Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-11-16 14:33

Regeringen: Hårdare coronarestriktioner införs - max åtta personer får samlas - inga utanför samma hushåll

"Coronaviruset bryr sig inte om våra känslor. [...] Det kommer att bli värre. Gör din plikt. Tag ditt ansvar. Jag upprepar. Det kommer att bli värre. Gör din plikt. Tag ditt ansvar." - statsminister Stefan Löfven (S)
Regeringen skärper coronarestriktionerna och inför ytterligare skärpningar och förbud där man kan. Inlägget uppdateras.
Häpp
Från och med den 24:e november får maximalt åtta personer delta på en allmän sammankomst och offentlig tillställning säger statsminister Stefan Löfven. Detta gäller även som privat rekommendation och ska vara  "den nya normen för hela samhället, för hela Sverige" och ska även gälla privat.

Du ska enbart umgås med de som du bor med, även om ni är färre än åtta personer. De råden ska följas av alla personer också i privata sammanhang. (Detta är för övrigt en upprepning av sexförbudet för singlar och särbos)

Hur detta går ihop med att skolorna fortfarande är öppna är oklart. Det är möjligt för staten att stänga skolorna, men tydligen är coronaviruset ofarligt och sprids inte när det är på skolor. Viruset bryr sig inte om dina känslor, som Löfven inledningsvis sade, men tar hänsyn till skolor och gymnasium. Inte heller verkar viruset kunna smitta på kollektivtrafiken. Även kollektivtrafiken skulle kunna stängas ner då den drivs av det offentliga. (Att så inte sker kan t ex vara för att sjukvårdspersonal ska kunna jobba istället för att passa sina barn, och alla har inte bil att ta till jobbet, men ingen journalist frågar om detta)

Remissinstanserna får fram till torsdag på sig att svara på förslaget meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S). 

Restriktionerna ska initialt gälla fyra veckor, men kan om de inte hjälper förlängas över jul (och nyår).

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) meddelar att trubadurundantaget för serveringsinrättningar tas bort, så det är nu stopp för att framföra levande musik på restauranger. Han konstaterar att de skärpta restriktionerna kommer slå stenhårt mot berörda näringar inklusive sport och föreningar. Regeringen kan komma att ge ytterligare ekonomiska stöd, men de finns inte på plats än.

Socialminister Lena Hallengren (S) konstaterar att man inte kan lagstifta fram ansvar. "Betrakta det inte som frivilligt". Men i praktiken är det frivilligt, eftersom Sverige inte har maktmedel att begränsa den individuella friheten, till skillnad mot många andra länder.

Som äkta svenskt finns förstås ingen straffrättslig sanktion för att konsekvensutsätta de privatpersoner som bryter mot restriktionerna, då det inte finns något lagstöd för det mot privatpersoner. Däremot kan man förstås konsekvensutsätta företag, organisatörer och föreningar. Tillägg: Samtidigt finns det oavsett inte ordningsmakt nog för att se till att förbud skulle efterlevas. Mot företag och organisatörer finns dock inspektörer från kommun och länsstyrelse med vitesblocket i högsta hugg.

Journalisternas ofta dåligt pålästa frågor gav en del mer information. Lite kul att se en journalists sovrum i bakgrunden via videolänk.

Att man inte förbjuder sammankomster helt beror på grundlagsskyddet för allmänna sammakomster, så därför har man lagt gränsen på åtta personer säger Mikael Damberg. Underförstått skulle man egentligen vilja stoppa alla sammankomster helt, men det bryter mot svensk grundlag.

Stefan Löfven säger att det kan komma nya åtgärder om några dagar, man samlar inte på sig dem i klump.

Damberg säger att man nu går hårdare fram eftersom folk verkar ha vant sig och inte bryr sig om de gamla restriktionerna.

Lena Hallengren påtalar att man har ordningslagen och lagar kring restauaranger, men att man inte har lagar för att stänga köpcentrum. Det är inte aktuellt med någon tvingande lagstiftning. Regeringen valde att inte svara om kollektivtrafiken. Låt oss inte bry oss om dess existens.

Varför frågar inga journalister om skolor, förskolor och gymnasium? Eller universiteten? 

Presskonferensen är avslutad.

Ändå rätt intressant att det går upp för folk under coronaåret 2020 att Sverige har ett av de starkaste skydden för individens frihet I HELA VÄRLDEN, så till den grad att man inte kan förbjuda folk att göra som de har lust under en pandemi. Vem trodde det om ett (S)verige genom decennierna präglat av socialdemokratisk statlig storebrorsmentalitet?

114 kommentarer:

 1. Wow.. intensivvård planar ut. Smittspridningen minskar enligt dagens data. Går dom på aftonbladets rubriker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kurvan "På IVA" är mycket låg jämfört med kurvan "På sjukhus" enligt c19.se.

