Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-11-05 07:35

Kraftiga börsuppgångar under onsdagen på amerikanska valet - men svagare dollar

Börserna steg kraftigt under gårdagen som en reaktion på det amerikanska valet och Bidens kommande seger. Kraftigast steg tech-aktierna på Nasdaq-börsen. Slutligt besked om Bidens seger kommer när Nevada förväntas vara färdigräknade klockan 19:00 i kväll svensk tid om inte Pennsylvania vänder från Trump till Biden innan dess.
Dagschart Nasdaq-100
De europeiska börserna agerade positivt med Stockholmsbörsens OMXSPI på +2.15%, DAX på +1.95%, CAC 40 på +2.44% och FTSE 100 på +1.67%. Förbättrade handelsrelationer med ett USA utan Trump och en säkerhetspolitisk trygghet i att USA inte överger sina allierade i Nato bidrar till uppgångarna.

I USA öppnade börserna upp och steg sedan ytterligare när det framgick att Biden kommer bli segrare om inte det normalt demokratröstande Nevada skulle vända och rösta på Trump.

Teknikbörsen Nasdaqs 100-index stängde på +4.41%, breda indexet Russel 300 på +2.10%, tunga S&P-500 på 2.20% och gammelbolagens Dow Jones stängde på +1.34%. Uppenbarligen ser marknaden en Biden-seger som positiv även för teknikbolagen, som av Trumpanhängarna utmålats som de som tjänar mest på Trump genom centralbankens pengatryckande som driver upp olönsamma eller skyhögt värderade bolags värderingar. En centralbankspolicy som förstås kommer fortsätta, eftersom USA annars skulle vara bankrutt med budgetunderskott på absurda nivåer - utan att kolla siffrorna exakt typ statliga utgifter på 2 USD per 1 USD i skatteintäkt.

Dollarn faller dock tillbaka mot den svenska kronan och kostar nu 8:78 SEK och med det kostar ett annars i stort sett oförändrat guldpris 538:- SEK per gram.

Slutligt besked från Nevada väntas ikväll 19:00 svensk tid, och även om skillnaden är liten just nu, så brukar delstaten rösta på demokraterna och har sedan dess ökat sin storstadsbefolkning och poströstande, som domineras av demokraternas väljare. Bloggen anser att valet redan är avgjort. Till detta finns det en teoretisk möjlighet för Biden att knipa Pennsylvania med liten marginal, om poströsterna (och förtidsröster) fortsätter att gynna Biden. Men där är väl chansen i slutändan 50-50. Pennsylvania skulle definitivt avgöra valet, men det är ovanpå Nevada. Det finns också en mycket liten chans för Biden att knipa Georgia, men med bara 2% av rösterna kvar att räkna och 0.5 procentenheter i skillnad måste Biden få (avrundat) 1.4 procentenheter av kvarvarande 2.0 för att vinna. Visserligen har Biden legat på 75% av poströsterna i många delstater, men det är fortfarande en väldigt tajt marginal. Även North Carolina är ännu inte sluträknad, men den lite större skillnaden där gör det nog onödigt att tro att Biden tar delstaten.

Frågan är just nu vilken delstat som först kommer med det avgörande beskedet - Nevada, Pennsylvania eller Georgia, även om Nevada betraktas som avgjort av mig.

Trump kommer dock vägra erkänna sig besegrad, som den dåliga förlorare och dåliga vinnare han är, så slutligt resultat kommer dröja när de juridiska kvarnarna ska malas. Möjligen att han ger upp om Biden tar samtliga av Nevada, Pensylvania och Georgia. Rubriken bör då bli: "You're fired!"

Men marknaden är positiv, och vi bör se uppgångar i Europa idag för att komma ikapp USA. Men beskedet om Bidens seger kanske först kommer efter börsstängning i Europa.

Ja, just det. Börserna stiger även i Asien över hela brädet. Hang Seng i Hong Kong är upp +2.66%.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Inget som rör mig eftersom jag inte agerar på kortsiktiga händelser. Men blev lite förvånad över det stora positiva rörelserna igår, i alla fall om kopplingen till dem faktiskt var det amerikanska valet. Den sämsta utgången borde någonstans ha varit den här typen av tight och utdragen utgång, där det faktiskt kan bli ovisst när allt är klart. Helt enkelt fanns det en utgång som hade tolkats som negativ av marknaden och vilken hade det i sådant fall varit? Eller hade helt enkelt marknaden bara sålt av inför och hade för mycket FOMO för att helt enkelt inte vara köpa tillbaka oberoende av vad som hände.

  SvaraRadera
 2. Tror att man gillar genuint bra nyheter som en paus i pandemieländet. Jag instämmer med bloggaren igår, att jag inte heller har en aning om Bidens politik. Men om man instämmer med Churchills famösa citat rörande styrelseskick så är det uppenbart att aset Trump ska bort (och troligen åtalas på lämplig punkt) enbart baserat på hans uttalande och beteende igår. Detta oavsett tidigare prestationer rörande ekonomi och andra bedrifter.

  SvaraRadera
 3. Och igår skrev du att börserna går upp på en väntad Trump-seger.

  Att Asien rallar idag förklaras av fördel Biden.
  Även silver och guld går upp = fördel Biden.
  Oljan går ner = nackdel Trump.


  Vad gäller Nevada kommer det sannolikt dröja ytterligare än tidigare utannonserad tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra, du är läskunnig.

   Radera
  2. Green Tech hade som tidigare konstaterat en svag dag igår på osäkerhet gällande en i princip redan intecknad Biden-vinst.
   First Solar rekylerade ner 8.55%.
   Blir sannolikt en rejäl uppgång i Green Tech idag om marknaden återigen diskonterar en Biden-vinst.

   Radera
 4. Don´t fight the FED? :)

  SvaraRadera