Aktuellt

Must: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" - "hybrida hot mot Sverige varje dag"

I sin nya årsöversikt för 2020 skriver det svenska försvarets militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must att "ett väpnat angrepp ...

2020-11-20

Stefan Löfven: "Det är aldrig förbjudet att bära munskydd"

"Det är inte förbjudet att bära munskydd, men det är också viktigt att alltid tänka på den sociala distanseringen så att man inte tror att munskyddet är räddningen, men som sagt var, det är aldrig förbjudet att bära munskydd." - Stefan Löfven 18:54 in i videon

Så vad säger statsminister Löfven (S), samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson om munskydd, egentligen. Det fick vi svaret på under tisdagens presskonferens. 

"Det är aldrig förbjudet att bära munskydd" - statsminister Stefan Löfven (S) 2020-11-16
Bilden är manipulerad och från en presskonferens 2017, bland annat har S-nålen redigerats bort, då statsministern nu under krisen istället har en nål med den svenska flaggan

Kort sagt, undvika trängsel och att hålla avstånd är viktigare än att ha munskydd.

"Frågan är öppen om man från smittskyddet från något håll skulle vilja förorda det, så är vi beredda att ta den diskussionen, men vår allmänna hållning är att det finns väldigt mycket att göra att hålla avstånden [...] Man löser inte en trängselsituation med munskydd. Man måste först lösa trängselsituationen." - FHM:s GD Johan Carlsson 19:20 in i videon

Men det är aldrig förbjudet att använda munskydd. 

Notera för övrigt att FHM:s GD lägger munskyddsrekommendation på smittskyddet, alltså regionerna. Munskydd är således inte en fråga för vare sig FHM eller regeringen, utan regionerna, som ansvarar för smittskyddet, t ex den moderatstyrda Region Stockholm.

Sedan är det intressant med politiker som menar att regeringen inte ska följa expertmyndigheten FHM:s rekommendationer, utan bestämma något annat. Då kan ju dessa politiker ta de besluten ute i regionerna och strunta i regeringen antar jag?

Antar att ni även menar att regeringen ska köra över Försvarsmakten, Polismyndigheten eller andra myndigheter i deras arbete? Eller gäller expertmyndigheter bara när det passar dina egna känslor?

45 kommentarer:

 1. Regeringen kör väl över expertmyndigheter i tid och otid. Så varför inte i denna frågan med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt FHM fortsätta bestämma. De har bevisat att Sverige kan stå emot internationella påtryckningar och vara friare och mer vetenskapligt förankrade än någon annat land. Länge leve FHM!

   Den senaste veckan har bara skapat oreda och gett pöbeln vatten på deras kvarnar.

   Låt oss nu sitta tillbaka, på två meters avstånd, och se hur fallen faller och iva också varvar ur och inom en snar framtid rensas ut på de sista av första endemiska hösten av corona. Precis som jag skrev för två veckor sen. Typ. Elgh, vill du ha en rådgivare? Eller ska vi stänga ner ändå bara för att det är så kul när de på botten får kravla i dyn?

   Radera
  2. Du tycker alltså det är bra när regeringen kör över expertmyndigheter, yoren?

   Radera
  3. Jag tror det var ett klagomal på vår narkotikalagstiftning.

   Radera
  4. Ah, har knarkisarna hittat hit. Tröttsamt.

   Radera
  5. Cornu, som jag läser ditt inlägg så måste jag antingen tycka att regeringen alltid ska följa expertmyndigheter, eller att de aldrig ska följa expertmyndigheter.
   Varför gäller inte detta för regeringen?

   För att låna din välformulerade avslutning: eller är det bra att regeringen följer expertmyndigheter bara när det passar dina känslor?

   Narokotikalagstiftning har jag ingen aning om.

   Radera
  6. FHM vill väl legalisera knark.

   Radera
  7. FHM vill utreda förbudet mot att ta droger. Antar att det i slutändan handlar om skadereduktion. Förbud som inte efterlevs ställer ju ofta till mer problem än de löser, speciellt kostsamma sådana.

   Har för mig att det även var olagligt att gå mot röd gubbe en gång i tiden. Därmed inte sagt att jag är för droger. Däremot är jag pragmatiskt för att använda rätt verktyg i verktygslådan till rätt jobb, och det är inte alltid ryggmärgsreflexen med förbud, utifrån den övre medelklassens världsbild.

