Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-11-16 07:49

Livsråd från Sveriges smartaste person

Den mustige Mauri har nu gjort ännu en film, men denna gången inte med Försvarsmaktens mat, utan mat lagad av Sveriges intelligentaste personer, tillika tre medlemmar i föreningen Mensa. Bland annat får man ta del av livsråden från den som Mauri titulerar som Sveriges smartaste person, daytradern, investeraren, företagaren, fd pokerproffset, och den personlige tränaren (PT:n) Andreas, vilket antagligen borde intressera bloggens läsare.
 
Den begåvade 24-årige Mauris matvideos på Youtube-kanalen Uppdrag: Mat  är kanske kända av bloggläsarna för ubåtsfilmen, och produceras av Aftonbladet. Kanalen har nu gjort en film där tre medlemmar i Mensa lagar mat.

Inslaget med Andreas, som borde matcha bloggläsarnas intressen rätt väl, börjar 13:49 och livsråden klockan 20:26. Om inte inbäddningen ovan börjar direkt på 20:26 så vet ni åtminstone vart ni ska hoppa.

Eftersom ni själva vet om min egen aversion mot Youtube, så är huvudpunkterna av livsråden nedstolpade nedan, så ni kan ta till er dem på några sekunder istället för via filmen. Texten nedan är förkortad något och inte exakt det som sägs i filmen, som ni får titta på själva.
"Det är osannolikt att du kommer hitta lycka i materiella saker

Det enda man inte kan få tillbaka är tid

Gör fler saker som gör dig lycklig, undvik saker som får dig att må dåligt

Du måste våga misslyckas, det är värre att aldrig misslyckas alls

Ät grönsaker

Ring den där kompisen du inte pratat med på flera år 
Snöra på dig löparskorna och ut och spring
En dag kommer du sakna just den här dagen"

För övrigt intervjuades Andreas i Aftonbladet den 29:e mars och menade att det var köpläge på aktier.

Dagschart OMXSPI. 29:e mars förtydligat med en liten pil.

Den köpreken får väl tala för sig själv.

Medlemskap i Mensa är tillgängligt för personer som har psykologtestat över 130 i IQ på Wechslerskalan, vilket ska omfatta 2% av befolkningen. Man kan göra ett provtest online hos svenska Mensa, som går till 126 i IQ, men förstås inte är ett övervakat psykologtest. Klarar du att få 126 på det testet och är intresserad av att bli medlem, så kan man sedan göra ett riktigt övervakat test, vilket Mensa tillhandahåller vid olika tillfällen och platser runt om i landet. Psykologtest från din utredning hos vuxenpsykiatrin fungerar förstås också för att söka medlemskap, om du har gjort en sådan utredning. Mensa Norge har ett onlinetest som kan ge högre resultat än 126, men onlinetest är som sagt osäkra. Generellt har mina bloggläsare som gjort Mensas seriösare onlinetest fått rätt bra resultat, där 67% fått 120+ på Wechslerskalan i resultat och 33% skulle kvala in i Mensa om riktiga test ger samma siffror. Ett normalt urval av befolkningen skulle där bara gett 2% i resultat, så det finns någon form av snedvridning bland bloggens läsare, vilket också rimligtvis åt andra hållet begränsar antalet möjliga läsare av bloggen då min ton, ämnen och anslag helt enkelt inte tilltalar bredare massor. 

Nej, sådana där klickbetestesten på nätet är inte seriösa och om du fått 160-180-200-250 på ett sådant så är det inte Wechslerskalan. I princip är det omöjligt att på Wechsler ens på ett riktigt test tillförlitligt mäta över 140-150, och varför det är så behöver man inte förklara för den som ligger på de nivåerna. Mensas eget test kan högst ge 135+ som resultat. Varje påstående om någons - egen eller andras - iq bör bemötas med motfrågan "på vilken skala, Wechsler, Catell eller Stanford-Binet?". Lite som att säga att "min bil går i 150" utan att ange om det är kilometer i timmen eller miles per timme.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

42 kommentarer:

 1. Jag undrar hur de har mätt sitt IQ till de siffrorna de påstår, har jag förstått det hela rätt så är det mycket osäkert med tester över 135 som FRT-A och B maxar vid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om någon i filmen påstod något om sin egen IQ. Inte vad jag såg eller hörde, men det är svårt att skumma filmer på ett bra sätt.

