Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-11-28 13:33

Vad använder ni som plånbok/korthållare?

Fick en fråga från en läsare om vad man ska använda plånbok eller korthållare, vilket kanske är värt att lyfta som frågeställning bland övriga läsare. Tydligt var att billiga korthållare i metall köpta på en bensinmack är billiga av en anledning. Själv kör jag Lenas Unipörs, men jag misstänker att många idag använder någon form av mobilfodral. Eller snart ingen plånbok alls, när man kan legitimera sig med mobilt bank-ID och betala via Apple Pay, Samsung Pay, Garmin Pay eller någon av de andra mobil- eller klocklösningarna.
Unipörs Casual
Jag misstänker att läsarens jobb gjorde att en mobillösning inte var aktuell, men annars har väldigt många mobiltelefonfodral med korthållare idag.

Själv har jag inte den lösnignen, utan körde åren ca 2011 - 2017 med en mobilhållare i bältet från finska Golla, med ett fack för kort. Föredrar att bara fippla med mobilen utan att behöva oroa mig över korten. Den byttes dock ut mot Lenas Unipörs när jag skaffade en iPhone X, som helt enkelt var för stor för en vertikal bälteshållare. Dessutom utgick den modellen av Golla jag hade. Pörsen fungerar förstås även som EDC med diverse prylar i, och rent av plats för både mynt och kontanter i magnetfickan på andra sidan.

Pörsen bär jag från morgon till kväll även hemmavid, och det är mycket praktiskt att alltid ha samma kit oavsett vad jag har för kläder. Sedan har jag även en Unipörs Business i läder för finare tillfällen, och en Unipörs Tacticool vid lite mer krävande strapatser, som upp och ner för Mont Blanc eller Kili.

Bloggarjäveln med Unipörs Casual. Glad som vanligt.

Innan Unipörs respektive Golla körde jag med en enkel korthållare i läder. Märke okänt, men inte köpt på macken, utan på en handskaffär typ 2005-2007 någon gång. Till det hade jag faktiskt en sedelklämma för kontanter och småpengar löst i fickan. Tillägg: Verkar som Golla helt slutat med mobilfodral och bara kör väskor numera, iaf på deras hemsida. Hos iPhone-butiken finns dock mobilväskorna och -fodralen fortfarande, om än inte den jag använde.

Korthållaren.

Min rena killgissning är att läder håller bättre än metall, där läsaren hade avverkat tre stycken korthållare på ett år. Gångjärnen ger helt enkelt med sig, åtminstone på mackvarianterna. Läder har bättre livslängd är min gissning.

Fast en dag kanske man bara behöver sin mobiltelefon och Smart Watch. Betalar numera runt 95-98% med Apple Pay via handleden och min Apple Watch, och använder helt enkelt inte fysiskt kort längre. Enda gången körkortet behövs som legitimation är på järn- och byggvaruaffärens PostNord-serviceställe för uthämtning av paket, och även där legitimerar jag mig numera via Mobilt BankID och Postnords app. Annars kanske en liten tatuerad QR-kod med personnumret mellan tummen och pekfingret skulle duga för att läsa in personnumret? Tids nog kommer vi säkert ha ett certiiferat NFC-chip med identiteten inopererad, och då går även behovet av legitimation helt bort. 

Nästa steg är att våga lämna samtliga kort utom körkortet hemma. Dessutom ska digitalt körkort vara på gång. Finns redan i Norge. Polisen kommer ändå kontrollera mot körkortsregistret.

Plånbok känns helt enkelt inte som ett framtidsbehov. Däremot har jag ju mobilen såväl som ficklampa, papper, penna, mobilladdare, extrabatteri, USB-sladd med mera i pörsen, så det behovet kvarstår. Förlänger livslängden på byxorna också.

Men nog om mina anekdoter. Jag kunde bara säga "läder är nog hållbarare än metall", så vad säger läsarna?

Vad har du själv valt som plånbok eller korthållare? Går du ens omkring med kontanter längre eller håller du fortfarande fast vid dessa och tar ut dem från en sådan där ... uttagsautomat? Rekommenderar du metall, plast eller läder till den som inte kan använda en mobilhållare som plånbok?

37 kommentarer:

 1. Kör Magpuls essential wallet som är en korthållare. Börjar släppa lite i kanterna men än så länge bara kosmetiskt efter 3 år. Har fortfarande med körkort,gymkort och betalkort. Men använder Google pay överallt där det är möjligt. Ska bli skönt den dagen man slipper alla kort.

