Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-11-27 08:36

Privatperson fälld av Svea hovrätt för fejkorder i orderboken - när fälls tradingföretagen för sina börsrobotar?

Dagens Industri rapporterar att en privatperson ("daytrader") fällts för att ha lagt ordrar i orderboken p aktier, utan avsikt att låta dem gå till avslut, utan för att få köp- eller säljtryck att se större ut än det egentligen är och således egentligen göra motsatsen. Domen i Svea hovrätt innebär rimligt vis att den sk robothandeln därmed förbjuds och att Ekobrottsmyndigheten (EBM) nu kommer åtala samtliga firmor som kör börsrobotar på Stockholmsbörsen. För det kan ju inte vara så att EBM bara jagar småfiskar som privatpersoner?
Svea Hovrätt. Bilden är manipulerad, inte bara orderboken. På fyra ställen.
Mannen fälls för handel i it-konsulten Free2move i nådens år 2016 uppger Dagens Industri.

I brist på förmågan att uttrycka sig på svenska kallas det hela för "order book layering" eller "spoofing", dvs att man lägger köp- eller säljorder i orderboken för att överdriva köp- eller säljintresset och påverka kursen så man själv kan göra motsatsen.

Detta beteende är exakt vad de sk börsrobotarna ägnar sig åt, där man rent av tar bort ordern millisekunden innan den annars skulle genomföras om någon faktiskt vill köpa eller sälja. Fast någon av de stora ofta internationella robothandlare har inte åtalats, fällts och dömts.

EBM klarar nämligen bara av att åtala småfisk som privatpersoner, och har väl egentligen aldrig faktiskt fällt någon stor haj. 

Vi ser alla nu ändå fram emot att EBM genast åtalar samtliga robothandlare på Stockholmsbörsen. Men kom alltså ihåg - som privatperson får du till skillnad mot robotföretagen inte lägga fejkade ordrar. Försök alltså inte jämna ut spelplanen genom att använda de stora hajarnas knep - då blir du åtalat av EBM.

Man kan alltså fråga sig vems ärenden EBM egentligen går, och kanske borde titta lite på hur karriärvägar för fd jurister hos EBM ser ut. Ansvariga politiker - varför inte lite blodhundar från sossarna och Vänsterpartiet rent utav - borde kalla till sig EBM:s GD och ställa lite svåra frågor, typ varför klarar ni aldrig av att fälla något annat än privatpersoner? Och om inte robotföretagen åtalas pronto så bör förstås regeringen ge myndighetens generaldirektör nya möjligheter till rader i vederbörandes ceve.
Omanipulerat original, förutom ansiktet på privatpersonen som är manipulerat.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Jag är novis på börshandel men har länge misstänkt att det är precis så här det fungerar. Stora spelare har dataprogram som gör detta systematiskt, detta låter man passera, men när en privatperson gör samma sak, då har man EBM på sig...

  SvaraRadera
 2. Är det tydligt att robothandlare på svenska börser verkligen använder sig av skenordrar? Det går ju att handla med robotar utan att göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt tydligt att det är robotar som handlar. Det märks tydligast i aktier med låg omsättning. När man lägger en köporder något över liggande köpkurs men fortfarande under säljkursen, så flyttas säljkursen ofta genast upp. Tar man då bort sin köpkurs kommer den lägre säljkursen genast tillbaka. Motsvarande gäller om man lägger en mittemellansäljkurs. Detta har jag sett många gånger i fler aktier.

   Radera
  2. De stora husen har ju en feedbackloop från marknaden. Rör sig kursen på marknaden och aktören är en market maker så är en enkel regel att underhålla en viss spread mellan köp och sälj.

   Radera
  3. De ser dessutom stop-loss ordrar innan de har triggats.

   Säg att kursen ligger på 100kr. Du har en stop loss med trigger på 98 med sälj på 99.

   När du kollar orderboken så ser det ut som det finns 100,000 tals ordrar på 100/99,9/99,8, osv, det krävs alltså enormt tryck innan din stop loss triggas.

   Vips, så har din stop loss triggats, aktierna såldes för 99kr och kursen är tillbaks på 100kr. Du kollar orderhistoriken och ser att ett par aktier handlades för 98kr endast för att trigga min stop loss.

   Detta handlade om stora bolag med hög omsättning, dvs det är helt omöjligt att det skulle kunna vara normal rörelse.

   Jag var väldigt aktiv trader fram tills för ca 10 år sen när detta beteende ökade mer o mer.
   Ofta satt jag vid skärmen och la inte ordrar förrän jag ville köpa/sälja, just för att inte synas. Det kunde handla om ordrar i storlek 1-10 MSEK. När jag inte kunde sitta vid skärmen la jag stop loss, bara för att säkra ifall nåt skulle hända.
   Det hände ganska ofta att stop loss triggades utan säljtryck och var såklart uppenbart att det var manipulerat.

   Detta var som sagt ca 10 år sen och HFT var fortfarande relativt nytt, hade funnits i några år. Jag insåg att det kommer på sikt bli mer och mer manipulerat och omöjligt att hantera, så jag la av helt o hållet.

   Radera
  4. Helt rätt Pelle, HFT kan betraktas som att privata aktörer givits beskattningsrätt på transaktioner. I vart fall sålänge alternativa handelsplatser inte ges rätt förutsättningar att konkurera.

   Radera
 3. Det blir också uppenbart att korruptionen har starkt stöd från media som ständigt håller helt tyst eller på sin höjd sväljer robothandlarnas påståenden rakt av.

  SvaraRadera
 4. Minns norrmannen som överlistade en robot och omedelbart fick ett hårt straff.

  SvaraRadera
 5. Jobbar hårt på min robot som jag bygger för att genomföra ett ”uttag” från en lämplig värdetransport. Jag förutsätter att jag är skuldfri i den handlingen?

  SvaraRadera
 6. Allt som bygger på att man kan vara snabbare än andra måste förbjudas eller förhindras. låt t.ex. alla ordrar få en slumpvis fördröjning mellan 0 och 3 sekunder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bästa förslaget för att jämna ut spelplanen jag hört.

   Radera
 7. Nästan 700 miljoner om året kostar Ekobrottsmyndigheten. Bara en av de 457 statliga myndigheterna. Your tax money at work...

  SvaraRadera