Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-11-23 11:12

SCB:s exportstatistik överdriver Stockholms betydelse - baserar sig på huvudkontor, inte arbetsplatser

SCB:s statistik över industriernas export är missvisande och överdriver Stockholms betydelse för landet. Detta då placeringen av huvudkontoret räknas som produktionsplatsen i SCB:s statistik. Mellansvenska Handelskammaren konstaterar att Dalarna och Gävleborgs betydelse för exporten dubblas när man räknar på rätt sätt, dvs var produktionen sker och inte administrationen.
Mora, Dalarna
SCB:s regionala exportstatistik baserar sig alltså på placeringen för företags huvudkontor, och inte var faktisk produktion och förädling sker. I statistiken ser det därmed ut som att Stockholms län är en enorm industriexportmotor, eftersom  t x Sandvik, SSAB, Stora Enso, Boliden, Ovako mfl bolag i Dalarna och Gävleborg har sina huvudkontor i Stockholm. Detta gäller förstås inte bara Gävleborg och Dalarna, utan hela landet, där exporten bokförs i Stockholms län, på grund av huvudkontoren.

Mellansvenska Handelskammaren har tittat på de faktiska siffrorna och publicerat en rapport för länen och konstaterar att exportvärdet för Dalarna och Gävleborg är det dubbla mot de officiella Stockholmscentriska siffrorna.

I rapporten står deT:

"Metoden som SCB använder sig av kan få stora konsekvenser när det används som beslutsunderlag av beslutsfattare inom offentlig verksamhet och näringsliv då den har uppenbara brister. Som ett nationellt mått ger import- och exportstatistiken en rättvisande bild av landets utveckling inom området, men när den länsvisa nedbrytningen genomförs uppstår problem. 

[...] 

 Exempelvis rapporteras stora delar av Dalarnas exportvärde till andra län då några av de största exportörerna har huvudkontor vilka ligger utanför länet. Det samlade exportvärdet som framkommit för Dalarna för de identifierade företagen i rapporten uppgår till 31,4 miljarder kronor. Vilket i sin tur betyder att dagens metod från SCB enbart påvisar 53% av det verkliga exportvärdet ifrån länet."

Rapportens slutsats är att SCB behöver ändra den regionala redovisningen. 

Detta gäller i synnerhet som trenden att fortsätta flytta huvudkontor till Stockholm bara fortsätter, och till slut kommer det se ut som att all svensk industriproduktion sker i Stockholm, fast så förstås är långt ifrån fallet.

Politiker och andra makthavare bör vara medvetna om att den regionala redovisningen av industrins export alltså är fel. Man kan fundera på vad mer för regional redovisning som visar på fel till fördel för huvudkontorens Stockholm, t ex BRP - bruttoregionalprodukten.

34 kommentarer:

 1. Gävleborg och västernorrland är ju generellt delar av landet som är rätt på dekis. Även mitt i brinnande högkonjunktur hade man hög arbetslöshet och stor andel lågutbildade.

  Denna stämpel försöker man frenetiskt att tvätta bort med partsinlagor. Även om BNP siffrorna i sak säkert stämmer räcker det att titta på hur kommunerna mår för att se att det nog inte produceras så mycket där.

  För även om huvudkonturen är där de är så är ju de anställda och deras konsumtion på orterna i fråga.

  Det går bra att leka med kommuner i ovan berörda områden på ekonomifakta:
  https://www.ekonomifakta.se/fakta/regional-statistik/din-kommun-i-siffror/

  För att förstå att även om man räknade BNP som de ville så är det lite rostbälte över det hela sen försvarsnedläggningarna och 90/00-talskriserna.

  Och det är alltid roligt att Bloggardjäveln ogillar Sthlm. Nu klickade ju jag och läste och skrev ett inlägg. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett företag kan producera ett stort värde med få anställda så låg konsumtion på orten säger inte allt. Större betydelse har nog att orten får dåliga förutsättningar att motverka dekis när skatteintäkterna från produktionens vinster går till staten istället.

   Radera
 2. Intressant, bekräftar min erfarenhetsbild av att Stockholmsregionen (för sin storlek) har lite bristande industriell kompetens. Det finns naturligtvis väldigt kompetent kunskap och management, men inte alls i relation till regionens storlek eller påtalade betydelse.

