Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2020-11-26

Miljöpartiet och Liberalerna tävlar om lägst stöd i opinionen

Regeringspartiet Miljöpartiet samt det fd borgerliga partiet Liberalerna tävlar om vem som får lägst opinionssiffror. Det ser än så länge hoppfullt ut att MP åker ur riksdagen, men det är inte lika säkert som att Liberalerna gör det. Och efter att ha övergivit borgerligheten så kan L antagligen inte räkna med stödröster från moderata väljare.
Ipsos kontor i Oslo
Den senaste opinionsundersökningarna kommer från Sentio, Demoskop/Inzio, Novus, Sifo och Ipsos. Sentio ger nu i november MP 3.3% och L 3.3% av väljarstödet. Demoskops/Inzio gav likartade siffror för november, nämligen 3.4% för MP och 3.1% för Liberalerna. 

Ipsos rapporterar bara hela procentenheter och ger MP 4% och L 3%. Kanske lite ärligt i alla fall, att man inte kan vara mer exakt än så.

Novus ger MP 3.9% och L 2.7% och Sifo ger MP 4.2% och L 3.2%.

Från Skop, som senast rapporterar för oktober får MP 3.1% och L 3.3%.

Ipsos och Sifos undersökningar är de enda som säger att MP stannar kvar i riksdagen, och medlet för novemberundersökningarna är 3.76%, ner från 4.28% i oktober. Det går alltså åt rätt håll.

För L rapporterar samtliga institut att partiet åker ur riksdagen. Det kan alltså i dagsläget sägas vara säkert. Många hävdar att L brukar få andra borgerliga stödröster, men efter att man övergivit borgerligheten så är det endast Centerpartiets väljare som nu kan stå för det stödet, och det är tveksamt om det räcker. Framför allt har det tidigare varit Moderaternas väljare som stödröstat.

Överlag är det förstås önskvärt att bägge partierna åker ur riksdagen. MP för att de är ett rent destruktivt parti för Sverige på de flesta plan, fyllt av aktiva med stora personliga utmaningar. Och Liberalerna för att de helt enkelt inte är ett liberalt parti. Bara för att man kallar sig Liberalerna så blir man inte liberal.

Däremot är det fortfarande inte självklart hur nästa regeringsbildning skulle se ut efter valet 2022 även om MP och L åker ut. Det kan istället bli så att S bildar regering med V istället för MP, och med stöd av C. I praktiken således en vänstervridning, då C knappast kommer få samma förhandlingsposition som C+L idag, då V är ett betydligt större parti än MP.

Sedan får vi se vad som kan rädda kvar MP denna gång, t ex en ny värmebölja och skogsbränder, något som MP öht inte kan påverka, men väl vinna röster på. För L:s del finns nog ingen räddning. Istället kanske man kan drömma om ett äkta liberalt parti i dess ställe, men liberaler börjar bråka med varandra snabbare än vad kommunister avrättar varandra när oppositionen är mördad. Så liberala partier är generellt dömda att aldrig bli stora, och om de blir stora så är det bara tillfälligt pga gulligt överläppsfjun hos partiledaren, den sk Westerbergeffekten.

43 kommentarer:

 1. Nu är det slut på Mp kräftgången. Märta Stenevi föreslås som partiets nya språkrör. Det är en ledare som pekar med hela handen och det slår gnistor om henne. Medelklassens outsiderparti kan komma en ljus framtid till mötes. 15% till nästa val ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem fan är Märta Stenevi?

   Radera
  2. Bra fråga. Aldrig hört talas om henne.

   Radera
  3. Ja vem fan är Märta?

   På vilket sätt skulle hon få folk att rösta på världens mest verklighetsfrånvända parti.

   När man även under brinnande klimatdiskussion rasade i andel röster lär det inte vända nu. Inte när Integration och brottslighet är så högt upp på agendan.

   MP har ju riktmärke att "ensamma afghanmännens uppehållstillstånd är viktigaste frågan att driva i regeringsposition"

   Radera
  4. Rebecca Le Moine är min favorit.
   Största lobbyisten för naturskyddsföreningen och WWF vi har i riksdagen.

