Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-11-26 09:12

Stockholmsbörsen inleder på plus efter rekyl under onsdagen

Stockholmsbörsen inleder torsdagen på plus, efter gårdagens nedgång. Den så kallade göteborgsbaserade bostadsutveckalren Sernekes aktiekurs fortsätter uppåt på pågående förhandlingar med en ny partner om Karlatornet-projektet.
Sveriges högsta hus är inte så högt än
I skrivande stund är OMXS30 +0.40% och OMXSPI +0.52%, efter en nedgång under gårdagen.

Sernekeaktien stiger vidare med beskedliga +0.49% efter att ha rusat igår på offentliggörande av att man förhandlar med en partner om Karlatornet, men inget är ännu avgjort. Att denna information kan ha funnits på marknaden kan förklara en starkt positiv rörelse i aktien de senaste dagarna, men innan bläcket har torkat, och särskilt innan pengarna är på kontot så är inget klart i frågan. Vilket Serneke fick uppleva i våras när coronakrisen slog till och tidigare partner drog sig ur.

I övrigt fortsätter dollarn att falla och kostar 8:49 SEK. Guldpriset är dock relativt stilla på 495:- SEK per gram.

I USA var det nytt börsrekord igår för Dow Jones Industrial Average, S&P-500 och Russel 3000, men inte för Nasdaqbörsen. Tillsammans med fallande dollar blir det allt mer tydligt att den amerikanska börsens uppgångar handlar om tillgångsinflation via centralbankernas sedelpressande. Men nu verkar åtminstone finansmarknaderna börjat ta hänsyn till detta genom att slakta dollarn.

Centralbankerna har ännu inte kommit på hur man ska kunna hindra valutarörelser trots sedelpressandet, men det kommer säkert ska ni se. Annars är i någon mån valutamarknaderna de sista fria marknaderna.

6 kommentarer:

 1. Serneke har en investerare enligt mediauppgifter igår.
  Bygget är dessutom redan igång igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag ser bygget på andra sidan älven varje dag undrar jag på vilket sätt det är "igång". Sist jag gick förbi på arbetstid var den enda aktiviteten en pump som flödade grundvatten ur leran. Kranarna har inte rört sig en millimeter sen igår.

   Radera
 2. Det finns bara ett begränsat antal världsvalutor, fyra till åtta stycket beroende på hur man räknar. Det är fullt möjligt att pumpa upp dem ungefär lika snabbt. Resten av världens fiatvalutor påverkas då relativt sett inte alls eftersom deras värde är förhåller sig till de förstnämnda.

  Krypto står på sidan om och ser sitt, relativa värde skjuta i höjden.

  SvaraRadera
 3. Hej Lars.
  Som du säkert förstår är det omöjligt att det var nya börsrekord för DJ, S&P, Russell då de indexen gick ner.
  Nasdaq var däremot upp med ATH.
  Garanterat att det inte blir nya ATH i US idag då marknaderna är stängda.

  SvaraRadera
 4. Relaterat bilden: Killgissningar i min omgivning gör gällande att man inte bara kan sluta gjuta på ett betongfundament när man väl är igång då det kommer bli en svag punkt med sprickbildning.. Någon som kan debunka detta eller förklara hur Karlatornet ska bli till? Många rullar silvertejp våning 4-5..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska inte vara några problem att skarva en sådan gjutning. Lite förvattning bara och kanske blästring på sin höjd om den stått oskyddad mot elementen.
   Armeringen skarvas kontinuerligt i hela tornets höjd så det är nog en smärre skog med järn som sticker upp i formen.

   Radera