Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-11-11 19:25

Svartkrogar och efterfester nästa - regeringen förbjuder alkohol på krogen efter 22

För att mildra smittspridningen av SARS-CoV-2 och Covid-19 har regeringen gått ut med att alkoholförsäljning på krogen ska förbjudas efter klockan 22 och alla ställen som har alkoholtillstånd ska stänga 22:30. Detta öppnar direkt en marknad för så kallade efterfester och svartkrogar och kommer nog inte hjälpa för de hårdast festande grupperna.
Naked for Satan, Melbourne, Australien
Att begränsa öppettider och servering av alkohol är en av de möjligheter som kan nyttjas i svensk lagstiftning, och regeringen tar nu tillvara på detta och föreslår ett alkoholförbud på alla ställen med alkoholtilltsånd från klockan 22:00 och att ställena ska ha helt stängt klockan 22:30. Det kommer även drabba en del andra inrättningar som en del caféer eller pizzerior som erbjuder alkohol i begränsad omfattning. Liksom bistrovagnen på SJ, som kommer behöva stänga 22:30.

De som är ute och festar hårdast kommer förstås fortsätta med detta ändå. Antingen söker de sig i bästa fall till någon efterfest, men sannolikt kommer olika så kallade entreprenörer nu omgående arrangera svartkrogar. Kanske med lite lämpligt folk med högt våldskapital i insläppet och spanare som yttre skydd mot lagens långa arm. Det kräver förstås mer begåvning och entreprenörsskap än våldskapital, särskilt om kunderna ska känna sig trygga och välkomna, men vi får väl se var och när de första svartkrogarna öppnar. 

De finns förstås redan, men omfattningen kommer nog öka.

Verksamhet kan också döljas som privat tillställning på t ex en förening eller så bildar man snabbt en förening så löser det sig.

Förslaget kommer antagligen inte begränsa smittan - de som vill träffa likasinnade kommer göra det ändå, särskilt i de mest kontaktsökande och hormonella åldersgrupperna, samt vissa ... utåtriktade subkulturer. Däremot öppnar det upp för alternativ ekonomi, utan skatteintäkter, moms och sånt krafs. Istället får man corona på köpet, men inget kvitto. Och då avser jag inte ölen Corona.

Staten vill egentligen stänga ner allt, men det finns inte lagstöd för detta. Så man får nöja sig med att stänga ner det man kan, t ex de som har alkoholtillstånd. Vi kan nog gissa att krogbranschen inte är helt nöjda med tilltaget, liksom hotellnäringen. Fick just erbjudanden från ESS Groups kundklubb, prisrabatter runt 50% på vistelser, likt i våras.

Vi får se när kommuner upptäcker den lokala ordningsstadgan och hur den kan användas.

Kvällsmusik: Kupletten Svångremmen med Magnus & Brasse.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

57 kommentarer:

 1. Jag är emot hårda begränsningar men just denna är nog väldigt smittskydds- och kostnadseffektiv på ett samhälleligt plan.

  SvaraRadera
 2. Gym m.m finns inget lagstöd att stänga ned. Dröjer enligt uppgift till juli 2021 för att få lagar på plats.

  SvaraRadera
 3. Det märks helt klart att folk tappat lusten att följa råden här i Sthlm. Där var nog Sverige bra som inte drog åt svångremmen direkt i våras utan har hållit sig kall och tar det nu. Man kan inte hålla på hårt hur länge dom helst, folk tröttnar. Nu gäller det bara att folk sätter omgivningen i första hand och inte sig själva.

  SvaraRadera
 4. Jag förstår inte problemet, kl 22.00 ligger man ju ändå och sover...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man måste ju komma i tid till dagiset nästa dag.

   Radera
  2. Jag går och lägger mig kl 22 varje kväll, fast jag är singel och frivilligt barnlös. Sedan sover jag ofta till kl 9 nästa morgon (ingen väckarklocka som tortyr-redskap), ibland ännu senare. Något festande finns inte på kartan.