   Radera
  5. Märta Stenevi är för ett klimat , vill ha jämställdhet , och så är Mp ett feministiskt parti :


   Klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar. De beslut vi tar nu är avgörande för planeten och kommande generationer.
   Jämställdhet.

   Miljöpartiet är ett feministiskt parti, vi nöjer oss först när samhället är jämställt.
   Medmänsklighet.

   Vi står upp för en öppen och human flyktingpolitik – och för fred, rättvisa och klimat i världen.


   Låter ju bra. Hur kan man vara emot Mp:s partiprogram. Kan det beror på metoderna hur målen ska nås ?

   Radera
  6. Sven s: du låter frälst

   Radera
  7. Det är hur MP implementerar sin politik som är problemet. Det osar aktivism och plakatpolitik, ofta får de igenom någon uddafråga genom att hålla S gisslan i en bredare fråga, t.ex. plastpåseskatten eller gymnasielagen. Tydligen tar vissa frågor bara 3 dagar men de flesta andra tar år. Detta skapar en bild av en osund regering.
   MP behöver skapa långsiktigta strategier för sin politik så väljarna förstår hur målen ska nås på ett trovärdigt sätt.

   Radera
  8. Oj, Sebastian. Vilken sida du visar med "afganmän". Känns lite som avpixlat här i kommentarsfältet ibland.

   Radera
  9. Sjunkbomben: plastpåseskatten är Liberalernas påfund och ingen annans.

   Radera
  10. Sebastian får väl helt enkelt hänvisa till citatets ursprungskälla.

   Radera
  11. Om man vill höra Annika Hirvonen beskriva MPs ambitioner kring "gymnasielagen" så går det på SvDs podd "Ledarredaktionen" från 25/11, "Den Nya Gymnasielagen". Det verkar väldigt, väldigt viktigt för MP att just denna grupp inte ska utvisas. Mycet mer än miljöpolitik.

   Radera
  12. För alla som vill få en snabb överblick över mp-kandidaterna så gjorde Svenska nyheter en utmärkt genomgång.

   Jag tror Sven S kopierade från mp:s webbsida utan att formatera eller lägga till citationstecken, därför ser det så tokigt ut.

   Radera
 2. En kvinna som sysslar med politik

  SvaraRadera
 3. Vi kan kompromissa. Båda partierna kan åka ut så blir det rättvist.

  SvaraRadera
 4. Det är nästan som man önskar att effektbrist orsakar periodisk nedstängning av elförsörjningen i delar av landet vintern 21/22. Då om inte annars lär MP inte få det lätt i valet 22.

  SvaraRadera
 5. Hm, kall vinter med elavbrott samt extra hungriga vargar?
  Lite långsökt förstås men inte omöjligt.

  Carl Hedin kanske startar ett parti?
  Då jälkar, då går media bananas fullständigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem är Carl Hedin? Gjorde en sökning, men fick inget bra svar.

   Radera
 6. Kul med lita glada nyheter! Tyvärr kan ju MP alltid lita på att kamrat SVT kommer till räddning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räkna med massiv bevakning av allt miljö- och klimatrelaterat månaderna innan valet...
   Och att den borgerliga pressen plötsligt börjar tycka att Sabuni är den lysande stjärnan i varje TV-debatt.

   Radera
  2. Ja, Corona-vaccineringarna kommer ha avslutat den värsta paniken kring den orimligt uppblåsta nyhetsankan lagom till sommaren varpå media har ett år på sig att pumpa ut panikrapporter om klimatet (har inte Gretas 18 månader gått redan?).

