt och analogt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, tystnad är bättre än att lyssna på sånt skräp.
   Äldre Bose kan vara ganska elaka i impedansen så välj förstärkare med omsorg.
   Du kan köra både digitalt och analogt. Det du behöver är nätverk hemma för det digitala samt en källa, tex Chromecast Audio som kan hittas begagnat (utgången). Chromecast kopplas sedan in på aux- eller tuneringången på förstärkaren.

   Radera
  2. Du verkar ju vara en hififinsmakare, och anser alltså att Chromecast är bra?

   Radera
  3. Det är en bra produkt. Kör du Spotify så duger den inbyggda dacen i Chromecast alldeles utmärkt för ändamålet. Den är även flexibel så det går att koppla ur den inbyggda dacen och köra digitalt ut till en bättre dac för mer högupplösta filer än Spotify erbjuder.

   Radera
  4. Tack. Det var bra tips som jag ska ta avstamp på i mitt sökande!

   Radera
  5. Chromecast Audio är dessvärre EOL

   Radera
  6. +1 på Chromecast audio. Fungerar fint med spotify och en gammal 80-tals stereo.

   Radera
 15. SONOS fungerar hur bra som helst och du kan bygga ut med det du behöver efterhand. Sytor högtalare ute, stor högtalare i vardagsrummet, liten i köket etc. Dyrt men mycket smidigt och BRA ljud!

  SvaraRadera
 16. IKEAs symfonisk är Sonos högtalare med en lite nedlåst mjukvara (samma OEM tillverkare och samma hårdvara). Men om de fyller dina krav så är de oslagbara framförallt prismässigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Också med signifikant sämre ljudkvalité. Symfonisk vs Sonos One är natt och dag.

   Radera
 17. Kör BSS Blue-link. Arenasystem som kör 48 kanaler i en nätverkssladd med 24 bitar upplösning. Hela ljudsystemet byggs/konfigureras i en canvas i en pc-applikation utvecklad för ändamålet. Går att göra en mixerstudio, post-production, PA system. Helt obegränsat. Ytorna i fjärrkontroller bygger man själv och kör i Iphone eller Ipad. Att jämföra med en hemmabio eller stereo är som att jämföra excel med en räknesticka. Hjälplöst over-the-top att köra hemma. Men det finns ju ingen genväg till det perfekta ljudet. https://bssaudio.com/en/product_families/soundweb-london

  SvaraRadera
 18. Jag får för närvarande inte ha något fint, som tex högtalarsystem eller annat dyrt hifi/hemelektronik, pga småbarn och deras metodiska och systematiska förstörande av ömtåliga saker.

  SvaraRadera
 19. Läste någon artikel för ett tag sedan att jakten på det perfekta ljudet helt hade avstannat. Nu var det mest jakt på nätverkslösningar, enkelhet, streaming etc och hur det faktiskt lät spelar liten till ingen roll.

  Jag kan nog instämma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man inte den perfekta akustiken i rummet ifråga, så lär ju inte det perfekta ljudet spela någon roll ändå. Över en viss nivå kommer rummet begränsa perfektionen, och för vardagslyssning så gör man ändå något annat som stör ljudet. Bara klicket från ett tangentbord och datorfläkten (ibland) ...

   Radera
  2. Själv kickade jag ut mitt NAD/B&W-system för fyra år sedan och installerade en soundbar istället, som sömlöst slår på och av sig vid behov och tar mindre plats.

   Sedan har ingen varit intresserad av att köpa en gammal NAD-receiver från 2006 och fem högtalare i körsbärsträ, vilket väl bara understryker din tes. Slänger dem snart på tippen, ty de tar bara förvaringsutrymme.

   Radera
  3. Sonos appen för iPhone har TruePlay för att kalibrera ljudet med hjälp av telefonens inbyggda telefon . Funkar förvånansvärt bra.

   Radera
  4. (inbyggda mikrofon)

   Radera
  5. Menade inte så mycket perfektion för slutanvändaren utan mer på tillverknings- och utbudssidan.

   Har 2 uppsättningar högtalare m.ä. själv. Ett 5.1 infinity system och en lite mindre skrymmande uppsättning med cornered som bakhögtalare och M&K som front och center. Inget av dem används och skulle gärna göra mig av med dem men vill inte bara kasta.

   Radera
  6. @Cornu,

   De tycker jag att du ska annonsera ut den i gruppen köp och sälj hifi på Facebook.
   Kan vara värt upp till 2000 åtminstone.
   Beroende på modell av högtalare ännu mer.

   En bra grundplåt till ett Heos/denon system.