   Den slutsatsen kan vi alla dra. Men vad betyder det? Jobbar du inom sjukvården Struts?

   Det kan t.ex. vara så att patienter i brist på alternativ i större omfattning skickades till IVA i våras än nu. Men att patienterna trots det är lika sjuka. Jag vet inte.

   Radera
  2. Antalet fall minskar väl för att länens organisationer för testning kollapsat senaste veckan?

   Radera
  3. Smittspridningen har en viss eftersläpning i mätningarna så man kan inte lita på senaste dagarna, de fylls på efterhand. Men nu när politikerna börjat lägga sig i mer kommer det förstås att bli både rörigt, komplicerat och mer inkonsekvent.

   Radera
  4. @Sven-Erik sjukvården är mycket bättre på att hantera fall nu. Man sätter in syrgas och steroider tidigt nu, något man inte gjorde innan. Det betyder att sjukhusfall inte längre hamnar på IVA i respirator.

   Radera
  5. Färre datapunkter rapporteras alltid in på helgerna, Struts.

   Radera
  6. Kör sju dagars glidande medelvärden istället.

   Radera
  7. @Tim okej så man kan inte säga att det är lugnare nu än i våras bara för att förhållandet På sjukhus/På IVA är "bättre"?

   Radera
  8. Jag var inne på sex olika regioner och jämförde deras senaste uppdateringar eftersom inte siffrorna har kommit centralt. Men ska erkänna att jag inte tänkte på ev. strul med testningen som rappoerterades om förra veckan. Finner ändå tidpunkten väldigt märklig och är inne på Svintos spår att politikerna numer kör efter eget huvud, för nu "kan dom det här med corona".

   Radera
  9. Nej inte riktigt, det närmsta är nog att titta på antalet på sjukhus. Antalet fall beror på hur omfattande testningen är, CFR sjunker som följd av att sjukvården är bättre på att hantera det. Sedan finns såklart faktorer orelaterat hur spriden smittan är som har att göra med antalet inlagda, exempelvis skillnader i vilka (ålder främst) som är smittade då vs nu, man pratar mycket om att det är unga som sprider smittan mycket nu.

   Verkligheten är att ingen vet, man kan bara göra uppskattningar. Antalet sjukhusinlagda är däremot också ett bra mått på hur pass hårt smittan belastar samhället eftersom det är den svaga länken om vi pratar dödsfall. Huruvida 10 000 eller 100 000 ligger med 38 graders feber och spelar ju egentligen ingen roll. Människor på sjukhus är ju där för att de behöver, blir det slut på sjukhusplatser kommer dödsfallen börja stiga.

   Radera
  10. Just så, titta på sjukhusinläggningarna. Den som bara är lite hängig får klara sig hemma.

   Det följer än så länge samma mönster som i våras. Först blir unga/friska aktiva smittade, sen smittar de i sin tur äldre och känsligare, sen ökar sjukhusinläggningarna, sen ökar IVA-inläggningarna, sen ökar dödsfallen.

   Nu får vi se hur det här påverkar. Tyvärr precis som i våras är utvecklingen så långt denna våg sämre än Norge, Finland, Danmark och Tyskland.

   Radera
  11. @Joakim, har du bra koll på statistiken. Ser bara lite sporadisk rapportering, vilken ger mig indikationer på att det går åt helt fel håll (vad gäller sjukhusinläggningar).
   Samtidigt har nu hundratusentals svenskar bokat skidresor (!) enligt TT.

   Radera
  12. Då man bättre vet hur man behandlar sjukdomen så är det inte så konstigt att färre hamnar på IVA (i jämförelse med vanlig vård) jämfört med i våras.

   För övrigt viktigt att bli korrekt behandlad, pratat med en del som haft corona i våras och ett halvår senare så har dom fortfarande inte återhämtat sig pga alla små blodproppar som tar lång tid att bli av med.

   Radera
  13. @Trollolol Men det är viktig fråga att diskutera eftersom många, inklusive mig själv ska erkännas, använder ration mellan siffrorna "På sjukhus" och "På IVA" som någon form av mått på hur illa situationen "egentligen" är.

   Radera
  14. @Niklas: Jag kollar just nu bara Skåne. Tag själv en titt runt på skane.se så ser du själv hur det går. Tycker indikatorn på hur många som ligger inne på sjukhus (både IVA och icke-IVA) är det tydligaste tecknet. Den laggar rimligen efter med ett par veckor från infektionstillfälle, så vi borde se om en stund om restriktionerna haft effekt. Men med tanke på hur folk verkar bete sig tycks det som om det finns mycket smitta överallt, så då tar det kanske tid innan nivån minskar igen...

   Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  16. @Sven-Erik
   Om färre hamnar på IVA innebär det inte att det inte är "allvarligt". Tidigare är det troligt att folk knappt blev behandlade alls och därmed hamnade på IVA, nu får dom behandling som minskar detta, problemet att "sjukhusplatserna" (icke IVA) ändå fylls upp.

