Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-11-05

MSB:s nya informationsfilm om terrordåd: Fly - sök skydd - larma

Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) publicerade igår en ny informationsfilm om hur man som civilperson ska agera i den osannolika händelsen av ett terrorangrepp. Rådet är fly - skök skydd - larma och är baserat på råden run - hide - tell inom EU och England, istället för de amerikanska run - hide - fight uppger MSB till bloggen.
 
Det finns de som ifrågasatt varför filmen inte istället visar amerikanska run - hide - fight, men detta är de europeiska råden. MSB skriver till bloggen:
"Råden är framtagna av Polismyndigheten och har kommunicerats av dem sedan 2017. Råden finns även inom EU och i England: run – hide – tell." 
En anledning till att man inte har med fight är att nödvärnsrätten är individens ansvar och inget som staten således kan ge råd kring. Myndigheten skriver vidare:
"I Sverige har polisen våldsmonopol men vi har en nödvärnsrätt. Om man ska använda sin nödvärnsrätt för att skydda sitt liv eller andras är ett beslut man själv måste ta i den enskilda situation man befinner sig. Fight kommer i huvudsak från USA som har en helt annan lagstiftning."

Det blir alltså inte någon generell rekommendation att som sista utväg göra motstånd, utan det är ett individuellt beslut och inte en myndighetsrekommendation. Vi har en nödvärnsrätt med stora friheter om den används rätt av individen, t ex som den ryske regimkritiske bloggaren som överfölls i sitt hem i Sverige  tidigare i år och med hjälp av omfattande våld neutraliserade och sedan grep den inhyrda mördaren, där nu åtal väckts. Mot den lejde mördaren, inte mot regimkritikern. 

Möjligheten att hävda nödvärn är dock större inom hemmets gränser än exempelvis på allmän plats, där man generellt istället kan fly. Kom samtidigt ihåg att det sker massvis med envarsgripanden där privatpersoner neutraliserar och griper brottslingar utan att åtal väcks. De fall du ser i media med åtal mot påstått nödvärn är de få fall där åklagaren bedömt att man använt oförsvarligt våld eller inte varit i en nödvärnssituation, men i de allra flesta fall blir det inga åtal. Kom ihåg att mediarubriker kan ge dig en felaktig verklighetsbild då du bara ser undantagen.

Det visar på att nödvärnsrätten generellt fungerar även på allmän plats. Men räkna med att om du dödar någon eller allvarligt skadar en brottsling eller terrorist, så kommer du utredas.

Se även tidigare gästinlägg av en åklagare i ämnet nödvärnsrätten i Sverige.

Notera för övrigt att ingenstans i MSB:s film står det "filma och posta på sociala medier"

Kom också ihåg hur polisen ska agera vid pågående dåd, dvs de kommer gå in direkt med vapen dragna och helt fokusera på att slå ut (=skjuta) angriparen. Jämför terrordådet på Kronogården i Trollhättan. De kommer inte hjälpa skadade och likt i filmen kan du misstänkas vara terrorist om du är kvar på platsen och inte har flytt. Lyd polisens uppmaningar för din egen skull. 

37 kommentarer:

 1. Verkar bra. Bra med info om hur man ska bete sig vid polisingripande. Tänker att det är många som inte är förberedda på att de i första läget kommer att ses som potenteiella terrorister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överbeväpnad och felutbildad polis kan vara hur farlig som helst. Tömmer magasinen i ett mongo med buttericksvapen utan större konsekvenser än att de måste prata med chefen och fylla i en lapp efteråt.

   Radera
  2. Jag förstår vilket fall du syftar på och det är möjligt att du, till skillnad från mig, är insatt i detaljerna. Men sättet som du uttrycker dig på inger inte förtroende och minskar chanserna att andra tar dina åsikter på allvar.

   Radera
 2. Nödvärn där man tar terroristens vapen, och skadar tredje man lär bli en mardröm för den som handlade i stundens hetta.

  Och ja, en kniv kan skada fel person om det är tumult.

  SvaraRadera
 3. Det pratas ofta om "fight or flight"-reaktion, men för de allra flesta av oss så är det i själva verket "freeze or flight". Visst finns det exempel på hjältar som ger sig på gärningsmän, men tyvärr så är det mycket vanligt att folk faller offer då de frusit fast i panik. I sken av det så tror jag dessa råd kan rädda fler liv än den amerikanska versionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En enorm skillnad är ju att man i flera amerikanska delstater får bära vapen öppet eller dolt, för att skydda sig själv och andra. Med den möjligheten är ett fight scenario mycket mer fördelaktigt för den som blir angripen.


