Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-11-08 17:18

Söndagsenkät: Har du haft Covid-19?

Dags för en söndagsenkät igen. Denna vecka blir frågan om du har haft Covid-19. Enkät nedan.
Södersjukhuset, Södermalm
Nu när Covid-19 härjar allt hårdare igen, så kan det vara intressant att se hur det ser ut hos bloggläsarna.

Vi slänger väl även med en del demografiska uppgifter, så kan vi titta på hur detta fördelas i olika grupper också. Svara nedan. Som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter, utan får bara svaren.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. Jag var inne en vända på covid-akuten på Södersjukhuset, Södermalm med en fruktansvärd huvudvärk i våras. Innan dess hade jag haft milda symptom och hosta i två veckor. Personalen sa att de visste ingenting. Inget prov togs men de skrev förmodad covid-19 i sjukintyget när jag skrevs ut. Testade negativt för antikroppar i somras, så det kanske var en tillfällighet? Jag brukar inte ha ont i huvet eller vara sjuk på annat sätt heller. Så jag saknar alternativet Vet ej i enkäten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade samma upplevelse i våras. Tänker att jag är immun nu...

   Radera
  2. Fallen från en släkt med migrän kan jag säga att jag i mars/april hade en huvudvärk som kändes som Jesu törnekrona, 40 graders feber i två veckor, en .. tvåa a a la H20 utan dess like och än idag både lung- och närvarandeproblem. Senior moment varje dag vid knappt 50+?

   Radera
 2. Svårt sjuk månadsskiftet Mars/April. Nyligen konstaterade antikroppar. Följs upp var 6:e månad. Blir intressant att se hur länge antikropparna blir kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Forskning? Kollar de både antikroppar och t-celler?

   Radera
  2. @Sebastian. Ja forskning men endast antikroppar.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Bra med en socioekonomisk tydlig indelning. Sen kommer alltid ett par haverister säga att de inte passar in. Men de kanske kan få en sån klassificering ;)

  Har inte haft det. Konstaterat via test :)
  Försöker dock hålla mig från "folk".

  SvaraRadera
 5. Jag läste idag att corona-viruset håller länge i kylskåpet.

  SvaraRadera
 6. Testat negativt för pågående infektion nu under hösten. Inte testat för antikroppar. Både jag och frun hade konstig förkylning i slutet av mars, ingen av oss kände riktigt igen symptomen och hon som i princip aldrig blir sjuk var krasslig i några dagar. Nu är det väl för sent att antikropptesta sig (sex månader håller de väl)? Så mitt svar "vet ej" blev inget svar alls då det inte fanns som alternativ. Speciell jag. ;.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt är det så många som sagt precis som du. Och sen när de testat sig har de inte haft det

   Antikropparna räcker minst sex månader.

   Det är även helt naturligt med den nyhetsbevakning som var att ha psykosomatiska symptom. Det kan ske även om man normalt sett inte är hypokondriker :)

   Radera
  2. Jaha, minst, kanske värt att testa då i alla fall. Jo, det är lätt att känna efter lite extra när det är så mycket skriverier om det.
   Undrar vad det blir 2022, efter både presidentvalet och förhoppningsvis Coviden är över?

   Radera
 7. En intressant fråga i sammanhanget hade varit hur väl man anser sig ha följt myndigheternas rekommendationer under pandemin.

  SvaraRadera
 8. Jag hade det under våren. Lätt förkyld och ont i halsen någon dag. Visade sig vara c19.

  SvaraRadera
 9. Negativt resultat vid antikroppstest på jobbet. 2,7% av ca 300 testade kollegor hade antikroppar.

  SvaraRadera
 10. De enda två jag känner som haft det (antikroppar) märkte inte av det alls.

  SvaraRadera
 11. Har ej haft och har ej antikroppar, trots att sambon haft det. Har ett par kollegor som upplevt samma sak.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Hade det i månadsskiftet april-maj i drygt två veckor. Som en lunginflammation, ungefär. Trött, svag, extremt sömnbehov, torrhosta, ont i leder de första dagarna. Luktsinnet rök men har nu börjat komma tillbaka. Testade positivt för antikroppar i slutet av juli.
  Man, ålder ungefär som bloggaren.