   Får se om vi hamnar i ett läge där läkarna skriver ut medicin på recept från MATH+ protkollet och helt enkelt skickar hem dom som är minst sjuka.
   Hittade för övrigt ett helt "nytt" hemmabehandlingsprotokoll.
   https://covid19criticalcare.com/wp-content/uploads/2020/11/FLCCC-IVERMECTIN-Protocol.pdf
   Vill man "ta ansvar" så kan man iaf försöka behandla sig själv om man känner sig sjuk. Är nog bara en tidsfråga innan dom börjar skriva ut Ivermectin utan att du behöver träffa läkarna.

   Radera
  17. @Joakim, ja Skåne verkar verkligen ha fått sin dos denna höst. Generellt sätt tycker jag folk sköter detta rätt bra, iallafall de jag umgås med och träffar. Har dock inte åkt kollektivt alls eller lämnat regionen i år, sen arbetar jag hemma till 100%. Så de kontaktytorna är relativt få. Kan dock inte låta bli att förundras över folk som bokar/bokat charter- eller skidresor till Svenska fjällen. Skidortsregionerna gick idag ut och vädjade folk till att ta ansvar.

   Radera
  18. Som vårdanställd kan jag liksom någon annan ovan konstatera att intensivvården verkar hantera COVID bättre under denna våg än under den förra. Fler lämnar IVA levande och vårdtiderna är kortare. Sannolikt klarar man också svårare fall utanför IVA tack vare erfarenheter från våren. Men med en eskalerande spridning i samhället kan tillgängligheten till vård absolut bli lidande, i synnerhet för andra åkommor.

   Radera
 2. Fattar inte varför man inte stänger skolorna. Trängsel i korridoren, matsalen och på bussen varje dag. Men det verkar ju inte smitta på samma sätt där som i övriga samhället...

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Jag tror jag vet varför man inte vill stänga skolorna.

  Stänger man skolorna så skulle många tvingas utnyttja VAB för att ta om sina barn. I en parrelation är det vanligast att den som tjänar mindre tar VAB för då förlorar man minst pengar.

  Följaktligen skulle många sjukhus och äldreboenden drabbas väldigt hårt när anställda där och anställda på stödfunktioner till dessa slås ut pga personalbrist.

  Det tror jag är anledningen till att de inte vill stänga förskolor och grundskolor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag skriver att sjukvårdspersonalen måste kunna jobba - så då offrar man lärarna.

   Radera
  2. Man brukar också säga att barn är mindre smittsamma, plus att det är ett långsiktigt stort problem att stänga skolor (dvs kostnaden i form av utebliven utbildning är jättestor).

   Fanns det inte nån undersökning som tittade ex på hur olika yrkesgrupper blev smittade? Stack lärarna ut där som extra sårbara? (Jag vill minnas att iaf busschaufförer gjorde det)

   Radera
  3. FHM har gjort en studie på det. Finns på deras sida. Lärarna var inte överrepresenterade däremot busschaufförer.

   Radera
  4. Struts - ja, men detta var i våras.

   Det kan vara väldigt olikt nu.

   Anekdoter men nu läser man ju om skolor och förskolor som får slå igen för att det är många borta ur personalen.

   Radera
  5. Sådant läste man inte om i våras.

   Radera
  6. Wofser>> Sant. Men samtidigt testade man inte samma mängder i våras. Hype mode nu.

   Radera
  7. Cornu gjorde ett försök till att sammanställa vilka skolor/förskolor som fått stänga. Det var inte många.

   Radera
  8. Att det är så många lärare borta just nu beror förmodligen på två saker:
   Höstlov, många skolor har lärarkonferenser och fortbildning i början på höstlovet. Finns en del skolor som valde att genomföra dessa fysiskt.
   Allmänt ökad spridning i samhället via sociala sammanhang drabbar givetvis även lärare

   Radera
  9. FHM har en studie baserad på 3188 pers mellan 25 och 65 år från en databas där smitta med covid läggs in. Tidsperiod mellan mars och maj och vårdpersonal är inte med. Yrken från SCB. 479 av dessa 3188 arbetar inom skola/barnomsorg. Det är en rätt stor andel. Studien finns på deras sida.

   Radera
  10. Eller så får bloggaren läsa på och inte skriva en massa skit, och det är så att grundskolor och barnomsorg driver inte smittspridningen varför en stängning innebär mer besvär än nytta.

   Radera
  11. Norge, som är ett av få jämförbara länder med större framgång än Sverige i att bekämpa pandemin (sett till siffrorna), stängde ju skolorna i våras trots barnläkarprotester där. Nu har de skolorna öppet, fast allt annat är stängt.

