Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-11-04 15:42

Restaurang i Västra Götaland - "tappat 85% av lunchkunderna sedan förra veckan"

En restaurang i Västra Götaland uppger till bloggen att de tappat 85% av lunchkunderna sedan de hårdare coronarekommendationerna och restriktionerna infördes i regionen förra veckan. Allmänheten verkar alltså just nu följa rekommendationerna, men hur restaurangbranschen ska överleva detta lämnas som en övning åt tusentals företagare.
Maten och restaurangen på bilden har inget med artikeln att göra, förutom att den befinner sig i Västra Götaland.
För den berörda restaurangen - som förstås bara är en anekdot - är kundtappet på 85% förstås en mycket hård smäll, särskilt då luncherna är så betydelsefulla för att dra in pengar för att gå runt. Tappet är också långt ner under den gräns för det antal besökare som normalt anses behövas för att en lunchrestaurang ska gå runt.

Västgötarna verkar alltså följa de hårdare rekommendationerna från förra veckan, de hårdaste hittils, även om de utlovats att bara hålla på i tre veckor. Till en början. Influensasäsongen brukar toppa först runt februari, så det är antagligen minst tre månader innan vi kan börja få se färre fall av Covid-19, och det kan mycket väl handla om tre kvartal, dvs hela vägen till sommarens desinficerande solsken och friska luft.

Hur nu restaurangbranschen och andra företag ska klara av denna nedstängning är dolt i socialdemokratins dunkel. Med lokala rekommendationer och restriktioner kan man inte besluta om statligt stöd, som ju måste utgå till hela landets företag enligt likabehandlingsprincipen. Det uppbuffrade kapital som kanske fanns i våras kan mycket väl vara förbrukat nu.

Sedan får vi se hur snabbt regeringen kan agera när man säger sig stå beredda. Om man nu alls anser sig ha råd med ytterligare hundratals miljarder kronor i stöd.

Vill du ha kvar din favoritrestaurang - se till att åtminstone beställa mat för avhämtning. Och fortsätt med det. Det här kan bli långvarigt.

Driver du restaurang i en region med de hårdare restriktionerna - hör gärna av dig kring hur det går.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

37 kommentarer:

 1. Problemet är väl att många restauranger med alkoholtillstånd, just gör pengar dryckerna.

  Undrar ifall inte snabbmatsförsäljningen ökat, Foodora borde då vara den stora vinnaren. Tveksamma vilkor för dess anställda dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oftast kan man snurra runt och överleva på lunchen, dvs betala lokaler och en "skeleton crew".

   Radera
  2. Svårt med 85% tapp kan tyckas.

   Radera
  3. Har man inte lyckats förhandla ner hyror och liknande, så ser det tyvärr mörkt för en redan sargad bransch. Lunchserveringen brukar väl mest vara för täckning bidrag. Pratade med en vän, innan vad vi nu ser förlorade de 20kr per serverad lunch. Catering, event o liknande där pengarna finns är helt borta förstås. Trist men vi lär nog se ett flertal konkurser den närmsta tiden.

   Radera
  4. Dör lunchen dör restaurangen, redan ett tapp på 10-20% på lunchen kan innebära att en restaurang måste gå i konkurs.

   Sedan kommer ett fåtal som antagligen redan innan coronan lyckats anpassa sig med avhämtning o dyl klara sig.

   Radera
  5. Niklas.
   Delivery Hero är upp 152% på årsbasis.

   Radera
  6. Stefan, se där ja. Misstänkte att det gått bra. Pratade med en ung kille som arbetade för Foodora, han var nöjd med lönen på 70k/h + 20kr/leverans (!). I vissa länder lever de väl på dricks. Ingen tjänst för mig då villkoren då för anställda o mindre restauranger är en katastrof.

   Radera
  7. Tycker villkoren är helt ok på Foodora lönemässigt. Skulle lätt kunna arbeta som cykelbud för hyra käk öl och motion i en större stad som Berlin.

   Radera
  8. Hade jag bott i Berlin så, kanske. Bättre stad är svår att finna. Annars tycker jag villkoren är rätt kassa. Svårt att komma upp i en anständig lön utan att jobba ihjäl sig.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Behöver man bränna av några kilo så är det ju inte fy skam att få betalt för det :-)

   Radera
 2. Om restaurangen i fråga råkar vara en viss frimurarrestaurang i närheten av Brunnsparken, så säger jag: Good riddance!

  Bra lunchbuffe tidigare, nu får man betala ett högre pris för en tallrik med snålt tilltagen portion. Med tanke på att man förr nog tog om två gånger, blir detta en rejäl prishöjning (förr 100 kr för 3 tallrikar, nu minst 330).

  Dessutom började de fuska med råvarorna. Lite fishy när "dagens fångst" visar sig vara pangasius. Har den teleporterat sig till Gbg?

  Men alla de gamla lunchgästerna har redan slutat gå dit, så det är nog inte den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det var det inte. Men vilken avses?

