Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-11-01

Söndagsenkät: Hur tror du det går i det amerikanska presidentvalet?

Dags för en sista enkät inför det amerikanska presidentvalet på tisdag, så vi får se hur smarta och insatta bloggläsarna är. Hur tror du det går? Svara nedan.
Vattencisterner på taket till Trump Tower i New York
Så hur tror respektive vill du att det går? Svara nedan. Vill du verkligen visa din intellektuella överlägsenhet förevigar du dessutom denna i en kommentar, så du kan ta emot ovationerna när det visat sig att du hade rätt.

73 kommentarer:

 1. Ser bra ut för Biden, tror och hoppas på landslide.

  SvaraRadera
 2. Tror Trump och hoppas Trump. Dems och Kamala är för vänster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amerikansk slang för demokraterna

   Radera
  2. Kamala är inte så gångbart på finska, om man säger så.... :D

   Radera
  3. Trodde det skulle vara något snuskigt, men nog så fruktansvärt :P

   Radera
  4. Dems -såklart ja, tack

   Radera
 3. Tror Trump. Men har svårt att bry mig mindre om vem det blir.

  SvaraRadera
 4. Hoppas Biden, mest för att jag är så sjukt trött på att bli matad med ändlösa artiklar om vad Trump twittrat om. Men det är antagligen ett fåfängt hopp att tro att journalisterna skulle släppa en så lukrativ klick-magnet som Trump bara för att han röstas bort som President.

  SvaraRadera
 5. Hoppas på Biden. Frågan är bara vem som ska få skulden för allt när Trump försvinner? 😆

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trump är svaret på din fråga. Det är ju dessutom inte så att Trump kommer "försvinna" förrän han går hädan ändå - han är för narcissistisk och njuter för mycket av uppmärksamheten för det.

   Radera
 6. Hoppas på Trump, mest för att det är så kul att läsa hur hemsk han är i alla kvällstidningar.
  Världen skulle gå under om han blev vald för fyra år sedan och nu har de räknat bort honom gång på gång. Det skulle vara kul om han vann bara för den sakens skull.
  Förutom det, så tror jag inte det spelar någon som helst roll vem som sitter på tronen. Lakejerna i skuggorna styr ändå vad som händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditto, hoppas på Trump pga efterföljande gråtkrönikor i svensk media.

   Kul att följa cirkusen 4 år till.

   Radera
  2. Dito heter det. Trump supportrar brukar vara lågutbildade. Ni följer samma mönster. Bor ni i Stockholm måhända?

   Radera
  3. Trump supportrar? Att särskriva är ett tecken på?

   Radera
  4. Kan inte riktigt kalla mig Trumpsupporter, jag tycker mer det är lustigt hur svenskar kan vara så brutalt emotionellt investerade i valet i USA. Minns rubriken i DN hur man skulle berätta för sitt barn att Trump vann. www.dn.se/livsstil/psykologen-sa-pratar-du-med-ditt-barn-om-trump/

   Förväntar mig "så berättar du för ditt barn att Trump blev omvald". Vilka knäppskallar till föräldrar gör så? Hur reagerar barnet? Mina hade sagt jaha sen fortsatt käka sina egna snorkråkor.

   Radera
 7. Jag hoppas någon av dem vinner så vi inte får veckor med eftervalskonflikt och vanvettiga mängder svensk mediauppmärksamhet på detta.

  SvaraRadera
 8. Tror Trump, i min värld spelar det ingen roll som vinner, bägge är i min värld fel personer på posten som president. Men det är som i alla demokratier, folket får vad dom förtjänar. USA förtjänade Trump och vi förtjänade Löfven, hade gärna bytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget stjärnskott vilken gubbe som nej, men man måste titta på hela regeringen, inte bara presidenten, och där är Biden betydligt bättre enligt mig.

   Radera
 9. Biden är tyvärr en ganska så bedrövlig kandidat, inte mycket att fira om han vinner. Hans främsta kvalitet är att han inte är Trump, det är ganska så illa.

