Aktuellt

Must: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" - "hybrida hot mot Sverige varje dag"

I sin nya årsöversikt för 2020 skriver det svenska försvarets militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must att "ett väpnat angrepp ...

2020-11-17

Med mask på ICA - erfarenheter och förändrat konsumtionsbeteende

Ibland villhöver man livsmedelsprodukter som inte erbjuds i byns annars utmärkta lokala livsmedelsaffär, alternativt via Internetköp från Willys. Då styr man stegen till ICA, och efter att ha gjort detta i mask, samt pratat med fiskhandlaren i Landvetter, finns material nog för ett blogginlägg.
Författarjäveln på ICA Landvetter
Som C-nivåkändis tänkte jag att coronapandemin är ett utmärkt sätt att för en gångs skull inte bli igenkänd av någon varenda gång man rör sig på stan. Så ett så kallat mun- och nässkydd (i inlägget kallat mask - andningsskydd kräver någon form av klassat filter) är ju en bra idé för att få uppleva anonymiteten i massan.

Men tji fick jag.

Jag behövde till ICA mestadedå varken lokala byhandlaren eller onlinehandeln hos Willys kunde erbjuda önskad nischprodukt, så jag ställde in autopiloten på ICA Landvetter.

Jag kom cirka 40 meter från bilen innan jag blev igenkänd av min läsare på Bröderna Österbergs Fisk, den utmärkta fiskhandlaren i Landvetter, som viftade hej redan på 20 meters avstånd. Så väl maskerad var alltså undertecknad, så jag får nog skrota den idén och bara nöja mig med eventuella smittspridningseffekter av mask och acceptera att även med något för två tredjedelar av ansiktet blir jag numera igenkänd.

Det var rätt gott om folk både i form av bilar på parkeringen och inne i butiken trots lunchtid.

Och väl där inne upptäckte jag en effekt av masken, som antagligen än så länge är smittreducerande.

Folk reagerar kraftigt på mask, åtminstone inne på ICA i Landvetter, och i det närmaste kastar sig undan när de ser masken. Åtminstone när de ser mig i mask, vet inte om man reagerar annorlunda på de äldre tanter som annars var de enda maskbärarna.

Masken kanske påminner folk om pandemin, och om en relativt sett ung 50-åring har mask så måste något vara allvarigt fel (på mig)?

Jag vände mig om i kön till kassan, och herren två meter bakom mig i kön ryggade tillbaka och ökade avståndet till tre meter. Jag vet att mitt utseende kan väcka anstöt, men tillräckligt för att flytta folk en hel meter har jag inte varit med om förut.

Så medan nyhetens behag finns kanske mask kan få andra att automatiskt ta ut avstånd?

Sedan förstår jag om folk inte har mask. Medicinska munskydd enligt ovan kostar säg 4-5:- SEK styck och ska som bekant kasseras direkt efter användning, eftersom de kan ha ansamlingar av såväl virus som bakterier på sig. Egentligen ska de väl kasseras redan efter typ 15 minuter? Släng den direkt, och sanera sedan händerna med tvål och vatten eller handsprit innan du gör något annat. Går man ut mycket blir det till slut en del pengar på att slänga masker, men det i sig kanske kan verka avskräckande och se till att folk håller sig inne.

I övrigt pratade jag med Österbergs Fisk, som meddelade att det går bra för dem och att de rent av kanske ökat sin försäljning. Kanske kostar folk på sig lite mer färsk fisk istället för att gå på restaurang?

Också intressant var att konsumtionsmönstret har ändrats, och jämnats ut över veckan. Tidigare har det varit väldigt hög belastning fredag-lördag, och delvis torsdag, men nu kommer kunderna mer utspritt. Man kan gissa att distansarbete och permitteringar gör att man kan handla på andra tider, och även att folk inte försöker gå när det är som mest trängsel för att minska smittorisken. 

