Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-11-09 13:55

MÖP-måndag: Försvarsmaktens nya marknadsföring via influencers helt rätt för målgruppen

Dags för MÖP-måndag igen. Försvarsmakten har sadlat om och börjat använda bland ungdomar populära så kallade influencers i sin marknadsföring mot de som ska mönstra. Värnpliktsutbildningen är trots allt de facto frivillig och man vill att så många som möjligt faktiskt ska vilja göra värnpliktsutbildning för att få det bästa rekryteringsunderlaget. Att använda bland målgruppen populärare Youtubers är då helt rätt väg att gå, och kostar i princip ingenting.

Idag sker det första steget i rekryteringen till Försvarsmakten via mönstringstvånget och värnpliktens tvång. Men det är i praktiken frivilligt att göra militärtjänst, då man bara behöver uppge att man har autismspektrumstörning ("Aspbergers) eller ADHD, alternativt att man inte ger tillåtelse till registerkontroll mot belastningsregistret, så kommer man aldrig bli kallad till mönstring. Man kan antagligen också uppge att man har synfel eller någon kroppslig skada så slipper man och pga patientsekretessen kommer Försvarsmakten aldrig kunna dubbelkolla detta. Förr kallades alla till fysisk mönstring och då var det svårare att ljuga om sina defekter. Plus att en del av de som placerades som depå- och bevakningsvärnpliktig grå arbetskraft (den forna Försvarsmaktens ekonomiska ryggrad i fredstid i form av 32:- SEK om dagen i lön för att t ex tvätta kläder, servera mat, städa eller klippa gräset, tidigare kallade malajer) var personer med personliga utmaningar, så det hjälpte inte på den tiden. Idag måste man betala Securitas eller Servera 600:- SEK i timmen för det samma.

Så försvarsmakten måste göra det så attraktivt och spännande som möjligt, så fler faktiskt vill göra värnpliktsutbildning.

Tidigare har influencern Margauex Deitz fått flyga med i ett Gripen-plan, vilket gav 277 292 visningar på Youtube än så länge. Kostade inte Försvarsmakten ett öre, eftersom filmare och informationspersonal ändå finns och ändå ska ha lön, och piloter ändå ska ha sina flygtimmar. Men man exponerade bland annat pilotyrket för Dietz målgrupp av unga kvinnor. Och ja, det har funnits och finns flera svenska kvinnliga stridspiloter, såväl som hundratals, kanske tusentals kvinnor inom övriga delar av flygvapnet. En enda rekrytering till flygvapnet, oavsett tjänst, gör den filmen värd nollkostnaden för myndigheten.


Nyligen har influencern och dutubern Mustige Mauri i Uppdrag Mat spelat in två reportage från flottan. Den första filmen har fått 1 315 184 visningar. Smaka på det. En komma tre miljoner femtontusen etthundra åttiofyra visningar. Försvarsmaktens senaste film från flottan har fått 15 490 visningar.

Liksom Dietz ska inte Mauri fått något betalt av Försvarsmakten (betalt får de via sina vanliga reklamintäkter från filmerna och de sociala mediakanalerna), men vem f-n vill inte åka stridsbåt
Eller ubåt.

Ubåtsfilmen ovan är purfärsk och har fått inte bara 852 489 visningar, utan dessutom en JO-anmälan mot sig för att Försvarsmakten lät Mauri åka både ubåt och med specialförbandens Sjötransportenheten (STE). Anmälaren kanske vi kan klassa som sur gubbe, alternativt vit kränkt man. Såväl ubåt som STE tillhör bland de hemligaste vi har i Sverige och vem f-n vill inte åka med dem? Och ubåten och STE med personal måste ändå öva, så merkostnaden är noll.

Försvarsmaktens senaste egna film från ombord ubåt fick 28 711 visningar.

Att gamla vita kränkta män inte får åka ubåt eller flyga Gripen är helt okej. Det nya värnpliktsbaserade försvaret har inte gubbar och militärt överintresserade som målgrupp, utan åldersgruppen 16 - 19 år. Försvarsmaktens informationsavdelningar gör helt rätt som valt att vända sig till influencers populära hos dagens ungdom.

Sedan kan man ha de lite mer nischade informationsfilmerna för närmast sörjande och MÖP:ar. Men idag är inte längre målet att åldersgruppen 20 - 40 år ska söka grundutbildning och anställning frivilligt hos Försvarsmakten. Idag är målgruppen att få så många som möjligt att vilja mönstra.

Så Försvarsmakten kan få ett så gott urval som möjligt att välja och vraka från.

Jag utgår från att vi kommer få se fler filmer från bland ungdomar populära influencers i samarbete med Försvarsmakten. Prisvärd kommunikation i världsklass till rätt målgrupp. För målgruppen ungdomar konsumerar media på ett helt annat sätt än sina föräldrar.

