Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-11-04 06:13

Marknaderna upp under tisdagen på det amerikanska valet - för stunden väntad Trump-seger driver upp terminerna ytterligare

Börserna stängde positivt igår inför det amerikanska presidentvalet. I skrivande stund ser Donald Trump ut att ta de avgörande staterna och fortsätta vara president, även om han återigen förlorar majoritetsrösten. Detta driver således upp marknaden ytterligare och de amerikanska börsterminerna pekar på fortsatt uppgång i eftermiddag svensk tid. Men bollen är oval i amerikansk fotboll, och kan studsa lite hur som helst, om någon behöver ett plastsugrör att hålla i.
'Murica, yeah!
I skrivande stund ser alltså jättebebisen Trump ut att sitta kvar som president, även om rösterna inte är sluträknade. 

Börserna steg inför valet och Nasdaq 100 stängde tisdagen på +1.76%, S&P-500 +1.78%, Dow Jones +2.06% och Russel 3000 +1.91%. Stockholmsbörsen hängde på med +1.60% för OMXSPI.

Terminerna pekar nu på fortsatt amerikansk börsuppgång i och med en väntad Trump-seger, och dollarn har rört sig fram och tillbaka under natten. Med beskedet att Trump ser ut att vinna försvagas dollarn något.
5-minuterschart USDSEK

USA är redan egentligen statsfinansiellt bankrutt, men som världens reservvaluta kan man fritt trycka pengar via centralbanken och ändå hantera detta. Det kommer bara bli värre under såväl Trump som Biden, skillnaden är bara i vilken takt och vem som gynnas. Under Trump har det framför allt varit de redan superrika som blivit rikare via centralbanksstimulanserna, även om Trump vill hävda motsatsen, men det hade antagligen blivit samma utfall med en demokrat som president.

Guldpriset är åter över 1900 USD och kostar just nu 1901 USD, eller 543:- SEK per gram för oss svenskar.

Den som vill se jättebebisen förlora kan förstås hålla kvar vid hoppet, men det ser just nu inte ut att bli så. För stunden kan man alltså antingen vara en drömmare eller realist. Oavsett kommer valet vara jämnt och därmed kommer jättebebisen vägra acceptera en förlust även om det initialt kommer se ut som Biden vinner.

Aktuell rösträkning i skrivande stund är 227 elektorsröster för Biden och 210 för Trump, men Trump har tagit bland annat Florida och Texas. Vinnaren behöver 270 röster och det blir inte någon jordskredsseger. Likt tidigare är konflikten stad-landsbygd tydlig, och det amerikanska valsystemet balanserar detta till skillnad mot det svenska, där stadens rika högutbildade alltid kör över landsbygdens fattiga lågutbildade politiskt. Röstmajoriteten är 49.7% Biden och 48.7% Trump just nu. 

42 kommentarer:

 1. Det ser onekligen ut så och det verkar inte ens vara särskilt tajt utan som jag kan tolka siffrorna går Trump mot en betryggande seger. Alla vågmästarstater är på väg mot Trump, tror inte det kommer finnas såna mängder oräknade poströster att Trump ens kommer tjafsa om det även om han så klart kan tjafsa om allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De tror ju att det handlar om ca 80 miljoner poströster och att dessa kommer ta ett par dagar att räkna om jag förstod det rätt.

   De har ju också s.k. "Provisional ballot" som också tar tid att räkna och som kan orsaka s.k. fenomenet "Blue shift". Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_shift_(politics)

   Radera
 2. Det spelas mycket och stort på bettingsajterna, och främst på Trumpseger tydligen. En britt har satsat 5 miljoner dollar på Trumpseger. https://youtu.be/1KCRENEvslk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första kommentaren, "It's a good bet. If Trump doesn't win the left will take his money anyways" 😆

   Radera
  2. Det har ju varit ganska gynnsamma odds. Man undrar hur bettingsiterna tänker.