   Radera
  3. Kamrat SVT på bästkusten, går redan all in, med hjälp av deras reporter Anna Adersjö, med en rad av artiklar. I en artikel, som nu är kraftigt redigerad, varnade hon för havsnivåhöjningar på 2,5 meter till 2100 i Gbg. Jag länkar inte till artikeln, då det inte är det som stod i den ursprungligt. Det kan ju vara, att hon tog till sig de länkar jag mailade henne från NOAA, som visar, att bästkusten har relativa havsnivåsänkningar på 1-1,7mm/år

   Radera
  4. SVT har inte varit så snälla mot mp på sistone. Kolla hur artikeln om SVT/Novus undersökning framställs och vad programmet Svenska nyheter har att säga.

   Radera
 7. Inget av partierna kommer saknas. Det är märkligt hur dessa partier kan misslyckas så kapitalt med att driva en politik som faktiskt går i linje med vad de kallar sig.

  SvaraRadera
 8. Man kan ju hoppas att båda dessa åker ut. Men det kan ju bli som vid förra valet, då Mp och KD låg under spärren.
  Då drog "public service" igång med en massa upphetsade klimatartiklar och den "borgerliga" pressen började plötsligt utnämna EBT till vinnare i varje valdebatt...

  SvaraRadera
 9. Lita på att alla miljöpartisympatisörer inom media och public service kommer ta varje chans att föra upp miljöfrågorna och främst givetvis klimatet varje dag inför valet, och som av en händelse ge MP utrymme för sina utspel. Så som de gjorde inför förra valet. Och givetvis kommer de klara spärren även denna gång.

  SvaraRadera
 10. Vi har två sk "block" nu och när L åker ur och V lyckas hålla siffrorna uppe trots ny oerfaren partiledare så kommer det vänsterliberala blocket förskjutas vänsterut.

  Det skulle vara mycket imponerande om L vänder detta, men partiet behövs inte längre. Mp på 3.9% skulle sitta fint.

  SvaraRadera
 11. Hade L varit ett tydligare socialliberalt parti hade mitt val av parti i Sverige blivit svårare nu är jag engagerad Sosse. Nu är S/C tydligare socialliberala än L och L i limbo med samarbete i JÖ med partiledning som lutar höger där M/KD/SD är så mycket starkare inom konservativa liberalismen. Tyvärr har L som skulle vara socialliberalismens, medelvägens med stark stat inom skola/sjukvård (fattar inte hur tyst det varit från dem om dessa två områden under krisen) och annars frihet mest lysande stjärna istället blivit en irrelevant stjärna på nationellt plan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du motivera ditt val att vara engagerad Sosse? Jag är genuint intresserad!

   Radera
  2. Centern socialliberalt..?! Det är nyliberalt för bövelen! Fredrik Reinfeldts arvtagare. Det är inte ens en hemlighet längre. Dags att kalibrera om.

   Radera
 12. Det skulle behövas ett alternativ som på riktigt värnade om vår miljö och vårt klimat, som värnar biologisk mångfald istället för monokulturer och främjar lokal handel istället för konsumtionshets, som ser landsbygden som en förebild istället för en belastning och som håller naturvärden högre än ekonomiska värden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har uppenbarligen missat att regeringen och myndigheter helt håller naturvärden högre än ekonomiska värden. Om du vårdar din plantagesskog för väl, så tillsätts den höga naturvärden och vips får din helt artificiella skog inte avverkas. Och för att återställa naturvärden som aldrig funnits ens för 300 år sedan rivs en massa kulturminnen i form av kraftverksdamar i fd kvarnmiljöer.

   Radera
  2. Jo, samtidigt har vi statliga Sveaskog som mer än en gång skövlat i skogar med höga naturvärden.

   Vad jag ville ha sagt är att det vore olyckligt om vi enbart hade politiker och ledare som tappat kontakten med naturen och landsbygden fullständigt.

   Radera
  3. Känns som om alla partier tappat verklighetsförankringen, men MP i synnerhet-med tanke på namnet vad gäller det du beskriver....

   Radera
  4. @#47 MP har väl gått från att en gång i tiden typ gillat friheten i att vara ute i naturen till att idag fullständigt förakta landsbygden. Inte för inte uttrycket "balkongbiolog" myntats.