   Radera
  7. Du är den enda som förespråkar Denon. Alla andra är Sonos.

   Radera
  8. Jag rekommenderar också Denon framför Sonos, främst p.g.a ljudet som i mitt tycke är avsevärt bättre.

   Radera
  9. Hade jag haft råd så hade det varit bluesound.

   Sonos känns lite väl plastiga både till utseende och ljudmässigt.

   Radera
  10. Du kan garanterat sälja NAD-förstärkaren via rehifi.se i Hjärup. Förmodligen även högtalarna också. De ger betalt vid inlämning.

   Radera
  11. Jag gillar också denon (för ljudets skull, och önskar köra riktiga hifihögtalare också), men har man inte tokmycket referenser åt alla håll är det ju ingen mening att uttala sig...

   Radera
 20. Kör Harman/Kardon Citation 300 och 500 i två rum och övriga har små Google Home. Tycker ljudet i HK är behagligare än Sonos, men det är förstås en smaksak. Upplever Sonos ljud som aningen tillbakadraget och mörkt.
  Integration sker via Google Home, där man kan styra det mesta, inklusive Spotify. Hemautomationsträsket börjar bli stort nu...
  Har en Cromecast Audio kopplad till ett surroundsystem i uterummet också, men det är mest för att radiomottagningen är dålig.
  Vill jag spela högt har jag bilen. Satsar hellre på bra ljud där än hemma.

  SvaraRadera
 21. Harman kardon onyx studio 4 och spelar musiken mest från youtube appen i telefon. Jag är mycket nöjd med den lösningen som är enkel, välljudande och mobil samt ej beroende av ett el uttag på flera timmar.

  SvaraRadera
 22. Audio Pro A10, smidiga att spela separat eller gruppera. På sommaren ute vid poolen och vintertid inne i kök och v-rum. Bra tryck för pengarna.

  SvaraRadera
 23. Har tidigare haft traditionell receiver 5.1 med B&W CM10 samt SVS SB13 Ultra subwoofer. Till det hade jag en Sonos connect (som möjliggör Sonos på traditionell anläggning) samt Sonos Play:1 utspridda i lägenheten.

  Efter flytt till ny bostad sålde jag av allt och gick bananas på Sonos. Två stereokopplade Play Ones i köket, en i hallen, toa, sovrummet. I vardagsrummet blev det en Sonos ARC, sub och två Play ones som bakhögtalare.

  Systemet fungerar ypperligt tillsammans med google assistant aktiverat. Fungerar ypperligt med Philips Hue, robotdammsugare och ett nyligt hittad automatiseringsmöjlighet, ICA appen. Ibland är någon högtalare seg i starten med några sekunder men i stort fungerar det bra.

  Jag hade läst massa recensioner om Sonos ARC och hur fantastisk den var och visst... ljudet är bra men enheterna i vardagsrummet kommer inte i närheten av min gamla receiver, högtalare och sub. Så enkelt är det. Ljudet är bra men som sagt, det slår inte ett riktigt system. Jag saknar min SVS sub får jag erkänna.

  Det är väldigt smidigt med All-Sonos då man enkelt kan börja spela musiken även i vardagsrummet, man behöver inte manuellt välja källa på receivern utan det börjar automagiskt att spela musik där när man vill det.

  SvaraRadera
 24. Sonos sedan typ åtta år tillbaka. Allt fungerar fortfarande finfint och det bästa med systemet imo är inte ljudet utan att jag/familj lyssnar mer på musik. En Sonos Connect har slutat fungera efter att den stod oanvänd i typ 3-4år. Ej ersatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Byt in den hos Sonos med 30% rabatt :-)

   Radera
 25. JBL studio 230, samt 10" baslåda i samma serie. Matas med en Harman/Kardon från 2000 talet via aux - Chromecast audio. Hade en dacmagic för att kunna ta ut signalen optiskt till förstärkaren. Hörde dock inte nämnvärd skillnad på min anläggning.

  SvaraRadera
 26. Kolla på Bluesound, klart mycket bättre ljud än Sonos. Dock lite sämre röststyrning.

  SvaraRadera
 27. Sonos, i alla rum, inklusive toalett och tvättstuga. Sålde av mina sista hifi-komponenter igår till glad köpare.

  SvaraRadera
 28. Linn Klimax med Exakt i alla rum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sonos till den välbeställda medelklassen. Linn Klimax till Peter som lyckats lite bättre här i livet :)

   Radera
  2. Haha, jag önskar det vore sant ;)
   Ville nog mest uppmärksamma Lars på lite "finare" streaming-alternativ.