  Det som slår en är att det finns avancerad kompetens kopplad till finansiella strukturer, entreprenörskap kopplat till typ fintech (vilka båda är väldigt bra och värdefullt) och en fullständigt överväldig privat/offentlig administrativ struktur som nog kan vara svårmotiverad i en absolut marknadsekonomisk bedömning (kanske mer "mellanbra").

  Stockholm är lite som Wien, båda har en gång varit centrum i imperier och det syns, men dagens roll är långt mer blygsam än vad kostymen signalerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Produktionen finns där råvaran finns eftersom det är dyrt och onödigt med transport. Alltså hittar vi produktion relaterat till råvaror vi har inom landet där råvarorna finns och produktion av råvaror vi får in i landet vid den hamn som tar in det.

   Exempelvis petroleumindustrin i Västra Götaland eller Läkemedelsindustrin i Stockholm/Uppsala (uppsala har otroligt bra vatten för produktion av vissa speciella läkemedel).

   Sedan flyttar industrin från städerna för att de kan få mycket stålar för mark de ägt sedan urminnes tider. Exempelvis Atlas Copco Sickla, Electrolux på Lilla Essingen. Det som brukar bli kvar är cementfabriker för det behövs för all byggnation som sker i städerna samt allt nere i Södertälje.

   Men det är ju så samtliga städer utvecklat sig världen över. Från tillverkning till tjänstesektorn.

   Radera
 3. Observera att inget i rapporten talar för att produktionsvärdet redovisas fel. Däremot att delar av det produktionsvärde som exporteras istället redovisas som ”export” till annat län inom riket. Produktionsvärdet per län torde därmed inte påverkas av detta sätt att räkna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter en snabb granskning av rapporten framstår det som om min slutsats ovan var felaktig. Det ser ut som om produktionsvärdet beräknas fel i denna typ av mätning.

   Radera
 4. Stockholm skulle inte klara sig utan resten av landet, resten av landet skulle klara sig bra utan Stockholm. Om man satte upp en mur runt Stockholm som stoppade allt flöde av pengar och förnödenheter, vilken sida skulle då klösmärkena vara på?
  Därmed inte sagt att Stockholm skall läggas ned men den nästan pompösa självsynen kanske behöver dämpas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag som född sthlmare tycker märkvärdigheten runt sthlm görs mest av inflyttade lantisar, som tror de nu bor i London/nyc.

   Radera
  2. @turboprop. Har exakt samma erfarenhet. De absolut "märkvärdigaste" är sällan/aldrig födda och uppvuxna här.

   Ett annat intressant fenomen är den stora frånvaro av infödda Stockholmare bosatta innanför tullarna. Anekdotiskt; nära släkting bosatt på Södermalm, han (och hans hund) är de enda I porten (totalt 28 lägenheter) som ursprungligen är från sthlm.
   Vad det beror på kan man vara spekulera i, men jag tror att är man uppvuxen i Stockholm så kanske statusen att bo centralt inte är lika påtaglig, även om det givetvis är bekvämt att bo nära jobb,service och nöjen. Inte träffat många inflyttad som inte tycker att söder eller vasastan är det absolut bästa stället i hela världen och att man måste vara sinnesrubbad om man väljer att bo på annat ställe.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. "Lögn, förbannad lögn och statistik"

  SvaraRadera
 7. Göteborgare är allid Stockholms-fientliga.
  Samma sak i Bergen mot Oslo, Milano mot Rom etc. men i sista exemplet finns det nog fog för åsikten....

  SvaraRadera
 8. Märkligt att så många vill så split när allt pekar på att det är samarbete som ger bäst resultat oavsett vad eller hur man mäter

  SvaraRadera
 9. Barcelona mot Madrid är ett kraftigare exempel men där skiljer sig kulturen så mycket. Jag lurar på förhållandena mellan München-Berlin och Istanbul- Ankara. Någon som vet?
  Gissar att Istanbul-Ankara påminner om Milano-Rom....

  SvaraRadera
 10. Så Sandvik har fortfarande huvudkontor i Stockholm? Det var ju när den där Faxander var missnöjd med lunchställen som huvudkontoret flyttades så att han kunde äta fint på Stureplan och inte behöva beblanda sig med oss andra. Trodde dock att Sandvik hade flyttat tillbaka, jämför med Ericsson Londonflytt i början på 20 talet.

  SvaraRadera
 11. St Petersburg -Moskva vore också kul att få en fördjupning om.
  Göteborgarnas gnäll är så tjötigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Århus vs Köpenhamn, Porto vs Lissabon etc. Man finner det typiska lillebrorskomplexet i flera länder.