   Nä, det mesta över 140-150 (Wechsler) kan man ta med en rejäl nypa salt. Och de flesta historiska personer som det påstås det ena eller andra över är rent nonsens.

   Radera
  2. Man kan väl anta att de använt sig av Mensas tester? Det intressanta är kanske inte siffran på skalan utan i vilken percentil man hamnar (top 2%, top 1% etc.). Mensa har i alla fall ändrat sin skala sen jag gjorde deras test för 25 år sedan.

   Radera
 2. "det ska saltas till förbannelse" Spot on.

  SvaraRadera
 3. Dags att söka om deltid för 2021. :) Tack för påminnelsen. Jag är ju lyckligt lottad att ha möjligheten ekonomiskt att göra så utan uppoffringar. Eller att jag är klok nog att inte dragit på mig mer utgifter/skulder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har jobbat deltid de senaste 17 åren, ledig 1 dag/vecka. Jag kan verkligen rekommendera det. Helt perfekt. Jag brukar säga att det ger dubbel effekt, en dag mindre att jobba och dags extra ledighet

   Radera
 4. Jag har förstått att många bvlir sjukt irriterade på Mauri.
  Well played :D

  Angående lycka i saker börjar ju forskning visa att man visst blir lycklig av materiellt välstånd. OM man har de övriga grundstenarna, social kontext (familj vänner), hälsa, osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars var ju råden rätt lika de där som Jordan Peterson drog på Quora:

   https://www.reddit.com/r/JordanPeterson/comments/75akn0/dr_jordan_petersons_42_rules_for_life_the_origins/

   Radera
 5. Cornu
  Testet på Mensas hemsida är ju bara på typ 10 min.
  Vet du har långt det riktiga testet är?

  Prestera i 10 min är ju behagligt, men sitta i 40 min eller mer kan ju bli mer ansträngande och såklart på önskat vis visa sig i resultatet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktiga testet är väl typ just 40 minuter, och ska man klara testet måste man hinna med alla frågorna, som dessutom eskalerar i svårighetsgrad hela tiden. Så ja, det är tuffare.

   Radera
  2. Tack för svar.
   Intressant, genomgår själv en process där man genomgick 30 min verksamhets baserat stresstest och direkt efter ett test på 40 min som liknar testet på Mensas hemsida. Man var lagom mosig efteråt.

   Radera
  3. På det övervakade FRT-A/B testet är skrivtiden 20 minuter.

   Radera
  4. Det riktiga testet är väl 40 relativt enkla ”frågor” på 20 min om jag minns rätt.

   De blir aldrig så svåra som de värsta på danska mensas onlinetest t.ex.

   Radera
  5. 45 enkla frågor. Posta gärna en länk till ditt testintyg, så vi får se hur enkelt det var för dig.

   Radera
 6. Ett IQ-test mäter primärt hur bra du är på just IQ-test. Personligen finner jag det högst omaart att faktiskt betala för ett medlemskap i en förening för att kunna bevisa för sig själv (och andra) att du har högt IQ.
  Gränsen mellan idiot och geni är hårfin sägs det, samsjuklighet mellan olika psykologiska diagnoser är vanligt förekommande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan att veta tror jag att gränsen mellan icke geni och idiot är ännu mer hårfin.

   Radera
  2. Precis, genier och idioter ödslar ogärna tid att försöka passa in i ett inboxat sammanhang. Nyttiga idioter ser bara boxen.

   Ursprungliga (latinska) definitionen på idiot (idiotes av idios "egen") är "enskild person", någon som är oförmögen att bli lärd / indoktrinerad av överheten

   Radera
 7. En seriös fråga - om man nu skulle klara IQ-testet, är det en bra idé att gå med i Mensa och varför isåfall? Är det lärorika och kloka diskussioner? Har man praktiska nyttor utanför medlemskapet? Kan man berätta för någon att man är med utan att uppfattas som en skrytpäls?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mensa är främst en social förening. Finns olika särintressegrupper och nätverk inom föreningen också, men man kan väl summera det till att det blir vad du gör det till. Finns väl en någon bok som skildrar Mensa inifrån, Linda Leopold (Fredrik Strages fru tror jag) har skrivit Smartast i världen om det.