   Radera
  8. Jag är för en legalisering av de droger jag nyttjar. Allt annat ska straffas hårt särskilt missbrukat av koffein

   Radera
 2. Experter världen över rekommenderar munskydd. T.ex. WHO: ” If COVID-19 is spreading in your community, stay safe by taking some simple precautions, such as physical distancing, wearing a mask, keeping rooms well ventilated, avoiding crowds, cleaning your hands, and coughing into a bent elbow or tissue. Check local advice where you live and work. Do it all!”
  Simple as that!

  Behöver Sveriga vara annorlunda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte den som springer snabbast som vinner. Det är den som springer rätt. Följ inte efter som ett fån.

   Radera
  2. Och använder du munskydd, Anders?

   Radera
  3. Jag använder munskydd i jobbet, på tåget, bussen och i butik. Försöker hålla avstånd där det är möjligt. Bor i mellaneuropa och de flesta gör likadant här. Om nån försöker gå in i tex en buss eller butik här utan mask blir de genast tillsagda av personal eller annat folk.

   Radera
  4. WHO har inget förtroende kvar. Dom ändrar sig varje månad i det mesta dom säger.

   Radera
  5. Kanske en mindre virusmängd genom munskydd fungerar som variolisation, som de gjorde förr i tiden genom inokulation med smittkoppor, och frivilligt smittade sig med en mindre mängd i förhoppningen att överleva. Metoden har varit känt sedan 1200-talet.

   Radera
  6. Who ändrar sej självklart eftersom ny info kommer om viruset och hur smittspridningen sker..

   Är det så konstigt?

   Radera
 3. "Sedan är det intressant med politiker som menar att regeringen inte ska följa expertmyndigheten FHM:s rekommendationer, utan bestämma något annat. Då kan ju dessa politiker ta de besluten ute i regionerna och strunta i regeringen antar jag?"
  Som med FHM och drogfrågan alltså? Regeringar överlag har en förmåga att ofta gå emot diverse myndigheter när det inte passar deras "syn på saken".
  Man ska lyssna på experter, vi har Tegnell och FHM, resten av världen har sina motsvarigheter med experter som säger en annan sak, vilka som har rätt får vi se lite längre fram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer med 100% sannolikhet finnas minst ett land som är bättre, alltså är vi sämst.

   Radera
  2. Behöver inte vara bäst på Covid, mycket handlar om utomstående parametrar, luftfuktighet är en av dom, folkets normala vanor är en annan. Svenskar är i regel ganska antisociala vilket gynnar det Svenska arbetet mot Covid.

   Däremot får man väl hoppas att vissa aspekter i den nationella corona-strategin förbättras och i somliga fall förtydligas.

   Här finns lite intressant läsning från OECD om hälsan samt Covid för den som likt jag hellre läser rapporter än böcker på vintern: https://www.oecd-ilibrary.org/docserver/82129230-en.pdf?expires=1605876822&id=id&accname=guest&checksum=915C7C162CD75DE9C315847130C01DD7

   Radera
 4. Frågan är verkligen om det är sant att det ALDRIG är förbjudet m h t att vi också har ett maskeringsförbud i samband med t ex demonstrationer? Nåja, petimetrigt kanske, några större folksamlingar kan vi ju ändå inte ha i detta läge så mest en metadebatt kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maskering av religiösa skäl är inte ens förbjudet vid demonstrationer

   Radera
  2. Kan man kanske hävda att följa "de 22-forskarna" borde klassas som en sekt i dagsläget?

   Radera
 5. Regeringen har kört över folket i alla folkomröstningar, så vad skulle hindra nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kräver vänstertrafik

   Radera
  2. Nåja, Medlemskap i EU och Euron lyssnade de ju på. För den senare har vi parkerat med varningsblinkers på, strax utanför snabbköpet. Ja, det är så man gör på kontinenten. Har själv observerat det i verkligheten i Spanien.

   Radera
  3. ... alltså på handikapparkeringen, för den används ju knappt annars.

