Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-11-17 08:15

Ingen smittspridning på börsen - nytt börsrekord i Stockholm under måndagen

Några spår av smittspridning syns inte på Stockholmsbörsen, som skakar av sig all oro över nedstängning och konsekvenser på den verkliga ekonomin. Istället bjöd måndagen på nytt börsrekord i Stockholm.
Dagschart OMXSPI
Medan nedstängningar och restriktioner drabbar allt fler småföretag och småföretagare ute i den verkliga ekonomin, och det rent av hörs oro från börsbolagen, så rusar börsen bara vidare. Trots allt finns det få till inga drabbade småföretag på börsen - på rak arm är det väl främst Scandic och kanske inför säsongen fullbokade Skistar som drabbas. Och SAS, förstås. Inte ens fastighetsbolagen verkar ta stryk trots att hyresgäster inte har råd med hyrorna eller går i konkurs, och snacket går om ökat permanent distansarbete framöver och med det mindre behov av kontorslokaler.

Istället steg OMXSPI med +1.03% och slog nytt börsrekord. Stockholmsbörsen är i år upp +10.95%, trots den värsta ekonomiska krisen sedan innan andra världskriget. Säkert sunt och friskt, och centralbankernas stödköp och krisräntor finns det ingen gräns på. Svårt att se hur börsen skulle kunna krascha, egentligen, eftersom ingen bryr sig om den verkliga ekonomin och att givet tillräckligt lång tidshorisont intalar sig alla att allt kommer bli som vanligt igen, samt förstås att centralbanksstimulanserna aldrig kommer upphöra.

Den svenska kronan stärks till och med och USDSEK ligger nu åter på 8:63 och med det kostar guldet 524:- SEK per gram.

Medräknat utvecklingen i Asien nu på tisdagsmorgonen stiger samtliga börsindex bloggen följer, utom Shanghais Composite Index, som backar med -0.15%.

Stockholmsbörsen gick bättre än tyska DAX, som steg +0.47% igår, men i linje med S&P-500 som stängde på +1.16%.

32 kommentarer:

 1. Avseende fastighetsbolagen har det gjorts några rekordförsäljningar nyligen. Ta ett företag som exempelvis Hufvudstaden, ja NK och mycket annat går kräftgång, men de handlas fortfarande med substansrabatt sett till vad deras fastighetsvärden är uppskattade till och levererade plusresultat trots corona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt ett fastighetsbolag behöver göra för att göra plusresultat är att skriva upp värdet på sina fastigheter och bokföra det som en intäkt.

   Radera
  2. Är du säker på att de får frångå försiktighetsprincipen på det sättet?

   Radera
  3. Det stämmer, fastighetsbolag får göra precis så. Dock måste dessa värderingar grundas i verkligheten.

   Samtidigt är det ingen som värderar fastighetsbolag på vinst per aktie på det sättet, utan det är snarare driftsnettot som är intressant.

   Vill man veta mer kan man bläddra lite i t ex Castellums årsredovisningar.

   Radera
  4. Jag som beskrev det slarvigt, resultatet för fastighetsförvaltningen är positivt, det faktiska resultatet blev negativt pga nedskrivning av fastighetsvärden.

   Radera
 2. Kan inte vara helt sunt när vi ser tillbaka på det här med nyktra ögon om något decennium eller två. Jag menar inte med säkerhet att vi kommer få se några ordentliga nedställ i aktievärderingar. Men någon skev obalans ska nog rätta till sig..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det vi bevittnar nu är kanske en monetär inflation där värdet på pengar urholkas men vi tolkar det som att aktievärderingarna är höga. Det kanske är för att det mäts i fiatvaluta.

   Radera
  2. Om vi tittar på tillgångar i USD på 1 år är:

   Guld upp 29%
   Bitcoin upp 95%
   S&P 500 upp 16%

   Radera
  3. @Östergren: Den här är rolig att titta på:

   https://www.longtermtrends.net/stocks-vs-gold-comparison/

   Radera
  4. https://www.macrotrends.net/2485/gold-to-monetary-base-ratio

   "Previous gold bull markets ended when this ratio crossed over the 4.8 level."

   Radera
  5. Underbart. Nu kan gold bugs och aktienördar fortsätta hävda att deras kära tillgång är bäst.

   Radera
  6. Det är bara spekulanter som gör det. Investerare inser att ingen vet och förhåller sig till den insikten.

   Radera
  7. Goofy. Bostäder är som alltid grejen, fortsatt relativ rea i Sverige https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2020/boendekostnader-en-borda-for-8-procent-av-befolkningen/

   Radera
  8. @Östergren: Återigen invandrarnas fel att vi inte rört oss neråt sedan 2010? =)
   Hur man subjektivt upplever boendekostnaden säger egentligen inte allt om verkligheten. Svenskar är kanske det folket som klagar minst i världen ("Man ska vara glad för det man har" och "Tänk på barnen i afrika" är citat man växt upp med). Det är djupt rotat i DNA att inte klaga. I länder längst ner i tabellen är det precis tvärtom vilket du också vet om du besökt något av dessa länder :) Låt 20 miljoner italienare invandra till Sverige så ligger Sverige längst ner på tabellen i nästa undersökning.