  SvaraRadera
 10. Man kan väl säga att usa i praktiken är i konkurs. Hade det varit ett företag hade de varit kk . Med 250 tusen miljarder i statsskuld och de måste låna mer än halva statsbudgeten av sin egen centralbank för löpande verksamhet

  SvaraRadera
  Svar
  1. 185 000 miljarder får jag det till. På 315 miljoner invånare blir det bara ca 580 000 SEK, d v s inte speciellt mycket mer än en normal årslön per person. Går att låna bra mycket mer än så innan en person eller ett land eller ett företag går i konkurs.

   Radera
  2. En stat ska inte drivas som ett företag, även om Trump tror det. USA kan aldrig gå i konkurs eftersom centralbanken när som helst kan trycka mer pengar eller skriva av skulder. Sitter man som USA med kontrollen över världens mest använda valuta så är tjänstefel att inte utnyttja det, speciellt när räntorna är noll eller rent av negativa. Sen att låna till den löpande verksamheten är såklart inte optimalt, men att som stat sitta skuldfri i dagens läge med obefintliga räntor är rätt dumt.

   Radera
  3. Tratt. Då läser du gammal statistik. Aktuell siffra är över 27000 miljarder usd. Det blir ca 250.000 miljarder kr eller ca 2 miljoner kr per skattebetalare......
   Då budgetunderskotten är konstanta sedan 70 talet och I år blir över 50% är det helt katastrofalt

   Radera
  4. Christer,
   Du räknar också fel. 725 000 kr per invånare blir det.

   Radera
 11. Tror och hoppas ljumt på Biden, vilket är bäst för mina investeringar. Sån är jag. Sämst vore ett jämnt resultat som inte alla accepterar utan leder till än mer polarisering eller värre.

  SvaraRadera
 12. Märkligt nog utan debatt om detta. Alla inser väl att om usa går under så går världsekonomin under så alla sopar det under mattan. Det ligger mycket där nu...

  SvaraRadera
 13. Tror på Biden. Hoppas på Biden. Samtidigt som man rapporterar om ett rätt stort valdeltagande vilket (tvärtemot vad svensk media säger) antagligen gynnar.... Trump. Då det är de "the down and outs" som inte röstar så ofta som stöttar Trump som behöver dyka upp och rösta.


  Men ger det just nu 75% Biden 25% trump. Kommer vara osäkert fram till fredag vilket kommer skaka marknaderna :)
  I kombination med Covidkaoset och Bräxit ser det bra ut för oss björnar som gått likvida igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Då det är de "the down and outs" som inte röstar så ofta som stöttar Trump som behöver dyka upp och rösta."

   Min uppfattning är det omvända - De färgade fattiga minoriteterna är de som inte röstar så ofta och de är inget fan av Trump generellt. De är betydligt fler än de fattiga vita väljarna på vischan.

   Hade det inte varit för det odemokratiska elektor-systemet så hade de nog inte haft en Rep president i minst ett par decennier nu.

   Radera
 14. Har bettat 4k på Trump 😉

  SvaraRadera
 15. Förra gången du frågade svarade jag att Trump skulle vinna men har svängt och tror Biden tar det nu.

  Inte för att jag bryr mig så mycket om politiken men min portölj mår bättre om Biden vinner.

  SvaraRadera
 16. Normalt ska man ju hoppas på att någon vinner och inte att någon förlorar.
  Men denna gången är nog det viktigaste att Trump inte får förnyat förtroende.
  USA behöver någon annan som tar rodret nu under pandemin.
  Har inte speciellt mycket koll på Biden men Trump verkar vara en vandrande katastrof.

  SvaraRadera
 17. Tror Biden men hoppas på Trump, mest pga. den sistnämndes saknad av politisk korrekthet och att jag tro även att Trump är gynnsammare för mina investeringar.

  SvaraRadera
 18. Tror precis som i våras på Biden (hoppas även det blir så).

  SvaraRadera
 19. Vill Trump/Biden på samma sätt som jag vill magsjuka eller förstoppning...

  SvaraRadera
 20. Tror Trump och hoppas på Trump. Bättre det än att riskera att få en fanatisk vänsteraktivist (Harris) som ”världens mäktigaste hen”.

  SvaraRadera
 21. Den här gången tror jag inte att Trump riktigt räcker till, även om han är en överraskningarnas man. Men spännande blir det ju oavsett.