   Radera
 5. Bidrar till trängsel i baren 21.55. Effekten är nog högst tveksam. Tufft för ägare som nu investerar i uteservering för året runt

  SvaraRadera
 6. Men trängas på arbetsplatser, bussar, tunnelbana, gym, lunchrestauranger, skolor, universitet, förskolor, tillställningar, resor fortgår (jag vet att samhället måste fortgå). Om 95 % av befolkningen gör det förstnämnda och 5 % rör sig i krogen så är detta mest en symbolåtgärd då smittan frodas.
  Tänk dig en barnfamilj med 2-3 barn i skolålder som går på sina aktiviteter och föräldrarna arbetar. De kan nog träffa 200-300 människor i veckan. Varje barn träffar 25 klasskompisar, där är vi uppe 75 personer. I matsal/skolgårdar så finns kanske 800 individer till, Då är vi uppe i 900 personer på en dag. Sedan är det fotbollsträning och scouter, där har vi 20-40 barn till men där en del kommer från andra områden/skolor så där finns en kontaktyta som sprider geografiskt. Sedan kommer barnen hem till föräldrarna där den ena jobbar inom vården och träffar 50 personer på jobbet och kanske 50-100 i en trånga tunnelbanevagnen och sedan bussen sista biten till KS. Den andre föräldern är lärare i en annan skola än egna barnen och kommer i kontakt med 500 personer. Så nu är vi uppe i ca 1500-2000 kontaktpunkter i ett geografiskt spritt område varje dag. Hur många träffar man i en restuarang?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen åker man på sin måste-charter med mellanlandning i Frankfurt. Som sagt inte konstigt spridningen ökar, då vissa uppenbarligen inte klarar att ta sitt ansvar.

   Radera
  2. På restaurang eller AW utomhus i regel bara serveringspersonal. Bordservering då. Kommer man nykissad, så slipper man toan. Säkrare än konsum

   Radera
  3. Min pessimistiska syn är att det inte går att stoppa smittspridningen på något sätt, där har inget egentligen hänt sedan Digerdöden förutom att vi är 7 miljarder fler på jorden. Så vaccin eller att de naturligt immuna gynnas i evolutionen.

   Radera
  4. "Beviset" är att fallen sjönk kraftigt i juli då det var semester och skollov, det är 8 månader kvar dit. Alltså arbetsplats och skolor är där spridning sker.

   Radera
  5. Att fallen sjönk beror nog mer på årstiden, mer utevistelse och solljus. Normal influensasäsong är ju vecka 40 till 15(?) av en anledning. R talet har gått ner sen 3 november och jag gissar att min förutsägelse om att denna säsongsvariation ebbar ut (på naturlig väg) med start i nästa vecka (dödligheten). Till och med DN hade en artikel om dödligheten så snart vågar väl massmedia skriva nåt mer än de vanliga hetsa på om mer restriktioner/kör ekonomin i bott vinklarna. Har inte sett någon läkare i Sverige än som vågat sticka ut hakan och säga att det är en endemisk fas nu. Är väl bara Tegnell som hintar dit åt. Jo förresten Rushworth nånting han har det nog tufft på jobbet?

   Radera
  6. Re. Struts
   Tror du kan ha rätt, vi kanske redan passerat toppen på andra vågen. Blir intressant att följa det närmaste. Tror vi kan få en "mini" tredje våg i vår och sen är det över. Detta baserat på hur tidigare smittor betett sig. Men den som lever får se ...

   Radera
  7. "Varje barn träffar 25 klasskompisar, där är vi uppe 75 personer. I matsal/skolgårdar så finns kanske 800 individer till, Då är vi uppe i 900 personer på en dag."

   Om du tänker tillbaka din egen skoltid, inte 17 umgick du med 900 personer per dag. Man umgås med de kamrater som man redan umgås med.

   Radera
  8. Det räcker att vara i närheten, en utandning/hostning från en smittad så får du i inomhusmiljö vintertid minst 3 m spridning. Så det handlar inte om att umgås, bara råka vara på samma plats.

   Radera
  9. Väldigt få skollmatsalar (om några) som sväljer 800 individer samtidigt. Utöver det har många (om inte de flesta) (kommunala) gymnasieskolor förlängt matsalstiden för att sprida ut eleverna ännu mer än vanligt. /lärare på en av Sveriges största gymnasieskolor.

   Radera
  10. Jag trängdes inte särskilt mycket under min skoltid i Finlands största skola i Helsingfors, med 1000 elever. Jag var så morgontrött att jag vaknade först på eftermiddagen och då var det oftast för sent att gå till skolan. Jag var nog en av de värsta skolkarna i skolans historia, men samtidigt en av deras bästa elever med högst betyg i samtliga läs-ämnen. Lärarna gav mig namnet "Guest star" och frågade mig "vad gör du här" när jag oväntat dök upp på en lektion.

   Radera
  11. Hörde om ny lek som barnen hittat på, coronakull. Den som börjar har corona, sen eftersom andra kullas får de också corona och blir kullare. Den som klarar sig till sist vinner. Ganska fyndigt av barnen tycker jag, men inte så bra för smittspridningen.