   Radera
  2. Mmm Linus, jag har funderat i samma banor och pendlat mellan åsikter. Den stora jokern med vapentillgång är att självmorden och de utökade självmorden ökar ordentligt. Har sett siffror på att den enskilt vanligaste orsaken att dö av skjutvapenvåld i USA är självmord.

   Radera
  3. Fight är ju inte det första alternativet i USA heller, utan det sista alternativet efter run och hide. Kan du inte fly och inte gömma dig, så står ju valet mellan freeze och fight. Tycker då det är lite märkligt att myndigheten i Sverige inte ger rådet "fight" som en sista utväg. Det borde vara en självklarhet kan jag tycka.

   Radera
  4. The engineer. Som Lars skriver så kan inte myndigheter uppmana till något sådant. Eftersom myndigheters rekommendationer ibland är att anse som krav, skulle det bädda för missförstånd.

   Eftersom vi har en såpass stark nödvärnsrätt, så är det den som går in i ett fall som beskrivs i filmen.

   Radera
 4. Nu får bloggaren ursäkta men det blir kraftuttryck: Hur j*lva dum får man vara? Vad har det kostat att producera den här rena sk*ten? Tydligen har det gått på skattepengar i vilket fall...

  Hur stor sannolikhet är det att en medborgare hamnar i ett terroristangrepp? Finns det nån anledning att tro att en sån här film hade haft minsta inflytande om den hade visats innan stollen i bryggarbilen våldscruisade Drottningatan? Absolut NOLL!

  MSB skulle göra mycket större nytta om de gjorde en informationsfilm om hur cyklister bör uppföra sig i stadstrafik. I Stockholm uppför de som rena terrorister. En annan film borde handla om hur självmordsbenägna fotgängare inte skall kasta sig ut på gatan - inte ens när de kör ut barnvagnen framför sig som skyddsbarriär.

  Helt jä*la otroligt. Är det den där Eliasson som fumlat igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att framföra ett två ton tungt fordon i relativt höga hastigheter i offentlig miljö kräver ett ansvar där misstag kostar stora summor både i ekonomiskt och personligt lidande. Därför måste den som gör detta bevisa sin lämplighet, klara ett förarprov, betala försäkring samt med jämna mellanrum besiktiga sitt fordon.

   Fotgängare och folk som framför fordon på några kilo i låga hastigheter orsakar inte dessa problem för liv och pengar och därför kräver man inte att tex en tvååring ska ta gå-kort.

   Eftersom bilar ändå är bra och nyttiga har vi anpassat samhället efter dem så att de ska kunna framföras säkert för övriga, med skyltar, trafikregler och asfalt, varav ingenting hade behövts utan bilismen.

   Det enda man kräver av bilisten är att visa ödmjukhet och omtänksamhet mot sin omgivning.

   Men det är inte lätt för vissa.

   Radera
  2. Du har inte promenerat i Stockholm märker jag. Flera gånger i minuten möter man cyklistgalningar i varselväst som anser att de kan använda vägar, cykelbanor och trottoarer som privata träningsbanor. Fullständigt hänsynslöst. Skillnaden mot att promenera i Köpenhamn eller Amsterdam är obeskrivlig.

   Radera
  3. Min erfarenhet från just Stockholm är relativt begränsad, det ska erkännas.

   Radera
  4. Efter ett halvt sekel som Stockholmsbo (numera utflyttad) kan jag hålla med Chipp re cyklisters tolkning av trafikreglerna.

   Radera
  5. Den vanliga harangen om cyklister i Stockholm; som ger en stereotyp bild som inte stämmer. Jag har cykelpendlat genom Stockholm i mer än 10 år, året runt. Visst finns det både gångare och cyklister som beter sig som rövhattar, men de tillhör en minoritet. Jämförelsen med Köpenhamn och Amsterdam haltar då dessa två städer har en fungerande infrastruktur för cyklister vilket inte Stockholm har. Om den var lika skulle än mindre problem än de vi har idag.

   Radera
 5. Det förändrar inget i sak, men enligt Youtube så publicerades filmen Dec 3, 2019, alltså inte igår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderade över några konstigheter i filmen men detta är ju förklaringen. Inget om "isolera dig och undvik folkmassor" - "använd munskydd" och "tvätta händerna när attacken är över"

   Radera
 6. Fast vad är det här för konstiga råd? Borde inte de korrekta råden vara: handhjärta, inkludering, lågaffektivt bemötande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där gäller bara rättsväsendets anställda :)

   Radera
  2. Det måste vara samhällets fel att det blir attentat, förövaren är ett offer med en svår uppväxt osv... Det är aldrig ett aktivt val från en individ, lite förvånad att de inte fick med detta i filmen. I övrigt känns ovan samt dialog som det minst kränkande beteendet mot en terrorist....