   Men jämför vi boendekostnaden med faktiska siffror relativt andra EU länder så ligger Sverige någonstans på ett medianvärde vilket inte alls är så farligt. Sen har vi ju många 40, 50, 60 talister som köpt bostaden till ett lågt anskaffningsvärde för länge sedan och fått vara med om räntenergångar och fina reallöneökningar. I och med att köp av bostad varit vanligare i Sverige även förr jämfört med t.ex Tyskland så bor svenskar i genomsnitt billigare än tyskar.

   Radera
  9. Gillar Spanien, Grekland, Polen, Cypern där i botten :)

   Radera
  10. Ja att turista i bottenskrapsländerna är trevligt men allra bäst är hemester i länderna högst upp på listan? :)

   Radera
 3. Du glömde att nämna Teslas inkludering i SP500

  SvaraRadera
  Svar
  1. After hours men 💃🏽🥳🕺🏾

   Kommittén tog tillslut sitt förnuft till fånga. Det kommer bli den absolut största inkluderingen någonsin och de vill därför tillsammans med marknaden utröna om den ska delas upp i två separata händelser.

   http://press.spglobal.com/2020-11-16-Tesla-Set-to-Join-S-P-500

   Radera
  2. Haha! Galet är det faktiskt. Men om jag uppfattat TSLA-aktien korrekt skulle det inte förmåna mig om den också droppar 40 %. Inget förvånar mig med denna aktie längre...

   I'm just enjoying the ride :)

   Radera
  3. Flashade till att aktien är upp 12% premarket så initialt verkar det bli upp.

   Radera
 4. Vaccinhopp är väl det korta svaret?

  SvaraRadera
 5. Som Söderslätt är inne på -- med två vaccin med förmodat >90% effektivitet går det nu att skaka av sig massor med risk -> pengar flödar in i riskabla tillgångar igen. Klart det är nattsvart nu, men vi kan ha en hygglig gissning att vi går mot mer normala tider 2022/2023-nånting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte varför det står så lite om Pfizer och Moderna i svensk press.
   De två händelserna är otroligt stora i utländsk press. Dow Jones är nu upp 13% i november.

   Radera
  2. Ja, det är lite udda. Det är extremt positiva nyheter. Det har funnits farhågor om pågående periodisk lockdown eller vad nu den långsiktiga strategin är fram till 2025 eller nåt som åtminstone till viss del tyngt kurserna. Nu är den farhågan _borta_.

   Sen kanske värderingarna ändå är en smula optimistiska nu, vem vet. Men USA-valet är inte mycket drama kvar (fortsatt 17x payout hos betting bolagen på ren chansförhoppning att Trump sitter kvar), och Brexit-frågan börjar också dra ihop sig till lösning på ett eller annat sätt. Kanske man rent av kan se en produktivitetsboom från hemarbete så småningom i vissa företag, som kan leda till högre marginaler framöver? Är nog lite såna tankar man kan leka med.

   Radera
  3. @Joakim: Den där lågkonjunkturen som du var inne på skulle komma 21-21 uteblir och vi går mot 10 år av högkonjunktur? Börsindex ökar med 400% och bostadspriserna dubblas men lönerna går upp med ca. 20% under samma tidsperiod. Spelar dock ingen roll då det inte är lönerna som betalar konsumtionen utan krediter och aktiekursutveckling.

   Radera
  4. Vem vet, Goofy. Vi tar ju en rejäl lågkonjunktur nu som rensar ut en del ur systemet.

   Radera
  5. Vad menar du rensas ut för tillfället? Det jag kan tycka mig se är att företag som inte tjänar pengar ändå finns kvar.

   Radera
  6. Vill man vara konspiratorisk så är svensk media tysta om Moderna/Pfizer på grund halv att Sverige misslyckats med att få köpa dem.
   Även om det inte är hans förtjänst så ger det en fjäder i hatten till Trump som om inte annat ordnade till Warp Speed.

   Radera
  7. @Goofy: Vi får se. Kommer kanske en krasch senare då.

   @Söderslätt: Det där stämmer ju inte alls. Vi är en del av den EU-gemensamma upphandlingen där vi har avtal med både Moderna/AstraZeneca och Pfizer.

   Pfizer gick dessutom för övrigt uttryckligen ut och sa att de inte var en del av "Warp Speed", dvs vaccinet har inte finansierats den vägen, trots att Trump försöker ta äran av det. Men det är en del av det vanliga ljugandet från det hållet.

   Radera
  8. @Joakim: Vi kan i alla fall vara glada över att centralbankerna kommit på ett sätt att för evigt stävja krascher utan risk för inflation.

   Radera
 6. Men vad händer när världen blir vaccinerad? Finns det inte risk för inflation när väldigt många ska ta igen all shopping, resor och nöjen man missat med alla de pengar som lagrats på hög. Om centralbankerna gör sitt jobb borde de vid det laget dra tillbaka stimulanser och kanske höja räntor. Det vill säga om de gör sitt jobb...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu handlas det på 1 år framåt som förhoppningsvis kommer att se bättre ut än nuläget. Eventuellt höjda räntor ligger längre fram än 1 år.

   Radera