   Radera
 7. Väluppfostrat virus som slutar att sprida sig efter 22.00

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viruset är så ungt så det behöver mycket sömn :-)
   Ännu bättre om man sjöng vaggvisor på krogarna då behöver man ju inte stänga
   eftersom virusena sover

   Radera
  2. Sjukt intelligent analys, kom du på det helt själv? Givetvis är det berusningsgrad som man försöker komma åt, eftersom det påverkar folks omdömen. Generellt sett tar längre tid att hälla i sig fler öl har jag hört.

   Radera
  3. Sjukt upplyst svar Borris.
   När ölen sinar 22.00 lär det konsumeras andra saker istället. Summan av lasterna är konstant som bekant.

   Hela syftet med utspelet är att.man vill få folkligt stöd för total nedstängning, Svensken är inte lika lättskrämd som övriga Europa.

   Radera
  4. Verkar som att mitt förra svar tagits bort. Hur som helst, så är det väl precis det som är poängen? Det är ju bättre i smittosynpunkt att små sällskap dricker alkohol hemma än att de gör det ute och riskerar smitta andra. Förstår inte vad regeringen skulle se för egenvärde i att stänga ned allt och paja ekonomin bara för sakens skull. Har inte Sverige utmärkt sig internationellt som ett av få länder som inte stänger ned bara för sakens skull (på gott och ont)? Blir väldigt trött på alla de här bisarra konspirationsteorierna som folk hittar på istället för att hantera sin oro.

   Radera
 8. Viruset är inte mycket farligare än en vanlig influensasäsong och bör där för bearbetas där efter!.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju inte dödligheten som är problemet med detta virus utan att sjukhus snabbt blir överfulla vilket kan leda till ökad dödlighet. Det gör generellt inte en vanlig sösonginfluensa

   Radera
  2. Jo, många äldre dör av Säsongsinfluensan varje år

   Radera
  3. Att sjukhusen i Sverige blir "överfulla" (122 på IVA i hela Sverige just nu) beror bla på annan praxis vid första akuta symptom.

   Radera
  4. Tänker inte debattera då det inte leder nånstans. Kan bara konstatera att vi har en stigande trend av vårdbehov och jag utgår från att restriktioner läggs in för att minska framtida inflöde. Sen om de gör någon nytta eller inte det vet jag inte.

   Radera
 9. Det enda det här förbudet gör, är att driva krögare i konkurs. Det är heeeeelt verkningslöst. Vansinne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla enskilda åtgärder kan argumentera för att vara "verkningslösa". Givetvis får detta effekt sedan är frågan hur stor den effekten är.

   Radera
  2. Restaurangverksamheten är redan anpassad utifrån riktlinjer. Man har avstånd mellan sällskap, ingen dans, bordsservering, mycket plexi uppsatt mellan bås/bord osv osv. Men gå på Ica Maxi en lönefredagseftermiddag och njut av trängseln, hoppa på en sl buss från landsorten in till Slussen en vardagsmorgon i rusningstid, eller valfri tunnelbana... Spring på gymmet.. Det går bra... Enda anledning till att man så totalt krossar en näringsgren som restaurang och klubb, är att det går enligt alkohollagen och ordningslagen. Enda resultatet blir dock ännu fler svartklubbar, som drivs av kriminella utan några som helst hänsyn till några andra än sig själva. Regeringen vill visa sig handlingskraftig och stänger seriös verksamhet, en åtgärd som inte hjälper ett endaste dugg. Men Svenne Maräng går på finten. Bedrövligt.

   Radera
 10. Tycker det känns som att man vill göra restauranger till en syndabock snarare än faktiskt stoppa smittspridning. Sedan utformar man kraven så att man slipper ge de stöd.

  Ganska övertygad om att smittspridning sker enligt rangordning:

  1. Skolan
  2. Sjukvården
  3. Kollektivtrafiken
  4. Övriga resor (fullsatta plan och bussar förutsättning till att det kunde ta fart igen)
  5. Restauranger
  5.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom mest virusbelastade ställena torde vara sjukhusen. Kanske ska vi stänga dom??

   Radera
  2. Ja jo kul, jag tänker exempelvis gruppboenden, äldreboenden, platser med brist på skydd, brist på personal.

   Vårdcentraler, när jag går till bvc måste jag gå förbi en vänthall med hostande gamlingar, känns inte jättebra.

