Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-11-24 08:17

Positiv måndagsbörs i USA efter att Trump-regimen gett med sig - guldet rasar

Börserna föll generellt i Europa under måndagen, men steg i USA enligt berättelsen att Trump-regimen nu gett med sig efter ännu fler slutliga besked om Bidens presidentvalsseger och gått med på att ge anslag till Biden och börja samarbeta om övergången. Guldpriset föll hårt och är nu nere på sin lägsta nivå sedan i somras. I de asiatiska tidszonerna är börserna starkt uppåt under morgonen.
Guld i svensk krona per gram. Källa: Liberty Silver, återpublicerad med tillstånd
I Europa var det mestadels svagt negativt på börserna under måndagen. CAC 40 -0.07%, FTSE 100 -0.28%, Dax -0.08%, Euronext 100 -0.08% och svenska OMXSPI toppade listan med -0.30%.

Börserna steg dock i USA, samtidigt som dollarn höll ställningarna och fortfarande kostar 8:61 USDSEK. 8:60 verkar definitivt vara ett starkt stöd för växelkursen.

Trump-regimen ska ha gått med på att inleda en övergång för regeringen Biden, och bland annat inlett samtal om hanteringen av Corona, men framför allt börjat betala ut ekonomiska anslag till Biden för att hantera personal under övergångsperioden. Trump har inte ens protesterat, även om han inte erkänner sig besegrad, utan hänvisar till valprocessen, vilket innebär att han hoppas att delstatselektorer röstar mot det faktiska valresultatet.

DE amerikanska börsindexen gick +1.12% för Dow Jones Industrial Average, +0.56% för S&P-500, +0.22% för Nasdaq Composite och +0.77% för Russel 3000.

Uppgångarna fortsätter i de asiatiska tidszonerna, där Australiens ASX 200 går +1.26%, Hong Kongs Hang Seng +0.05%, Japans Nikkei 225 +2.50% efter att ha varit stängt igår och Straits Times +0.84%.

Guldpriset föll och är nu på sin lägsta nivå sedan i somras. Priset ligger i skrivande stund runt 506:- SEK per gram, respektive 1831 USD per troy ounce. Man kan ta detta som att osäkerheten håller på att minska, men på sikt är ingenting löst med USA:s massiva budgetunderskott eller den globalt cementerade centralbankspolitiken. En dipp i guldet ska snarare ses som ett köpläge.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

6 kommentarer:

 1. Är en permahållare av guld och siktar på att ligga kring 20%. Kan väl irritera mig själv över att jag inte håller fast vid min tänkte metodik fullt ut under här läget. Har inte sålt av något trots den starka uppgången vi har haft bakåt och har legat för höft och borde då ha skalat av något.
  Nu sitter jag snart på min tänkte fördelning och bör därmed inte köpa.
  Rebalansering när det gått lite väl hårt ett slag är inte dumt.
  Men i ärlighetens namn tänkte jag också att det lika gärna kunde finnas fundamentala anledningar till att det bara skulle jobba vidare uppåt den här hösten/vintern också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska ju inte bara ha guld men som diversifierande tillgångsslag där man balanserar om är det utmärkt.

   Radera
 2. Och bilia blir utkastad som ÅF av Volvo.... Snacka om slakt.

  SvaraRadera
 3. Det verkar som amerikanska marknaden tycker det är bra med ett byte på presidentposten. Dow Jones industriindex nådde för första gången över 30.000 punkter på tisdagen enligt Reuters.

  Så mycket var den alltså värd den trumpska ekonomiska politiken, eller är det bara en reaktion på minskad osäkerhet efter de senaste dagarnas händelseutveckling?

  Kanske var det bara arbetare och arbetslösa på utflyttningsorter som gillade den förda politiken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marknaden räknar väl med att pengatryckandet fortsätter oavsett vem som blir president.

   Radera
  2. Det har varit triss i vaccin efter valdagen.

   Radera