   Radera
  12. Andromeda - det är denna du menar men du verkar helt ha misstolkat siffrorna.

   https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/5e248b82cc284971a1c5fd922e7770f8/forekomst-covid-19-olika-yrkesgrupper.pdf

   Kolla tabellen på sidan 9 - bara grundskolelärare som ligger något över med 1,1 (1,0 är snittet för ALLA).

   Resten ligger under snittet (Gymnasielärare, Fritidspedagoger, Förskollärare)

   Radera
  13. Jag har inte missförstått siffrorna utan pratar om antalet individer i urvalet. Räknar du ihop alla typer av lärare, fritidspersonal och förskolepersonal så blir det 479 individer av de drygt 3000 som ingick i studien. De har räknat det mot antalet lärare, förskolepersonal mm i befolkningen. Eftersom det är så många lärare i landet så är det inte överrepresenterat. Jag skulle säga att covid inte var allmänt spritt i hela landet vid tiden för undersökningen så som det är nu. Att typ pizzabagare och taxichaufför är överepresenterat är inte konstigt med tanke på att fler av dessa bor där smittan var som värst ex i Stockholm vid tidpunkten än i Smålands skogar och Norrlands inland. Det ger ett bias i undersökningen. Blir intressant att se uppföljande statistik av detta.

   Radera
  14. Det är en avvägning. Jag tror Corona kommer härja precis som det gör nu upp och ner i flera år framöver. Så då skulle de bli flera förlorade generationer utan ordentlig skolgång.

   Total Lockdown kommer aldrig fungera då man inte vill stoppa resande för alla kategorier så även om Sverige skulle bli smittfritt så kommer det in igen osv.

   Radera
  15. i de länder som stängde skolor och dagis i våras gjorde man undantag för barn till sjukvårdspersonal och "blåljus" personal, dessas minderårigas barn fick rätt till tillsyn

   Radera
 5. Då kan vi konstatera att virus inte sprids på skolor och äldreboenden och inte heller på barer och nattklubbar med samlingar mindre än åtta personer före klockan 22.
  Noterar att jag därmed lever i livsfara.

  SvaraRadera
 6. Frugan fick negativt covidtestsvar idag. Vårdpersonal måste testas vid minsta misstanke.
  Resultatet meddelades 2 dygn senare än planerat, troligtvis pga den höga arbetsbelastningen hos provtestkliniken.
  Å av hennes svar drar jag den snabba slutsatsen att jag oxå är fri från Covid den elake...
  Måste säga att jag inte varit så frisk något tidigare år som i år. Jag slipper alla obetänksamma som skall snora och snörvla i min närhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvärt om för mig. Hade varit helt frisk i över tre år, utan ens nån liten förkylning, men i år har jag lyckats bli förkyld två gånger. Inte Covid-19 dock.

   Radera
  2. Mattias J: Enda sättet är ju via smitta. När har du utsatt dig för så smittosamma miljöer och varför, nu när vi ska undvika detta?

   Hela vår familj har varit oerhört mycket friskare än andra år. Just den biten är fantastisk.

   Radera
 7. Sengångarna i Zootopia kan kanske liva upp lite i höstmörket :-)?

  https://youtu.be/0woPde7OE1k?t=13

  SvaraRadera
 8. Det här handlar om att slakta butiker. Den mycket viktiga julhandeln försvinner

  Folk skall handla på nätet. IT jättarna tar över

  SvaraRadera
 9. Sverige kan inte genomföra en allmän lockdown, för hur skulle det kunna kontrolleras? Inte av den underbemannade och överbelastade polisen. I andra länder finns inrikestrupper att kalla in för upprätthållande av lag ordning. I Sverige finns inte såna, se traumat efter Ådalen 1931.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en myt.

   Vi skulle kunna ha militärer på gatorna imorgon (under Polisens befäl).

   Radera
  2. Ådalenmyten har avhandlats många gånger här på bloggen och är just en myt.

   Radera
  3. För den språkligt kunnige (nej Google Translate fångar inte de korrekta syftningarna) så rekommenderas att läsa lite utländska nyheter. Verkar inte vara klockrent att efterfölja och övervaka förbud och annat i Spanien och Frankrike heller. Detta trots en lite... hrmmm annan 1900-talshistoria än vi. Verkar som om man måste upp på Kinanivå för att ha en effektiv övervakning!

   Radera
  4. Eftersom vi tjurskalliga Svenskar (givetvis) inte kommer följa de "skarpa" rekommendationerna, så kommer SAAB få sälja in drönare till ordningsmakten så denne kan hyra in arbetslösa TV-spels uppvöxta ungdomar som fjärrpiloter som övervakar den äldsta (mindre följsamma) delen av befolkningen.