   Människor som arbetar på sjukhus där vi haft brist med skyddsutrustning sen måste åka kollektivt hem (där ser jag sjukhus som smittkälla). I början fick de ta taxi men det slog skatteverket ner på.

   Skolor BAU. Polarns unge där hostar och snorar halva förskolan (som de alltid gör). Hur ska föräldrar göra som knappt kan vara på jobbet pga ungarna? Vad har man för lösningar där? Som det är nu slutar alla bry sig för ingen lösning kommer och situationen inte är hållbar.

   Kollektivtrafiken, vi sätter ett litet glas vid busschauffören sen BAU. Fullsatta tunnelbane- och pendeltåg, noll restriktioner. Vad sägs om att begränsa mängden som får åka med varje tåg? Vi har ju tonvis av tågvärdar som bara står och surfar facebook i mobilen på plattformarna.

   Men nej, det är denna lilla grupp som tar ett glas vin på en restaurang efter klockan 22 som är bovarna, en försvinnande liten grupp sett till hur restaurangbranschen går och även om fulla avstånd och regler beivras är det här vi hugger. Vad sägs om att stänga nattklubbar som är det egentligt verkliga problemet? Nej just det då måste man dega ersättning.

   Radera
  3. Restauranger hamnar väldigt högt upp på listan när man smittspåra var sjukdomsutbrott inträffar. Kollektivtrafiken också men den är lite viktigare att hålla igång än festlokaler och dansställen för partiledare.

   Radera
  4. Du glömde arbetsplatser som bidrar med stor smittspridning. Men de flesta av punkterna du räknat upp är ju iofs arbetsplatser för någon.

   Noterar anekdotiskt:

   Två i den närmaste familjen som haft covid mest troligen smittades vid utbrott på deras jobb (kontorslandskap).

   Historier inifrån sjukvården, b.l.a. där en läkare smittar 7 andra läkare andra vid ett dagligt möte.

   Sambon som jobbar i sjukvården berättar dagligen om att hon varit nära kollegor som dagen efter insjuknat. Exempelvis stått nära en en läkare och visat något på skärmen där läkaren dagen efter är hemma och sjuk, eller hanterat patient som uppvisat symtom där test först visat negativt, men där labbet ringer tre dagar senare och säger att dom gjort fel och patienten har covid. Under tiden har patienten potentiellt hunnit smitta massor med personal och andra. Så det är nog bara en tidsfråga innan sambon smittas, och sen jag.

   Radera
  5. Var har du läst detta?

   Radera
  6. Tim, Finns det öppna nattklubbar? Utan dans då eller? I övrigt håller jag med dig, att restauranger skulle vara en stor källa till smittspridning känns lite orimligt.

   Radera
  7. Finns gott om öppna nattklubbar, vet inte hur det går till men läst rubriker då och då om hur de tvingats stänga för de ej följt regler.

   Pseudo-nattklubbarna, typ Harrys i små hålor som går från restaurang för familjen till bar till nattklubb ju längre kvällen går är det absolut noll kontroll på. Dessa känns svårast att hantera.

   Men ja, spridning på en kvarterskrog där folk sitter med avstånd och mer tar ett glas vin till maten känns som en väldigt osannolik källa till stor spridning och det är ju dessa som drabbas hårdast och oftast drivs som folks livsverk.

   Radera
  8. Jag tror på riktigt att den bästa åtgärden mot smittspridning är självspelande, när folk läser tidningen och ser hur det börjar ta fart igen tar de sig själva i kragen och behärskar sig ett tag. Så det bästa är omfattande testning och smittspårning för då kan man presentera höga katastroftal i tidningen som får folk att nyktra till.

   Radera
  9. Omfattande testning bör bara göras i relation till hur många som faktiskt är sjuka och blir inlagda, för det blir alltid ett antal falska positiva. Har sett siffror på 0,8% vilket låter väldigt mycket, men om det är sant genereras en massa falska positiva om man testar över 100 000 personer i veckan. Då behöver man veta hur bra testerna är för att veta om det bara är falska positiva som man detekterar, så man kan sluta testa när det inte finns några sant positiva kvar.

