Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-11-28 18:10

Populister lever på kris och panik, med enkla lösningar - och kommer aldrig bli nöjda

Politiskt populistiska partier, som t ex Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna, lever på att ständigt måla upp kris och panik, samt enkla lösningar mot detta. Samtidigt kommer de aldrig bli nöjda, eftersom hela deras existens bygger på att de kan måla upp kris och panik, så de kommer bara fortsätta. En dag när alla annan energiproduktion har lagts ner av Miljöpartiet kommer partiet vända sig mot vindkraften och säga att den är miljöfarlig och måste bort. Sedan kan de sista släcka ljuset även de dagar det blåser.
Ser du en politiker, ring 112.
En populist kommer aldrig bli nöjd, eftersom populisten lever på folks rädslor och de enkla lösningar som föreslås. De mest populistiska partierna vi har i riksdagen är Sverigedemokraterna och Miljöpartiet, som i mycket är varandras motpoler. Tyvärr sitter ett av dem i regeringen, och bägge dessvärre i riksdagen.

Som regeringsparti är MP ett gott exempel på hur man aldrig blir nöjda. Förr var biobränsle en räddning (etanolen!), men nu ska istället den svenska skogen förbjudas att brukas. Förr var det vattenkraft som gällde istället för kärnkraft, men nu rivs allt fler vattenkraftverk i Sverige, och fler lär det bli för de är miljöskadliga. Så kommer det fortsätta tills allt annat än vindkraften är riven. Och då måste Miljöpartiet utmåla sagda vindkraft som miljöfarlig så även den läggs ner. Sedan slocknar ljuset även de timmar det blåser.

Sverigedemokraterna skulle i maktposition agera på motsvarande sätt. Till slut skulle i princip ingen få bo, vistas eller ens tillfälligt besöka Sverige, för i den ständiga jakten på svenskheten kommer till slut ingen vara svensk. Inte ens SD:s väljare, än mindre deras medlemmar. Någon måste ständigt bort, det är nämligen ständigt någons folkgrupps fel, exakt allting. 

Alternativen är förstås att partierna röstas bort ur regering och riskdag av väljarna, som tröttnat på hetsretorik om kris, panik och den förestående undergången, och tillhörande enkla lösningar. Vilket förhoppningsvis sker innan något av partierna får igen avskaffandet av demokratiska val som en av sina lösningar.

Relaterat så finns det förstås andra partier som har sin egen tourettes, likt Miljöpartiets miljöundergångstourettes eller SD:s invandringstourettes. Moderaterna kommer alltid vilja sänka skatten, oavsett hur låg den kommer vara. Vänsterpartiet kommer alltid vilja höja skatten, särskilt för rika, rent av över 100% om det vore möjligt, oavsett hur hög skatten är. Lever man på uppfattningen om för höga eller låga skatter, så kan man aldrig bli nöjd.

Den enda lösningen är egentligen frihet och maktreducering för politiker. Politikerna borde öka folkets frihet och minska sin egen makt, så de själva gör så lite skada som möjligt genom det tvång de tvingar på folket i landet. Men även där är ju som bekant politikers lösning alltid mer politik och alltså mer tvång. Och det är också därför några sant liberala partier inte kan bli särskilt stora - för de vill ju inte bestämma över folk. Och sloganen "det får ni lösa själva" vinner inga val.

Annars hade en bra början varit att för varje ny lag måste två gamla avskaffas. Borde skrivas in i grundlagen.

Nä, ingen politiker kommer någonsin säga att de inte sitter på lösningen - vare sig till de problem de själva vill framhäva, eller det som något annan framhäver. Varje politiskt partis politiker är så begåvningsutmanade att de tror att det egna partiet sitter på alla lösningar. Och eftersom den kompetensutmaningen är kravet för att bli politiker, så får vi också politiker med den begåvningsnivån.

Relaterat så gäller det även på det privata planet att inte jämföra dig med andra - det kommer alltid finnas någon som är bättre eller har det bättre än dig själv, så du kommer bara bli gammal och bitter. På samma vis ska Sverige som land inte jämföra sig med andra, utan vi ska ha mål som vi ska uppfylla. Sedan är det skit samma vad andra klarar av. Sätt upp en målbild, nå den och se allt utöver det som bonus. Vad är gott nog?

Bara en kan vara bäst, och det kommer aldrig vare sig vara du eller Sverige.

45 kommentarer:

 1. Problemet med populistiska enfrågelösningar är att konsekvenserna av beslut för lösning får mångfacetterade konsekvenser och symtom. Det leder i sin tur till ännu mer populistiska lösningar, etc. Man befinner sig på ett sluttande plan där presidenten måste ta i med hårdhandskarna för att se till att det finns toapapper åt befolkningen. Venezuela är det bästa exemplet på hur populism eroderar samhällets funktion till kollaps.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I fallet Venezuela måste presidenten ta i för att det ska finnas likkistor åt folket...