   Radera
 6. Problemet med munskydd är att det inte främst skyddar bäraren utan andra. Hade det varit tvärt om att munskydd främst skyddar bäraren inte andra hade det varit betydligt vanligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är en analys av danskarnas studie om munskyddens verkan med 6000 deltagare.
   https://sebastianrushworth.com/2020/11/19/covid-19-new-evidence-on-face-masks/

   Radera
  2. Generella uppfattningen bland folk som använder munskydd är nog att de skyddar sig själva genom att bära munskydd. Tror att ytterst få använder munskyddet för att skydda andra. Väldigt komiskt blir det när man ser personer som kör egen bil ensamma med munskydd på, observation jag gjort många gånger.

   Radera
 7. Problemet är att många inte vill följa råden. Nu har krogarna hittat ett kryphål genom att öppna upp 22.30 efter att stängt 22 för utskänkning. Så tyvärr, mjuka åtgärder som råd/rekommendationer fungerar inte. I Finland förbjuder man istället utan möjlighet till egna tolkningar utan konsekvens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kan man välja tidszon efter behov ...

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/efter-alkoholstoppet-barkedjan-andrar-tidszon-for-att-ha-oppet-pa-natten

   Radera
 8. Appropå frågan var ju det precis som vid hemma arbete, en jämlikhets fråga enligt FHM. Bla därför ville de inte rekommendera/påvisa munskydd.

  SvaraRadera
 9. Det finns en flera goda anledningar varför Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar att alla använder munskydd.
  För det första finns det dåligt med vetenskapliga studier,som visar att det verkligen minskar sprittsmidningen.
  Det är fysisk distans, som gäller.
  Och naturligtvis att de som är sjuka stannar hemma.
  För det andra får vården problem om det inte längre finns munskydd att köpa.
  Det är i vården munskydd skall användas.

  SvaraRadera
 10. Det finns en flera goda anledningar varför Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar att alla använder munskydd.
  För det första finns det dåligt med vetenskapliga studier,som visar att det verkligen minskar sprittsmidningen.
  Det är fysisk distans, som gäller.
  Och naturligtvis att de som är sjuka stannar hemma.
  För det andra får vården problem om det inte längre finns munskydd att köpa.
  Det är i vården munskydd skall användas.

  SvaraRadera
 11. Kan inte påminna mig om att Covid-19 "experterna" på FHM haft rätt om något alls hittills. Fast det är väl alltid ett "kanske" inblandat i allt de säger.

  Men någon gång borde det ju bli rätt om inte annat av ren tur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej du har helt fel. FHM är vetenskapliga och har alltid haft mer rätt än tveksamma utländska experter som ju givetvis inte är lika vetenskapliga som svenska vetenskapsmän.

   Nulli secundus

   Radera
 12. Polen har hälften så många Covid dödsfall som Sverige per invånare. Så vår överfinaniserade expertmyndighet är dubbelt så dålig som en gammal öststatsexpertmyndighet med minimal budget.

  Anders Tegnell är inkvoterad för att han har rätt partibok, inte för att han har alla rätt.

  Inte helt otroligt att vi t.om. haft bättre statistik om vår expertmyndighet inte funnits och folk bara läst på själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, det dör ca 5-600 per dag i Polen just nu så glappet minskar nog lite snart.

   Radera
  2. Kollat den Polska kurvan för dödsfall på sistone? Verkar gå bra, nästan lika bra som i Tjeckien.

   Radera
 13. https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-2005900-om-forbud-mot-maskering-i-vissa_sfs-2005-900

  SvaraRadera
  Svar

  1. 1 § Den som på allmän plats deltar i en allmän sammankomst enligt ordningslagen (1993:1617), som utgör demonstration eller som annars hålls för överläggning, opinionsyttring eller upplysning i allmän eller enskild angelägenhet, får inte helt eller delvis täcka ansiktet på ett sätt som försvårar identifikation, om det vid sammankomsten uppkommer en störning av den allmänna ordningen eller en omedelbar fara för en sådan störning. Detsamma gäller den som på allmän plats deltar i en folksamling, som inte utgör allmän sammankomst eller offentlig tillställning enligt ordningslagen, om folksamlingen genom sitt uppträdande stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna.

   Radera
  2. Det är förbjudet på allmänna sammankomster...

   Radera
 14. Vad ska man tro på i dessa tider?

  Dentists declare 'mask mouth' a new phenomenon as they see an explosion in patients suffering from tooth decay and gum disease after wearing face coverings.

  SvaraRadera
 15. Well Actually ...

  Lag (2005:900) om förbud mot maskering i vissa fall

  SvaraRadera