Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-11-22 19:12

Löfven: Skärp er "tillsammans för Sverige"

Statsministern höll i en oklipp tagning ett tal till nationen i kväll. Beskedet till svenska folket var att vi ska skärpa oss "tillsammans för Sverige".
Skärp er "tillsammans för Sverige!" Arkivfoto, statsministern hade naturligtvis inte en S-pin på kavajslaget, utan svenska flaggan.
Uppmaningen från statsministern var att följa regler, råd och rekommendationer och inte umgås med någon man inte bor tillsammans med. Ensamhushåll kan få välja ut en eller två vänner att umgås med. I övrigt ska vi hålla oss borta från folk, stanna hemma om möjligt och alla andra råd som gäller. 

Tanken är att Sverige likt i våras kan visa att nationen är starkare än viruset och i solidaritet för gemensam vinning och nytta begränsa smittspridningen.

Skärp er, är väl rikssvenska begreppet för uppmaningen.

Hela talet nedan någon minut in i filmen, och kan väl sägas vara statsmannamässigt. Nu är det upp till svenska folket vad som händer härnäst.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Det var ett bra tal med pondus från statsministern. Det är ungefär så här jag hade tänkt mig statsministern tala till nationen vid krigsutbrott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Statsmannamässigt och väl utfört!

   Radera
 2. Inget direkt nytt jämfört med pressträffarna men detta kanske når ytterligare personer då inte alla bryr sig pressträffarna.

  Var väl en bra som en markering

  SvaraRadera
 3. Det är bra att han håller sådana tal. Hoppas att fler tar till sig och följer råden.

  SvaraRadera
 4. Jag utgick från att han inte hade något nytt att tillföra, så jag avstod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, då vet jag. Har noterat.

   Radera
 5. Vadå gick bra i våras?? Det är ju fake news, flest antal smittade och döda per capita i norden, vad var det för bra med det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gick superbra , bara folk på kremls lönelista påstår annat :-)

   Radera
 6. Stefan Löfven är och förblir min Statsminister ... Raka puckar och inget djävla flumsvammel.
  Vi är världens friaste folk och lever i ett av världens bästa länder och det innebär att var och en av oss har ett ansvar och då är det tamigfaen också upp till var och en av oss att leva upp till det ansvaret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har alla ett ansvar förutom dom som erhåller ersättning för att ha det.

   Radera
  2. Rickard L: Nix ... Alla utan undantag.
   Sedan kan man förvisso gå in i detalj och granska omfattning och art av det ansvar som åligger dem jag uppfattar du syftar på. Och jag är inte helt säker på att vi kommer till samma slutsatser rörande detsamma.

   Radera
  3. Det är väl annars just svammel och grodor som statsministerns intervjuer är kända för, och raka besked ifrån socialdemokraterna får man nog leta efter. De säger en sak i retoriken men gör något helt annat i praktiken.

   Radera
  4. @Joakim +1

   Det är endast makt som är intressant för S, och just nu använder de som minoritetsregim utnämningsmakten till att cementera en splittrande identitetspolitik. Det är komiskt om svetsarn själv tror att han med sanktionslöst "skärp er" kan ena ett land som S själva energiskt fraktionerat i decennier.

   Radera
  5. Han försöker,men faller platt varje gång i trovärdighet, varför vill han bar genomföra bandade utsändningar a la CCCP? Han kan inte hantera uppföljande frågor. Han försöker i talet få medorgarna att ta ansvar och känna skuld, när han och hans myndigheter gör precis motsatsen, vem bär ansvaret för de som dött i Corona? Löfven känner inget sådant ansvar, ej heller ansvariga myndigheter som tycker det är ojämlikt att vissa kan jobba hemifrån, eller att vissa har råd med munskydd. Regeringen och deras myndigheter har under denna pandemi tagit politiska hänsyn istället för att agera enligt smittskyddslogik. WHO, ECDC har försökt få Sverige med på tåget, men icke. Antalet döda i förhållande till andra exvis skandinaviska länder är talande om inkompetensen regering samt myndigheter uppvisar, Löfven är ytterst ansvarig, axla det ansvaret och utkräv ansvar från de myndigheter och ministrar som har misslyckats kapitalt.

   Radera
  6. Problemet är att jämföra antalet avlidna mellan olika länder och befolkningar. Man behöver jämföra länder med samma storlek på befolkningen och socioekonomiska förutsättningar (m.a.p. rörelse). Påverkar även per capita-utfallet. Går till och med att bygga en enkel modell i Matlab för detta.