Jag ser fram emot fler JO-anmälningar mot Försvarsmakten från sura gubbar som drömmer om när de åt guldburk under en gran i skogen när det var bättre förr. Det brukar betyda att man gör något rätt.

Och nej, inte vem som helst kan bli en lyckad dutuber. För gamla med stelnade hjärnor kan det vara svårt att förstå, men det krävs begåvning på flera plan samtidigt för att lyckas i en extremt socialdarwinistisk bransch. Dessa superstjärnor bland ungdomarna är extremt begåvade på vad de gör, även om äldre inte förstår ett skit av det. Annars kan du väl testa själv. Eller varför inte starta en blogg? Måste väl vara lätt att t ex få fler läsare än den här skitbloggen?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

42 kommentarer:

 1. Mauri är störst i Sverige så genidrag av Försvarsmakten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur? Den som gnäller visar bara hur totalt distanserad personen är från dagens verklighet bland ungdomar.

   Radera
  2. Framför allt är han en socialt kompetent person som drar fram det bästa i de flesta han pratar med och hans val av vad han visar av sig själv och andra skapar engagerande material. Han har dessutom tillgång till bra redigerare som får allt att kännas rätt genuint även om jag är övertygad om att det ligger lite mer planering bakom än vad som påskinas.

   Radera
  3. Dessutom är han väldigt rolig och jag hade stor behållning av både Ubåtsepisoden och de andra han har gjort. Då är jag ändå både vit och 40+...

   Radera
 2. Bra drag av försvarsmakten helt klart.
  Sedan kanske en youtube-kanal som ägs av Aftonbladet har lite andra resurser / kontakter än gemene man som startar en kanal.
  Kanalen skyltar inte jättemycket med detta iaf.
  Mauri har lön från Aftonbladet som jag förstår det hela.

  SvaraRadera
 3. Önskar jag visste vem denne Mauri är... Jo, jag är en vit gubbe...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar Mauri och brukar se hans kanal på youtube, synd bara att han postar nytt material så sällan.

   Men han har en väldigt sympatisk stil och är rolig.

   Fast jag har en drös med frågor jag hade hoppats att han skulle ställa, som hur djupt man måste gå för att slippa stormar och en massa annat oväsentligt...

   Radera
 4. Anekdot från när jag mönstrade under 00-talet: Träffade på en lagkamrat som precis var på väg ut ur lokalen när jag var på väg in. Det var tidig förmiddag. Frågade vart han var på väg, svaret blev glatt "jag är allergisk mot fisk, så de skickade hem mig på en gång".

  SvaraRadera
 5. Min dotter visade mig Mauris klipp. Efter det ställde hon massor med frågor kring värnplikt och frivilligorganisationerna.
  Den sådde ett frö jag inte lyckats med under flera år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var även strålande på det sätt att den visade att det är normala människor iaf i flottan :D Inga stridspittar eller testosteronvrålande omegahanar.

   Med ett högtekonoliskt uppdragsförsvar är det antagligen mycket viktigare att rekrytera personer som din dotter än "Barry, muskelbyggare och fotbollssupporter som gillar öl och Kvarnen. Och då är Mauri ett genidrag.

   Faktum är att de mest ärrade och duktiga soldater jag träffat är de som är lågmälda och lugna. Men som kan uppvisa att tydligt fokus och tänk.

   Radera
  2. På 80 talet var idealet för stridspilot en norrlänning från inlandet. Enligt en officer inom flyget.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. I for one, felt sorry for the chef. Swedens bravest soldier :D

  Och det här är magiskt bra marknadsföring. De som gnäller fattar helt enkelt inte och visar väldigt effektivt hur oväsentliga de precis blivit. The times are a changeing. Dagens ungdom. Nån har fel på internet. And all that.

  SvaraRadera
 8. Youtube, det är twitch som gäller bland kidsen nu. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte för denna typ av innehåll.

   Radera
 9. Väldigt kul! Tack för tipset

  SvaraRadera
 10. Om jag inte missminner mig så är det aftonbladet som ligger bakom Mauri.

  SvaraRadera
 11. Bra reportage från en som drömmer om guldburk i ubåt.

  SvaraRadera
 12. Det kan vara värt att fråga dig själv om du vekligen vill och bör pyssla med "vita kränkta män" drevet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Särskilt när de flesta kränkta numera verkar vara unga universitetsstuderande eller äldre kvinnor.

   Radera
 13. Lite besviken att en MÖP-blogg inte tar upp att det igår var 500 år sedan Stockholms blodbad. Besökte Stortorget men det enda synliga tecknet var två kransar med inskriptioner:

  "Till minne av KPK (1471-15??), dömd till döden. Lyckades fly i sista stund och startade befrielsekriget i dec 1520."