   Radera
  5. @40 talisten . Jag delar din uppfattning. Till stor del. Bortser från "Ådalen".
   Myndigheter som ex skolla,socialtjänst och polis har inte resurser att hantera en "lockdown" av den typ vi sett i andra länder. Inte ett obetydligt antal områden kan de inte hantera redan idag. Skulle krävas militär för att upprätthålla ett utegångsförbud i ex västra Stockholm och även detta med svårigheter. Nu sägs det ju att det inte finns något juridiskt hinder för en militärinstats. Så kan det ju vara, jag vet inte, men jag tror mig veta att det ansiktet som skulle tappas vid en sån instas är det ingen av våra makthavare som är redo att tappa.

   Summan av kardemumman. Sverige/staten hat hittills agerat, om än något senfärdigt, helt korrekt med dol resurser/möjligheter vi har

   Radera
 10. År detta en hyfsat korrekt sammanfattning av läget?
  Igår kväll medverkade Elgh, professor i virologi, i SVT Agenda och konstaterade att:
  Med nuvarande ökningstakt når vi samma situation som vid toppen i april inom 2 veckor!
  Löfven ryter till dagen efter:
  Nu skärper restriktionerna för att stoppa smittspridningen - Om 2 veckor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen ett sammanträffande.

   Radera
  2. Hur nu det skulle gå till när smittspridningen minskar enligt dagens siffror som tidigare uppvisat stagnering (man får kolla på resp. regions hemsida.. varför har vi regioner nu igen?). Detta innan de flesta lokala restriktioner spelat in.

   Radera
  3. Dagens siffror är söndagens siffror. Det rapporteras alltid in mindre på helger pga att administrativ personal har ledigt.

   Radera
  4. Om Struts inte tror mig, så är som bekant måndagen inte slut. Så måndagens siffror kan inte finnas än.

   Radera
  5. Dagens siffror är fredagen, lördagen och söndagens data. Iaf de regioner jag följer. Annars förstår jag din poäng men vissa saker får man väl ändå lov att utelämna till läsaren?

   Radera
  6. Vissa läsare klarar dock inte att dra korrekta slutsatser. Hur många provresultat tror du levereras på Lördagen och Söndagen, herr Struts?

   Radera
 11. Och vi Svenskar som var så duktiga att det inte behövdes några förbud eller restriktioner, vilket däremot våra grannländer behövde, deras medborgare känner ju inte alls samma samhällsansvar. Det är också därför vår ekonomi är i så mycket bättre skick än deras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att detta dödar myten "sosse-Sverige omyndigförklarar vuxna. Vuxna kan ta eget ansvar. etc." Båda dessa påståenden har visat sig vara fel.

   Radera
 12. Jag tyckte statsministerns tal var bra fram till frågestunden. Hoppas det gör skillnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar alltså att han följde manus bra fram tills manuset inte fanns?

   Radera
 13. Hade alla varit lika duktiga som mig, ej blivit smittad så hade problemet varit löst.

  SvaraRadera
 14. Appropå smittspridning lärare/elever eller barn och vuxna.
  Fick brev från skolan där en lärare fått covid, dock så var andemeningen att lugna om smittspridningen mellan barn och vuxna. Enligt brevet så hänvisade man till undersökning (okänd) att smittspridningen gick från barn till vuxna (dvs mindre risk att läraren smittat barn). Jag har hela tiden trott det varit tvärtom, Äldre blir sjuka och smittar,även barn men de blir inte sjuka i covid (generellt). Även om brevet var lugnande så ställde det till det lite för min bild av hur smittspridningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick meddelande om flera fall på vår skola med (låg och mellanstadiet) men där var det fokus på att hålla de olika husen separerade. Framgick inte om det var elever eller lärare men tre av "våra" lärare är visst sjuka. Viruset smittar garanterat mellan alla och lärare med symtom lär ju vara mer smittsamma än barn utan symtom..

   Radera
 15. Hur många av alla som är ute på stan är såna som vet/tror de haft covid och därmed inte tycker restriktionerna rör dem? Det torde ju vara fler och fler (knappt 25% av bloggläsarna i alla fall enligt cornus enkät?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en läkare som intervjuades i DN i veckan som fått Covid 2 gånger. Han menade att han smittade sin fru efter friskförklarande och att de som haft Covid fortfarande har viruset i kroppen och smittar.

   Radera
  2. Så... för evigt?

   Radera
 16. Max 8 i kollektivtrafiken med då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara om dom tillhör samma familj.

   Radera
 17. Min fru är lärare på vuxenutbildning. Imorgon är det nationella prov med knökfull sal. Samtidigt ska en kollega till henne begrava sin far och planerade att ha 50 gäster utspridda i kyrkan (Stor kyrka) Nu blir det hans barn. Jag föreslog att skriva in hela begravningssällskapet som elever och ha begravningen i skolan så kan alla komma.

  SvaraRadera
 18. Hur vet man att kollektivtrafiken inte skulle kunna vara en bidragande orsak till smitta ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför alternativet för många är bilen och det är ett stort NO.