  SvaraRadera
 14. Ang antikroppar som många nämner här, konstaterade man inte att antikroppar fanns hos i princip alla som haft Covid, problemet var att det ofta är så små mängder att "vanliga" test ofta inte upptäcker dom?

  SvaraRadera
 15. 4 dagar jobbig huvudvärk, inga antikroppar. Farsan hade exakt samma symptom, både positivt test samt antikroppar. Får hoppas på T-cellsimmunitet.

  SvaraRadera
 16. I början på juni: Lätt feber i ca 1 dygn, men grymt svullna lymfkörtlar i 2 dagar. Testad och konfirmrat covid-19.
  Inga antikroppar i mitten på augusti. Ingen av de andra 3 i familjen visade symptom.

  SvaraRadera
 17. Svar
  1. Samma här. Men om man har tur så är man hyfsat immun via korsimmunitet från andra coronavirus. Det är iaf vad jag hoppas på för egen del.

   Den mest sannolika smittvektorn för mig är min sambo som jobbar i vården, men hittills har hon klarat sig, och jag med. Men ju längre tiden går så börjar jag misstänka att åtminstone hon är immun då hon efter hand råkat ut för flera oskyddade exponeringar både från kollegor och patienter utan att själv bli sjuk.

   Ett antal av hennes nära kollegor som inte haft symtom har antikroppar, men inte hon. Sen finns det förstås många fler av hennes kollegor som varit jättedåliga och långtidssjukskrivna med alla möjliga konstiga symtom efteråt. Just nu är 30% sjuka.

   Radera
  2. Antikroppar försvinner som bekant ett tag efter en infektion. Kvar finns programmeringen i B-cellernas minne, som snabbt kan tillverka nya antikroppar vid ny smitta. Man har inte aktiva antikroppar mot alla sjukdomar man haft och från alla vaccin man tagit, utan det finns undansparat och de kan tillverkas när behov uppstår.

   Radera
  3. Frånvaro av antikroppar innebär inte att man inte har haft sjukdomen och inte är immun. Din sambo kanske hade sin immunitet via antikroppar mot något liknande coronavirus ("förkylning") sedan tidigare, likt du påtalar. Det kan också gälla stora delar av befolkningen, forskning saknas där.

   Radera
 18. Vet ej, men man hoppas givetvis att nan har/har haft/får en mild variant.

  Min mamma fick det i början på året på demensboendet. Först låste de in henne på rummet. Då hon bankade på dörren drogade de ned henne med morfin. Sedan feber. Efter fyra dygn utan vatten vägrades ambulans och dropp.
  Det är inte så konstigt att vi har höga dödssiffror i Sverige.
  Paliativ vård = avlivning. Detta i Sverige år 2020

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beklagar sorgen och håller med om din slutsats.

   Radera
  2. Skrämmande läsning. Mycket skuld hamnar på media som sedan start (och fortfarande) skrämmer upp allmänheten till hysteri.

   Radera
 19. Jag har haft det två ggr. En gång skriven i Sthlm, en gång i Skåne. Så enkäten funkar inte för mig.

  SvaraRadera
 20. [email protected] du skulle i frågeformuläret haft med när, vilken månad tex

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vettig synpunkt, förstås. Lite sent nu dock.

   Radera
 21. Var sjuk i April med milda symptom, mest luktbortfall. Fick svar på positiva antikroppar förra veckan.

  SvaraRadera
 22. Kan ha haft det i mitten/slutet av mars. Hela familjen fick hosta, feber, trötthet m.m. men var bättre redan efter några dagar. Orsaken till att jag misstänker C19 är för att kollegor kom hem från semester veckan innan och var sjuk i trolig C19, men man vet inte.

  Har inte testat mig för antikroppar eller C19 alls då jag för egen del anser att det är bättre att "mitt" test går till någon som är mer i behov av det.

  SvaraRadera