Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-11-03 07:25

Tre offer och en terrorist dödad i angrepp mot Wien - jakt på fler terrorister pågår

Tre civila offer har nu krävts i ett terrorangrepp i Wien under gårdagskvällen, vilket var sista dagen innan Österrike stängde ner på grund av stigande Covid 19-smitta. Polisinsatsen fortsätter för att gripa fler gärningsmän, i vad som verkar ha varit ett välorganiserat angrepp med automatvapen mot restaurangbesökare och en synagoga.
Wien erbjuder sk boss level fikamöjligheter, och kan rekommenderas när pandemin tillåter. Om inte annat för att titta på luftvärnstornen.

Under polisens presskonferens på morgonen framgick att ett tredje offer avlidit, samt en av gärningsmännen. Myndigheterna misstänker att det finns fler gärningsmän, och den dödade gärningsmannen bar ett falskt självmordsbälte för att omöjliggöra att han skull gripas levande. Terroristens hem har nu genomsökts, men myndigheterna har inte delgett vad som påträffats.

Polisen i Wien har uppmanat allmänheten att inte posta filmer på sociala medier, då det kan störa insatsen och röja polisens verksamhet, och har haft en sajt dit man kan ladda upp sina filmer istället. Över 20 000 filmer har därmed laddats upp till polisen av allmänheten. Enligt The Guardian sades det att man redan gått igenom 20% av filmerna. 

Som alltid ska man inte posta foton och filmer från pågående insats - om man inte vill riskera hjälpa terroristerna direkt, indirekt eller med deras syfte att sprida skräck och påverkan på samhället. Wienpolisens uppmaning och tjänst för att ladda upp dito till polisen är föredömlig och utifrån hur få filmer som faktiskt postats på Internet verkar österrikarna sluta upp bakom detta.

Det går ännu inte att säga hur många angripare det handlar om. Den dödade terroristen ska ha varit beväpnad med en automatkarbin, en pistol och en machete.

Myndigheterna kan inte säga någon om vem som ligger bakom angreppet och varför men säger att det är tydligt att det handlade om en radikaliserad person som dödats. 

Minst en polis har skadats allvarligt i eldstrid med angripare och även en vakt utanför synagogan. Totalt har fjorton skadats.

En mycket starkt motreaktion och snabb insats från österrikisk polis stoppade antagligen terrorangreppet så offren blev färre än de kunde blivit.

Österrikisk militär har kallats in för att ta över vissa bevakningsuppgifter, så polisen kan koncentrera sig på jakten på terroristerna.

Det senare är intressant, då detta visar på en möjlighet som Sverige har. Försvarsmakten får med särskilt utbildad personal (=läs specialförbanden) bistå Polismyndigheten, samt vissa funktionsförband som t ex helikopterskvadroner (kan eventuellt endast handla om specialförbandens SHG). Men vi skulle om vi vore kreativa kan man utlysa tillfälliga skyddsobjekt, t ex gatukorsningar, resecentrum mm och använda svensk skyddsvaktsutbildad militär för  bevakningsuppgifter på dessa objekt och på så sätt likt i Wien avlasta polisens bevakningsuppgifter. I princip all militär personal på lägre nivåer ska ha en formell skyddsvaktsutbildning, undantaget är väl bara högre officerare som är för gamla för att ha genomgått denna formellt.

Tidpunkten med sista öppna dagen i Österrike är knappast slumpmässigt vald, och Wien har även en symbolvärde då det Ottomanska rikets expansion stoppades med hävandet av belägringen av Wien. Med tanke på hur mycket Turkiets Erdogan hyllat och uppmanat till angrepp mot demokratierna i EU så är det kanske inte förvånande. Obekräftade uppgifter gör gällande att de dödade terroristen ska vara en IS-sympatisör, och IS har bara kunnat existera tack vare Turkiets stöd och hjälp, t ex genom att släppa in utländska jihadturister till Syrien och genom att köpa IS olja när det begav sig, samt leverera vapen, ammunition och förnödenheter, samtidigt som man genererade flyktingströmmar att utpressa EU med. Turkiet angrep kurderna i Syrien, inte IS, som man stödde.

Det verkar alltså ha funnits minst en välbeväpnad terroristcell i Wien.

Brittiska The Guardian har bra rapportering på engelska och genomgång av morgonens presskonferens med vad man faktiskt vet och inte vet. Överlag har österrikarnas talespersoner och myndigheter bemött det inträffade kraftfullt, samlat och med värdighet.

Som vanligt är jag alltid på jakt efter möjligheten att kicka idioter från kommentarsfältets vitlista. Det är således ditt val att aldrig mer få kommentera på denna blogg och din kommentar kommer ändå raderas, så du kommer ha blivit kickad förgäves. Så räkna till tio innan du kommenterar och håll dig sakligt och värdigt till ämnet  - ett sorts intelligenstest som jag vet att många berörda läsare inte klarar av.

29 kommentarer:

 1. Det gamla uttrycket "If your beliefs are worth killing for, please start with yourselfe" står sig fortfarande...

  SvaraRadera
 2. Får framföra mitt förvånade tack för mycket mer info om händelsen än vad jag fått ut av de övriga medierna. Därmed inte sagt att en del av övriga mediernas info inte också är korrekt. är

  SvaraRadera
 3. Kan någon förklara för mig varför det inte markeras tydligare mot Turiket? Det ter sig tämligen uppenbart att deras intressen inte riktigt är i linje med västvärlden och att de lyckas orsaka betydande skada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, Erdogan kan ju hota EU med att släppa förbi den stora mängd människor som han hittills har lovat att hålla kvar i Turkiet, det är nog en av flera orsaker till att han gullas med.

