Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-11-03 15:33

Uppesittarnatt - amerikanska presidentvalet - uppdaterat 15:04

Inlägget uppdateras nu på morgonen, senast 14:56. Vi lägger väl ett blogginlägg här för de som orkar bevaka utvecklingen i det amerikanska presidentvalet, vilket inte egentligen blir klart förrän i morgon med rösterna i Hawaii och Aleuterna. 
Klockan tickar på Trump Tower
Röstnignen har redan stängt i bland annat Guam, men öppnade från klockan 12:00 svensk tid och fram till klockan 06:00 kommande natt i Hawaii.

Röstningen stänger sedan klockan 23:00  i delar av New Hampshire, Florida, samt hela Georgia, South Carolina, Ohio och West Virginia. Därefter stänger Kalifornien klockan 05:00 i morgon den 4:e november svensk tid. Kalifornien har ju rätt många röster, men anses väl generellt vara en seger för Demokraterna.

Enligt traditionen får inte media utropa segrare förrän klockan 05:00 svensk tid den 4:e november. Om några traditioner gäller längre återstår att se.

Hawaii och Aleuterna stänger först 07:00 i morgon onsdag.

De sista poströsterna ska inte vara räknade förrän den 20:e november i Kalifornien, varefter juridiska klagomål tar över. Med tanke på coronapandemin kan poströster vara avgörande om olika demografiska grupper har valt att poströsta mer än vanligt.

Delstaterna ska sist avgjort allt gräl den 8:e december och först den 14:e december ska elektorerna rest med häst och vagn till Washington D.C. för att slutligen avlägga rösterna på president, som antingen sitter kvar eller svärs in den 20:e januari 2021.

Själv kommer jag sova sött klockan 23:00, för så intressant är inte presidentvalet, utan det blir en spännande överraskning när man vaknar. Jättebebisen kommer väl bråka ändå, så något slutligt besked får vi inte förrän långt fram i december. Att han skulle acceptera ett nederlag får väl anses vara osannolikt, men han har iaf en möjlighet att lämna med värdighet.

Så kommentarsfältet finns för er som vill fortsätta bråka i ämnet under natten.

Ett ställe att följa valet på är Wikipedias sida med resultaten.

15:42 De amerikanska börserna inleder på plus. S&P-500 +1.00%, Nasdaq Comp +0.63%, Dow Jones +1.29% och Russel 3000 +1.24%. Exakt vad det innebär är förstås oklart.

21:46 Inte ett skit har hänt, annat än att olika svenska mediakanaler likt onanister försöker mjölka valet på varenda droppe som finns. Och som sagt, så kommer inget hända förrän tidigast 23:00 svensk tid.

Jag bjuder församlingen en god natt. Detta är inte ett svenskt val och därmed knappast så intressant att slösa tid på. Krama varandra istället, eller något.

05:56 Allmän konsensus har skiftat till att Trump vinner, efter att han för stunden ser ut att plocka de viktiga avgörande delstaterna där utgången inte varit given, t ex Florida, Ohio, North Carolina, Minnesota, Pennsylvania mfl. Detta kan förstås ändras, men räkna just nu med fyra år till med jättebebisen och ett fallet amerikanskt imperium.

06:21 Aktuell rösträkning i skrivande stund är 227 elektorsröster för Biden och 210 för Trump, men Trump har tagit bland annat Florida och Texas. Vinnaren behöver 270 röster och det blir inte någon jordskredsseger. Likt tidigare är konflikten stad-landsbygd tydlig, och det amerikanska valsystemet balanserar detta till skillnad mot det svenska, där stadens rika högutbildade alltid kör över landsbygdens fattiga lågutbildade politiskt. Röstmajoriteten är 49.7% Biden och 48.7% Trump just nu, men har inget med valresultatet att göra.

06:41 Delstaterna som är kvar är Alaska (3), Nevada (6), Montana (3) och de avgörande staterna blir Wisconsin (10), Michigan (16), Pennsylvania (20), North Carolina (15) och Georgia (16). North Carolina är närmast att bli färdigräknade. Bedömningarna lutar mot att Trump tar dessa stater, men det är alltså jämnt. Det kommer dock dröja tills alla resultat är klara, måste varit skitkul att suttit vaken hela natten och först få resultatet på vanlig svensk arbetstid.

07:31 Trump kniper Montana och ställningen är nu 238-213 Trump-Biden. Det ser ut som att poströsterna kan avgöra i t ex North Carolina, och därmed får man inte ett valresultat på några dagar.  Ett stort grattis till alla som suttit vakna hela natten bara för att inte få ett resultat alls.

07:42 Av de ännu ej solklart avgjorda staterna leder Biden i Nevada, där han kan få sex elektorsröster. Trump leder i Alaska Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, North Carolina och Georgia där det totalt finns 80elektorsröster på spel. I Pennsylvania leder han stort, men med bara 64% av rösterna räknade där är resultatet fortfarande osäkert. Den stora ledningen i Alaska är med bara 23% av rösterna räknade och kan nog bortses från än så länge. I övrigt skiljer det några få procentenheter i de olika delstaterna och trots 93% av rösterna räknade i Georgia och 94% i North Carolina är inte de delstaterna avgjorda, även om Trump leder.