   Radera
  3. Odds och sannolikhet är lite lurigt vid spel då spelbolagens marginal måste dras bort för att få fram vad de skattat från början d.v.s. oddsen trycks ner av marginalen och det ser gynnsammare ut än vad det behöver vara. Vidare spelar omsättningen in och fördelningen på redan lagda vad, verkar spelet gå mot "fel häst" så kan oddset sänkas ytterligare för att få fler att satsa eftersom utfallet blir att hela instansen då går till spelbolaget. Bättre utfall att spela på börsen istället.

   Radera
 3. Jag vet inte vad ni ser som talar för en betryggande Trump-seger. Däremot ser det ut att bli extremt jämnt, vilket kommer innebära att han vägrar erkänna sig besegrad om resultatet inte går hans väg. Det är fortfarande många poströster kvar att räkna i Pennsylvania, Michigan etc så det känns omöjligt att säga nåt än så länge.

  SvaraRadera
 4. Lyssnat hela morgonen på P1 valvaka, med deras journalister och experter. Blir förvånad på deras fortfarande tjatande om det jämna läget. Hör man på dessa och jämför med hur marknaden ser på det så är detta rätt märkligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju bero på att det är jämnt läge och att Trump höll ett svagt tal.
   DAX ner 1.9%
   OMX ner 1.7%
   Nasdaq futures upp 1%.

   Radera
  2. Detta har jag läst på morgonen.
   Förutom de väntade segrarna för respektive part i centrala USA och på kusterna har Trump utropats till segrare i viktiga delstater som Ohio, Florida, och Texas. 1,67 gånger pengarna på Donald Trump på Betfair och Unibet. En seger för Joe Biden ger 2,2 gånger pengarna.
   Terminerna på techsektorn visar relativ styrka under morgonen efter att oddsen svängt till favör för Trump. Sektorn gynnas mer av en Trump-vinst än Biden-vinst med anledning av ökade skatter på techbolagen med en Biden-administration.

   Radera
  3. Det är korrekt att cykliskt är pro Biden samt tech pro Trump.
   Valet är oerhört jämnt och Dax är nu oförändrat.

   Radera
  4. Biden tog Arizona, därav uppstudsen i Europa som är en cyklisk marknad.

   Radera
  5. Det hade redan alla seriösa analytiker kommit fram till.

   Radera
  6. Arizona såg ut att gå till Trump.
   Vändningen till Biden gjorde uppstudsen.

   Radera
  7. Det är första gången sedan år 1996 som en demokrat vinner Arizona.

   Radera
  8. McCain-republican. Det var enligt uppgift hans som lyfte partiet där.

   Radera
 5. Nästan alla kvarvarande stater på den övre spelhalvan av elektorer räknat väger mot Trump så jag ser inte hur Biden ska kunna ta hem detta.

  Har full förståelse för amerikaner som inte röstar på Biden. Pest eller kolera val det där, då är det inte jättekonstigt att Trump vinner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Valet var uppeggat för demokraterna, men dom lyckas lansera en kandidat som känns lika intressant som Runar Sörgards memoarer.

   Radera
  2. Nä precis. Biden var rätt vass för 10-15 år sedan nu är han ungefär lika vass som ett bowlingklot. Folk som tycker att Trump är ett problem inom amerikansk politik måste ju ändå förhålla sig till problemet att Dem inte kan få fram en enda relevant kandidat när det gäller.

   Precis som du säger, det var krattat och peggat för detta valet.

   Radera
 6. "För stunden kan man alltså antingen vara en drömmare eller realist" - mycket bra skrivet. Vinner Trump så kan vi bara förhålla oss till det och tvärtom vinner Biden så förhåller vi oss till det. Man kan aldrig gömma sig för sanningen och verkligheten och för övrigt, alla som tror att allt blir "hunky dory" om Biden vinner ser jag som drömmare, det blir bara en annan smak på grytan!

  SvaraRadera
 7. Om det är okej att kalla Trump för jättebebis, är det då lika okej att kalla Biden för senil pedofil?. Frågar åt en kompis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så media fungerar. Den som skriker högst vinner.