   Radera
 2. När det kommer till migrationspolitiken har det länge funnits enbart 2 politiska alternativ. MPs infantila idealism eller SDs främlingsfientlighet och rasism. Att det finns en stor opinion som inte har uppskattat något av de alternativen har det politiska systemet allt för länge missat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns aldrig ett brett folkligt stöd för den politik som fördes fram till 24 nov 2015, och att nuvarande politik ligger betydligt närmare SDs än MPs visar vilket parti som gjorde den bästa analysen. Tyvärr var ju många tvingade att inta motsatt position till SD under lång tid, av väl kända skäl, oavsett sakfråga.

   Radera
  2. SD:s linje har alltid varit norm bland folk. Sverige har fortfarande enorm invandring, 2016-2019 har det fortsatt vara omkring 100 000 årligen, enda skillnaden är att det inte är/heter asylsökande.

   Radera
 3. Tacka vet jag socialisterna som säger en sak, dvs det massorna vill höra, och sedan ofta gör något helt annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det därför alla är så avoga mot Donald T. Dom är inte vana vid att en politiker faktiskt gör en del av det han lovat?

   Radera
  2. Ja verkligen D.T. är ju verkligen hederlighetens man. Herregud, vilken sten har du legat under?

   Radera
  3. Niklas. Du går lära dig att skilja på sak och person.

   Radera
  4. Förstår inte vad du skriver. Är D.T. Inte en person nu också?

   Radera
  5. Du får väl lära dig att tänka mindre fel.

   Radera
  6. Texten du svarade på om handlade om D.Ts genomförande av utlovad politik.
   Du verkar besatt av D.Ts person så till den grad att du inte kan förstå enkla uppmaningar.
   Kämpa.

   Radera
  7. Vilka socialister? Finns ju inga i riksdagen.

   Radera
  8. Re. Niklas

   "Ja verkligen D.T. är ju verkligen hederlighetens man. Herregud, vilken sten har du legat under?"

   Precis sådana kommentarer som bidrar till polariseringen. Ogillar du något som Trump sagt eller gjort så skriv vad det är. Då kan man diskutera sak-frågor. Just när det gäller Trump så brukar de flesta få tunghäfta när man frågar exakt vad det är de ogillar, alternativt ta upp något som de tror är sant eftersom de läst det i Aftonbladet.

   Radera
  9. Jaså. Kommentatorn Niklas är och trampar i klaveret varje dag, i vanlig ordning. Den ena idiotiska kommentaren efter den andra. Aldrig någon ursäkt eller erkännande om fel. Mitt tips är att sluta kröka.

   Radera
 4. Kan bara hålla med. Sista stycket var det bästa och en sanning som många borde ta till sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jämför dig inte med andra, jämför dig med den du var igår"
   Jordan B Peterson

   Radera
 5. De bildade väljarna i en demokratisk välfärdsstat ska kunna genomskåda populism. Det har de gjort också med MP som fick en bråkdel av rösterna. De har fått oproportionellt stort inflytande. Kanske dags att höja gränsen för att komma in i riksdagen. Så inte småpartier kan utpressa regeringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har en bra poäng där, tanken är såklart god med 4%, men resultatet har inneburit ett skadeskjutet Sverige.

   Har man inte ett speciellt system i England? Upplys mig gärna nån som kan, nåt om att 10% av rösterna kanske ger 1% "rösträtt", men 50% av rösterna ger säg 80%? Höftar rejält med siffrorna, men principen att småpartier inte ska kunna få för stort inflytande.

   Radera
  2. Demokratisk...mja mja. I en demokratur då?

   Radera
  3. Nej, för helsike! Tvärtom, småpartispärren måste bort, den är odemokratisk. Så många människors åsikter som möjligt ska ha en representant i riksdagen. Vill en konstellation inte ha ett visst partis drag får de söka sig till något annat för samarbete. Utan demokraturspärr så vågar folk faktiskt rösta på det de vill, och således kommer det finnas fler alternativ i kammaren. Kan de inte samla en majoritet till en fråga så faller det, precis som det ska vara i parlamentarism. Svensk politik borde besluta mer enskilt i sakfrågor istället för att hålla på med paketlösningar in absurdum.

   UK har enmansvalkretsar i val till deras "riksdag", därför blir utfallet för ledamöter helt tokigt om man tittar på hela landets röstande.

   Varför alla dessa idéer om att största partiet, om det så bara blir 20% stort, ska bestämma utan restriktioner?

   Radera
  4. Försökte sätta mig in i USA:s demokrati men det är inte lätt. Olika stater har olika regler, partierna har olika regler i olika stater. Presidentvalet är en sak sen senaten. Senatsvalet, representanthuset det är en djungel. Fördelen är att de inte hamnar i nåt som DÖ eller JÖK. Där ett litet struntparti får orimligt oproprtionerligt stort inflytande.

   Radera
  5. Man skulle kunna säga att USA är mer som en Demokratur än en Demokrati alltså..?