   Radera
  2. Var inte den bäst före redan på 90-talet?

   Radera
  3. Restaurangen i inlägget var en lite finare restaurang som även erbjuder affärslunch m trerätters och alkohol, samt kompetent normal lunch. Samt ligger avsides med bilbehov.

   Radera
  4. Tänk Önnereds Brygga (finns den kvar?), fast någon annan plats och annan restaurang.

   Radera
  5. Bilbehovet innebär rimligtvis att det mest var tjänstemän som gick dit, och de jobbar nu hemma igen.

   Radera
  6. Sist jag var på Golden Days var MUCK-festen tidigt 2000-tal så jag kan inte säga något om vad statusen är efter det, men då var "bäst före"-datumet passerat.
   Ute i Önnered så finns Jungman Jansson som har bra mat om det är den du syftar på.

   Radera
  7. Japp, det var den jag tänkte på. Klassiker för affärslunch på den tiden det begav sig. Kul att den finns kvar.

   Radera
 3. Mycket tråkigt för de redan ofta mycket hårt arbetande och risktagande i restaurangbranschen drabbas hårdare av detta. Jag tror att staten skiter i detta för hålet lätt fylls igen när coronan väl är över, vilket är tragiskt. Vissas livsverk går i kras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Restaurangbranschen är väldigt tudelad.
   Vissa går bättre än någonsin, andra sämre än någonsin.

   Radera
  2. Förenklat, restauranger som sysslar med matkonst går dåligt. Snabbmat går bra. Lite förenklat kanske, då där finns undantag. Kedjor t ex McD lär ha bättre villkor än din lokala Sushi restaurang. Mitt lokala sushi ställe tjänar runt 0kr på dessa leveranser. Skulle inte tro så är fallet med McDonalds. Trist, då jag gärna bojkottar kedjor som McD och Expressohouse.

   Radera
 4. Risken är att de kapital som fanns i företagen nu är slut och att de redan går mot konkurs. Misstänker att även julborden blir inställda i år.... vilket ofta är en viktigt inkomst för restaurangerna.
  Känner en kvinna som driver en juicebar och hennes dagskassa hade sjunkit med mer än 60% och får nu välja mellan att betala hyran på lokalen eller att ta ut lön till hennes privata bostadshyra....blir troligtvis så att lokalägaren sätter henne i konkurs, antar jag.

  SvaraRadera
 5. Restauranger som mister alkoholtillståndet brukar konka rätt snabbt. (Dock brukar de öppna med ny ansvarig ägare kort därefter under icke pandemitider.) Tvingas de p.g.a. pandemin till enbart "Take away"-försäljning av rätter utan merförsäljning av alkoholhaltiga drycker, tror jag det ser mörkt ut för restaurangbranschen.

  SvaraRadera
 6. Januari är konkursmånaden för restauranger, och en tillfällighet som ser ut som en tanke är att restauranger också brinner större utsträckning i januari. Efter nyårsbuffé och julbord.

  I år så kommer nog många konkurser före årsskiftet.

  SvaraRadera
 7. Konstigt att ”låsa ute” folk nu när viruset gått över till endemisk säsongare. Verkar som småpåvar ute i regionerna verkar vara mycket gladare i restriktioner än FHM och även Hallengren och Löfvén börjar låta mer hotfulla i tonen. Om max tio dagar har viruset ändå passerat (falltopp om man nu räknar asymtopiska som fall). Skrämmande att inte en enda kritisk fråga ur detta perspektiv kommer fram på presskonferenser utan medias vinkel är endast ”mer åtgärder”-kritik inte ”öppna upp” frågor eller liknande. Hoppas inte fler regioner förstör för småföretag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur skulle du kunna känna till när asymptomatiska fall peakar?

   Radera
 8. Blir en del från Foodora, men jag skulle önska mig mer icke-snabbmat i utbudet här...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beställt en gång ifrån dem. Nu är jag mer upplyst om villkoren, så nej tack.

   Radera
  2. Skulle gärna byta ut Foodora med, men mot vad? Känns som att övriga aktörer är minst lika illa...

   Radera
 9. Har noterat samma sak på restaurangerna kring Johanneberg Science Park så som Waste. Knökat förra veckan, öde denna. Desto viktigare att vi som måste vara på plats faktiskt äter ute och lämnar lunchlådan hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni har inte tänkt på att det finns en anledning till att det är tomt på restaurangerna, smittan ökar och den har ej peakat ännu i denna 2a våg

   Radera
  2. Smittar det mer på en öde restaurang menar du?

   Radera
 10. Företag ska i första hans klara sig själv, inte förlita sig på staten

  SvaraRadera
 11. Tomt på restaurangerna men fullt på spårvagnarna, hur tänker folk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kanske undviker det som inte är absolut nödvändigt
   Men att förflytta sig kanske man är tvungen till av andra skäl

   Radera