Landvetter är nog att mestadels betrakta som arbetarklass, samt lägre och mellannivå medelklass, medan Härryda kommuns övre medelklass istället hittas i Mölnlycke och kanske Hindås sjötomter. Det är en tydlig skillnad bland kunderna mot t ex ICA Kvantum i Kungsbacka. Mycket kanske är historiskt då bostäderna där var rätt billiga, men priserna har sedan dess stigit och det har byggts mycket nytt, så det blir väl allt mer gentrifierat.

Så det finns både vinnare och förlorare på de skiften pandemin innebär. Mat behöver vi alla oavsett, och de kalorier och näringsämnen som inte restaurangerna längre säljer behöver man köpa någon annanstans.

Kom ihåg att du inte behöver vänta på något myndighetsbeslut för att använda mask. Men se till att använda den på rätt sätt, dvs inte pilla med och på den, och slänga den för att sedan direkt sanera händerna.

Av erfarenhet så är de medicinska munskydden bättre än moderiktiga tygmasker - avgörande är en formbar metallbygel överst, så att man kan få den att sluta tätt uppåt, så din utandningsluft går bakåt längs kinderna, istället för rakt upp i ögonen.

60 kommentarer:

 1. Handlade på lunchen. 3/4 av de i butiken var personal som staplade varor och resten kunder.
  Förvånande nog var parkeringen nästan full medans det var tomt inne i butiken. Jag hade tänkt att vända om men det var så lite folk att jag chansade.

  Är väl det där klassiska stockholmsfenomenet att man parkerar på butikers parkeringar medans man gör andra saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reagerade på exakt samma sak vid vår lokala Coop. Parkeringen var nästan full på förmiddagen, vilket är ovanligt. Men inne i butiken var det nog bara två andra kunder, och det finns inget att göra i närheten av denna parkering. Mitt i ett villaområde liksom.

   MYCKET suspekt.

   Radera
  2. Bilarna måste ju vara någonstans när alla jobbar hemifrån. Gratisparkering mitt i ett villaområde låter som ett utmärkt ställe att parkera åtminstone bil nr2. Det kanske märks tydligare när alla bilarna generellt är hemma. Folk jobbar hemma och lämnar inte barn på massa kvällsaktiviteter = bilarna står parkerade i närområdet snarare än att vara ute på rull.

   Radera
  3. Att skylla på närboende som plötsligt jobbar hemifrån funkar dåligt. Var hade de tidigare sina bilar på nätterna?

   Myyycket sus detta.

   Radera
 2. Just det där att de flesta andningsskydd (FFx) och munskydd är av engångskaraktär är något som många förmodligen skulle göra "fel" med. Sedan är det ju så att andningsskyddens effektivitet (för bäraren) krymper snabbt med ganska modest skäggväxt.

  Ser en del äldre som bär munskydd i lokala ICA butiken medan man i grannkommunens ICA maxi har väldigt stora ytor som närmast garanterar avståndshållningen.

  För glasögonbärare så är tygmasker komplicerade där det finns en temperaturdifferens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan undra hur "fel" det kan bli jämfört att inte ha mask. Vad skulle kunna hända?

   Radera
  2. Ett felaktigt använt skydd, exempelvis av sådan modell vi fick se Lars i, är farligare än att inte bära ett skydd alls.

   Exempelvis tar du i något kontaminerat, och så ska du bara rätta till skyddet lite som jag ser många gör varannan minut. Vipps har du kontaminerat skyddet med dina fingrar, och nu kommer du under resten av nyttjandet av detta "skydd" inhalera ångor / partiklar från vad du nu pillade på med fingrarna.

   Omvänt gäller även; säg att du är smittad. Ditt skydd är då garanterat kontaminerat av din utandning. Du ska bara rätta till skyddet med fingrarna. Och så ska du bara gå genom en dörr. Vipps så har du placerat en ordentlig virushärd på dörrhantaget. Något du inte hade gjort utan mask.

