Aktuellt

Reklam: Finanskursen årskull 3 - fem procents rabatt med Cornucopia

Nedanstående är en annons publicerad av Finanskursen, som erbjuder 5% rabatt och förtur tillsammans med bloggen Cornucopia? vid tidig ansöka...

2020-11-20

När går Moderaterna som opposition ut och rekommenderar munskydd?

Flera ledande moderater har gått ut i sociala medier och klagat över att regeringen och FHM inte rekommenderar munskydd. Men eftersom det aldrig kan bli lagkrav i Sverige kan lika gärna Moderaterna själva gå ut med sin rekommendation. Som trovärdigast i Sverige kommer naturligtvis svenska folket lyssna på Uffes presskonferens i frågan och lyda den store ledaren. Så, Uffe, gå ut med moderaterna rekommenderar munskydd! Annars verkar det bara som era företrädare är bräkiga får, som väsnas men som lyder regeringen och FHM.
Författarjäveln i munskydd
Munskydd kan bara bli en rekommendation så som lagen ser ut, och landar därmed i vem som är trovärdigast för att få svenska folket att följa rekommendationen. Antingen är regeringen och Folkhälsomyndigheten trovärdigast, eller så är kritiker som diverse fiskmåsar bland Moderaterna trovärdigast och får svenska folket att lyda dem.

Just M och Uffe ser ju sig som alternativet till regeringen Löfven, och menar att de skulle knipa statsministerposten om det vore val idag. Det måste ju betyda att svenska folket finner Ulf Kristersson (M) mer trovärdig än Löfven, och skulle göra som Uffe säger.

Så, Ulf, gå ut och rekommendera munskydd och se hur Moderaternas överlägsna förstånd och kompetens i frågan övertygar svenska folket, som kommer höra och lyda. Ni har här precis lika mycket makt gällande rekommendationer som statsministern och kan nu visa att ni har svenska folkets stöd som regeringsalternativ!

Eller så slutar ni bräka som de lydiga men gnälliga får ni just nu verkar vara. Ni vill ju inte framstå som skräniga populister, utan ett seriöst regeringsalternativ? Eller skulle ni i regeringsställning inte heller gå emot FHM:s rekommendation i frågan, utan lyda snällt? Det går ju att välja någon rapport som säger att munskydd är bra och hänvisa till den.

Så visa att ni är en opposition som är värda namnet och gå emot regeringen i frågan. Eller tagga ner lite i sociala medier, om ni nu bara är gnälliga.

Så länge så fortsätter vi som inte är får att använda munskydd (någorlunda korrekt, med kassering efteråt, utan att pilla på dem, över både näsa och mun etc, samtidigt som vi fortsätter hålla avstånd och undviker folk) när vi anser att det är lämpligt, oavsett vad FHM och regeringen säger.

Jag personligen tänker inte rekommendera ett dugg. Jag är till skillnad från alla moderata politiker, nämligen inte utbildad epidemiolog. Jag nöjer mig med att göra observationer av samtiden, dåtiden och framtiden.

33 kommentarer:

 1. Vad säger rekommendationerna angående foliehatt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.youtube.com/watch?v=urglg3WimHA

   Genomgång

   Radera
  2. Foliehatt tätt ansluten mot mun och näsa så garanterar jag att du slipper bekymra dig om virus efter ca 3-4 minuter.

   Radera
 2. Om staten förordar obligatoriska munskydd, så undrar jag om inte staten också blir tvungen att tillhandahålla dem. Finns många som faktiskt inte har råd.

  SvaraRadera
 3. Jag har hört många argument på senare tid av experter i media, att munskydden gör iaf ingen skada.

  Men, det finns oändligt många andra saker som inte heller gör någon skada. Jag skulle hellre lyssna på någon som kan visa på att de gör någon nytta, än att de inte gör någon skada.

  Annars kan man ju backa tillbaka till pesten med sina fågelmasker med kryddor i näbben. De gjorde förmodligen heller ingen skada, men heller ingen större nytta.