   Är dock på jakt efter en Majik DSM som kan ersätta min Movie05, och kanske en Unidisc till den, för att kunna spela mina cd-skivor.
   Har en LP12:a från 70-talet och ett par Majik 140 till detta.

   Radera
  3. LP12 är riktigt bra. CD var länge sen jag la ner. Föredrar ljudet från mer högupplösta filer.

   Radera
  4. Ja, lite samma sak för mig, de över 200 cd-skivorna har ännu inte packats upp sedan förra flytten, för snart 2 år sedan. De tar för närvarande rätt stor plats i förrådet (2 kartonger) då det pga vikten inte går att ha dem i 1 kartong.
   Jag har rippat allt till FLAC för flera år sedan, men inte ens den samlingen spelas då det blir Spotify för det mesta.

   Kör du TIDAL eller, angående högupplösta filer? Jag har inte klarat av tanken på att använda det sedan deras katastrofalt skämskuddevärdiga lanserings-ceremoni för flera år sedan.

   Radera
  5. De flesta filer jag har på hårddisk är 24/192 som oftast låter bättre än 16/44.1.
   Kör inte uppskalning av 16/44.1 utan det ska vara riktigt råmaterial (master typ).

   Ja du TIDAL... Var med på den gamla goda tiden som aktieägare i WiMP och det var en bra tjänst som var lite mer flexibel än Spotify. Lättare att köra i Linux etc.
   Har så klart testat dagens TIDAL och den låter helt klart bättre i bättre anläggningar än Spotify. Om man kör Sonos etc är TIDAL pärlor för svin.
   Själv kör jag Spotify då jag använder den för att upptäcka ny musik. Hittar i princip nya intressant grejer varje dag (stort musikintresse).

   Radera
  6. Dagens bästa släpp. Ren jävla magi:
   https://open.spotify.com/track/0imoNrrljjxpG6jGMUkbIv?si=KIkuBvThQem5UyR7L3ATaA

   Radera
 29. Sonos, väldigt nöjd. Lurar på ett par till i julklapp till bl.a bastuns avslappningsrum, a.k.a. ruheraum.

  SvaraRadera
 30. På kontoret har jag ett par Presonus Eris E5 monitorer som via en Focusrite Scarlet 2i2 D/A matas från en pensionerad iMac som jag använder som 'mediadator'. För övrigt en Harman Kardon Onyx 4 för portabelt ljud (badrum, trädgård mm).

  SvaraRadera
 31. Den som har mest prylar när man dör vinner :-)

  Som den gamla DJ man är så har jag haft ett glapp med användning av högtalare och dylikt hemma. Hade tidigare Denon stärkare och stora Cerwin Vega med 15" basar och lite hembio mys.
  Köpte för något år sedan Sonos, Sub, Playbar, Play 1 och Play5 och visst, det låter bra men det är dyrt. Idag får man väldigt mycket för pengarna på andrahands marknaden.

  Då IKEA kom med Symfonisk så öppnades det upp för en budget Sonos variant. Jag tycker dock kvalitén på dessa jämfört med Play 1, bara duger till surround högtalare (men väldigt bra). Man kan också "hacka" Symfonisk IKEA högtalarna och därmed använda sin gamla Subwoofer och få lite mera tryck i basen (Om man inte har lust att lägga 8K för en Sonos SUB). Det verkar som om de lägre frekvenserna i Sonos bakre surround spelar hela tiden och inte filtreras men jag låter det vara osagt tills mer forskning understödjer min hypotes :-) (Vips så har man sparat in kostnader på både surround och Sub).

  Det man också kan tänka på när man köper ett ljudsystem är ju TVn och hemmabion.
  Samma hack ovan kan man för övrigt göra på andra modeller tex så köpte jag LG´s senaste TV Soundbar med Atmos 7.1.4 (kom över den billigare). Den trådlösa aktiva basen blev lite klen för rummet så då byggde jag på den med 2 externa aktiva subwoofers dvs det blev 7.3.4. Sonos och dess ARC med Sub och Surround är "bara" 5.1.2 med Atmos och lite dyrare än konkurrenterna men då får man ju Trueplay, Airplay 2 och annat :-)


  SvaraRadera
 32. Sonus aktiva högtalare i några mindre rum och Sonus amp med bra aidiopro högtalare i ett större rum.

  SvaraRadera
 33. Sonos sedan länge, fortfarande nöjd. Extern DAC efter den till huvudstereon.

  SvaraRadera
 34. Bowers and wilkins px när jag jobbar/fokuserar, musiken stänger ute tankebruset som annars stör mitt fokus. Föredrar mestadels tysthet resten av dagen, tittar mycket på film/serier utan ljud också, vet inte riktigt varför jag är så. Har en Argon med internetradio/vanlig radio/spotify (och lite andra funktioner jag aldrig använder) som står i köket, gillar ljud i bakgrunden när jag lagar mat.