  SvaraRadera
 22. Tror Trump hoppas på Trump. Har dålig koll på inrikes i USA förutom att de behöver ha koll på gränsen mot Mexiko. Utrikes är viktigast med USA och då har Trump rätt om Iran-avtalet och sanktionerna. Han har rätt om Kina och Parisavtalet som gynnar Kina och kostar väst massor utan märkbara resultat. Kina är inte seriösa med att minska utsläpp precis som Iran inte slutar bygga atombomber.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trump lämnade Parisavtalet för att det skadade hans väljarbas, ingen annan anledning.

   Själva tanken på att centralstyra och omfördela för att få till en omställning i de drabbade staterna/samhällena är ju också ett fullständigt främmande koncept i det landet.

   Radera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 24. Jag tror att Trump vinner och att Biden är mer dement än Trump.

  SvaraRadera
 25. Har noll koll men att Biden sa att antifa bara är en ide är lika dåligt som att Trump skulle säga att white supremacists bara är ett påhitt

  SvaraRadera
 26. Trumps förbannelse är coronaepedimin. Innan den gick USA:s ekonpmi som tåget.
  Lägsta arbetslösheten på 50 år https://sverigesradio.se/artikel/7315057
  USA:s tillväxt starkare än väntat https://www.affarsvarlden.se/artikel/usa-s-tillvaxt-starkare-an-vantat-6956666
  Massor med infriade vallöften https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/gWWLXk/trump-kan-visa-pa-stora-framgangar
  Dessutom har han inte startat några nya krig, vilket är första gången på decennier.
  Sen till frågan om jag gillar Trump? Nej, inte ett dugg. men Biden verkar ju vara en ren katastrof, på en annan sida av skalan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns bara ett krig kvar. Stort som WW2. Kina. USA kan ju inte låta Kina ta alla naturtillgångar i Afrika. Vänta bara. Det kommer.

   Radera
  2. Det är väl självklart att ekonomin går oväntat bra när man bara säger nej till jobbiga/dyra, men i det långa loppet nödvändiga, förändringar av samhället. Det är samma fenomen som när en omgång kemoterapi är över så mår cancerpatienten ofta bättre ett tag.

   Radera
 27. No blood in the sand and no more endless ridiculous war, räcker långt för mig, Trump kan få fyra år till.

  Dessutom behöver Europa och världen en tillväxtorienterad politik i USA mer än någonsin efter lockdown katastrofen, vilket jag tror Trump är bättre på leverera än Biden.

  SvaraRadera
 28. Spelar ingen roll vem man väljer att "vinna" denna gången

  SvaraRadera
 29. Trump vinner oavsett - dvs. om Trump får bestämma?

  https://www.dn.se/varlden/trump-sa-snart-valet-ar-over-gar-vi-in-med-vara-advokater/

  SvaraRadera
 30. Man blir bara ledsen över mängden folk här som anser att en person som tycker det är ok att attackera den andra kampanjens folk och som totalt saknar respekt för andra människor.

  En av bussens följebilar rammas och FBI utreder händelsen – som Donald Trump hyllar.

  Nu ifrågasätter presidenten utredningen med orden: ”Jag anser dem vara patrioter˝.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var tog dygder som ärlighet, respekt för andra, ödmjukhet, vägen?

   Radera
 31. Saknar alternativen Tror Biden/Trump, tycker båda är riktigt usla alternativ. Det är inget att hoppas på.

  SvaraRadera
 32. Verkar som hela valet handlat om att smutskasta varandra, Trump som psykopat, narcissist, fascist osv. Biden som dement, går på tjack, korrupt, halvkommunist, styrs helt av andra, inte levererat nåt vettigt som vicepresident. Handlar direkt inte om att rösta på nån man tycker är bra, utan rösta på den man tror sig vara minst dålig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, lite så är det nog för en del. Man gillar egentligen inte någon av dem, utan röstar på den som är "minst dålig". Jag har åtminstone sett en sådan intervju.

   Radera
  2. Varför kan inte ett land med över 300 miljoner invånare vaska fram 2 bättre presidentkandidater att ställa mot varandra?