   Radera
 6. Teorin om att bara samhället fixar till de socioekonomiska faktorerna genom högre skatter och mer skattepengar till problemet så kommer skolan, brottsligheten, arbetslösheten osv att fixas är en av de mest populistiska ideströmningarna i svensk samhällsdebatt senaste årtiondena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och planmässigt förvärra allt, ingen lösning i sikte

   Radera
 7. Breaking, ickelänk omni.se/johansson-vill-stoppa-invandringen-av-stadare/a/gWdqoJ

  Morgan J börjar låta som Kent E eller Jimmie Å, sådär 5-10-20 år efter att SD sagt liknande saker.

  Men antagligen är detta som @Joakim säger, dom säger en sak, och gör en helt annan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh, politiker är en avspegling av vad folket tycker. Och nu när verkligheten kommer ifatt populisternas tidigare beskrivning av verkligheten så rättar politikerna in sig i ledet. Man får bara hoppas att det inte som vanligt blir överslag och efterföljande extra problem.

   Radera
 8. Sverige har länge varit ett av de land som gått längst när det gäller migration och invandring av folk från mellanöstern och nordafrika. Då detta varit negativt för samhället i stort har det blivit en stor drivkraft för Sverigedemokraternas tillväxt.
  Man ska akta sig för att gå för långt i någon ytterlighet. Pendeln svänger obönhörligen tillbaka och det kan snabbt bli otrevligt.

  SvaraRadera
 9. Har inte miljöpartiet omvänd invandringstourettes?
  "gymnasieensamkommarna måste stanna!"

  På ett sånt sätt som aldrig upphör att straffa dem. De är ju aktuella nu igen med att smyga igenom förslag som ska göra det "lättare" för dem.

  SvaraRadera
 10. Det finns inget mer skrämmande än en miljöpartist som börjar räkna på kWH och Co2 och framföra detta offentligt som vår yttersta ödesfråga i media.
  Inte många väljare vet ens vad enheterna betyder utan det blivit synonymt med en bokstavlig tolkning på en (ännu) en miljöpartistiskt miljödystopi som de serverat sedan 80-talet (Och har haft fel)i vartenda påstående.
  Den här gången är det förstås annorlunda. EU ska sätta igång sin cirkulära ekonomi. Men vem vet, det kanske blir nästa draglok för en stillastående europeisk ekonomi, den här gången genom att baila ut sig med europeernas skattemedel. Det är ett ett rent överlevnadstrick av eliten i Bryssel. Man kan inte försvara sin existens särskilt bra längre annat än att slå på stora trumman - Och införa doktrinen om en allomfattande cirkulär ekonomi för vår överlevnad. Well played bruxelle, well played...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige använder mycket el men vi är CO2 neutrala också. Norge har mycket vattenkraft och sparar inte minsann. Förstår egentligen inte vad de gör av med all el till. Litet land utan stora industrier men är i klass med Sverige vad gäller förbrukning. kontrollrummet.se Om de sparar och exporterar istället kan de minska kolkraften i EU. Men Island då? Antar att de tar till vara vulkanvärme och slösar. Sverige och Norge är i särklass, Danmark Finland kan leva på överskottet från f.d. unionen. https://www.indexmundi.com/g/r.aspx?v=81000&l=sv

   Radera
  2. Apropå kWh och CO2 alltså.alltså.

   Radera
 11. Politiker kommer aldrig lösa några problem , det vore ju att avskaffa sig själva

  SvaraRadera
 12. Möjligt eller omöjligt? Skatten har faktiskt varit högre än 100% i vår närtid... https://web.archive.org/web/20110614165422/http://www.expressen.se/noje/bocker/1.924415/pomperipossa-i-monismanien

  SvaraRadera
 13. För övrigt kan jag rekommendera kvartetten DEOs senaste video om drivmedel. Skitkul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skitrolig låt om lånekarusellen har de också gjort.

   Radera
  2. Då bloggägaren inte riktigt är tillfreds med EUs regelverk kring länkande så tänkte jag att man kan markera kvartetten DEO. Högerklicka och sedan välj sök med vad man nu använder för sökmotor.
   Då kommer det upp förslag på lite youtubefilmer med dem. Sedan går man vidare därifrån.
   Klart.

   Radera
  3. Smart tips om hur man söker.-)

   Radera
 14. Begreppet "relativ fattigdom" och hur detta används av vänsterideologiska partier idag, är väl ett ytterligare exempel på hur en fiende alltid kan omdefinieras så att den aldrig försvinner.

  SvaraRadera
 15. "Sverigedemokraterna skulle i maktposition agera på motsvarande sätt. Till slut skulle i princip ingen få bo, vistas eller ens tillfälligt besöka Sverige, för i den ständiga jakten på svenskheten kommer till slut ingen vara svensk. Inte ens SD:s väljare, än mindre deras medlemmar. Någon måste ständigt bort, det är nämligen ständigt någons folkgrupps fel, exakt allting."

  Tror du på detta själv, på riktigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns invandringstourettes precis som det finns Sverigedemokratstourettes kanske?

   Radera
  2. Ja. Samt halmgubbar, Goodwins lag och reductio ad hitlerum...

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera