Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-11-18 11:21

Stormrisk Västkusten torsdag och helgen - stormkök årets julklapp

SMHI har inte gått ut med mer än en klass 1-varning än, men torsdag och även till helgen är det stormrisk på bland att Västkusten om man tittar på olika vädertjänster. SMHI medger att det kan bli stormbyar om 25 m/s på Bohuskusten och även inåt Värmland, och förstås Gotland kan det handla om byar på 21 m/s.
Bäraren av ständigt goda nyheter

SMHI är lite mer nedtonad än norska YR. SMHI tror t ex på 17 m/s på Marstrand i morgon torsdag, medan YR listar 21 m/s. Bara en kan vara Jesus, som bekant.

Man är mer överens om Smögen, där YR uppger 21 m/s och SMH 20 m/s. Även Passage Weather verkar instämma i dessa skattningar.

SMHI har en klass 1-varning för stormbyar eller kuling i delar av landet. Dock så varnar man tidigast 24 timmar innan, så en eventuell höjning till en klass 2-varning kan fortfarande komma.

Sedan återkommer vindarna på söndag-måndag, om något måttligare.

Så har ni inte plockat in och stormsäkrat för vintern passa på att göra det nu, medan det bara regnar horisontellt här på Bästkusten. Och se över hushållsberedskapen.

I övrigt har ett stormkök utsetts till årets julklapp, alltså ett kök för att laga mat med ute i terrängen baserat på olika val av bränslen. Anledningen är svenskarnas förnyade intresse för naturupplevelser och svemester på grund av coronan. Det vore förstås mycket bra för den svenska civila hushållsberedskapen om alla hushåll skaffar ett stormkök, åtminstone de som inte har en vedspis, så man kan fortsätta laga varm mat och rent av koka rent vatten vid händelse av en större samhällsstörning. Så rätt svårt att invända mot årets julklapp i år.

Vad har du för stormkök, och med vilka bränslealternativ? 

Själv har jag inte koll på hur många vi har i och med min hustrus profession som professionell äventyrare. Men det finns minst en klassisk Trangia, och sedan har vi minst en eller två multibränslekök för gas eller bensin som släpats upp och ner för diverse backar på högre höjder. I de köken kokas bara vatten, som sedan används till dryck eller torrmat på påse, medan man på Trangia förstås kan laga vad helst man har lust att diska efteråt. Fast hemma gäller vedkaminen om det behöver lagas mat vid strömavbrott.

Gick igen samtliga mina foton från Keb, Galdhöpiggen, Kilimanjaro och Mont Blanc. Inte ett enda på ett stormkök. När man väl ska äta är man för trött eller hungrig för att fippla med telefonen och fokus är bara på att koka vatten, ofta från snö, och sedan äta. Inte ta foton.

35 kommentarer:

 1. Windy.com eller app är Jesus. Eller iaf snyggast kartor och funktioner. För oss som gillar kartor.

  SvaraRadera
 2. Två Trangia, klassiskt och nyinköpet med motsvarande teflon. Polaris Optimus optifuel tactical samt två mindre gasbrännare matchade för förvaring i körl med liten gasburk.
  Trangia outstanding för pannkakor med barnen. De små för att vörma dricka. Och optifuelen för...tja...rolig att ha ;-)

  SvaraRadera
 3. Trangia med X2 multifuelbrännare.

  SvaraRadera
 4. Blåser rejält i bergslagen redan kan jag berättade. Huset rörde sig precis rejält av en vindby.

  SvaraRadera
 5. Multifuelkök Omni. Något enkelt gaskök.
  Gasgrillen.

  En hemmagjort Wood gas burner.

  Skärbrännare. Jädrar vad det går undan med en sådan att koka upp :) fungerar inte på aluminium kanna, måste vara rostfritt eller titan :)

  SvaraRadera
 6. Brukar öppna locket=handtag på burken med Bullens pilnserkorv och placera i elden på lämpligt ställe. Kräver tillgång på ved och kunskap om att göra upp eld.

  SvaraRadera
 7. Ett gäng Trangia i olika storlekar för att kunna variera efter hur många det ska lagas mat till. Något noname gaskök. För hemmaberedskapen funkar vedspisen fint. Sedan finns förstås Murrikahäll, så mat kan lagas allt efter tycke och smak.

  SvaraRadera
 8. Trangia och som komplement en stekpanna, kokkärl och kaffepanna för tillagning över öppen eld.