   Radera
  3. Tror den interna smutskastningen i partiernas primärvalskampanjer slår ut bra kandidater, vilket banar väg för sådana som inte skulle vunnit annars. Typ som australiensaren som vann OS-guöd i skridskor p g a att alla andra föll.

   Radera
 33. Trump och de röda att kamma hem senaten och kongressen, dags att reglera Facebook, twitter m.m.

  SvaraRadera
 34. Tror Biden och hoppas på Biden. Det får vara slut på traskandet mot en totalitär fascistisk stat. Socialism eller totalitära diktaturer, bara att välja. (Märkligt hur många här som väljer det senare...)
  Ps. För övrigt är kapitalismen som system slut. D.s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med Biden/Harris så är ju vägen mot totalitär fascistisk stat ofrånkomlig. Varför vill du ha det? Trump har ju varit enda hindret som legat i deras väg.

   Radera
 35. Sakpolitiskt så som klimatpolitik, sjukvårdsförsäkring etc, : mest Pro Biden

  Men den propaganda, vinkling og filtrering som pågått de sista åren får mig att i någon sorts trots sympatisera med Trump. Det är något som skaver inombords med detta kollektivistiska samförstånd av hat mot Trump och medias och eliternas samförstånd där all form för kritik och journalistisk hederlighet får vika i kampen mot Trump. T.ex att rapportera/ undersöka anklagelser om Bidens korruption (se The New York Times).
  Vi lever fortfarande under efterverkningarna av att USA hade en svag president under George Bush Jr som ble styrd av sina rådgivare (t.ex Cheney, Wolfovitz och Rumsfeld). Risken för att vi skall se en neokonservativ agenda som resulterar i decennier av kaos i mellanöstern är kanske liten men med Biden som (svag/ senildement) president vet vi inte helt vad vi får och vi riskerar definitivt att identitetsvänstern vinner ännu større inflytande. Att ”woke” har blivit viktigare än traditionella vänstervärderingar är tydligt när stora delar av amerikansk vänster stödde (påklistrat) woke-Biden istället för den mer radikala men mer uppriktiga och ”icke woke” Bernie Sanders.

  Jag rekommenderar alla som har det minsta intresse av amerikansk politik och samfund att höra Joe Rogan samtala med Glenn Greenwald, Greenwald är en jurist/journalist som hjälpte Snowden att rapportera om NSAs ljusskygga verksamhet) på youtube (jag tvivlar dock på att det är speciellt fruktbart att referera till Snowden i detta forum för FRA-wannabees). Men är det inte underligt att amerikansk vänster inte står upp för Snowden och Assange? Kan det möjligtvis bero på att vänstern inte lyckas se bortom att ”mina fienders fiender är mina vänner” (Snowden och Assange avslöjade mindre smickrande saker om Hillary och Obamas administration).


  SvaraRadera
 36. Biden är ju knappast ett reellt alternativ, han är ju så senil att han aldrig kommer fatta några beslut på riktigt. Tveksamt om han ens skulle tillträda, blir antagligen Harris direkt. Kommer att tänka på de senila gubbarna som USSR hade strax innan de kollapsade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delar din uppfattning. Det är egentligen inte Biden det handlar om utan om Harris. Förlorar Trump blir det Harris som till sist blir president och USAs första kvinnliga sådan. Således är det egentligen henne som Trump ska jämföras med.

   Radera
  2. Biden är inte det bästa alternativet för demokraterna. De hade tjänat på att ha släppt fram Harris istället.

   Radera
 37. Tror Trump och vill Trump. Biden är dement och som Amerikansk medborgare så har jag faktiskt röstat

  SvaraRadera
 38. Observer: Harris var med inför primärvalet hos Demokraterna men fick inte tillräckligtr stöd och drog sig ur. Hade FBI gjort sitt jobb så hade Bernie Sanders varit Demokraternas kandidat nu (FBI har haft tillgång till hårddisken i Hunter Bidens macbook i ett år).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, synd att hon inte fick tillräckligt med stöd. Jag tippar att Harris hade varit den bästa kandidaten (och även mer fördelaktig än Sanders).

   Radera
 39. Tror på Trump och hoppas på Trump. Msm och wokebloggares samlade indignation är fröjd för själen.

  SvaraRadera