   Radera
  2. Därför att staten har ett visst snt verktyg i sin verktygslåda och det är bara de man kan använda. Sverige är trots allt en rättsstat.

   Sen kan man spekulera i att kollektivtrafiken faktiskt fyller ett viktigare behov än krogshower och teaterföreställningar.

   Radera
  3. Man kanske borde uppmana att de som kan ta bilen att göra det och exempelvis temporärt avskaffa beskattningen av parkeringsplatser på arbetet. Man ser dock hur alternativet bilen skapar ångest hos politikerna eftersom det är förbjudna tankar.

   Radera
  4. Jag tror att det är extremt få som väljer kollektivtrafik för att parkeringsplatserna är så dyra i dagens läge. Snarare handlar det om alla de som inte har bil och/eller 2 bilar och ändå måste ta sig till jobbet. Jag måste exempelvis åka kollektivt eftersom jag inte har bil men har ett jobb som kräver att jag är på plats.

   Radera
 19. Hur blir det med regeringssammanträden? Där finns nog fler än åtta.

  SvaraRadera
 20. Det ser ut att bli en lång vinter. Jag har varit och bunkrat upp extra för det. Jag noterar också att en hel del folk nu börjat använda munskydd mer frekvent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har du bunkrat?

   Radera
  2. I princip allt för att klara en lång vinter utan påfyllning.

   Radera
  3. Till exempel kaffe, toapapper och tvål har jag väl för ett år framåt.

   Radera
  4. Själv har jag bunkrat ordentligt med sprit. Inte handsprit alltså.

   Radera
 21. Håller med bloggaren att det är intressant vilken nivå av frihet vi har i Sverige. Kunde jag aldrig ha anat.

  SvaraRadera
 22. Detta är bara ett spel med statistik, regeringen är denna gång livrädda att inte gjort tillräckligt många åtgärder, dom vill ha ryggen fri OM Coronan skulle visa sig i efterhand vara farlig.
  Märk väl att utvecklaren av PSR testet själv säger att det aldrig var ämnat för att bygga statistik på smittade. PSR testet visar många falska positiva svar, då det räcker med ett enstaka fragment av det aktuella viruset, man kan tex bara ha några enstaka virus som aldrig smittat kroppen eller kontaminerade prover. Se Elon Musk.
  Vidare görs ingen skillnad på död av eller död med coronan.
  När man väl få reda på omständigheterna runt en död i covid så är nästan samtliga svårt sjuka i annan sjukdom. Alltså många hade förmodligen hamnat på IVA eller dött av dom vanliga säsongsinfluensorna om inte Coronan funnits.
  Det enda egentliga måttet är överdödligheten och den måste man se på lite längre sikt typ ett halvår eller ett år.
  Här visas likriktningen inom svensk politik, inte ett parti har ifrågasatt coronans verkliga farlighet. Jag skulle väldigt gärna se någon politiker som ifrågasätter varför icke riskgrupper skall omfattas av restriktionerna, enorma lån måste tas upp till våra barn och barnbarn för att klara en nedstängd ekonomin, vilken hälsa har vi då råd med i framtiden? En annan konsekvens är människors avvaktan att uppsöka läkarvård, tex i England har lungcancer minskat med 75% !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer - det är en hysteri av sällan skådade proportioner. Idag 4600 smittade - och? hur många blir smittade en vanlig influensahöst. Att bli smittad innebär inte 100% dödsdom. Varje smittad som haft sjukdomen blir imun. Och Vi har haft pandemier tidigare som asiaten och Hong Kong och aldrig denna form av lockdown , hysteri etc. Vad är felet - ledarna eller folket eller media? Åtal förbereds - av en grupp tyska advokater. Åtal har redan startats i Belgien

   Radera
  2. Statistiken på döda med Coronan är ändå den största fake news. Får bekräftat från flera inom svensk sjukvård att man INTE gör skillnad på död av covid eller överkörd människa med Coronan i kroppen

   Radera
  3. Ni låter precis som de "Nissarna" som igår sa att Corona är relativt ofarligt, bara för att det råkar finnas nåt virus som är mer farligt för vissa. Jo tjena. Rådfråga sjukhuspersonalen som arbetar med detta är mitt tips, samt ta ansvar.

   Radera
  4. Men då är det väll oansvarigt av de personer i riskgrupperna som rör sig i samhället då det näst intill enbart är riskgrupperna som ligger på IVA i Coronan. De resterande icke riskgrupper bör inte vidtaga åtgärder

   Radera
  5. Innan vi räknar döda så kan vi ju räkna folk är så sjuka att de behöver sjukhusvård. Ett snapshot exempel för Stockholm.
   20 April: 229 intensivvård+861 sjukhusvård.
   13 November 38+433.
   Två veckor tidigare 30 Oktober 15+133. Så med tredubbling per två veckor i patienter som behöver sjukvård så är vi på väg mot en situation som i våras om 2-3 veckor.