  Tycker moderaterna pinsamt har fastnat med foten i klaveret den här gången. Dags att sluta propagera barnatro och anta den vuxna rollen i rummet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men moderaterna har inte krävt munskydd (än). Lars uppmanar Moderaterna att göra det baserat på enskilda uttalanden, det går säkert att hitta lika många som tycker tvärtom.

   Radera
  2. Jag har också sett moderaternas reklam på exempelvis FB. Pinsamt.

   Radera
  3. Är der något om munskydd eller är det inslaget om de tre punkterna om ny Corona-strategi?

   Radera
  4. Bor du under en sten i skogen? Det är ju överallt, hela tiden exempelvis:
   https://twitter.com/moderaterna/status/1328754303394254848

   Radera
  5. Japp, inte under sten men i skogen. Fick han något svar på sin fråga?

   Radera
  6. Varför frågar du mig om det?

   Radera
 4. Allt detta skrikande om masker är riktigt patetiskt så länge de som skriker fortsätter med riskbeteenden. Jag har svårt att tro att man verkligen MÅSTE handla på systemet 10 minuter innan stängningsdags på lördag men lik förbannat står de där och trängs, folk med (och utan) munskydd. Snacka om prioriteringar.

  SvaraRadera
 5. Det du beskriver som "oavsett vad FHM ... säger" verkar följa FHM:s rekommendationer ganska bokstavstroget.

  "Munskydd måste alltid ses som ett komplement till övriga mer centrala riskreducerande åtgärder. Att stanna hemma vid symtom samt en god handhygien ska alltid efterlevas och det är viktigt att verksamheter och individer tar ansvar för att hålla fysiskt avstånd både utomhus och inomhus. Det kan dock finnas situationer där det är svårt att undvika trängsel och nära kontakt under längre tid. Där kan munskydd vara av värde.

  Om man väljer att använda munskydd är det viktigt att använda rätt sorts munskydd och att användningen sker på rätt sätt. Samtidigt är det viktigt att man följer övriga rekommendationer för att hindra smittspridning av covid-19"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Källan:

   https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/om-sjukdomen-och-smittspridning/smittspridning/munskydd/

   Radera
  2. Använder alltid munskydd där jag inte kan styra över avståndet, t ex kollektivtrafiken.

   Radera
 6. "Jag är till skillnad från alla moderata politiker, nämligen inte utbildad epidemiolog."
  Är du säker på det Cornu? Det verkar som att en statistikutbildning är fullt tillräcklig och att ingen medicinsk bakrund krävs. Detta framkommer sällan i debatterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen examen i statistik, bara en halv termin sannolikhetslära på universitetet, en halv termin numerisk analys och en halv termin matematisk statistik (plus en och en halv termin matte, och fyra och en halv termin datavetenskap, samt en halv termin humanekologi). Så nä, jag har ingen statistikutbildning, sorry.

   Radera
  2. Behövs lite högskola eller universitet för att fatta galoppen, sen klarar man sig rätt bra själv. Bara att googla...

   Radera
 7. Det jag inte riktigt förstår är... Hur många är det som egentligen behöver utsätta sig för situationer där trängsel uppstår? Måste vara främst på landsbygden, där man har längre än t.ex en mil att cykla och inte kan ta bilen, alternativt har någon form av fysisk funktionsvariation?

  Jag missar säkert något, så brukar det vara. Bara det att jag har inte varit nära någon utanför hushållet på väldigt länge nu. Inte heller när vi jobbade på plats på vårt kontor, i centrala Göteborg.

  Dock så har jag hört från flera att de vägrar cykla istället för åka kollektivt. Vet inte vad man ska göra åt sådana beteenden.

  SvaraRadera
 8. Syrebrist tycks vara ett påtagligt problem i dessa tider, med symptom som: svårt att tänka själv, irrationell rädsla och fortsatt tilltro att samma människor som bidragit till problemen är kapabla (och intresserade) av att verkligen lösa desamma.