   Radera
 11. Uppsala gjorde smittspårning kring detta. DN publicerade det den 26e oktober. Om jag minns rätt ligger arbetsplatsen i topp och inom familjen och krogen på en delad andra plats. Utgick ifrån vart man trodde sig blivit smittaf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att stänga ner familjer... 😁

   Radera
 12. Det här redan oerhört utbrett och har varit det under många år. Bara i Göteborg har du minst ett tjugotal aktiva arrangörer som gör mer eller mindre professionella produktioner. Den primära anledningen har med musiken och ravekulturen i sig att göra, vanliga nattklubbar spelar inte den typ av technonusik som spelas på de illegala ravefesterna. Det finns givetvis några få undantag som bekräftar regeln, såsom somliga klubbar på Pustervik samt numera nedlagda Café Fluß, men i övrigt är uppdelningen väldigt tydlig. Kulturen kring rave skiljer sig också mycket mot det vanliga nattklubbslivet, varför svartklubbar sedan länge varit ett alternativ till vitklubb snarare än ett substitut.

  Infrastruktur och kringtjänster börjar bli ganska väl utvecklade nu. Det finns flertalet bolag vars verksamhet helt eller delvis går ut på att hyra ut musikutrustning, barmaterial, belysning, aggregat, kravallstaket, arbetsmaskiner, personal och liknande tjänster till svartklubbsarrangörer som behövs för att genomföra riktigt professionella festproduktioner inomhus och utomhus. DJ-bokningarna är också ofta mer intressanta än på vitklubb, det är mer regel än undantag att kvällens stora namn är influgen från Berlin eller Paris.

  Pandemin har inte stoppat detta, men inte heller fått det att öka särskilt mycket. Det finns redan en varaktig och etablerad ravescen och de som frekventerar den har gjort så i flera år.

  SvaraRadera
 13. Restauranger blir av med sin andra sittning.
  De får intäktsmässigt stänga redan kl 21.

  Klumpigt och yxigt utformad reglering.

  SvaraRadera
 14. Det är bara en sak jag inte riktigt förstår, oaktat om Covid-19 pandemin är en verklig "killer" eller ej, så om man tittar på de restriktioner vi har nu och som inte är särskilt omfattande - är medelpersonen idag mentalt byggd av glas? Om man inte "orkar" med att tugga sig igenom detta hur ska vi då klara en riktig kris t.ex. ett väpnat angrepp på landet där en fiende slår ut el, vatten, kommunikationer och kanske skojar till det med ett par taktiska kärnladdningar som inledning bara för att mjuka upp oss, eller varför inte ett riktigt jäkla farligt virus som har ihjäl säg 30-40% av dom som smittas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Mina föräldrar växte upp under tre riktiga krig och det fanns inga pengar alls, man åt rotfrukter och hade på sig lånade kläder. Det fanns varken el, vatten eller kommunikationer, utan kakelugn, utedass, brunn och radio. Min mamma växte upp i en möglig, fallfärdig timmerstuga med jordgolv. Hon fick en kappa från Marshall-hjälpen efter kriget och sina första egna skor när hon var 7 år gammal. Min pappa och hela hans släkt evakuerades med tåg, som ryssen bombade med flyg, trots att det bara fanns civila ombord. Pappa missade en stor del av sin skolgång som flykting.

   Radera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

 16. IOGT-NTO, sossarnas delförgrening har redan fått löfte om att detta förbud ska permanentas.
  Som mask-tvång i Tyskland. Kommer aldrig tas bort igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha. Så du tror på allvar att Tyskland kommer ha masktvång även efter pandemin? Varför?

   Radera
  2. Mask=sammhällslydig medborgare
   Ingen mask=bråkstake
   Lättare att dirigera dissidenter till arbetslägren

   Radera
  3. Tror du på det själv?

   Radera
  4. "Tror?" Nej jag är inte religiös.
   PK-signalering är ett uttryck för sekttillhörighet

   Radera
 17. Konstigt nog så har jag inget sug efter alkohol. Min pappa brukade ha en 5 L plåtdunk med estnisk 96% smuggelsprit under diskbänkskåpet under min uppväxt. Ända fram till sin död drack han 3.5 L starksprit i veckan som whisky, konjak och vodka + öl och vin. Min mamma däremot uppfann 10:3 metoden, där hon var full dygnet runt i 10 dagar och nykter i 3 dagar och sedan full 10 och nykter 3 osv. Jag smakade en gång på vodka smaksatt med Turkisk Peppar och det var jättegott, jag lyckades bli lite på pickalurven av den drycken.

  SvaraRadera
 18. Den historiska bakgrunden till detta finner man i denna alldeles nya bok från Timbro:
  "Så roligt ska vi inte ha det : en historia om svensk alkoholpolitik"

  https://timbro.se/forlag/sa-roligt-ska-vi-inte-ha-det-en-historia-om-svensk-alkoholpolitik/

  SvaraRadera