   Och detta med det beteende och de restriktioner vi har idag. Den ökningen måste brytas annars kommer du se en överdödlighet som heter duga. Att vi hade en alldeles för hög överdödlighet i våras, långt över en vanlig influensa, är väl extremt tydligt.

   Radera
  6. Det råder ingen som helst tvekan om att covid-19 ÄR en farlig sjukdom! HUR farlig är en annan fråga. Du har dock en poäng i att det inte skiljes på "död av covid" och "död i covid". Sverige har dock en tydlig överdödlighet under 2020 (källa: Our World in Data). Och det handlar ju inte bara om den (tack och lov) minoritet som dör i sjukdomen. Det finns otaliga berättelser om personer i alla åldrar som blivit svårt sjuka, och som har ihållande mer eller mindre allvarliga symptom i månader.

   Radera
  7. @gargamel: Referensen till Elon Musk är felaktig. Elon Musk tog antigentest 4 ggr och fick olika svar. Den testen är känt mer osäker än PSR testen och används därför sparsamt i Sverige. Se detta för information om testkvalite: https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/3dec9792d0b54b29a7b078d78f56a017/vagledning-snabbtester-pavisa-antigen-covid-19.pdf

   Radera
  8. @Tor, kom inte här med fakta nu :-). Ja, eftersläpningen kommer sjukvården nu se de närmsta veckorna.

   Radera
  9. Att det är färre som behöver intensivvård tolkar jag som att många av de som riskerar att dö redan har dött. Det är ingen överdödlighet 2019-nu. Tycker inte åtgärderna rimmar med verkligheten och smittan toppar ut denna vecka och iva toppar ut under nästa vecka om man jmf med övriga länder i Europa.

   Radera
  10. Är det ingen överdödlighet från 2019-nu menar då? Har du en länk?

   Radera
  11. Jan 2020 tills nu känns dock mer relevant. Men visst cherry-picka du.

   Radera
  12. Senaste mätningen vad gäller överdödlighet var v.43, dvs i sammanhanget rätt länge sedan.
   Många som dog fick inte ens någon typ av vård tidigare så visst många svaga har redan dött och jag tror att överdödligheten går att hålla i schack - men inte om man inte gör något.
   En siffra man bör titta på är antalet sjukvårdsfall, dvs folk som är så sjuka att de behöver läggas in på sjukhus. Det är en tidigare indikator än intensivvårdsfall dödlighet etc och beror inte på mer testning etc och bedöms snarlikt av läkare över tid.
   Den ökar kraftigt för tillfället i Sverige.

   Radera
  13. Överdödlighetsvärdet blir fel eftersom vi hela tiden blir bättre på att bota sjukdomar och lever längre. Kurvan är fallande så ett lika värde som föregående år bör alltså motsvara överdödlighet. Det saknas ett - x i ekvationen.

   Struts, sjukhuspersonalen har själva sagt att man blivit bättre på att behandla Corona, därför dör färre nu. Iallafall på IVA. Har för mig, taget från huvudet att jag läste att dödligheten på IVA minskat från 20 till 10% vilket då innebär att personalen blivit vassare och antalet döda på IVA skulle varit det dubbla utan dem. Det bör innebära att det är rätt många sjuka nu. Överdödligheten i Corona har minskat för att man blivit vassare, jobbat hårt och lärt sig av misstag. Tror inte på att orsaken är att de som riskerar att dö har dött, man har blivit vassare i behandlingsmetoder helt enkelt.

   Radera
  14. Förtydligande om överdödlighet, se länk. Grafen visar överdödlighet i procent vecka för vecka från 1 mars 2020, jämfört med genomsnittet för de fem tidigare åren. Som synes är överdödligheten påtaglig under större delen av mars , hela april, maj och juni, med en topp på 40 procent i början av april, för att sedan dess ligga kring noll och neråt minut 10 procent.

   https://ourworldindata.org/grapher/excess-mortality-p-scores?tab=chart&stackMode=absolute&time=2020-03-01..latest&country=~SWE&region=World