  SvaraRadera
 9. Om du preppar hemma. Köp en gasolgrill och två tuber.

  Mycket angenämare matlagning än en triangia. De flesta grillar har en gasplatta med som du kan använda för att koka vatten med mera.

  Triangia och diverse friluftsutrustning som har ett enda användningsområde tenderar bara att ta plats. Vi pratade om det på morgonmötet på jobbet idag (om hur HUI konstant har noll koll). Hälften av de som hade ett triangia hemma hade aldrig använt det :)

  SvaraRadera
 10. Trangia + 2-lågigt gasolkök, Primus tror jag. Samt ett 2-lågit gasolkök fastmonterat i husvagnen som står på utsidan. Dessutom en Webergrill med 3 gasolbrännare.
  Har totalt fyra gasoltuber, P11, PC10, PC5 å en liten blå bubbla modell 2006 där tyvärr datumet är utgånget så den går inte att återfylla. Synd då formen är bra, modell 2012 är mycket klumpigare.

  Fast jag har ju även ett 3-fas dieselaggregat på 4,2kVA (10A per fas) så med lite planering går det att använda det mesta på el i huset även när krämen försvinner.
  Å nån kubikmeter ved + flera pallar pellets ligger torrt i källaren så vi klarar oss.

  SvaraRadera
 11. Tror inte det kommer säljas så mycket stormkök. De flesta vinternaturmuppar (liksom jag själv) har nog redan ett sådant. De andra kan låna ett.

  Brädspel för familjen tror jag blir en vanlig julklapp i år......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det vore en riktigt bra julklapp.

   Stormkök i all ära, men det är nog många som antingen aldrig fick öva på att laga mat på sådana hemma eller i skolan och helt självklart är det ju inte. Speciellt inte spritvarianten.

   Som friluftsintresserad så har man så klart några varianter att ta till men skulle krisen komma på riktigt så använder jag gasolkök / gasolgrill så långt gasen räcker. Blir en riktig gasolinstallation när vi någon gång i framtiden bygger om köket. Då har vi fyra plattor induktion + två gas + elspis + vedspis. Eftersom vi bara är två så kan vi laga det mesta som görs i ugnen i vår AirFryer som är lätt att driva på generatorn (Honda).

   Radera
 12. De som hade tur och fick årets julklapp förra året dvs en mobillåda, fast i metall, kan väl använda den som ett stormkök. Bara att tillsätta lämpligt bränsle och köra på.

  SvaraRadera
 13. Ett Trangia och ett större gaskök, samt vatten rening

  SvaraRadera
 14. Tänkte jag skulle köpa ett LFP batteri från CATL. För att inte stötta barnarbete i Kongo vid utvinning av Kobolt, som idag alla fossilbilsbilister gör. Fy på er.

  SvaraRadera
 15. Trangia med spritbrännare i aluminium med 25 år på nacken cirka. Det blev snett nån gång i grundskolan så man inte fick i den där remmen längre för att få ihop allt, så jag sydde någon påse till det i syslöjden som jag fortfarande har kvar.

  SvaraRadera
 16. Trangia med gasolbrännare och stålgrytor (sk duossal). Har hållit fint i +25 år.

  SvaraRadera
 17. Vad gäller torrmat föredrar jag Real Turmat. Någon som käkat Turmat och tycker det finns bättre alternativ i genren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har i princip bara käkat Real Turmat som köpmat på de expeditionen jag varit med på. Har aldrig haft något att klaga på iaf. Även kört egentorkat kött och potatismospulver (kompletterat med torrmjölkpulver och extra kryddor) som "eget" frystorkat. När man ska äta det ganska omgående är inte amatörmässigheten ett problem vad gäller hållbarheten.

   Radera
  2. Har provat de flesta märkena men inget har varit i närheten av Real turmat. De flesta smakerna är över förväntan.

   Radera
 18. Ett vanligt Trangia för rödsprit, ett för gasburk (inkl ett förråd av gas). Samt även grill för ved (inkl förråd av torr ved).

  SvaraRadera
 19. Två Trangia. Ett med gas, en med rödsprit. Har ett mindre oxå kan vara Primus men är lite osäker även det gas

  SvaraRadera
 20. Esbit-tabletter och ett litet fällbart metallställ samt metallmugg som Nalgene-flaskan sitter i under vandring. Lätt och enkelt.