   Vad skall man tycka om denna filmen? Egentligen? Känns som ett gammal repig skiva där man hänvisar till att myndigheterna kommer snart och de jobbar hela tiden med att motverka terrordåd.

   Det är väl endast kidnappningen av Anna-Greta Leijon vad jag vet som har varit förebyggande och lyckad. De övriga 8 har myndigheterna inte varit etta på någon gång f om 1908>2020. Sök på Kröcher-ligan, några inblandade har fina positioner i dagens samhälle.

   Jo, jag vet att man inte pratar om sina lyckade operationer, men ibland så behöver man göra det.

   Radera
 7. Om jag är obeväpnad (vilket jag ju är) så skulle jag omedelbart fly om jag mötte en beväpnad terrorist på avstånd. Om jag (hypotetiskt) är beväpnad så skulle jag troligen utmana och försöka oskadliggöra terroristen. Men som obeväpnad skulle jag fly så långt i väg som möjligt till säkerhet, och ringa 112. Att gömma mig skulle jag generellt undvika (om det inte var det absolut enda alternativet).

  Hur jag verkligen skulle agera vid ett skarpt läge är dock ännu så länge okänt ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att veta, naturligtvis. Jag var med om en händelse där en galen man med ett järnrör plötsligt dök upp nära mig från "ingenstans", och höjde röret för att slå. Att fly var inte att tänka på. Jag blev, konstigt nog, inte rädd utan stirrade bara stint in i hans hatiska ögon, och då dog genast hans blick, och han släppte röret samt avlägsnade sig. Lite skakig var jag efteråt, eftersom händelsen uppstod så fullkomligt oväntat. Så jag vet inte - varje händelse är nog unik ...

   Radera
  2. Det är helt riktigt att vid plötsligt uppkomna hotfulla situationer blir en del inte rädda utan försöker bara hantera situationen efter bästa förmåga i stunden. Sen kan man bli rädd eller upprörd efteråt när man tänker på vad som kunde ha hänt.

   Nu har det inte hänt mig på länge, men hände några gånger i min ungdom, vilket snabbt slutade med att angriparen blev medvetslös inom någon sekund. Det var inte på något sätt planerat, ingen rädsla eller ilska, bara att lösa det omedelbara hotet på effektivast möjliga sätt.

   Radera
 8. Vad skulle motsvarande bli i Israel... Fight - hunt - avenge?

  SvaraRadera
 9. Jag har blivit jagad genom djungel av en maskerad man med machete. Typ Fredag den 13e. Tid från att jag fick syn på honom till att jag sprang tillbaka på stigen jag kommit på var under 1 sekund, reflexen var helt klart att fly.

  Det förvånade mig dock att min andra reflex var att artigt svara "No abla español" som svar åt hans uppmaningar att stanna.

  Tyvärr hann han upp mig men ville som tur var endast ha mina kontanter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ville endast ha mina kontanter". Också ett sätt att uttrycka sig. Jag gillar hur du utrycker dig, men beklagar det inträffade och hoppas att du inte fått några men av det hela.

   Radera
  2. Tack! Det psykologiska var kortvarigt för mig, några dagar. Det var jobbigt att ta sig tillbaka de 2 km genom djungeln till byn. Vi (tjejen var också med) gömde oss vid ett tillfälle då vi hörde folk komma mot oss. Det tog längre tid för henne att slappna av, någon månad typ. Det var på ön Bastimentos, Panama, julafton 2014.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 10. Samma hände min bror på Trinidad. Men han var snabbare än dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade kunnat springa ifrån, men tyckte det var taskigt mot tjejen :)

   Radera
  2. Man behöver ju bara kunna springa snabbare än den långsammaste i sällskapet för att överleva. Känslor är irrationella.

   Radera
 11. Om man ser praktiskt på det hela så borde man väl övermanna en potentiell gärningsman om man är nära under förutsättning att skjutvapen är inblandat. Kniv däremot gör man klokt att avlägsna sig från så fort som möjligt. Det är inte lätt att skjuta pistol under stress! Avlägsnar du dig blir du måltavla under tiden. (Jag skjuter 20 000 skott om året, kriminella är amatörer, som väl är.)

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Har trott att man först skulle låsa in sig på toaletten för att sedan lägga benen på ryggen. När jag övat detta har jag märkt att något har känts fel, men har inte kunnat sätta fingret på det. Nu klarande äntligen allt.

  SvaraRadera