   Radera
  2. Nej. Detta handlar inte om lillebrorskomplex

   Radera
 12. Viktigt att statistik visar rätt eftersom politiker och andra makthavare är ganska ytliga. Håller med bloggaren i allt väsentligt här. Ni gör det enkelt för er om ni tror att det här handlar om någon slags rivalitet Göteborg / Stockholm. Det handlar om att hela landet missgynnas när statistik presenteras på fel sätt. Narrativet späds på av ett navelskådande media där de flesta journalister ser på Sverige ur ett södermalmsperspektiv. Detta gör att ledande befattningshavare sedan låter sina huvudkontor - eller politiker låta skattebetalare betala för dyra biljetter då "professor" Kjell A Nordström öser ut sin spya om att det bara kommer att bo kvar alkoholister i Munkfors medan intelligentian bara finns i Stockholm. Allt utanför Stockholm är ekonomiska skräpytor , som stollen brukar uttrycka det. Kjelles anekdoter bekräftar då politikernas och medias narrativ - allt finns ju bevisat i SCB:s statistik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så världen fungerar. De counties som Biden vann I valet står för totalt 70 % av usa bnp. Dvs. De som röstade på Trump var losers från loser-regioner.

   Radera
  2. Det andra intressanta var att Trump vann ca 2500 counties.
   BIDEN bara ca 500

   Radera
  3. I Washington röstade 93 % på Biden.
   Men ingen förväntar sig väl att det är där produktionen sker ?

   Radera
 13. Bilsäkerhetsföretaget Autolivs utveckling sker i Vårgårda likaså mycket tillverkning med många anställda medans huvudkontoret ligger iStockholm, man kan ju undra varför.

  SvaraRadera
 14. Jag är inte förvånad. Storstädernas betydelse är visserligen stor men överdrivs. Det är väl läge att diskutera om vi ska ha människor på landsbygden alls och sen ta konsekvenserna av resultatet från den diskussionen. Jag tycker vi ska ha folk överallt, ska vi det måste en (större) del av den vinst som produceras på landet stanna på landet.
  Klassiska exemplet är väl om "Norrland" (norr om Dalälven) skulle börja ta betalt för den el som passerar Dalälven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miljöpartisterna som bor i städerna och dominerar förvaltning vill helst stänga ned all aktivitet i landet. Den trevliga restaurangen i Skäralid i Skåne drog för mycket folk till Nationalparken. Någon aktivist på Länsstyrelsen tyckte illa vara och hyreskontraktet sas upp och med det ett tiotal arbetstillfällen ute på landet. Och vi andra fick ett besöksmål mindre.

   Radera
  2. Norrlänningarna sätter kokkaffet i vrångstrupen när dom retat upp göteborgarna med skatten vid Dalälven. Rätt som det är beskattas all bensin/diesel som lämnar Gbg och Bohuslän.

   Radera
  3. Njaee Stefan2020-11-24 08:43
   Elströmmen växer upp i Norrland, bensin/diesel växer inte upp i Gtb / Bohuslän, den kommer från annat ställe, den omlastas, omlastning kan byggas lite var som helst, den är flyttbar, Norrlandsälvarna dom finns just enbart i Norrland.

   Radera
  4. Helt fel Nils, bensin ocb diesel kommer från Västra Götaland (Gbg och Bohuslän). De är båda raffinerade produkter utav råolja som i sig självt inte kan användas till annat än att kleta med.

   Bensin och Diesel framställs vid tillverkning i Gbg och Brofjorden (Lysekil).

   Så bensin och diesel "växer" faktiskt i Gbg/Bohuslän.

   Radera
 15. ”det kan inte bli något annat med det här folket, de sitter i Borlänge och väntar på mera välfärd”
  Ulf Adelsohn

  Apropå vart pengarna skapas här i landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pengarna skapas i samarbete. Lyckade företag kräver smarta anställda från bra skolor med god erfarenhet, bra politiker, bra rättsväsende, god infrastruktur och en god hemmamarknad helst också goda partners i näraliggande kluster.

   Radera
 16. Världens bästa fotbollsspelare finner du inte i division tre.

  SvaraRadera
 17. Därför finner man inte heller världsledande företag i Moldavien

  SvaraRadera
 18. I Stockholm däremot finns det gott om dem. Det ska vi vara stolta över

  SvaraRadera