   Före påtagning, före och efter varje gång du nuddar någon del av masken, och efter att du tar av masken, ska händerna desinficeras. Annars är inte skyddet bara meningslöst utan dessutom farligare än att inte ha det.

   För övrigt: pilla inte i ansiktet utan att desinficera händerna först.

   Radera
  3. Omedvetet pillar man sig typ sju ggr i timmen ändå. Rådet blir då, fokusera på att hålla avstånd och undvik nya kontakter samt tvätta händerna.

   Radera
  4. Alla andra råd och rekommendationer gäller också vid maskanvändandet så syftet är att förhindra droppsmittan som är den primära sättet att bli smittad. Så det behövs förstås en informationskampanj om rätt användning och godkända produkter.

   Men maskens funktion är att viruset är på insidan och i membranen och inte på utsidan. Vidare gäller väl exakt samma om man inte har mask och pillar sig i ansiktet och tar i något. FHM anger på sin sida också att smittspridning via ytor och föremål är väldigt liten.
   T.ex. CDC argumenterar för mask med ganska många argument.
   Nature har gjort en genomgång av tillgängliga artiklar ock kommer också fram till att nyttan överstiger risk.
   Natures artikel är välskriven och tar upp många aspekter.

   https://www.nature.com/articles/d41586-020-02801-8

   https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/om-sjukdomen-och-smittspridning/smittspridning/

   Så farligt behöver de inte vara heller, det är bara när man är ute bland folk som den behövs.

   Vilka studier finns det som stödjer påstående att smittspridningen ökar med ökat maskanvändandet i en population?

   Radera
  5. De flesta studier utgår väl ifrån korrekt användning av mask. Så är tyvärr inte fallet, eller så har användandet gått på bekostnad av mindre distansiering. Så det är nog svårt att veta.

   Ullvantar dränkta i alkogel ihop med mask kanske kan vara en väg framåt.

   Radera
  6. Billiga pappersskydd, om än i flera lager, tar sig ett virus igenom ganska snabbt (minuter, du drar konstant luft/ånga fram och tillbaka genom det). Det finns inget membran i dessa vars porer är så små att inte virus kommer igenom. Då blir det lika "trögandat" som med FFP3 som för övrigt även de har en "bäst före tid" givet att de blivit kontaminerade (fåtal timmar) om de inte är militära grejer som dessutom är impregnerade med diverse. Men då är filter som snarare kommer med gängor än med gummisnoddar, för några hundralappar styck.

   Rätt använda har vanliga munskydd visst skydd både för en själv och omgivningen, men det förutsätter så klart korrekt och disciplinerad användning och det kan vi förutsätta att åtminstone omgivningen ej har.

   Radera
  7. Så en mask under masken. Så snart man pillar sig i näsan byter man "skal". Låter som om masken skall ta luft från sidan och inte genom. Då kan masken vara nästan helt tät. Det måste ju vara pillandet i ansiktet som är smittorisken. Har svårt att se annars att smittan i luften inte hellre fastnar på masken. Det är u inte som så att viruset multiplicerar sig så att man får ett virus men andas in 10, eller att ett virus växer och blir farligare om man drar det igenom masken.

   Radera
 3. Köpte ett 100-pack munskydd på Amazon för runt 10 EUR. Paketet är märkt "NON MEDICAL" och öronbanden på maskerna är av låg kvalitet. Men köpte dessa för att ha mask under flygningar och det duger de till.

  SvaraRadera
 4. Jag handlade på ICA i Nynäshamn idag, brukar bli en gång i veckan. Idag hade jag för första gången munskydd på mig och jag har samma upplevelse som bloggaren, folk höll ett mer respektfullt avstånd från mig när de såg min mask.

  SvaraRadera
 5. Angående munskyddets varande eller icke varande. Själv har jag propagerar för att vi all ska ha skyddsmask (tex stridsmask 90). Det känns lite ensamt i striden, folk tror bara att jag skämtar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helmask av civil modell typ 3M 6000 känns som ett behagligare alternativ. Fanns ju rätt mycket masker som beordrades till destruktion, de hade ju kunnat komma till användning någon gång i framtiden.

