Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-11-09 09:20

Största statsbudgetunderskottet för USA sedan andra världskriget väntas

Prognosen för det amerikanska statsbudgetunderskottet 2020 är att det blir det största sedan andra världskriget. Orsaken stavas förstås coronakrisen.
Den amerikanska statsudgetens över- och underskott 1929 - 2020p. Data: The Balance
USA ser alltså ut att få det största budgetunderskottet sedan andra världskriget, eller närmare bestämt -17.9% av BNP. Prognosen före coronakrisen låg på -4.8% av BNP och skulle fortsätta trenden med stigande underskott varje år under president Trump.

Obama ärvde finanskrisen, men lyckades pressa ner underskotten, som sedan ökat stabilt under Trumps vanstyre. Varken Obama eller Trump kan dock beskyllas för vare sig finanskrisen eller coronakrisen, men hanteringen av dessa var respektives ansvar. Det är som bekant skillnad på fel och ansvar. Gillar man inte att ta ansvar ska man inte inneha de politiska positionerna, utan kan förstås istället avgå.

Biden/Harris ärver alltså en ännu värre statsfinansiell och ekonomisk situation än Obama/Biden gjorde medan Trump ärvde en förhållandevis gott läge efter Obama. Regeringsskiftet kommer visserligen innebära en kompetenshöjning, men knappast en räddning för amerikansk ekonomi. US Debt Clock anger en statsskuld på 128% av BNP.

Nu ska dock vi inte slå oss för våra kala nordiska bröst här i Sverige, för Löfven går mot det största svenska budgetunderskottet sedan 90-talskrisens 1994. ESV:s prognos ligger på 5.7% av BNP som ökning av statsskulden för i år. Kanske relativt lite jämfört med skuldmonstret USA, men mycket för svensk del. Detta var dock innan det blev tydligt att vi får en W-formad coronakris och de flesta prognoser från sommarhalvåret är nu värda lika mycket som pappret de är skrivna på. Dock kan man tycka att en ökning på 5.7% är en rimlig motåtgärd för att rädda den svenska ekonomin, och något vi betalar av på några år om vi inte totalkraschar vår ekonomi permanent genom utslagning av de värdeskapande företagen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Jag är väl rätt så trist och gammalmodig när jag kikar på ditt stapeldiagram ovan. Men var det inte till och med Keynes tanke att det skulle finnas någon form av balans mellan staplarna som ligger ovanför nollsträcket och de som ligger under. Stimulera i tröga tider och bromsa när det går för snabbt. Det känns lite som att vi har lagt vår normalnivå lite fel bara, som en fet medelålders man som fortfarande tror att 40 minuter på milen är ens normaltillstånd. Eller så har vi helt enkelt ett politiskt system som helt omöjliggör icke populära beslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staplarna neråt är väl också ett slags mått på homeopatisk förtunning av pengarnas värde iom att de täcks av lån/nytillverkning av pengar?

   Radera
  2. Håller med. Jag undrar vad 0 i det här sammanhanget egentligen betyder?

   Radera
  3. Stora problemen med keynes är att politiker generellt av alla kulörer inte sparar i goda tider. Det är alltid spendera mer som gäller.
   Tänk själv Löfven säga ”nu är det högkonjunktur så vi drar ner 20% sidas budget” eller kommuner som skulle förmås att minska kostnader... det är politiskt självmord.

   Radera
  4. Men det är i och för sig annorlunda den här gången. There is no limit säger MMT-anhängarna.

   Jag tror att de fungerar bra, tills det inte längre gör det.

   Radera
  5. Det är alltid annorlunda varje gång... säger dom. The lender of last resort eller lender of infinity resort som dom också kan kallas, fixar på tangentbordet.

   Radera
 2. Spelar det någon faktisk roll hur stor USAs statsskuld är?
  Dollar är en världsvaluta, och USAs betalförmåga är närmast oändlig (sett är överskådlig tid).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle någon börja hota dollarn som världsvaluta så har USA en arme att justera läget om man säger så...

   Radera
  2. Usa har inte råd att kriga längre

   Radera
  3. USA och dom andra ekonomiska gigantern krigar med handel,valutor och i cyberrymden istället.

   Radera
  4. Nja, betalningsförmågan är oändlig (sett) över oändlig tid? Och dollarn kommer inte finnas i oändlig tid....

   Radera
 3. Det är väl bara att "trycka" upp mer pengar, det bör gå ett tag till, bankerna skapar pengar när man lånar ut mot säkerhet. Hjulet snurrar även om hamstern är död.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skapas pengar även vid skulder utan säkerhet, själva skuldebrevet är tillgången.

   Radera
  2. Ja det stämmer, jag läste: "Vad gör en bank" av Adam Cvejman, mycket intressant samtidigt skrämmande som handlar just om detta, rekommenderas.

   Radera
 4. Är det någon som vet hur det står till ekonomiskt med the soft underbelly of Europe. studsar länderna tillbaka till nolltilväxt.

  Intresserad eftersom man är inkallade som skattebetalare även till det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen som ens vill tänka tanken och stirra ner i det svarta hålet.

   Radera
  2. Intressant tanke att svarta hål i universum skapas genom energiskuld.

   Pengar är också energi- Man köper och säljer arbete. När skulderna blir för stora i samhället, stat, företag och hushåll så uppstår det svarta slukhålet.

   Radera
  3. En förnekare framträder.

   Radera
 5. BNP som måttstock blir irrelevant i den "nya" cirkulära ekonomin.

  SvaraRadera
 6. W-formad kris? I realekonomin men inte på börsen.

  SvaraRadera
 7. Vilka länder ligger på plus?

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Ok 17.9 % av bnp. Men I relation till budgeten är underskottet ca 50 %

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte ännu mer?

   Enligt usdebtclock är:
   US Federal Tax Revenue ca 3,4 Triljoner
   US Federal Spending är ca 6.6 triljoner (Official) ---> 7,7 triljoner (actual)

   Jag skulle inte vilja låna ut pengar till den personen.

   Radera
 10. USA är bankrutt. Punkt slut. Och bankrutt är man i mitt tycke, i det här fallet amerikanska staten, när det framstår som uppenbart att man aldrig kommer att kunna betala tillbaka eller ens amortera på sin skenande statsskuld.

  SvaraRadera