   Beror på om du vill ha en bredare social umgängeskrets, skapa nya kontakter, hitta nya vänner även om du inte är ung längre, hitta partner, skapa yrkesmässiga nya kontakter osv.

   Överlag är det nog väldigt få Mensamedlemmar som använder eller ens nämner medlemskapet utåt, så extern nytta är nog begränsad. Se t ex på Stefans surt-sa-räven-kommentar ovan så ser du kanske hur bemötandet kan vara utanför.

   Vet dock att bloggen har ett antal läsare inom Mensa, och att ett antal som kommenterar här på bloggen normalt är faktiska medlemmar, och jag har t ex författarkollegor som jag vet är medlemmar osv.

   Radera
  2. Ett Mensa-medlemskap blir precis vad du gör det till. Som bloggarn skriver så är det främst en social förening. Merparten av medlemmarna är dock inte aktiva utan nöjer sig med att ha sitt medlemsintyg. De som socialiserar pysslar med mycket pubhäng, spelkvällar, diskussionsforum och andra sorters träffar. Även om covid naturligtvis sätter käppar i hjulet även där.

   Radera
  3. Finns ingenting som säger att man kommer gilla att umgås med människor bara för att de har ett lika högt IQ som en själv, kan vara fullkomliga idioter ändå. Den internationella delen kan vara intressant för det är ganska lätt att få kontakter utomlands för exempelvis boende, tips på saker att göra med mera. Hade jag flyttat utomlands hade jag nog blivit medlem igen och kanske nyttjat även de sociala delarna när man flyttat.

   Men som född, uppvuxen, boendes i Sverige samt väldigt lite socialt sökande ser jag väldigt få orsaker till att vara medlem.

   Radera
  4. Varför gör man testet? Som en kul grej tyckte jag, skrev högskoleprovet av samma orsak, hade betyg nog att söka vad jag ville.

   Radera
  5. Lite tråkigt att det mest är en social förening med fokus mot begåvade ungdomar i skolan. Jag gillar den ursprungliga, men kanske lite fåfänga, tanken på att agera som en slags hjärntrust.

   På något sätt känns det också som ett slöseri, även om jag vet att lycka inte springer ur det materiella. En samling hög-IQ-personer borde kunna ha oerhört bra förutsättningar att göra rent fantastiska saker. Ta fram de bästa och kreativaste idéerna. Bygga de bästa företagen. Ha de öppnaste och djupsinnigaste diskussionerna och stödja varandras visdomsutveckling i samtal som har en dynamik, komplexitet och lekfullhet som inte går att finna på andra platser. Tankarna går till Asimovs andra stiftelse.

   Radera
  6. Gork, om du visste vilka som hittas bland medlemmarna så kanske du skulle ta tillbaka det där uttalandet. Det finns svenska IT-miljardärer som är medlemmar, eller har varit. Men det är få som är öppna med sina medlemskap, eftersom medlemskapet inte är en trofé, utan till för att få tillgång till vissa sammanhang i en privat förening.

   Radera
  7. Folket i deras facebookgrupp är enligt min mening ganska korkade, korkade diskussioner och åsikter där. Jag själv lämnade föreningen av den anledningen.

   Radera
  8. Du vet vad man säger om personer som tycker att alla andra är korkade?

   Radera
  9. Det är sällsynt med stark korrelation mellan kreativa genier och hög IQ. Nyskapande kreativitet underlättas av förmågan att följa till synes ologiska tankevindlingar och resonemang.

   Radera
  10. Cornucopia, jag hoppas på att få ta tillbaka det. Min tanke är ju att Mensa kan vara mycket mera än en kompisklubb där man ordnar picknick, tar några öl och spelar schack. Potentialen bör ju rimligtvis vara enormt givet medlemmarnas begåvning.

   Ditt svar gör att jag blir mer intresserad av att göra testet.

