Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2020-11-03 13:01

Smittspridningen i Västra Götaland på toppnivåer - regionen går in i krisorganisation igen

Västra Götalandsregionen rapporterar att man återigen går in i krisorganisationen stabsläge. Smittspridningen i Västra Götalandsregionen är för enskilda dagar tillbaka på rekordnivåerna från i somras och kommer om inte smittan snabbt upphör även vara tillbaka på veckobasis. Och vinterns normala influensasäsong har bara börjat, och brukar toppa framåt februari - mars.
Antal fall per dag av Covid-19 i VGR, rapporterade per dag (staplar) och sju dagars glidande medelvärde (linje). Data: c19.se
För enskilda rapporterade dagar så har nya fall av Covid-19 nått rekordnivåer för Västra Götalandsregionen (VGR). Då är toppdagen den 28:e inte ens en måndag, när helgens fall brukar rapporteras in. Ökningen går mycket fort nu. Kanske kan den skyllas på bättre rutiner och kapacitet för testning, men relativt september så är det oavsett en kraftig ökning.

Regionens sjukvård går därför nu in i stabsläge rapporterar man i ett pressmeddelande.

Till skillnad från i våras ska man ha bra tillgång till skyddsmateriel, läkemedel och annan utrustning, men behöver stänga ner planerad vård för att frigöra vårdplatser.

VGR:s smittskyddsläkare säger:
"Vi måste nu alla minska smittan så att inte ännu fler insjuknar! Följ de nya råden och undvik möten, samlingar och köpcentrum. Vi har aldrig tidigare haft så skarpa råd som de som gäller nu. Vi måste tillsammans följa råden. Alla i samhället drar nytta av att samhällsspridningen minskar, och den måste göra det nu."

Vad som händer om smittspridningen inte följer det den måste framgår inte i pressmeddelandet.

Kom ihåg att i våras kom sommaren och dämpade sjukdomsspridningen efter 3-4 månader. Vi är nu bara i början av november och det är nio månader till sommaren och fem månader till februari där influensasäsongen normalt brukar toppa. Och denna gången finns viruset antagligen etablerat i stort sett överallt till att börja med.

Man får hoppas att bättre beredskap, tillgång till sjukvårdsmateriel, bättre kunskaper och bättre behandlingsmetoder gör en rejäl skillnad denna vända. Det här kan bli ett maraton den här gången, istället för en sprint.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

1 kommentar:

  1. Det var väl ett maraton man satsade på från början, med begränsningar som skulle gå att leva med länge. En anekdot är att en pub i Göteborg igår ställde in sin quiz. Bara indirekt pga corona fanns inga gäster.. Förra veckan var det typ fullt utan att vara trängsel.

    SvaraRadera