Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-11-30 07:20

Nej, men god morgon då!

Denna underbara morgon öppnar med ett oskattat elpris på 203:831 öre här i SE3, samt i SE4. I SE1 och SE 2 ligger priset på runt en femtondel. Men oroa er ej, priset kommer nästa timme stiga till 259:24 öre per kWh här i södra Sverige.
*morgonmys*
Faktiskt elpris efter nätpåslag, skatter och moms (också en skatt förvisso, som av någon anledning ska tas ut  när du använder dina redan skattade pengar till belysning i din bostad) blir för min del 327 öre per kWh.

Och Sydvästlänken är förstås återigen försenad. Vilket iofs bara hade påverkat SE4, så antagligen hade vi fått se de här priserna ändå, med tanke på att även Stockholm och Göteborg är drabbat.

Men så varvar förstås Ringhals 1 ner just nu för att om en månad vara permanent stängd, och några marginaler finns inte för att t ex Ringhals 4 just nu är nere för underhållsåtgärd.

Miljöpartiet skrattar sig fördärvade hela vägen till ansvarig inkompetensminister Anders Ygemans (S) obokade konferensrum. Höga elpriser är bra för miljön, helt enkelt, nu när Sverige importerar 1 925 MW, eller ungefär två kärnkraftsreaktorer, bland annat 602 MW kolkraft från Tyskland, 232 MW från Litauen och 61 MW från Polen.

De skyhöga priserna återvänder förstås ikväll, lagom tills svenskarna kommer hem från jobbet eller tänkte laga middag.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

65 kommentarer:

 1. Tacka även inkompetensklustret i Rosenbad för att vi Subventionerar techjätttarna med gratis el så att underättelsekollektivet kan nytta FRA-lagen till att lagra all information som passerar Svenska knutpunkter. Fiffigt upplägg. Svensken gräver lydigt sin egen grav , som vanligt.

  SvaraRadera
 2. -4 grader så slagit av luftvärmepumpen och eldar i kaminer istället, säkert bättre för miljön :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skogsbränsle är inte längre miljövänligt enligt EU-kommissionen.

   Radera
  2. Kommissionen har inte reflekterat över sitt flyttande fram och åter??

   Radera
  3. Om det är CO2 vi kollar på är att elda i kaminen nästan sämre än all annan svenska elproduktion.

   Radera
  4. Det låter osannolikt? Eftersom veden (vanligen) inte är fossil så blir väl nettoutsläppet (jämfört med att låta veden ruttna i skogen) noll?

   Radera
  5. Hemmaeldning leder ofta till lokala utsläpp genom ofullständig förbränning.
   Allting handlar inte om koldioxid.

   Radera
  6. Att bränna hemma borde bara förbjudet. Om inte redan, så dags att förbjuda.

   Radera
  7. Vedeldare är bara skattesmitare...

   Radera
  8. Egen uppvärmning med ved var skattebelagt fram till 1976 när borgarna tog bort det.
   Förvånad att ingen tagit upp detta igen (hoppas ingen MP läser här och får ideer)

   Radera
  9. Om veden lämnas i skogen för mikrob nedbrytning sker exakt samma mängd avgång av co2 som vid förbränningen i vedspisen. Är förbrännings ugnen av modern typ så skall mycket små utsläpp av skadliga ämnen ske

   Radera
  10. Jo, men man tar oftast ut träd som växer och som kunde vuxit länge till. Samt att det tar lång tid innan ett nytt träd står på samma yta, uppåt 100 år.

   Så att elda med ved är nettoutsläppare under överskådlig tid.

   Radera
  11. Om veden "ruttnar" under våren då syre på/i marken kan vara vagt kan det bli an-aerobic digestion och då blir det mer metan vilket är sämre. Hur stor den delen är låter jag vara osagt.

   Radera
  12. Vedeldning orsakar utsläpp av Polycykliska Aromatiska Kolväten (PAH Polycyclic Aromatic Hydrocarbons) som är cancerframkallande. En av föreningarna, bensapyren, är särskilt farlig och orsakar risk för lungcancer. Men eftersom jag inte röker och har lyckligtvis egen ved, så eldar jag ändå, men bara torr ved, förstås. Många av mina grannar eldar med "surved", som släpper ut ännu mer PAH när den förbränns.

   Å andra sidan eldar min närmaste granne inte alls. Han lät avverka ca 40 träd på tomten, där kommunalt VA skulle dras fram, och lät stammarna ligga obarkade på marken i ett helt år. Sedan anlitade han någon till kubbning av veden och sedan dess har en jätte-kubb-hög legat ett par meter från min tomtgräns, utan skydd. Han hämtar några skottkärror med färdig ved från oss ibland, som han kan elda i sin stora braskamin.

   Barkborrarna lär ha kommit för länge sedan, kanske år 2014 efter att träden fälldes år 2013, men när kommer hästmyrorna? Hans byggnader har äldre och har kanske murknare syllar än mina, så insekterna börjar förhoppningsvis mumsa där. Som tur är så är han åtminstone med i vägföreningens skogsvårdsgrupp, utifall att den intilliggande Storskogen drabbas av angrepp av skadeinsekter.