   Radera
  2. Får erkänna att jag aldrig har använd annat än civila helmasker så jag har inget att jämför med, skrev stridsmask 90 därför att folk känner till den. Vidare så är det naturligtvis omöjligt att skaka fram några miljoner sådana masker nu. Hade vi börjat skala upp produktionen när epidemin började hade vi antagligen haft ett stort antal.

   Radera
  3. Tja, det destruerades sådär 7-8 miljoner masker, avsedda för civila, vid nedrustningen för 10-15 år sedan. Dom kunde varit bra att ha nu.

   Radera
 6. Har också burit mask den enda gången den här hösten som jag besökt en matbutik (resten e-handel). Kände mig som ett UFO. Det ironiska är att just den dagen bröt min frus covid-19 ut (vilket vi förstås inte visste då). Så jag kunde knappast ha valt ett bättre tillfälle att bära mask.

  SvaraRadera
 7. Orsaken till att folk ryggar tillbaka när de ser någon med mask beror på att man uppfattar att personen med mask är livrädd för sjukdomen och med det följer att personen är mycket noga med att alla sköter avstånd.
  Det är alltså av hänsyn till maskbärarens rädsla andra ryggar tillbaka. Inte för att de själva är rädda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, fast egentligen borde man ju visa alla samma hänsyn.

   Radera
  2. Eller för att någon tror att personen med mask är smittat. Masken är ju mest effektiv åt det hållet.

   Radera
  3. Min reaktion har hittills varit att det är en person som är extra känslig, eller tillhör någon riskgrupp.

   Radera
  4. @Svinto, antingen det eller är kanske redan smittat. Hursomhelst utifrån respekt och försiktighet ska man hålla avstånd vare sig personen har mask eller ej.

   Radera
 8. Personligen uppfattar jag de jag sett i mask som (mestadels) skröpliga och potentiellt känsliga för infektion och visar då lite mer hänsyn än nödvändigt.

  Om var och varannan människa snart springer runt i stan med moderiktig Gucci-mask kommer denna hänsyn troligtvis att minska hos gemene man (iaf mig) då signalvärdet minskar och sannoligheten att det är en ömtålig (eventuellt kombinerat med ofördelaktigt utseende så som bloggaren) person minskar för varje maskbärare.

  Av de "unga och frisk" individer med mask jag sett har 90% mest troligt varit maskerade som skydd mot ordningsmakten snarare än mot viruset baserat på observation av beteendemönster.

  SvaraRadera
 9. En buff som går att tvätta fungerar ju också enligt Fredrik Elgh, professor i virologi och klinisk virologi vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Vafalls! Jag tyckte det såg ut som bloggaren log precis. :)

  SvaraRadera
 12. Som narkossjuksköterska kan jag lugnt säga att 98 % av alla jag sett använda andningsskydd ute på stan, så används dom fel. Sluter ej tätt, Sitter nedanför näsan, Halsdukar används (skrattretande) Folk pillar hela tiden på masken.(Helt fel att göra) med mera. Själv går jag utan munskydd, pillar mig inte i ansiktet med skitiga händer. Och håller minst 1,5 meters avstånd precis som vi gör när vi vårdar COVID-patienter om jag inte bär munskydd typ FFP2 eller FFP3. Men visst, om folk känner sig tryggare så är väl det ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pratar vi andningsmask håller jag med. Nu är det munskydd som förordas. Konstaterat fungerande enligt WHO. Reducerar även själva infektionsmängden för dem som blir sjuka enligt virologer och WHO. Är ju rätt märklig syn som råder i Sverige. Vet vi bättre än alla andra länder, WHO osv ? Troligtvis tror vi det i gängse ordning där svensk kunskap alltid överglänser alla andra i precis alla frågor...