   Dock killgissar jag att det finns sjukt många okända faktorer i detta som man behöver vara ödmjuk inför. Efter att ha bott i Danmark i ett år så kan jag inte fatta att det landet inte har typ 2000 döda p er miljon invånare. Finns inga logiska förklaringar till motsatsen, med tanke på hur det funkar där...
   Dock motsäger inte detta att Sveriges hantering kan ha varit katastrof ändå.

   Radera
  7. Media tjafsar på om Trump samtidigt som vi har Löfven som måste vara den största svamlaren i svensk politisk historia, tätt fölljd av Reinfeldt. Så alla skall ta ansvar? Fråga Hallengren om det.

   Radera
  8. Löfven är väldigt mycket mellanmjölk, anser jag. Ingen 10-poängare direkt ... Men å andra sidan är han väl för närvarande bästa möjliga valet för Socialdemokraterna.

   Radera
  9. @Joakim: +1 helt och hållet, med det sagt ett bra tal givet läget.

   Radera
  10. "Vi är världens friaste folk"... ja du. Ekonomisk frihet är inget du värderar?

   Radera
  11. När Löfven är det bästa möjliga valet säger det mer om sossarna än om Löfven.

   Radera
  12. Replikerna på min kommentar i stort sett som förväntat.
   Står kvar i min inledande uppfattning och vad gäller just den aktuella pandemin och Regerings och Myndigheters agerande så rekommenderar jag påläsning av Regeringsformen ... Vi är ett av världens friaste folk och därmed följer var och ens ansvar!

   Radera
  13. @chief Jo, vi är rätt förutsägbara varelser med tillhörande världsbilder.

   Vidare:
   Varför krångla till det? "Reglerna" med avstånd, hygien osv. är enkla att följa för de flesta. Men ibland när man följer en del media så får man intrycket av att det är raketforskning och väldigt komplicerat. Det ska diskuteras och ältas in absurdum.

   Radera
  14. Observer: Inte utan att du har en point i både första och andra styckena.

   Radera
 7. Mycket bra. Inget nytt i sak men tyvärr nödvändigt.

  Men måste säga att jag reagerade på produktionskvalitén. Dålig belysning, ur fokus och skrynkliga flaggor. Inget som går hem hos kidsen som är bortskämda med Youtubes tuffa algoritmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det reagerade jag också på.

   Måhända hade statsministern skickat hem teknikerna och levde som han lärde och riggade allt själv?

   Radera
 8. Det trevliga med Sveriges metod är att den förutser att människor är vuxna individer som kan ta vuxna beslut. Om det är så på riktigt kan ju debatteras

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att det ska fungera krävs "konsekvens tänk",svårt för många unga vuxna eftersom pannloberna inte är fullt utvecklade förrän i 25-års åldern.

   Radera
  2. Hade det bara rört sig om 25-åringar som inte fullt ut tog ansvar för sitt beteende så hade det inte sett ut så här...

   Radera
 9. ”Under rådande omständigheter”
  Källa, tabell 5 SCB. Idag 22/11-2020
  V 37, dog 4 färre per dag än medelvärdet 2015-2019.
  V 38. 9 färre per dag.
  V 39. 3 färre per dag.
  V 40. 8 färre...
  V 41. 14 färre per dag...
  V 42. Bara 2 färre. Men dock! Vi dör MINDRE nu än snittet 2015-2019.
  V 43. 20 färre dödsfall per dag.
  V 44. 5 färre...
  V 45. Denna kan dock fortfarande justeras så jag låter den vara osagd.
  Men under ”rådande omständigheter” dör enligt SCB FÄRRE!!!
  Så därför stänger vi Sverige?
  För några tappar lukt och smak?
  För att tester som inte fungerar visar att fler har haft RNA-strängen i sin kropp?
  På riktigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som "borde" ha dött nu dog istället i april och maj. Därför är det anmärkningsvärt att så många dör ändå.

   Radera
 10. BorisJ måste vara mäktigare än Stefan, han tycks kunna bestämma när viruset smittar eller inte...bara sådär: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/391wMd/boris-johnson-klapp-till-britterna-fem-dagars-julbubbla

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Kan inte Löfven hålla samma typ av tal till nationen när det gäller kriminalitet?
  Eftersom alla som bor eller vistas i Sverige är vuxna personer som borde inse att brott är olagligt
  Det saknas bara en landsfader som talar folk tillrätta.

  SvaraRadera