   Radera
  13. En granne ville ge mig ved, inte bara vanlig ved, utan "termit-ved", som hon kallade det. Det verkar som hennes stapel av vedkubbar har drabbats av skadeinsekter. Barkborrar, kanske? De är snabba jävlar, det tar inte många månader förrän de har satt sina "tänder" i barken och börjat tugga!

   Radera
 3. Men SE2 ska ju expandera sin överföringsförmåga till SE3 till 2040 så det är lugnt.

  SvaraRadera
 4. Staten blir glada, de vinner iaf på det höga priset.... Skapa brist i södra sverige, driv upp priset och skatteintäkterna ökar-på kort sikt iaf.... För norra sverige slänger vi ut lite extra serverhallar (givetvis statligt subventionerat så de inte behöver betala det kommande höga priset) så är det snart elbrist där också.

  Regeringen och kompetens är två ord som inte går ihop.

  SvaraRadera
 5. Elområde fyra toppar på 2,59/kWh oskattat.
  Så god elmorgon på er alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte härligt att kunna beskriva elpriset i kronor istället för ören!

   Radera
 6. Loool, 326 öre / kWh i GBG nu. Högsta jag sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var tittar du på elpriset?

   Radera
  2. I Tibber.

   https://imgur.com/a/4DnN7bX

   Radera
 7. Kul dock för Norge som i skrivande stund (08:43) enligt SVK kontrollrummet exporterar ca 6GW medan Sverige importerar ca 2GW.

  Och det är väl vad vi kan förvänta oss i framtiden, att Norge hjälper oss i våra svåra stunder. Det är ju syskonkärlek i sin vackraste form, att hjälpa sin kompetensutmanade släkting.

  SvaraRadera
 8. Jadu, det här är näatan tråkigt med tanke på hur mycket bloggen och andra skrivit och varnat för detta. Liksom dessa enorma kast mellan höga och låga priser är ju knappast bra i längden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De beror på konsumtionsspikar och brist på vind, som det ser ut nu. Konsumtionsspikarna går få ner mha V2H/V2G och timstyrning av saker. Men vi behöver baskraft, är det inte i form av kärnkraft så får det nog så lov att vara i form av vattenkraft, och där är det största problemet att vi har inte överföring på plats även om kraften finns.

   Radera
  2. Timstyrninghjälper väl bara ner till en viss punkt, i övrigt behövs mer baskraft. Överföring är ju bara bra om det faktiskt finns mer el överföra. Kan ju bli brist på el också, inte minst med tanke på LKABs utveckling, men även andra.

   Radera
  3. Vad menar du? Ingen har sett detta komma.

   Radera
 9. För alla som har någon grundläggande insikt om hur elsystemet fungerar och de egenskaper de olika energislagen har kommer det som vi nu ser knappast som någon överraskning. Det mest överraskande är att många verkar överraskade.

  SvaraRadera
 10. Själv binder jag mina elpriser även om jag kanske förlorar på det. Runt 40 öre inklusive allt (utom nätavgiften som kostar mer än det dubbla?) och man slipper bry sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spelar det nån roll vad man har avtal på egentligen? 75% av elkostnaden är skatter och nätavgift ändå. Man sparar 50kr/mån över vintern.

   Radera
 11. Om LKAB realiserar sina planer på att gå över till att producera "järnsvamp" i stället för pellets, så krävs det enligt dem i runda svängar 55 TWh per år. Exporten från SE2 får nog vända norrut till SE1 i stället för söderut i så fall.

  SvaraRadera
 12. Men det ger ju skatteintäkter ;)

  SvaraRadera
 13. Det går att teckna 6-månaders för 18.57 öre SE3. Är väl också nån slags rekord i lågt elpris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väl en indikation att det ändå är minst kostsamt med rörligt, även om det dyker upp pristoppar då och då. Allt fast betyder att man får betala en försäkringspremie.

   Radera
  2. Hur menar du nu?
   6 månader är fast pris. Svårt att slå 18.57 öre vintertid med rörligt pris SE3.

   Radera
  3. Jag menar att rörligt är förmodligen billigare iaf. Den som säljer till fast pris gör det med ett påslag just för att det är fast pris, en försäkringskostnad som köparen får betala.

   Radera
  4. I det här fallet tror jag du har fel.
   Blir svårt att komma lägre än 18.57 på rörligt de kommande 6 månaderna.

   Radera
  5. Beror på hur blåsigt det blir. Under november har mitt rörliga elpris varit under 10 öre stora delar av tiden. Men givetvis kan det i snitt bli över ditt exempel på fast elpris, det är ju en fråga om sannolikheter.

   Radera
  6. Jag uppskattar sannolikheten till ca noll att det rörliga priset SE3 ut mot kund kommer snitta på under 18.75 öre de kommande 3-6 månaderna. Vore onekligen fascinerande om så inte blev fallet.

   Radera
  7. November 2020 SE3 = 24.1 öre.
   SE1 samt SE2 6.6 öre.
   SE4 35.3 öre.