  SvaraRadera
 9. För övrigt, rätt få länder som _kräver_ att man har mask generellt. Spanien och Frankrike gör väl det? De har också haft väldigt hårda lockdowns.

  imgur.com/a/AHtufwV

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och de har ju klarat sig riktigt bra, eller hur. ;-)

   Radera
  2. Nej, men det har Japan, Syd Korea, Hongkong, Singapore och några till väldigt tätbefolkade länder i Asien gjort. Undrar varför, kan det ha med munskydd att göra ?

   Radera
  3. Låter som fejk niews. Bara länder med FHM och sossar vid rodret klarar sig bra. Alla andra går under både ekonomiskt och hälsomässigt

   Radera
  4. Ja, det är förstås svårt för mig att peka ut enskilda orsaker till varför något land lyckas eller misslyckas med att hålla smittan i schack. Får nog överlåta den frågan åt mer kompetenta personer än jag. Men jag tolkar det ändå positivt att du frågade just mig, att du verkligen trodde att jag kunde svara på din omöjliga fråga. Tack!

   Radera
  5. Jag tror det kan ha göra med helt andra saker, annars hade det funkat i Frankrike och Spanien med.

   Radera
  6. nu i södra Finland är det påbud att använda mask där det är trångt

   Radera
 10. Jag har jobbat hemifrån sedan mars månad och besöker nästan enbart matbutiker på landsorten där jag bara möter ett fåtal andra kunder. I övrigt näthandel.

  Munskydd finns, både i bilen och hemmet men tyvärr sällan över näsan. Däremot används en jäkla massa handsprit och ks. Ska från och med nu försöka följa författarens exempel.

  För övrigt håller jag med om skräniga populister.

  SvaraRadera
 11. Glöm inte att använda munskydd på platserna med störst risk för smitta - hemmet och arbetsplatsen.

  SvaraRadera
 12. Det funkar säkert med munskydd om bara följer några enkla instruktioner,

  Ta på munskydd:

  -Tvätta händerna med handsprit.
  -Placera munskyddet över näsa, mun och haka. Ta givetvis inte i munskyddet mer än du måste.
  Har munskyddet en metallskena, kläm i så fall åt den över näsryggen så att skyddet sitter på plats.
  -Trä öglorna bakom öronen eller knyt bandet bakom huvudet (beroende på modell).
  -Finjustera så att det sitter rätt.

  Ta av munskydd:

  -Tvätta händerna med handsprit.
  -Trä av öglorna från öronen eller knyt upp bandet (beroende på modell). Ta bara i snörena och inte i själva munskyddet.
  -Lyft bort munskyddet och, utan att byta grepp, släng det i soporna.
  -Tvätta händerna med handsprit igen.

  Och detta ovan ska göras så fort munskyddet blir genomfuktigt, oftast flera ggr om dagen, särskilt när det är varmt.

  • Skyddet måste sitta över både mun och näsa, annars gör det ingen nytta. Droppsmitta sprids både från mun och näsa. Det är också viktigt att det sluter tätt runtom. Om du ska äta eller måste ta av munskyddet, sätt det inte på hakan, utan ta av det genom att lyfta av snörena från öronen. Tvätta händerna innan och efter.

  • Så fort du rör med fingrarna på skyddet är risken stor att du får eventuella virus på fingrarna. Och virus på fingrarna är ett av de bästa sätten att sprida smitta. Forskning visar att det är svårt att låta bli att pilla sig i ansiktet, och med något som sitter för mun och näsa är det förstås ännu svårare att låta bli.

  • Så fort munskyddet blir genomfuktigt slutar det att fungera. Det innebär att du måste byta munskydd flera gånger om dagen. För återanvändbara munskydd av tyg gäller att de måste tvättas i varmt vatten och tvättmedel för att fortsätta vara effektiva.

  SvaraRadera