10:45 Biden leder nu i Wisconsin med 95% räknade röster, där 10 elektorsröster står på spel. Tillsammans med sex röster i Nevada, där han också leder om än inte avgjort, så ger det honom 256 av 270 nödvändiga elektorsröster. Det ser alltså ut att bli jämt, även om Trump fortfarande ser ut att segra.

10:59 Om Biden tar hem Wisconsin och Nevada, som det ser ut nu, får inte Trump förlora en enda av Michigan, Pennsylvania, North Carolina eller Georgia, då dessa ger 15-20 elektorsröster vardera och därmed ger Biden mer än 270. Dock leder Trump i samtliga dessa stater, plus Alaska.

14:56 Just nu avgörs presidentvalet i Michigan, där Trump leder med 49.5% mot 49.0% med 8% av rösterna kvar att räkna. Tar Biden Michigan når han 270 inklusive Wisconsin och Nevada där han leder (men ej färdigt). Dock kommer knappast Trump acceptera en Biden-seger på 270.

15:04 Nu leder Biden i Michigan och med ledningen i Wisconsin och Nevada är det valseger för Biden.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Kan vi inte diskutera de kommentatorer som i våras/somras tvärsäkert hävdade att Biden skulle stiga av och antingen Hillary C eller Michelle Obama skulle ställa upp istället? Eller hur många röster Kanye kommer att få?

  SvaraRadera
 2. Segraren är de media som kan räkna betalt per klick, ungefär som aktiemäklaren som får betalt per affär både i upp och nedgång.

  SvaraRadera
 3. Nä, någon valvaka blir det inte. Planerar dock att vakna vid kanske fyra-fem snåret, och få en fingervisning om varthän det lutar.

  SvaraRadera
 4. Scott Adams angående börserna idag: "If stocks are up today, it won't be because the smartest investors on Wall Street expect their taxes to increase."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börserna går upp för att oavsett vinnare förväntar man sig ett stimulasnpaket.

   Radera
  2. Varför på valdagen då? Det borde man redan förväntat sedan tidigare, om jag inte missat något under dagen.

   Radera
 5. Uppesittarnatt? Det amerikanska presidentvalet börjar bli lika intressant som det ryska presidentvalet. Det kvittar om det blir Trumpet eller Bidet (båda namn rätt felstavade) - det amerikanska imperiet är ändå på fallrepet. (Ni som börjar undra/protestera här - läs på om peak oil.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då skulle väl Kina ligga värre till?
   Jag tror mer på åldrande befolkning och social splittring.
   Inget imperium överlever den nivån av rasistisk brottslighet.

   Radera
  2. Vilken brottslighet ?

   Radera
 6. Trump lär acceptera förlust, men Bidens extremister längst till vänster lär bränna det mesta om Trump vinner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt trollningsförsök. Du får öva lite mer.

   Radera
  2. Vid vinst för Trump lär sommarens vänsterpöbel vakna upp och göra livet surt i städerna igen.
   Bidenvinst så lär det bli hyfsat lugnt med våld. Gnäll o skäll om fusk men lite våld.

   Radera
 7. Man lär få veta resultatet i morgon, så vad spelar det för roll om man får veta det några timmar innan, sov så gott :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma gäller fotbollsresultat, varför kolla på matchen live ens.

   Radera
  2. I sportboll kan ibland oväntade saker hända, men det är ju annars roligare att titta på färg som torkar.

   Radera
  3. @notimefornick

   Du har en poäng, men liknelsen haltar. Valvakan liknar mer en direktsänd fotbollsmatch där det enda man får se är resultattavlan. Efter att ha stirrat någon timme kanske den ändras till 1-0.

   Radera
 8. Jag blir lite mätt på att svensk media bevakar valet som om att Sverige vore en amerikansk delstat. Nog för att vem som är amerikansk president är av stor betydelse i världen då USA är en tung aktör, men saken har fått orimliga proportioner. Precis som att valet av domare till amerikanska HD var väldigt upphausat i svensk media.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Appropå det så verkar folkomröstningen i Puerto Rico, om att bli en delstat, resultera i en majoritet för ja med ca 91% av rösterna räknade. Dock så krävs det antagligen att demokraterna vinner presidentsvalet + båda kamrarna i kongressen för att det ska bli något av det.

   https://www.telemundopr.com/noticias/local/resultados-plebiscito-de-estatus/2144575/

   Radera
 9. Trump är dum, Biden är trött och TV4 är opartiska.
  Tack och god natt.

  SvaraRadera
 10. Hade tänkt rösta på Walter Mondale men vallokalen var stängd. Så himla typiskt.

  SvaraRadera
 11. Lagom att vakna till och titta på under frukosten.

  SvaraRadera
 12. Trump ska gå till HD att de ska stoppa fortsatta rösträkning (kan dock inte bekräfta om det verkligen stämmer). Kan han stoppa? Skulle inte tro det?

  SvaraRadera