   Radera
  2. @Akela

   Det är visserligen en viss obehaglig lokig i din tankegång (bebis => pedofil) men att likställa de två som öknamn är ganska befängt. Vilket hade du valt till dig själv?

   Radera
  3. @Knwn. Jag hade inte valt något öknamn alls. Man kan trycka vad man vill om Trump men detta evinnerliga hamrande om "jättebebis" känns fånigt efter ett tag.

   Radera
  4. Jättebebis och senil går bra. Pedofil däremot blir förtal.

   Radera
 8. Varför har Trump blå slips under en så här viktig dag? Är inte färgerna symboliskt viktiga en dag som denna?

  SvaraRadera
 9. I fängelse utan att passera GÅ nästa för Biden då ...

  SvaraRadera
 10. Nu får DN anställa gråterskor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De hade ju sin politiska redaktör i Nyhetsmorgon på TV4 som verkade redo när hon pratade om Brexit, Polen, Trump och hur hemskt demokrati var.

   Radera
 11. Tittar nu på resultatet såhär långt på media.
  Antal elektorsröster för Biden är i just detta nu enligt:
  Tv4 227
  Expressen 220
  Aftonbladet 238

  Har varit så nu den senaste timmen, hur kommer det sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anatagligen så har inte någon av de svenska nyhetsorganen egna staber som sammanställer resultaten utan förlitar sig på att använda olika Amerikanska/internationella organisationers sammanställningar. De kan antagligen variera hur tidigt de utropar segrare alternativt kan det bero på när de senast uppdaterat sina siter. Det borde stå längst ned på sidan vad de använder för källa.

   Radera
  2. Dålig kvalitet på de analyser man kopierar.

   Radera
  3. T ex har jag sett de som inte levererat Kalifornien än, då bara 64% av rösterna är räknade, men alla vet att det är Biden som vinner där.

   Radera
  4. gbdcrvx
   Angående din tidigare post angående delstater och Puerto Rico.
   Demokraterna tar huset men tappar 6 stycken incumbments.

   Radera
  5. @Stefan: Att Dem tar den lägre kammaren är nog det mest säkra resultatet. (Dem har 233 och behöver minst 218 och det är den men proportionella kammaren) Läget just nu är väl verkar ju variera mellan instituten här också. Nåväl, det blir en intressant vecka framöver allteftersom förhandsrösterna kommer in.

   Radera
  6. Eller tänkte du att demokraterna skulle förlora 6 röster i rephuset om Puerto Rico blev en delstat?

   Radera
 12. Om det totalt står 49,7 mot 48,7 - var hamnar då de resterande 1,6% av rösterna som inte någon av de två grånande herrarna får? Jag har förstått att även om det i allt väsentligt är en match mellan två kanditater förekommer det att andra lycksökare ställer upp, men får de verkligen så många röster att det märks i totalen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du? Det är the winner takes it all I USA. "It don't matter if you win by an inch or a mile. Winning's winning" liten obskyr popkulturär referens

   Radera
  2. Om vi tar valet 2000 så var siffrorna 48.847% mot 48.838% i Florida

   Radera
  3. Det finns andra kandidater än Trump och Biden att rösta på.

   Radera
  4. IngeGlid - ja jag vet att vinnaren tar allt i respektive delstat. Det jag undrade över var röstsiffrorna och vem det är som får de resterande 1,6% om det i en delstat t.ex. står 49,7 för den ene och 48,7 för den andre. Och jag vet också att det ställer upp en del andra stollar men trodde inte de fick så många röster att de märktes. Läste dock nyss att Kanye West lyckats med konststycket att få hela 60000 röster (totalt i hela landet som jag uppfattade det...)

   Radera
 13. Den libertarianska kandidaten Jo Jorgensen får 1-1.5% i de flesta stater. Förklarar den felande siffran mellan D och B.

  SvaraRadera