   Radera
  8. Hänger ju på hur din förbrukning ser ut över dygnet. Större delen av min förbrukning sker när elbilen laddas nattetid. 13 öre i natt, trots flera kronor dagtid.

   Radera
  9. Om man har timmätning alltså.

   Radera
  10. Ovanstående priser gällande november är också nån slags rekord.
   Har aldrig någonsin sett en diff på 6.6-35.3 öre i landet på månadsbasis.

   Radera
  11. Lars. Du får flytta till norrland, kan du tanka bilen för en spottstyver.

   Radera
 14. jaja, njut nu medan det är billigt. EU driver på för en gemensam elmarknad och svenska politiker förstår inte bättre än att svälja dess floskler om /samarbete/.
  Inom några år är Europas naturresurser gemensamma, svensk vattenkraft tillhör Belgare lika mycket som oss själva. Då kan vi snacka elpriser!

  SvaraRadera
 15. Om jag startar mitt dieselelverk så kostar en kWh knappt 10 kronor.
  Förutsättningar:
  4,2 kVA på generatorn. Jag antog hejdlöst 0,8 i cosfi och dieselmotorn är på 8,8hk. Energiinnehåll 9,77 kWh/l å 30% verkningsgrad. Å så 14 kronor/l för dieseln.
  Vassego och kontrollräkna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dvs bra mycket dyrare än så länge. En tidsfråga kanske :)

   Radera
  2. Så se det positivt.
   Denna morgonen med priset nätet är bara en tredjedel mot att köra dieselgenerator.

   Radera
  3. Använd spillvärme till att värma huset/varmvatten så blir kalkylen lite bättre.

   Radera
  4. Fast då vore det ju bättre att köra en generator med stirlingmotor eldad med fastbränsle å spillvärmen till att värma med. Då kanske det rent av skulle vara lönsamt. Å en stirlingmotor bråkar och lever inte så mycket, måste ha hörselskydd i närheten av mitt luftkylda dieselelverk, så det kan man ha i sin friggebod även i ett villakvarter.
   Å så kombinera detta med solel.
   Ger mig själv lite idéer nu...

   Radera
  5. Finns det Sterlingmotorer för hemmahuhåll att få tag i, inte den lilla som fysikläraren demonstrerade utan en som faltiskt går att använda på något kreativt sätt?

   Radera
  6. Ja, svensktillverkad dessutom.

   https://www.elinstallatoren.se/innehall/nyheter/2018/mars/stirlingmotorn-lika-enkelt-som-att-ansluta-solceller/

   Radera
  7. Här kommer fortsättningen: https://www.elinstallatoren.se/innehall/nyheter/2019/mars/det-kommer-ta-langre-tid-att-bli-klar-med-produkten/

   Radera
 16. Staten beskatta, reglerar och subventionerar. Så uppstår många administrativa tjänster. Man får väl göra som i Tyskland och höja socialbidragen om elen börjar bli för dyr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kan göra som Tyskland. Använd rysk naturgas för uppvärmning så minskar vi behovet av el.

   Radera
  2. ”För staten skjuter så gärna till om levnadsomkostnaderna blivit allt för dyra!”

   Radera
 17. Band ett år på 35öre/kwh inkl. moms och cert. Bra eller dåligt? Gillar förutsägbarheten.

  SvaraRadera
 18. Vad betalar tech-bolagen för el och skatt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Likadant förhåller det sig med elskatten, som 2016 sänktes till för datacentern till samma låga nivå som gäller för den tunga industrin, närmast försumbara 0,5 öre/KWh jämfört med 29 öre före sänkningen. Efter skattesänkningen har intresset från de internationella datajättarna formligen exploderat och det råder veritabel Klondykestämning bland datahallsbyggarna"

   Radera
  2. "Parallellt har elskatten för vanliga hushåll höjts till rekordhöga 41,38 öre/kWh. Det betyder att det nu är rekordbilligt att driva Facebook, medan vi konsumenter betalar rekordhög elskatt för nöjet att surfa på sajten"

   Radera
  3. Det man kan säga säkert om skatter och politikers påhitt är att de kan ändras. Bra om vi får hit lite datacenter nu när skatten blev låg. Så kan vi höja skatten på de bolag som inte behagar skatta i EU sen som Google, amazon, Facebook, Microsoft.

   https://www.expressen.se/dinapengar/tech/google-backar-om-sina-lukrativa-skatteupplagg/

   https://omeuropa.se/bakslag-pa-skatt-eu-kommissionen-laddar-om/

   Radera
 19. Just nu är det billigare att köra mitt egna fosildrivna elverk och det gör jag med glädje, kör med EU diesel som inte har en inblandning av livsmedel

  SvaraRadera
 20. Just nu är det billigare att köra mitt egna fosildrivna elverk och det gör jag med glädje, kör med EU diesel som inte har en inblandning av livsmedel

  SvaraRadera
 21. Jag sover bäst när det är kallt i huset, typ 15 C på natten. Sedan eldar jag med ved i braskaminen halva dagen och låter temperaturen sjunka lagom till kvällen. Det fungerar bra för mig som är "distansare".

  SvaraRadera