   Radera
  15. Sverige har fått in den "andra vågen" ca 1 månad senare jämfört med Spanien och Belgien som var först ut igen med ökande smittfall från augusti.
   I Spanien har det nyligen "peakat" på nationell nivå, även om det finns stora lokala variationer, efter flera veckor med ökade restriktioner.
   I början av hösten var alla förvånade över att den ökande smittan inte motsvarades av ökande belastning på sjukvården. Det spekulerades vilt kring om det berodde på att sjukvården nu var mer effektiv eller om det var "flockimmunitet" osv. Men ca 2 månader efter det att den andra vågen börjat rulla in så blev det successivt "alltime-high" på många sjukhus och paniken blev ett faktum. Det spelar ingen roll om sjukvården blivit bättre på att behandla Covid om det strömmar in för många patienter så kollapsar vården.
   Sverige är på god väg dit där vi var i våras men denna gång utan att kunna tillgripa radikala åtgärder och med en större geografisk smittspridning.
   Det som gjorde skillnad i våras var att alla som kunde började jobba på distans och de som var +70 isolerade sig.
   Folket har i stort sett fortsatt med ovanstående åtgärder även om en mindre uppluckring skedde i början av hösten.
   Därför kommer inte dessa verktyg att få samma effekt som i våras utan nu måste betydligt stramare åtgärder införas. Det kan handla om att man tillfälligt stänger restauranger,gym, skolor och att alla måste ha munskydd i kollektivtrafik och allmänna lokaler,

   Radera
  16. Återigen.. smittspridning avtar just nu och har gjort det sen den 3 november. Kommer följas av vården from nästa vecka. Sluta sprida hysteri.. just nu är det bara hysteri som gäller och vetenskap och till och med lärdomar från i våras verkar helt bortglömda. Ha på dig en mask om du vill men det finns ingenting om säger att det hjälper. Sätt på dig en rymddräkt om du vill föregå med gott exempel.

   Radera
  17. Medierna (såväl nya som gamla) fortsätter ringa i alarmistklockan över att C19 är den tredje mest vanliga dödsorsaken under årets första halvår. En alternativ fokuspunkt är att medelåldern är 85.0 för kvinnor och 80.4 för män, alltså ungefär samma medelålder som för avlidna i hjärt-/kärlsjukdomar. Här kan man också addera att medelåldern på avlidna i wuhanflunsan är nästintill identisk med medellivslängden i Sverige. Här kan nog var och en dra sina egna slutsatser.

   Sen är det ju det här med ”underliggande dödsorsak” där Socialstyrelsen hänvisar till den utlösande kausalitetskedjan för det slutliga sjukförloppet.

   Men, nota bene: dödsorsaksintyget utfylles av ansvarig PAL för den stora andel patienter som avlidit på äldreboende. Vi talar här inte om någon initierad utredning med obduktion och labbtester utan dödsorsaken vilar sannolikt i en majoritet av fallen på en anamnes och en titt på sjukhistoriken i journalen. Det gamla systemet med dedikerade husläkare finns ju inte riktigt längre och de stackars åldringarna är många som ska slåss om läkarens tid.

   Radera
 23. Har precis pratat med en läkare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bra att du tar ansvar för din "hjärnhälsa". Hoppas det löser sig.

   Radera
  2. Vad sa läkaren då?

   Radera
  3. Att det är något äldre personer som ligger på intensiven denna gången jämfört med i våras. Ingen skillnad görs på om du ligger sjuk med Corona i kroppen eller sjuk av Coronan på intensiven.

   Radera
 24. Tag ditt ansvar trodde jag var en uppmaning till Lena Hallengren.

  SvaraRadera
 25. Jag gissar att det är samma med antal sjukhusvårdade som med antal döda: det är antal sjuka "med" corona snarare än "av" corona som räknas, eftersom det helt enkelt inte finns något annat vettigt sätt att kategorisera det. Om så är fallet så vore det intressant med en jämförelse mellan antal som vårdas på sjukhus totalt, oavsett orsak, nu i höst och tidigare år. Har någon sett en sån?

  SvaraRadera
 26. Jag gissar att det är samma med antal sjukhusvårdade som med antal döda: det är antal sjuka "med" corona snarare än "av" corona som räknas, eftersom det helt enkelt inte finns något annat vettigt sätt att kategorisera det. Om så är fallet så vore det intressant med en jämförelse mellan antal som vårdas på sjukhus totalt, oavsett orsak, nu i höst och tidigare år. Har någon sett en sån?

  SvaraRadera
 27. Tydligen finns det redan ett undantag för sittande publik, då gäller max 300 personer samt oklart om biografer.

  SvaraRadera
 28. En fundering i sammanhanget. Vi kanske har något sämre social distansering nu än i våras men vi har ändå social distansering. Dessutom fler med antikroppar nu än i våras.
  I våras så räckte det för att smittan skulle minska.
  Nu ökar den.

  Sannolikheten känns stor för att viruset muterat och blivit något mer smittsamt än tidigare. Har någon sett någon typ av rapport/studie i det ämnet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så gick vi mot sommar då och mot vinter nu.

   Radera
 29. Eller så har vi bara kommit in i influensasäsongen.. tydligen 50/50 träffsäkerhet på testen. I bästa fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elon Musk
   https://www.gp.se/ekonomi/elon-musk-jag-fick-covid-19-i-sverige-1.37263580

   Två av testerna vara False, två var positiva.

   Radera
  2. Testerna var/är inte avsedda för brukat ändamål: https://youtu.be/ZnpnBYgGARE

   Radera