  SvaraRadera
 35. Min filosofi efter att ha gått från High-End med Martin Logan, Krell, Revel och annat mer eller mindre exotiskt är ”buy once, cry once”.

  Bygger man inte nytt eller totalrenoverar (och därmed kan bygga in ett dedikerat WHA system) så är Sonos lösningen. Visst finns det komponenter från tex Bluesound och andra men Sonos ”bara fungerar” precis som Apple. Vi har ett tiotal zoner inne och ute.

  Utomhus är det Connect samt i rum där vi har takhögtalare.

  SvaraRadera
 36. Som multirumsystem har jag heos/denon system.
  Högtalarna jag lyssnar mest på är Dali ikon7 och klipsch rp280.
  Den senare är kopplad till tv.
  2.0 system duger alldeles utmärkt i synnerhet med tanke på hur mycket man måste gå upp i pris för ett surround med samma ljudkvalitet.

  På gång med vinyl nu.
  Det lutar åt någon begagnad Linn, Thoréns eller liknande.

  Men som sagt var ska man ha ett vettigt multirumsystem så är ett besök på hifiklubben ett måste anser jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just det, cornered audio gör fina högtalare om man vill ha ett mer "osynlig" system
   De har jag i köket tillsammans med Heos amp.

   Radera
  2. Begagnade Linn och Thorens är värdesäkrade investeringar.

   Radera
 37. Om du landar i Sonos till slut, vilket inte är ett dåligt beslut, så rekommenderar jag att inte använda deras app mer än nödvändigt. Du måste ha den för att konfigurera system, men man kan styra Sonos från Spotify, vilket är smidigare. Dock kan man koppla in 3,5mm till vissa Sonos, och de måste styras via Sonosappen, men för min del händer det sällan.

  SvaraRadera
 38. Jag kör Sonos amp i badrummet, tillsammans med b&w takhögtalare. Sen har jag en digital nad-förstärkare med inbyggd dac, som jag matar via en Chromecast audio. Till det har jag ett par b&w golvhögtalare i vardagsrummet, och b&w utomhushögtalare på uteplatsen.

  Jag tycker det är en lagom kompromiss med ljudkvalitet och funktionalitet. Chromecast:en kan jag styra precis lika väl som Sonos via hemautomationen. Har aldrig haft något strul på nått sätt.

  Förstärkaren kan starta upp när den får ljud via valfri ingång, vilket göröivet lite lättare. Den har dock en kallstart på kanske 30-45 sekunder, så den duger inte för att läsa upp notiser, meddelande eller liknande

  Jag kan spela upp lossless via tidal, men inte deras "bästa" codex som heter master eller något i den stilen.

  SvaraRadera
 39. Kör Sonos sedan 2008 men även IKEA:s variant i några rum.

  SvaraRadera
 40. Frugan tog med en stereo av märket Yamaha in i boet i början på 90talet. Både kassettband och vinylsvarv. Den var nog 10 år redan då men bättre än min Sony. Yamahan gör tjänst ännu lite då och då. Helt befriad från digitala prylar förutom en bärbar dvdspelare som adderades runt 2000. Ingen fjärrkontroll utan röven måste baxas ur soffan.
  Lyssnar nästan aldrig på musik hemma eller på jobbet, bara i bilen och nästan bara FM/DAB.

  SvaraRadera
 41. Köp Sonos om du inte bryr dig nämnvärt om ljudet utan bara vill att det ska funka. Sonos är ljud för de som inte är intresserade av ljud.

  Om ljudet ändå är hyfsat viktigt finns det andra lösningar som låter betydligt bättre, utan att för den sakens skull fungera sämre, ex B&O, Denon/Marantz, och Bluesound.

  SvaraRadera
 42. Jag är i en liknande situation som Cornu. Behöver ta steget och hade väl bestämt mig för en Sonos Amp och sedan koppla in mina gamla Linn högtalare som jag gillar o Sonos högtalare för ’sekundära’ rum typ kök. Linn Klimax verkar ju asbra men dyr. Vad rekommenderar ni mellan Sonos och Linn?

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 43. Har lite olika. Var nyfiken på Symfonisk p.g.a. det låga priset. De funkar men det känns som dynamiken är begränsad. Sätter man igång en spellista så funkar de bra men börjar man hoppa i en låt så börjar de ganska snart att krångla och behöver en reboot. De stödjer en massa tjänster men av något skäl så är inte Youtube med och det går inte att casta via telefon. Så jag skulle istället satsa på en större Sonos.