  SvaraRadera
 2. Jag använder en trestegslösning där ärendet avgör vad jag tar med mig. Mobilplånboken innehåller endast ett kort, plånboken desto fler (fortfarande) och till sist en liten omanlig väska som endast tas med om det krävs powerbank, kablar och andra större föremål.
  Allt är med när jag lämnar huset, men därefter beror det på ärendet.
  Materialen blir således läder, läder och tyg.

  SvaraRadera
 3. Traditionell plånbok i skinn. Jag ser alltid till att ha kontanter i den, via uttagsautomat.

  SvaraRadera
 4. Använder inte kontanter, men dock fortfarande kort.

  SvaraRadera
 5. Slimfold Nano. Haft den i snart två år, utan märkbart slitage.
  https://www.slimfoldwallet.com/products/thin-wallet-nano-soft-shell?variant=311736598529

  SvaraRadera
 6. Offtast väska, alltid plånbok. Alltid kontanter, som backup.

  SvaraRadera
 7. https://www.exentri.se/
  Slimmade korthållare i läder i många olika färger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick en sån av en kund. Håller fortfarande. 12 år senare. Lite blankare på sina platser men.... Helt otrolig kvalitet för något som suttit använts så länge

   Radera
 8. Läder. Köpte på MQ när Bromma blocks var nytt. Håller än, och ser bra ut.
  Du kan vika ner en femhundring i "mittfacket"
  Vart ska man annars ha körkortet?

  SvaraRadera
 9. Även jag har en klassisk plånbok i läder.

  SvaraRadera
 10. Korthållare i kvalitetsläder, plats för 4 kort, inkl EU-minipasset "nationellt ID-kort", plus två vikta sedlar för nödfall, som dock inte har infunnit sig ännu.

  SvaraRadera
 11. Secrid popup-korthållare med plats för 5 kort. Helt suverän!

  SvaraRadera
 12. Använder Använda Mini Leather Wallet. Kompakt, smidig och snygg. Har plats för 7 kort som poppar upp när man skjuter en knapp åt sidan och tar ytterligare två kort inuti, samt sedlar.
  https://anvanda.com

  SvaraRadera
 13. Använder korthållare i metall sen åtminstone 2006, hittade efter några trasiga såna äntligen en som hållit riktigt bra (5+ år). Har väl inte sett ett stort nog behov att byta att jag funderat på alternativ annat än när passet behövt vara med.

  SvaraRadera
 14. Har en väl använd no name plånbok för korten, inköpt på Clas Ohlson a 100kr, har jag för mig. Förr i tiden innehöll den en del papperspengar, men icke så längre. Tycker att det är rätt bra med en tillräckligt stor pryl så att den inte tappas bort så lätt, och man kan lätt förvissa sig om att den är i innerfickan på jackan genom att bara känna utanpå. Emellanåt på sommaren är den i bakfickan, eller framfickan om fickstöld kan befaras, vilket likaledes lätt går att kontrollera om den är kvar.

  SvaraRadera
 15. Traditionell läderplånbok med plastkort/kontanter.

  SvaraRadera
 16. Traditionell läderplånbok med plastkort/kontanter.

  SvaraRadera
 17. Har en korthållare som är två metallbitar med resår emellan. Funkar klockrent och är skimmingskyddad. Har använt i ca 2 år och saknar inte plånboken med alla jävla onödiga kvitton...

  SvaraRadera
 18. Korthållare i metall från någotslags designmärke. Jag behöver bocka till den emellanåt men har hållit i typ fem år eller nåt nu. Verkar faktiskt skärma RFID hyfsat.

  SvaraRadera
 19. Jag kör hederlig läderplånka. En fråga till er som inte använder plånbok: Hur hanterar ni era kvitton?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvitton? Betalar du Moms också? Så j*vla 80-tal

   Radera
  2. Om det tvunget är papperskvitton fotar jag av dem om de är för företagets bokföring, samt sparar kopian i en ficka tills den kan låsas in. Är det ett privat kvitto slänger jag det direkt alternativt lägger det i påsen om det är något man kan tänkas vilja byta/ha garanti på.

   Radera
 20. Har tre kort tillsammans med mobilen. Körkort, bankkort och bensinkort.

  SvaraRadera
 21. Läderplånbok med 2 kort och körkort. Alltid några hundra i kontanter och en femhundring i backup.
  Förr brukade jag ta ut några hundralappar i mataffären nån gång i veckan, sen nån gång i månaden och nu har kontanterna legat oanvända ett par månader, eller ett halvår? ett år? Vet inte.