   Radera
 13. Underligt att 180 länder påbjuder mask. Eller underligt att det inte gäller Sverige. WHO vad anser de?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vi är dumma i huvudet.

   Radera
  2. Who anser väl att vi också ska påbjuda mask. Själv försöker jag hålla avstånd. Använder knappt mask när jag slipar...

   Radera
  3. De flesta länder i norra och västra Europa har väl infört någon slags masktvång, med mycket olika resultat. Vissa länder (Norge, Danmark, Finland, Tyskland) har väsentligt färre döda i corona per capita än Sverige, medan andra (UK, Frankrike, Belgien) har lyckats sämre än Sverige. Så det verkar inte som masktvång och nerstängningar är så avgörande i slutändan.

   Länk

   Radera
  4. Trots att vi borde ha mycket bra förutsättningar har mycket gått fel den senaste tiden. Kan kanske vara så att vi helt enkelt är för inkompetenta för att hantera masker.

   Radera
  5. Befolkningstäthet borde spela in, de länder du nämner har stor befolkning och utan munskydd kanske det varit ännu värre.

   Radera
  6. Tyskland och Danmark är rätt tätbefolkade, och Svealand och Götaland är inte heller ödemark.

   Radera
  7. Det där med masktvång är väl lite knivigt. Förmodligen kan Regeringen/FHM bara rekommendera mask, sen är det upp till de som tillhandahåller något att sätta regler för att delta i deras verksamhet, exempelvis åka flyg, eller buss. Tveksamt om exempelvis en affär med stora ytor lagligen kan införa sånt tvång, eller ens vill det. Man vill nog inte stöta sig med kunderna i onödan.

   Radera
  8. Det gjorde en affär i Barkarby Outlet för några veckor sedan, kunder som skulle in var tvungna att ta på sig mask. En dörrvakt i entrén stod som vägg och delade ut. Sen såg man maskerna på andra ställen i centrumet, då på effektiva ställen som armbågen, under näsan, i pannan etc. Här kan man ju fundera om affären som delar ut borde erbjuda kurs i säker hantering av munskydd. Sen att majoriteten av människor man ser ändå använder fel är en annan sak.

   Cornu, ser ut som något runt bakom masken i höjd med munnen, är det 1.cigarrstump a la Hannibal. 2.napp eller 3.visslar du med sjukt stor form på läpparna?

   Radera
 14. Precis som vanligt finns det flera sanningar !

  SvaraRadera
 15. Jag använder mask. När jag metar.

  SvaraRadera
 16. Varför inte låsa in sig i stället och använda hjälm när man sover också :)

  SvaraRadera
 17. Jag är smittad och har lite andningsproblem så då kan jag rekommendera de lite dyrare maskerna med utandningsventil när man måste vistas bland folk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar ha missuppfattat folkhälsomyndighetens råd. Om du är smittad ska du vara i hemkarantän och INTE gå ut bland folk. Det gäller oavsett om du har mask eller ej.

   Radera
 18. Har haft samma upplevelse.

  Vad dock observant om du har skydd på dig på sjukhus för de kan rulla in dig på närmaste covidavdelning utan att fråga...

  SvaraRadera
 19. Trodde mask var lika mycket (eller mer) för att skydda andra om man själv skulle vara smittad (utan symtom) än att skydda sig själv från smitta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer, men ger också ett skydd fast lite mindre till bäraren om den täcker mun och näsa.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Precis, men då blir det väl konstigt att argumentera mot att använda mask utifrån att man själv bara blir marginellt skyddad. Dvs det är en insats för andra människor först och främst.