  SvaraRadera
 44. Rejäla brittiska TDL-högtalare kopplade till en gammaldags förstärkare medels grovt kablage. När det verkligen ska lyssnas på musik placeras bekväm fotölj på rätt avstånd och mitt framför högtalarna. Förr kallades det Hifi men det hörs inte så ofta numer tycks det mig.

  SvaraRadera
 45. Pioneer, inköpta nån gång för länge sen av sommarjobbspengar, kopplade till gammal receiver.
  En sån blåtands-"cigarr".
  Gamla datahögtalare utrangerade från ex-ex-exjobbet. Två varianter.

  Bästa ljudet är så klart i bilen som har nyast anläggning. :)

  SvaraRadera
 46. Har en audiolabförstärkare som driver ett par B&W CM1 och en B&W sub. Styr systemet via en chromecast audio som är kopplad med optisk kabel till stärkaren. Det låter mycket bra.

  SvaraRadera
 47. Sonos plus ett par beolab 8000 mk2 om det är musik.
  Pratar vi bio blir så är det en helt annan set-up.

  SvaraRadera
 48. Avråder ifrån Sonos.. det är konstant strul med någon enhet som inte hittas eller en sång som spelas upp i fel rum. Dessutom är hela deras universum fullt av buggar, och man är fruktansvärt inlåst.

  Jag rekar valfritt system där du använder Spotify Connect som primärt sätt att spela upp musik (givet att du använder Spotify då).

  https://www.naimaudio.com/mu-so är mitt förslag för snygg + välljudande multiroom-lösning. För mindre rum kan du använda deras https://www.naimaudio.com/mu-so-qb.

  Dom här modellerna har 1år på nacken (2nd generation) och jag sätter därför min hatt på att dom kommer finnas till rea-pris nu under Black Friday (Som har blivit till Black Friday-week, med start idag... se t ex kampanj på Reference Audio.se )

  Ett alternativ är att köpa in KEF LSX eller KEF LS50 Wireless.

  Nyckeln är oavsett att du vill ha aktiva högtalare för att slippa extra "lådor".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mjukvaran är alltid ett problem oavsett vilket system man väljer. Därför är det oerhört avkopplande att gå off line mellan varven vid musiklyssnande och slippa krånglande mjukvara.

   Radera
 49. Jag frågade runt i bekantskapskretsen om samma sak för nån månad sedan och inte en enda använder högtalare längre. Hus eller lägenhet så är det hörlurar som gällde. Jag har helt missat att det är omordent med högtalare nu för tiden.

  SvaraRadera
 50. En Sonos Play1 på toa, en Play1 i sovrummet, en Play3 i köket och två st Play5 i vardagsrummet. Har hängt med i några år men fungerar utmärkt med bra ljud och funktion. Eftersom jag lyssnar mycket på poddar så använder jag appen Pocket Casts i min Iphone. Den stöds av Sonos app och därmed kan jag låta alla pladdrande podröster strömma ut ur Sonossystemet.

  SvaraRadera
 51. Jag har tröttnat på nätljudsträsket.
  Har gått tillbaka till gammal ljudanläggning.
  Till historien hör att jag är högt certifierad nätverkstekniker men alla val jag måste göra för att lyssna på nyheter eller musik via nätet tar för mycket tid. På min gamla Yamaha är det en knapptryckning utan omkomfigurering av nätet. Dessutom slipper jag öppna mobilen.
  Jag har sonos, Ikeas symfonisk, Harman kardon och pioner näthögtalare men det är alltid något så tillbaka till gammal förstärkare med chromecast audio.

  SvaraRadera
 52. Sonos i alla rum inklusive Sonos 5.1 hemmabiolösning.

  Hade fram till 2015 en hyfsad Onkyo med en massa sladdade högtalare. När Play 5 gen2 dök upp så började migreringen. Det var alls inget fel på Onkyon mer än att det den kom från en tiden strax innan då allt skulle ställas in och ju mer avancerade svårtolkade options desto bättre. Rent tekniskt så kunde jag få bättre mer avancerat 7.1 ljud med många olika ljudstandarder ur den än ur Sonos 5.1 men enkelhet, sladdlöst och flexibilitet mellan rumen vann.

  Har några Sonos One som jag prata till Google Assistant med. Har kopplat en massa strömbrytare och vitvaror till den. Livet blir lite enklare när man bara ber Assistenten släcka alla lampor i huset på kvällen så man slipper spring runt och släcka 12 lampor manuellt. Det lär bli mer automatiserat och mer Sonos över tid.

  SvaraRadera