  Men den dagen kortsystemet kraschar kommer jag som en av få stå där med mina kontanter. Om nu någon vill ta emot dem...

  Hade det funnits elektroniskt körkort hade jag nog pensionerat plånboken.

  SvaraRadera
 22. "Unipörs" fyndigt:-)
  I Stockholm kallar vi det för becknar-väska, praktiskt med en model med separata behållare för para/flus/cash och varor/stash/raketer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen kör jag med kort och kontanter i mobilfodralet sen 7-8 år. Bytt pga slitage 4 gånger tror jag...

   Radera
 23. har alltid 500-1000kr i plånboken så att jag ska slippa nojja över om kortet ej skulle fungera. sen kommer kontanterna till pass när butikerns system krånglat och ingen kan betala utan jag:, Och när folk fyller år på jobbet så är cash fortfarande king till insamling av present.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har backup kontanter i bilen och hemmet. Har hänt en gång sista 5 åren att jag behövt be dom parkera kvittot medans jag går ut och hämtar pengar. Sen till insamlingar på jobbet kör 99% Swish på vårt jobb

   Radera
 24. Ett par kort, körkort och lite sedlar (runt 500-2000kr) i bakfickan.
  Stoppar kvitton i andra bakfickan (japp, alla kvitton, både privat o business, förs sen in i Excel).
  Har inte haft plånbok i fickan sen 90'talet.
  I datorväskan/ryggsäcken ligger en plånbok med några ytterligare kort, runt 10-20,000kr i kontanter fördelat på USD, EUR och några andra valutor dit jag ofta reser. I ryggsäcken ligger även lite andra bra att ha saker som laddare, reseadapter, pass, några SIM-kort, ipren, linsvätska/behållare, hörlurar/proppar, osv.
  Inte direkt överlevnadspreppad, men det som behövs för vardagligt resande, och som sagt cash för att klara mig en tid om kort inte skulle funka, vilket händer ofta då jag reser mycket.

  SvaraRadera
 25. Secrid mini wallet, läder och metall.
  Petar till en knapp och korten poppar upp, lite förskjuta så det blir lätt att plocka rätt.
  Körkort, visa, mastercard och äta på jobbet kort.
  Alltid kontanter, minst en tusing utifall att.

  SvaraRadera
 26. Jag har originalet den första korthållaren i metall jag såg och köpte för 200 kr runt millennieskiftet. Den har fungerat fantastiskt bra. Den har dessutom blivit plattare med åren.

  Nedan en länk för illustration. Fanns överallt ett tag. Delades till och med ut gratis av Skånetrafiken.

  https://www.getpersonal.se/korthallare-cruiser-steel

  SvaraRadera
 27. Mobilfodralet i läder har blivit min plånbok. För kort och pengar. Pengar används inte längre. Jag har tre hundra i kontanter i reserv i samma fodral. Men det är märkligt hur snabbt samhället blivit kontantlöst utan att man tänkt på det. Kontanter behövs aldrig egentligen.

  SvaraRadera
 28. Bytte ut min gamla Haglöfs nylonplånbok mot en Secrid Slimwallet när den började rasa. Väldigt nöjd med den, plats för fyra-fem kort med rfid skydd och ett par kort på utsidan som jag inte vill ha rfid skydd till (passerkort till jobbet och busskort) samt plats för några sedlar/kvitton.

  SvaraRadera
 29. Jag brukar uppdatera min plånbok och handväska på den årliga, väldigt populära julmarknaden "Brisak" på Värmdö, eller rättare sagt utomhus i en vagn på bilparkeringen. Varför byta modell helt när man är nöjd med den tidigare varianten? Jag befarar dock att "Läder-Janne" har gått i pension nu när blixtlåset i både handväskan och plånboken har gått sönder.

  Jag beställer mycket på nätet så det blir att hämta paketen på typ Mekonomen. Jag uppdaterade precis vinterstövlarna som jag var så förtjust i att jag använde dem även på sommaren (i trädgården), till exakt likadana nya (men utan hål i sulorna).

  SvaraRadera
 30. Köpte en mindre läderplånbok 1994. Den har hängt med och är sådär härligt blank i lädret. Innehåller en knippe kort, pengar i nödfall, tandpetare och mellanrumsborste samt kvitton. När jag sitter ner och lutar i sidled är det dags att tömma kvittona.
  Använde kontanter häromdagen då lokala pizzamånglaren fått ny kortläsare som givetvis inte fungerade.

  SvaraRadera
 31. Jag har Xiaomis svarta läderplånbok, mycket fin.

  SvaraRadera