Aktuellt

Reklam: Finanskursen årskull 3 - fem procents rabatt med Cornucopia

Nedanstående är en annons publicerad av Finanskursen, som erbjuder 5% rabatt och förtur tillsammans med bloggen Cornucopia? vid tidig ansöka...

2020-11-14

Signal till Kreml när amerikanska specialförband öppet samövar med Sverige - "vi kan bäddas in med svensk gerilla om landet ockuperas"

Sverige är normalt extremt tystlåten om de svenska specialförbandens göromål. Därför är det befriande när nu amerikanska specialförband från amerikanska armén ("gröna baskrarna") och flottan ("Navy SEALS") samövar med svenska specialförband i Sverige. Det läggs ut tonvis med foton och filmer. Intressant är också att man i en intervju också säger att man kan bäddas in med svenska jägarförband om delar av svenskt territorium ockuperas. Övningarna är en tydligt signal till Kreml och alla publiceringarna är säkerhetspolitisk signalpolitik.
Ryska utrikesdepartementet behöver nog inte tolka signalerna
Det är inte första gången amerikanska specialförband övar i Sverige, men den pågående övningen är väldigt omfattande och välpublicerad. Bland annat används amerikanska flottans Osprey-flygplan, Herculesplan  (nyare C-130J) och stridsbåtar, samt amerikanska F-15 tillsammans med svenska Gripen-plan. Svenska specialförband ska också delta.

Försvarsmakten själva har publicerat en artikel men framför allt gå in på US SOCEUR, dvs den amerikanska specialförbandsledningen i Europa och deras konto på Twitter eller Facebook för foton och även filmer. Eller kanske dessa foton? Varför inte detta hos den svenska överbefälhavaren, komplett med de traditionella händerna i fickorna, som utmärker specialförband?

Bland annat har man förflyttat sig till Gotland. 

Övningen är mycket tydlig säkerhetspolitisk signalpolitik vilket understryks av att man är så öppna med det som pågår. De amerikanska flygen ska med svensk Gripen-eskort fortsatt till Estland.

Läs även artikeln hos Stars & Stripes. Bland annat refereras till en avhandling om motstånd på ockuperad mark och att amerikanska specialförband kan bäddas in med svenska jägarförband på ockuperad mark.

SOCEUR:s talesperson säger till Stars & Stripes att en del av konceptet med motståndsrörelse inkluderas i övningen. Ett mycket intressant citat nedan:
"For example, U.S. special operators are linking up with Swedish homeland defense reserves, who would play a central role in a guerrilla warfare campaign in the event of a foreign armed incursion. “In theory, if something were to happen, our guys would be embedded there as well."
Svenska reservister är alltså värnpliktiga och tidvis anställda, om någon undrar vad som avses.

Detta bekräftas också i en artikel hos SVT där det sägs att "om en främmande makt överväger att ta sig in i Sverige så ska den makten också vara medveten om att amerikanska specialförband som nu också kan den svenska terrängen kan komma till Sveriges undsättning och göra en sådan operation ännu mer kostsam".

Chefen för de svenska specialförbanden säger till också SVT att "vi tränar för att göra det möjligt att kunna få hjälp från USA". Överbefälhavaren Micael Bydén säger till DN att "i morgon, eller nästa månad eller år kan det vara på riktigt" och att man därför måste övat detta innan.

Publicerat klockan 5:56. Förstås.

22 kommentarer:

 1. Bra med en tydlig signal österut om vad som gäller. Dock så får man förmoda att grunden för detta nu öppna samarbete är att det nu finns en mycket allvarlig hotbild som av naturliga skäl inte riktigt kommuniceras helt och fullt till befolkningen. De politiska partier som oftast brukar kritisera denna typ av samarbeten är nu också förvånansvärt passiva med kritik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så. Ett rimligt grundantagande måste ju vara att politikerna sitter på betydligt mer information än de släpper till allmänheten, med all rätt. Rimligtvis borde åtminstone vissa med detta i ryggen kunna agera mer rationellt, om än att stolpskotten är uppenbart överrepresenterade bland politikerna.

   Omsvängningen från Fridolins ickevålds-försvar, och (fi)s tankar om att sätta upp pride-flaggor vid gränsen för att avskräcka ryssen, till att öppet bedriva denna typ av övningar med tydlig signalpolitik. - Det är de underliggande orsakerna till detta som är oroande.

   Och att de klassiska motståndarna till militär och militär aktivitet inom landet inte får så mycket tid att opponera i statliga (s)(v)t visar bara ytterligare på situationens allvar.

