Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2020-11-23 18:12

MÖP-måndag: Storbritannien ökar försvarsbudgeten - men främst för inhemska högteknologiska industriprojekt - skapar 40 000 jobb

Storbritanniens regering offentliggjorde en ökning av försvarsutgifterna med 16.5 GGBP på fyra år, eller i snitt drygt 4 GGBP om året, och menar att det bryter en nedåtgående trend. Pengarna ser främst ut att handla om industristöd och går till bygge av örlogsfartyg och stridsflygsprojektet Tempest. Bedömningen är att satsningen ska skapa upp till 10 000 arbetstillfällen om året inom försvarsindustrin.
Brittiskt öppet terrängfordon av typen Coyote.
Satsningen innebär en ökning av försvarsbudgeten på 10-15%, vilket ska dra upp försvarsutgifterna till 2.2% av BNP, och högre än Nato-kravet på 2.0%

Det handlar alltså inte om att öka de allt mer anemiska brittiska arméstyrkor som kan sättas in som understöd på marken för angripna Nato-allierade, utan en högteknologisk satsning på flottan och flygvapnet. Pengarna väntas gå till Tempest-projektet, Storbritanniens egen utmanare till amerikanska F-35, som landet i övrigt har köpt in till sina nya hangarfartyg, samt till tretton nya fregatter. Därtill vill man bygga upp sk cyberkrigsföringskapacitet, samt ett rymdförsvar.

Premiärminister Johnson sade i sitt tal i det brittiska parlamentet dock att högteknologi och ett nätverksbaserat försvar kommer prioriteras. 
"We will need to act speedily to remove or reduce less relevant capabilities – and this will allow our new investment to be focused on the technologies that will revolutionise warfare, forging our military assets into a single network designed to overcome the enemy."
En del experter menar att det kan handla om arméns behov av nya stridsfordon, som kan få stryka på foten. Pansar eller mekaniserade enheter nämns inte som prioriterade i talet, även om "the latest advances will multiply the fighting power of every warship, aircraft and infrantry unit many times over", så infanteriet kan fortfarande få tillskott teknologiskt, men inte numerärt.

Man ska antagligen se utspelet och budgethöjningen i ljuset av Brexit, där man på detta vis kan skapa industrijobb i Storbritannien, och även strunta i eventuella krav på EU:s offentliga upphandling, även om den går att till viss del åsidosätta när det gäller försvarsprojekt även för EU-länder. Johnson säger att detta ska skapa 40 000 nya jobb - "creating 10 000 jobs every year - 40 000 in total".

Den brittiska regeringen har publicerat en del information på sin officiella websida, men mest detaljer hittar man i länken till talet ovan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. Verkar som att man nu går mot c6isr?

  SvaraRadera
 2. Armen är den kula som brittiska flottan avlossar(Eller något sådant om jag inte missminner mig).
  Var inte det med nätverksbaserat något man testade i Sverige och det gick väl så där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige var kanske lite tidigt ute med NBF, tidigt 2000-tal. I praktiken har man implementerat väldigt mycket av NBF i verkligheten, t ex med integrering av sensorkedjor flyg-land-flotta där såväl luftvärn, flyg, markflygradar och fartyg kan utbyte information, målleda varandra osv - t ex att en radar på ASC kan leda in sjömålsrobot från ytstridsfartygen, såväl som JAS, och eventuellt även återuppväckta tung kustrobot.

   Finns mer saker där NBF i praktiken finns idag.

   Sedan har många av visionerna i NBF, t ex med FPAS/UAV/drönare blivit verklighet internationellt, men Sverige har halkat enormt mycket efter där.

   Radera
  2. Håller med, drönare är definitivt ett område vi ligger hopplöst långt efter. Både egen förmåga och möjlighet till bekämpning. Kanske dags att plocka Störpbv90 ur malpåsen och utveckla dess förmåga att störa ut drönare.

   Radera
  3. "Armén är den kula som brittiska flottan avlossar". Detta citat tillskrivs, om jag inte missminner mig, Jackie Fisher, skaparen av dreadnought-slagskeppen, och lite mindre lyckats, slagkryssaren som koncept.

   Radera
 3. Subventioner för att kunna ha något som påminner om "medelklass" med bra jobb och hyggliga bilar.

  Jag sitter f-n på nålar inför detta Brexit. Tror att de kommer att köra under undantagstillstånd och utegångsförbud under mycket långa perioder. Jag hoppas att jag får ångra mig och be om ursäkt, men det enda jag kan se är en tsunami av sk*t som är på väg mot Storbrittanien. Det kommer inte att dröja länge innan skottarna vi bryta sig ut och bli EU-medlemmar. Kan bli lika festligt som Balkan på 1990-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. UK kommer att blomstra utan EU precis som Sverige skulle göra. Absurt att vara med i en förening där man får betala för att de andra i föreningen ska få exportera till dig.

   Radera
  2. Exakt, eller att få ett par domstolar på halsen som agerar politiker och lägger sig i vad folk skall tycka och göra samt närmast total avsaknad av regler och lagstiftning på hög nivå. Nej, tack, och då är jag i grunden väldigt positiv till det EU vi röstade för men inte fick.

   Att satsa statens pengar på inhemsk FoU är ett effektivt sätt att öka nationens välfärd på sikt. Ännu en anledning att lämna EU, så vi kan följa det goda exemplet.

   Radera
  3. Jag har jobbat åt några amerikanska och kanadensiska bolag som lagt sina europeiska huvudkontor just i England. Jag kan berätta att det inte är speciellt trevligt - engelsmännen beter sig som ett riktigt "Herrefolk" mot omvärlden. Jag önskar inte att någon skall råka illa ut och lida i onödan, men det vore klädsamt med lite mer ödmjukhet från britterna. Mycket lugnare med huvudkontor i Nederländerna.

   Radera
 4. Rustar man för inbördeskriget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isf satsar man på fel saker med rymdförmåga, fregatter och ett avancerat stealth-jaktplan...

   Radera
  2. Gäller väl att sikta högt...

   Radera
 5. Är man missnöjd med F35, eller varför bygger man eget nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får väl säga att F35 innebär "a huge amount of bucks for the bang".
   Man behöver ju kvantitet också, och inte minst måste de två nya hangarfartygen kunna utrustas med rimliga flygstyrkor, vilket aldrig kommer att kunna bli fallet med bara F35 som stridsplan.

   Radera
  2. Tempest är väl inte tänkt för hangarfartyg alls?

   Radera
  3. På hemsidan "Save the Royal Navy" påstods det så I alla fall. Men jag har inga kontrolldata att luta mig emot.

   Radera