  "Till minne av KBO (1475-1520), dömd till döden. Behöll sitt mod intill svärdet föll."

  Någon som vet vilka KPK och KBO var?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kristiern Bengtsson (Oxenstierna) KBO , KPK kan vara Klas Kyle som startade upproret i Småland.

   Radera
  2. Stockholms blodbad.. Anledningen till att vi kallade Danmark för "arvsfienden" i 300 år...

   Radera
  3. @Sjunkbomben Tack. Även om herr Bloggaren inte själv tog upp ämnet, misstänkte jag att det i kommentariatet fanns personer med osedvanlig kunskap i ämnet.

   Radera
  4. Och de som blev ett huvud kortare var ett gäng feta män i varierande ålder som trots att de svurit troheted till danske kungen upprepade gånger svek denna, intrigerade och försökte göra uppror.
   Allt för egen vinnings skull.

   Det gräts nog inte många tårar över dessa utanför deras egen krets.

   Men som svenskt propagandanummer är det ju bra att skriva historien som man vill.

   Radera
 14. Ok nu har jag sett den och ja jag vill bli ubåtsman.

  SvaraRadera
 15. Mauri var ju huvudet längre än alla ombord och slog i huvudet flera ggr... ett tag trodde jag han skulle få följa efter sveriges tuffaste till sjukan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt ubåtsfolk jag känner eller träffat är betydligt kortare än jag.

   Radera
  2. Liksom astronauter.. Såg utställningen från NASA på tekniska och satan, jag hade inte kommit i rymddräkterna ens med våld och vaselin...

   Men jag har faktiskt varit nere i en ubåt en gång i min ungdom, på musköbasen. trångt var ordet, kul att ha sett, men inget jag skulle vilja bo i om man säger så...

   Radera
  3. Vill minnas att gladiatorn Atlas från tv4-programmet som gick för hundra år sedan faktiskt var ubåtsman. Han var allt annat än liten den gossen så hur fasen dom fick ner honom genom luckan, eller kanske snarare upp igen, övergår mitt förstånd.

   Blev iaf sugen på att hoppa i dom blå kläderna igen... Tiden i flottan var riktigt trevlig även om det civila mörkret efteråt kanske har betalat sig bättre.

   Radera
 16. Mauri är helt grymt bra på att skapa bra stämning......

  SvaraRadera
 17. Började visa klippen för min dotter(12) och min son (11).
  Deras reaktion: Det har vi redan sett låt oss va!!!

  De är ju lite yngre än målgruppen men håller med bloggaren att det nog imte är dumt att prova nya kanaler.

  SvaraRadera
 18. Mycket fokus på hudfärg från bloggaren, känns lite ofräscht.

  Men bra av försvaret att få upp uppmärksamheten bland ungdomar.
  Hoppas på att mycket kvalitet söker dig dit

  SvaraRadera
 19. Borde man inte istället valt influencern Bianca Ingrosso för att locka kvinnliga sökande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill vi ha hennes följare i Försvarsmakten?

   Radera
 20. Apropå gubbar, 19-åriga u-båtsbefälhavare ansågs vara gamla sjöbusar i Kriegsmarine under andra världskriget. Det är en fråga om perspektiv bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överdriv inte. De var ialla fall 25+...
   Med 75+ förluster behövde man fylla på raderna underifrån.

   Radera
 21. Coola killar och tjejer, både över och under vattnet. Som nämnts i kommentarerna verkar sjömännen vara personer som är oerhört trygga i sig själva med en härlig självdistans (som jag skulle lyda, om inte blint så i all fall nästan blint i en skarp situation). Värnpliktsförsvaret var bra, men det här är det som verkligen är kvalitet.

  SvaraRadera
 22. Tycker detta är win-win för alla parter. Mauri får något bra att visa och försvarsmakten får visa upp sig också. Att man är kort i vissa tjänster faller sig väl annars ganska naturligt.

  SvaraRadera
 23. Föredömligt oljig mössa på sekonden. Mycket trovärdigt.

  SvaraRadera
 24. Jag är gubbe, inte sur bara konstruktivt kritisk ibland, men anser att alla initiativ att visa upp JAS Gripen och övrig militär utrustning är positivt för vi betalar ju alla för den. Dessutom är det för vår skull den ska användas. Tycker JAS kunde bjuda på uppvisningar runtom i Sverige. Har sett dem flyga över min mellansvenska stad ett par ggr, det är allt. Det enda som visats upp här är hemvärnets grejer under statsfesten. Det mesta de hade var från 70 talet men de tyckte det var pålitligt, inte så mycket elektronik som kan krångla.

  SvaraRadera
 25. Nu har matgeek varit hos amfibieregementet.

  SvaraRadera