   Kanske dags att skriva på någon form av avtal ändå, så att man inte bara är kompisar i fred - för fienden har ju för länge sedan med detta i sin plan och det kan ju bli dålig stämning när det börjar regna ner Iskanders och ingen kommer till undsättning. Vi själva kommer ju fortsatt vara upptagna med att vegananpassa skolmaten, könskvotera styrelser, och HBTQ-certifiera kommuner så vi har inte tid med försvar.

   Radera
  2. Sverige närmar sig Nato "hissun kissun", ett populärt finskt uttryck som betyder sakta, långsamt, i sakta mak, så sakteliga, småningom, tyst, stilla, i all tysthet (det har ingenting att göra med pälsdjur). Det kan vara en bra strategi.

   Jag väntar på en kritikstorm i finska media från ryska troll, de har konstigt nog tystnat betydligt under de senaste åren. Möjligen pga att många av dem är "låtsasfinnar", som propagerar från den ryska sidan av gränsen, oftast från S:t Petersburg. Finska media har på senare år utestängt många av dem genom geoblockering. Det kan också bero på att deras finansiering har dragits in eller minskat betydligt.

   Radera
 2. Detta trots "America first" doktrinen ?

  Nåväl. Tack och bock för hjälpen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den amerikanska militären har inte riktigt gått Trumps ledband i det att an skall dra sig ifrån allierade inom Nato, men naturligtvis anser man det självklara att Nato länderna och de övriga i Europa måste förstärka sitt försvar (på flera plan) mot ett allt mer aggressivt och förslaget Ryssland i ren självbevarelsedrift om inte annars.

   Att EU politikerna inte begriper detta stavas högerpopulister stöttade av Ryssland. Det finns mycket under ytan...

   Cummings har ialla fall fått sparken, men skadan är skedd.

   Radera
  2. EU=Sverige=Socialdemokraterna=högerpopulister ?

   Radera
  3. Allt dumt som görs av europeiska politiker är inte orkestrerat av Ryssland eller högerpopulister, utan snarare vanlig naiv och fin-i-kanten-politik från de gamla etablissemangspartierna.
   På vilket sätt är t ex Polens säkerhetspolitik styrd av Kreml?

   Radera
 3. Är en väldigt tydlig signal.

  Man ska inte överdriva hjälpen som vi kan få från USA och Nato initialt utan vi måste rusta för att stå på egna ben en längre tid.

  MEN. Precis som man säger. Att direkt förklara att även om man kan invardera oss så kommer det kosta stora resurser och förband att hålla det man tar är ju en signal.
  Större delar av landet är väsentligt svårare terräng att ta än exv NGKB. Det finns fördelar med alla dessa jäkla träd. Bara kolla Roslagen. Man kan visserligen säkert ta kapellskär relativt enkelt. Men sen är det ett par transportkorridorer genom väldigt glesbyggt, kuperad och skogbeväxt mark. Det behövs inte många ilskna gubbar som får älgjakten hotad för att klippa broar med mera.

  Det är väldigt bra att man har byggt upp dessa relationer med USA och NATO som nu kan komma upp till ytan. Förutseende militärledning och realpolitiker. Har man i stort sett lagt ner försvaret är man inte alliansfri längre.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer - bra med detta samarbete, men enligt min mening samtidigt ett fattigdomsbevis: guerillakrigföring brukar vara sista åtgärden när mer reguljärt försvar inte längre är verksamt. Att redan från start inrikta sig på sådan krigföring är ett bevis som något på hur svagt vårt militära försvar verkligen är.
   Joe Biden var ju på besök i Sverige under sin tid som vicepresident, och jag erinrar mig att han på förfrågan var mycket tydlig med att USA skulle backa upp Sverige vid behov.

   Radera
 4. Även kul att se hur små Gripen är bredvid F15. Som framstår som rena bomb-trucks bredvid de små och nätta Griparna

  SvaraRadera
 5. Ett nygammalt koncept med gerillastrid tas åter till heders. Övade det på 80-talet. Det var då ingen hemlighet att det var ryssen som man övade för.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Norrlandsj%C3%A4gare

  På den tiden var det dock inte tal om att få hjälp från amerikanska specialförband.

  Man kan undra om det fungerar så bra idag utan mobförråd. Kan tänka mig att logistiken för att understödja förband och mindre enheter med utrustning bakom fiendens linjer kan bli ett problem.