   Radera
  3. Precis så, används för att skydda andra. Dagsfärsk dansk studie i ämnet, ingen större evidens för att det hjälper alltså - https://www.dr.dk/nyheder/indland/verdens-stoerste-undersoegelse-af-mundbind-klar-usikkert-om-mundbind-beskytter-mod

   Radera
 20. Mask är bra, visir ska tydligen vara bättre. Riktiga andningsmasker riktigt effektiva, men inget är egentligen tillräckligt bra.
  Jag fick i uppdrag att ta fram ett skydd som garanterade säker hantering av kontaminerade föremål i mitt jobb och efter en del efterforskning visade det sig att helkroppsdräkt med friskluftsmask var det enda alternativet. Den utrustningen skulle kosta en bit över 20 K och bli något omständlig att ha med sig när man uträttar ärenden.
  Jag använder numera sunt förnuft istället. Avstånd, onlinemöten, shopping på tider där det är lite folk och god handhygien. Enklare att bära med sig.
  Att bli smittad är inget som oroar mig, men jag vill inte utsätta min omgivning för fara.

  SvaraRadera
 21. Tja, om masken hjälper till att hålla avstånd är det ju vackert så. Annars tror jag att det viktigaste är att folk håller sig hemma när de snörvlar och hostar. Minns lösgodiset för självplock runt påsk nåt år. Tidig påsk, blött på golven, många med tjocka jackor, och så detta harklande, snörvlande och hostande över lösgodiset. Bra om det blir socialt oacceptabelt att visa sig utanför hemmet i förkylt tillstånd!

  SvaraRadera
 22. Fler som börjar våga tala ut om hysterin:
  https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/2020/08/fixeringen-vid-antal-doda-med-covid-19-ar-vilseledande/

  SvaraRadera
 23. Vill man att folk ska hålla avstånd tror jag nog mer på denna: https://www.temashop.se/silence-of-the-lambs

  SvaraRadera
 24. Haha, känner igen det där! Munskydd/facemask är verkligen ett säkert sätt att få folk att hålla sig på (säkert) avstånd. Igenkänd eller ej ... vanligen det senare för en (nästan) icke-publicerad författare som övertecknad. Gäller såväl på lokala ICA som på Stockholms T-bana (den senare frekventerar jag endast i nödfall).

  Men inte behöver munskyddet slängas efter en kvart! Det går bra att använda i några timmar, eller iallafall tills det blir blött av kondens (då avtar tydligen effekten). Det viktiga är att man inte spar det och tar på sig det igen. Och, som bloggaren påpekar, pillar på det under användning.

  SvaraRadera
 25. Bor i Hong Kong.

  Bär sedan i februari mask alltid, förutom när jag är hemma eller på kontoret (där all personal numera är utspridd).


  Folk började med mask frivilligt långt före landets styre gjorde det till lag (gäller för alla & på alla offentliga platser - förutom om man är ute och löptränar, då man istället ombedes hålla avstånd till andra).

  Inspektörer överallt som påminner om mask, böter kan delas ut men av erfarenhet får man bara en hyfsat vänlig varning.

  En mask likt den du har på bild bör verkligen inte kosta 4-5kr. Kanske upp-tryckt av hög demand i Sverige? I HK peakade priserna en kort period runt 7kr styck (350 kr för 50st) i Mars/April (samtidigt som det fanns en svart marknad för toapapper). Nu är vi sedan länge tillbaka på vanliga nivåer runt 1-1.5kr styck.

  SvaraRadera
 26. Även om munskydd inte skyddar mot att bli smittad så blir antalet virus man får i sig färre och immunförsvaret får mer tid på sig att reagera vilket leder till mildare sjukdom. Flera studier visar att dosen har stor betydelse för hur sjuk man blir.

  SvaraRadera
 27. Min lokala ICA-handlare noterade tre ändrade köpbeteenden efter skärningen i Västra Götaland för några veckor sedan:
  1) Färre besökare
  2) Längre kvitton, dvs samma omsättning fördelad på färre besök
  3) Ytterligare framgångar för satsningen på butikslagad hämt-husmanskost

  SvaraRadera
 28. Komplettera med en rejäl foliehatt så är skyddet fullständigt.

  SvaraRadera