  SvaraRadera
 21. Biltema gasolpkatta, samt äldre Punker spritkök med 2 plattor och ett fotogenkök. De sistnämnda under renovering/uppfräschning. Bra med släktingar som rensar gamla utrymmen efter ännu äldre framlidna inom familjen.

  SvaraRadera
 22. Trangia 25 HA, med en duosalkastrull - oslagbar kvalitet? Körs mest med gasbrännare. Köpte dock en optimus polaris multifuelbrännare med ljuddämpare. Kör det med alkylatbensin på kyliga dagar tillsammans med Trangiakastrullerna, dock inte i Trangias vindskydd.

  Klart man tar kort när man lagar mat...? Jag saknar dock bilder på allt annat jag gör på turerna.

  SvaraRadera
 23. Två Trangia med spritbrännare modell äldre. För hemma prepp har jag en vedspis.

  SvaraRadera
 24. Samma som de flesta här ovan, sprit o gaskök, kol, gas och vedgrill, två kaminer och naturligtvis rikligt med både bränsle samt erfarenhet att använda alla, inklusive mourikka för mer avancerad utomhusmatlagning. Vatten är akilleshälen, men det går alltid att hitta ett dike någonstans :-)

  SvaraRadera
 25. Trangia med gas och sprit. Och det finns gas och sprit hemma. Plus gasolgrill.

  SvaraRadera
 26. Gött när det brallar i så man får användning för minsta vindsufingbädan och seglet. Tjuvkilshuvud ser ut att funka bra runt 12-tiden. DMI brukar stämma bra på prognos på både riktning och styrka.
  Använder förövrigt kronans soldatkök ute och gasspis i köket.

  SvaraRadera
 27. Litet lyft att gå över till Trangia hårdanodiserad aluinium ist för det gamla som hängt med 30 år. Kompletterat med minska kokkörlet för att kunna baka frukostbröd - kan varmt rekommenderas. Och klart uppskattat!

  SvaraRadera
 28. Spritkök i segelbåten, gasskök i husvagnen, portabelt gasskök från jula med 6 gaspatroner, portabel kolgrill, stationär kolgrill, Triangiakök osv. Bor på landsbygden, ca 6 mil från Sthlm.

  SvaraRadera
 29. Intressant val av årets julklapp, gillar den!

  Hemma har jag mitt "bas Trangia" som jag fick i julklapp av far och mor 1984, på 90 talet så köpte jag en gastillsats av märket Markill (och en tefolnkastrull) som har fungerat väl. Spritbrännaren är nerpackad i säkert förvar fall att....

  Köpte ett reservkök från Biltema, ångrar mig, känns inte som att det kommer att funka i 20-30 år så det ska åtgärdas.

  Har en Corona kamin som reserv värmare, det funkar faktiskt att koka på den, trodde inte att det skulle fungera men en 1 liter vatten i en kastrull på toppen kokar upp på en sådär 10-15 min.

  I båten så har jag ett Origo 3000 som går på sprit, kan tas med i nödfall.

  I ena stugan har jag en liten primusbrännare som sätts direkt på en engångstub, härligt loppisfynd för 10kr...

  i andra stugan har jag en "gräshoppa" aka PRIMUS 2265 samt ett primuskök som sätts direkt på en 2 kg 2012 flaska.

  visst ja, en Muurika brännare med 5kg kompositflaska finns där med.


  Sen har jag samlat på mig några gjutjärnspannor som funkar bra över öppen eld, det har sin tjusning att laga med på eld trots allt.

  SvaraRadera
 30. Jag har sneglat på Kelly Kettle (kellykettle.com) ett tag nu men inte gjort slag i saken. Ser smidigt ut att man kan koka vatten samtidigt som man t ex steker något. Den använder ved eller dyl. som bränsle men vet inte om vätska/gas går att lösa på något vis.

  Någon som har erfarenheter av den eller kanske något liknande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Koka vatten funkar bra.
   Bränsleutbudet med en sådan är en fördel vid total isolering.
   Vid normala förhållanden,något från MSR.

   Radera
 31. Ett par Trangia med nån liter bränsle (T), braskamin, kolgrill och trefot.
  Elen är nergrävd så det är länge sen strömavbrott (jädrar nu jinxade jag!).
  Mobilen kan laddas i bilen om det verkligen kniper -- men då har säkert telenätet också gått ner.

  Torsdagens väder hördes och syntes på havet. Fredagen ganska fin men kylig. Gud spolar av saltet på bilrutorna i morgon lördag. Det tror jag på!

  SvaraRadera