  En typisk eldöverfall kunde se ut som följer:

  Genom underrättelser vet man vilken väg en fientlig kolonn ska passera. Två eller flera grupper strålar samman. Man förbereder platsen för överfallet och minerar flyktvägen från den övermäktige motståndaren samt lägger ut villospår. Flyktvägen är strategiskt vald för att tvinga in efterföljare i positioner där minor eller försvar ger bästa effekt.

  Från en upphöjd position utförs eldöverfall med GRG, AK4 och KSP. 2 GRG tar ut första och sista fordonet samtidigt, samtidig fri och maximal eldgivning i ca 2 minuter, prickskyttar koncentrerar sig på vad som verkar vara befäl, därefter flyr man innan fienden hunnit organisera sig, och apterar på vägen minorna.

  På vägen tillbaka har man sett ut naturligt strategiska platser där man kan lämna kvar en grupp för att utföra ytterligare eldöverfall på eventuella förföljare.

  Vet inte vad livslängden förväntades vara, men man gjorde iaf vissa ansträngningar för att överleva.

  SvaraRadera
 6. Skulle tro att man med "Swedish homeland defense reserves" i första hand avser Hemvärnet. Special Forces har bl a hållt utbildningar på Hemvärnets Stridsskola, vilket det skrivits om i ett flertal av Försvarsmaktens kanaler. Det ger onekligen en möjlighet att från amerikansk sida kunna verka i valfri svensk landsända, och att där få hjälp av soldater med god lokal- och personkännedom.

  SvaraRadera
 7. Säkert uppskattat på många orter uppe i norrland om det kommer amerikanska specialstyrkor och "bäddar in sig". Ta en promenad i t ex Gävle och titta på människorna du möter. Behovet av förnyelse i genpoolen brukar framstå som uppenbart. Eller Hede för all del om nån varit där. Man behöver inte åka långt heller - passa gärna på att besöka ICA i örsundsbro runt 4 på eftermiddagen och känn de nyfikna blickarna i ryggen...

  SvaraRadera
 8. Måste vi inte vara tacksam mot Trump? Hade han velat så hade han väl stoppat denna insats? Att usa stridsmaskin agera absolut självständigt är väl bara en myt cornu sprider eller finns det fakta? Och ja jag är svensk och inget trump ellet ryss "troll" 😃

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trump förtjänar endast en fet spark i röven, så som han sabbat relationerna mellan USA/EU och USA/NATO. Han får aldrig ett tack av mig iaf. Han har väl dessutom för fullt upp med att fabulera om valfusk än att ha koll på vilka SOCEUR samarbetar med. Förhoppningsvis förpassas han till historien snart.

   Radera
  2. "Sabbat" genom att kräva att Nato lever upp till de åtaganden de skrev på under Obamas tid?

   Radera
 9. Sverige är för strategiskt för att inte hamna i fokus på nordflanken. Utan tillträde till Sverige är Baltikum svårförsvarat.

  Ett exempel är Göteborgs hamn är en av väldigt få hamnar som är klassade som amerikansk tullhamn. Titta in på Göteborgs Hamns hemsida och läs.

  Vad som föreligger är att amerikansk personal finns "ofta" på plats i hamnen för klarering och"säkerhetskontroller". I högen av containers, vilka har inte klarerats in i Sverige (dvs är tulltekniskt ännu i USA fast i Skandiahamnen)?

  I ett skymningsläge krävs omedelbar area denial air defense av Gbg hamn. US personal finns på plats, bara att rulla ut avancerat luftförsvar ur de icke Sverige inklarerade containerna. Finns inte utrymme att låta ledtid dra iväg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressanta tankar där. Gillar dina inlägg, de sticker ut i mängden.

   Radera
 10. Undrar varför den där båten på bilden på deras twitter konto är manipulerad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller de kanske är målade på det sättet.

   Radera
  2. Men vad fan det var ju bara att googla. De är ju målade så.

   Radera
 11. Det går juh lite rykten om Putins välbefinnande, att han ev planerar att dra sig tillbaka rätt snart (1-2 år?) och då blir det ju förstås en osäkerhet i vem som tar över, vilken inriktning Ryssland tar osv. Såg någon artikel där det snackades om att han hade börjat visa symptom på Parkinssons , vore intressant om nån kunde bekräfta detta.

  Om det inte stämmer och bara är rykten så har du ju iaf en bra ingress på nästa techno-roman , ledarskapskaos och ett klassiskt power vaccum som naturligtvis utnyttjas av hökarna :)

  SvaraRadera