   Radera
 8. Vad är intelligens egentligen, bästa definitionen jag har hört är.... Hur bra man klarar sig i samhället.
  Om man sitter i sin etta som socialen betalat och skryter om hur högt IQ man har så spelar det ju ingen roll. jag anser de som klarar sig bra i samhället, har högt ansvar på arbetsplatser och får hjulen att snurra har hög intelligens.
  Sedan hur bra man är på att lösa knep & knåp, matte problem med mera jajaja. jag skulle vilja lägga till Driv, disciplin, social förmåga. har lagt märke till att individer som är "begåvade" ofta är väldigt lata.

  SvaraRadera
 9. Med risk för att vara smartast på internet.
  Gjorde Mensas online test, fick alla rätt, gjorde testet under tiden jag körde bil i stadstrafik, dvs inte svårt. Har inga planer på att söka om medlemskap.
  Ganska enkla frågor, tycker nog de borde göra ett lite mer utförligt test online för att bättre screena de som vill söka medlemskap. Har en del erfarenhet från personer i Mensa, och det ör inte positivt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske mest intelligent på internet, men smart är mer tveksamt om man väljer att göra det i stadstrafik?

   Radera
  2. Håller med, inte direkt smart att göra test när man kör bil.
   Anledningen till att testet är av enklare modell tror jag beror på att det kostar pengar att göra ett riktigt test. Det räknade jag ut utan att blir trött i huvudet ;)

   Radera
  3. Poängen var ju att testet är så enkelt att man inte ens behöver koncentrera sig. Tre pluttar har flyttat dit, fem trianglar har flyttat dit, osv.
   Man borde både ha fler frågor och kortare tid/fråga, det är ingen kostnad. Vill man se sig som en organisation för de allra smartaste så bör man kunna göra det bättre än så.

   Radera

  4. Ser fram emot att du lägger ut ett foto på ditt testintyg från Mensa. Särskilt som FRT-A och FRT-B är 45 frågor.

   Testet på nätet går bara till IQ 126, vilket inte är så svårt, utan ska klaras av typ 5% av befolkningen.

   Återkom med fotot på ditt riktiga övervakade enkla test där du inte ens behövde koncentrera dig.

   Radera
  5. Tror att föreningen gärna skulle ha Internets smartaste person som medlem.

   Radera
  6. "Smartast på internet" var ironiskt, det är väl allmänt känt att snitt IQ på internet är runt 200.
   Alla är smarta på internet är väl snarare ett uttryck för någon som uttrycker sig dumt, därav min into "risk att vara smartast på internet".

   Jag tror alltså inte att jag är smartast på internet.

   Poängen var som sagt att Mensas online test är oseriöst. Troligtvis är det riktiga testet bättre, men har inget behov att ta det.

   Testet online är 24 frågor, och är som sagt oseriöst enkelt. Man har 10 minuter på sig, hälften räcker gott.

   Tog det igen, här är resultatet.

   https://www.mensa.se/provtestet/resultat/?result=15

   Radera
  7. Nu frågade jag efter ett foto på ditt testintyg, dvs det riktiga Mensatestet. Inte det som är online. Du verkar inte så smart, trots allt.

   Radera
  8. Pelle J: ett enklare test online får fler att känna sig lite smarta, och göra det riktiga testet. Vilket jag tror ger någon krona till Mensa.
   Jag klarar onlinetestet, men hade med all säkerhet vart utslängd på det riktiga :)

   Radera
  9. Det var väl ungefär det jag försökte säga, både att jag inte tror att jag är så smart, det riktiga testet lär va svårare och jag känner inget behov varken att ta det eller att bli medlem.
   Trodde 70-talister förstod ironi...

   Radera
 10. Det är väl vad man använder sitt höga IQ till som betyder något? Det går ju att använda det i både ett gott som ont syfte. Det finns ju säkert en och annan kriminell som säkert skulle högprestera i ett test.

  SvaraRadera
 11. Nja, föredrar nog Matkoma. Lite roligare och mer genuint.

  SvaraRadera
 12. Mensa släpper ju in vem som helst, tacka vet jag Prometheus Society som bara släpper in en på 30000. Där snackar vi stil och klass.

  SvaraRadera