   Radera
  2. Är det rimligt att Turkiet ska kunna hota hela EU så? Är det inget EU kan försvara sig mot? Har EU inget att svara med?
   Jag inser att Turkiet inte är en tjurig 5-åring. Snarare en oupfostrad tonåring med dåligt umgänge. Men knappast något en grupp vuxna inte kan hantera, eller?
   Drar illbattingen kniv så får polisen tillkallas och lämpliga straff utdelas.

   Radera
  3. Just därför skall EU ha en stenhård gräns som vi själva styr över. Att göra sig beroende av i grunden illvilliga externa krafter är oerhört naivt.

   Radera
  4. Att EU är beroende av Turkiet för att hålla gränsen visar på svaghet.

   Radera
  5. Det är bekvämt att låta en buse hålla gränsen så man slipper smutsa ner sina fingrar med det obekväma hantverket. Priset man får betala är att man måste försöka hålla sig väl med busen.

   Radera
  6. I somras öppnade Erdogan flyktingslussen för att sätta press på Europa. Men grekisk gränspolis stoppade effektivt detta försök till utpressning. Tycker att EU skulle vara betydligt tuffare mot Turkiet. Vi kan hålla gränsen!

   Radera
 4. Österrike känns lite som Sverige, ganska lätta men rätt meningslösa måltavlor som inte har några större dispyter med någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömmer att det eldats koraner nyligen i Sverige? Fick väldigt lite uppståendelse internationellt dock, vilket jag tyckte var konstigt. Man slog ju ihjäl någon stackare på gatan i Bangladesh eftersom det ryktades att han eldat en koran och liknande händelser brukar ju innebär att muslimer världen över eldar sveriges (sätt in land som kränkt islam) flagga.

   Radera
  2. Precis som nämns i slutet av bogg-inlägget så har ju Österrike ett förflutet med Turkiet. Jihadisterna tycks se ett högt symbolvärde i Wien och har riktat en hel dell hot just dit.

   Radera
  3. Ang. att Österrike/Wien känns som Sverige har en historisk koppling då Sverige hjälpte till att återuppbygga efter kriget. Finns ett område som heter Per-Albin-Hansson-Siedlung med gatunamn som Folkhemmet och Göteborgsgasse. Området ser ut som Årsta i Stockholm.
   Fruktansvärt med terrorattacken.

   Radera
  4. Aktuellt terrordåd skedde på Schwedenplatz, kanske en hint.

   Radera
 5. Känns som att det bara är en tidsfråga innan det händer nåt i Sverige. Förmodligen Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore ju oacceptabelt.

   Radera
  2. Det har ju hänt saker i sverige, och stockholm. Drottninggatan har väl drabbats 2 gånger.

   Tack o lov har ju terroristerna så här långt uppvisat en hel del inkompetens, vilket vi nog ska vara tacksamma över...

   Radera
 6. Till att börja med otroligt trist att se denna våg av terror som svept över europa. Det är ju en serie med attentat som skett nu senaste veckan. Där Turkiet och Erdogan känns som underblåsare av detta. Då man tydligt varit ute efter att utmåla Europa som en fiende till Islam.

  Utvecklingen i Turkiet är ju rent ut sagt katastrofal. Innan Erdogan en sekulär stat som tillsammans med Israel framstod som regionens framgångssaga vad gäller friheter med mera. Men efteer Erdogan och Gülens frammarsch (De må vara fiender men tillhör samma skrot och korn. Tänk Stalin och Trotskij) har landet verkligen rasat ner och tillhör nu tillsammans med Iran den grupp länder som skapar mest oro i regionen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt som större delen av muslimska befolkningen både i respektive länder och som immigranter är fredliga och tar avstånd till våld och förfasas lika mycket som alla andra av vad som händer är det ju kusligt hur länder som ska vara "islams beskydare" (enligt dem själva) i själva verket både understödjer våld och genom sin propaganda/agerande skapar ett större utanförskap för just muslimer i väst.

   Och ja. Man ska inte glömma att större delen av de rebellgrupper (ink IS) som mördar och begår terrorbrott i Syrien är understödda och finansierade av Turkiet. Syrien må vara ett avgrundsland men deras motståndare är verkligen inget att hurra över. Undantaget kurderna som fått framstå som en stabil och vettig grupp i regionen.

   Radera
  2. Stora delar av FSA har väl varit helt rimliga att hurra för. Dock verkar de ha krossats av såväl regimen som islamisterna vid det här laget.

   Radera
 7. Har full förståelse för att man inte vill att bilder och filmer skall spridas under pågående insats.

  Däremot tycker jag det är obehagligt att man ofta tycks vilja censurera bilder som kan uppröra folk i en riktning som etablissemanget inte uppskattar. Tror att folket behöver se bilder från dessa dåd för att fatta vad som händer och inte vaggas till sömns av det gängse torrt kliniska narrativet av "skott avlossades och några människor avled".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen, offren får inte glömmas.

   Förövarna ska straffas.

   Politiken måste läggas för att maximera säkerheten.

   Radera
 8. Ännu en gång inträffar det inte i Ungern eller övriga Visegrad-länder... visst är det märkligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, Ungern är upptagen med att ha de värsta siffrorna för Covid-19 just nu.

   Radera
  2. För att inte tala om att sno mångmiljardbelopp (euro) från skattebetalarna och sätta in på regimens privata konton.

   Radera
  3. Jag tror de flesta väljer korruption framför terror

   Radera
  4. Terrorism bryr sig inte om Corona.

   Radera
  5. Nä, i Ungern så detoneras det spikbomber som dödar patrullerande poliser istället. Antar att det är mycket bättre

   Radera