   Radera
 13. Miljöpartiet har ingenting med miljö att göra, de är ett parti för storstadsindivider som lider pga hur andra människor lever sina liv. De tycker att alla kan väl åka tunnelbana, spårvagn osv. MP anser sig vara moraliskt överlägsna andra då de har rätt åsikter och alla andra har fel. Jag ser ingen skillnad på dem och kommunister.

  Folkpartiet, eller Liberalerna som de döpte om sig till är allt annat än ett folkparti, ej heller ett Liberalt parti-vad vill de egentligen? förutom att stödja S?

  Vi kommer se en ökad positiv profilering i statsmedia för MP, det var en gullegullintervju i morgontv, med nominerat ombud namngivet ovan. Allt för våra skattepengar så att de anställdas personliga politiska hemvist får maximal exponering.

  SvaraRadera
 14. Jag har återkommande funderat på vilket parti du identifierar dig mest med Lars. Men du är svår att ringa in, vilket såklart är ett sundhetstecken om något.

  Så långt har jag nog kommit fram till frihetlig liberal (inte Liberalerna då givetvis), men jag är fortfarande osäker på om du har något favoritparti i Riksdagen. Mysteriet går vidare! Trevlig helg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din ansträning. Jag är som bekant politiskt oberoende och identifierar mig således inte med något parti.

   Radera
  2. Det hör bloggandet till att inte ringa in sig för mycket. Jag tycker det på sistone har blivit uppenbart vilket parti herrn föredrar, även om det inte är helhjärtat. Järnvägshatet avslöjar ;)

   Radera
 15. Appropå liberal så är väl junilistan det bästa partiet Sverige har haft. Dessvärre var inte Sverige eller media moget för dem.

  SvaraRadera
 16. Miljöpartiet är ju inte heller ett miljöparti. Och centern är inte heller ett mittenparti, och sossarna är inte längre socialdemokratiskt.

  Utbildningsradion har en intressant föreläsning med professor Henrik Ekengren Oscarsson om hur väljare rör sig mellan partier. Väljare i rörelse – UR

  Apropå liberalt käbbel så har Medborgerlig samling gått den vägen, tagit en radikal gir och blivit tokliberaler, så nu är det helt ointressant.

  SvaraRadera
 17. Hm.... Det finns nu många liberala partier... Centern är nu ett liberalt parti, till och med nyliberalt. Moderaterna är liberaler, i alla fall ibland. MP beskriver sig själva som ett liberalt parti. Och man kan nog beteckna S som ett till stor del liberalt parti också. Alltså många som konkurrerar om de liberala själarna. Förre partiledaren lyckades attrahera många väljare genom sitt engagemang för skolan. Men nu har man inget som sticker ut. Och stödröster från M lär man inte få när man vänt Alliansen ryggen. Så det ser inget vidare ut för L. Vad beträffar MP så har de haft några olika epoker. Först en tid med ambitiösa miljömuppar i stickade kläder från egna får. Sedan något decennium där man i varje mening hävdade att vi måste gå ur EU. Sedan något decennium där man profilerade sig som förespråkare av en mycket liberal invandring. Nu är det klimatet som gäller. Och vi är nog många som är bekymrade över klimatet men som inser att Sveriges agerande har mycket begränsad effekt och att felaktiga beslut blir kontraproduktiva. MP har ingen riktigt bra linje och det straffar sig till slut i form av utebliven grupp som känner sig gynnade av partiets politik. Men jag tror ändå att MP klarar sig i valet 2022. Många sympatisörer finns bland folk som kan påverka. Och det lär säkert ske något spekulativt miljörelaterat nära valet som gynnar dem. Partinamnet är deras största tillgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt lustigt att borgerliga tycker Liberalerna har begått förräderi. Socialistiskt sinnade personer ser istället att Liberalerna gjort sig av med allt sådant, gått full höger och blivit ett moderat ombudsparti, en ulv i fårakläder i JÖK. Finns nog inget som kan rädda Fp/L.

   MP klarar sig nog, tyvärr. En del blåsväder nu igen(?), men när det väl är dags för val så är det förlåtet av tillräckligt många.

   Radera