Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-11-16 11:21

I praktiken omöjligt att införa DB:s felaktiga distansarbetesskatt

I praktiken skulle det vara omöjligt att införa Deutsche Banks (DB) felaktiga tänk kring en skatt på distansarbetare. Inte bara därför att banken har fel om kostnadsbesparingarna, utan också därför att det finns så många sätt att komma runt den och en skatt som uppfattas som orättfärdig kommer skatteplaneras runt.
Delar av mitt arbetsrum och bibliotek. Det är långt ifrån alla som har möjligheten att avsätta ca 15 m2 till arbetsrum. Även här ute på landet kostar 15 m2 större bostad nästan en halv miljon kronor idag, så knappast gratis och kostnadsfritt.
DB:s tankegångar är fel på många plan. Det är inte gratis att jobba hemma - du behöver större bostad för att få samma arbetsmiljökvalitet, du förbrukar mer el, vatten, toalettpapper och kaffe. Du behöver mer utrustning och möbler i hemmet. Den som driver eget företag hemifrån har god koll på detta redan. Ni som distansarbetar nu kanske kan gräva fram era kvitton från ICA och jämföra hur mycket kaffe och toalettpapper som går åt nu jämfört med normalt? Eller titta på elräkningarna eller vattenräkningarna, vars historik brukar finnas kvar hos leverantören. Tillägg: Som läsare påtalar så blir också slitaget på bostadens ytor och maskiner betydligt högre om man är hemma heltid istället för att vara borta tio timmar om dagen på jobb. Förenklat kan t ex köksmaskiners kalenderlivslängd kapas med cirka en tredjedel och blir alltså en ca 50% högre kostnad över tiden.

Förslaget om fem procent skatt på distansarbetare är dessutom så stort att det blir ett starkt incitament att gå runt systemet.

Hur ska distansarbetet kontrolleras? Blir det upp till dig som skattebetalare att bevisa att du inte jobbar hemifrån? Hur ska du bevisa att du cyklat eller gått ("gratis") till jobbet?

Ska staten övervaka allas mobiltelefoner för att fastställa var man jobbat? Kanske blir det lösningen, men det sker då till ett enormt integritetspris.

Med fem procent straffskatt vilket på en månadslön om 40 000:- SEK alltså skulle bli 2 000:- SEK i månaden finns det ett starkt incitament att gå runt detta. Om t ex arbetsgivaren ändrar anställningsort/plats eller arbetsställe till hemmet, räknas det då fortfarande som distansarbete?

Om du startar ett eget bolag eller enskild firma, som är skrivet på din egen adress, kan du då klassas som distansarbetare? I så fall betyder det att de frilansare och egenföretagare som alltid jobbat hemifrån helt plötsligt ska få fem procent högre skatt?

Det går man enkelt runt genom att hyra en kontorsplats någonstans. 2000:- SEK skattade pengar motsvarar 5248:- SEK i bolaget oskattat. Det finns alltså ett ordentligt incitament att hyra den där arbetsplatsen för någon tusenlapp i månaden och hävda att man är där och inte hemma.

Ett alternativ är att starta eget och agera konsult åt tidigare arbetsgivaren. Då kan man därmed slippa fem procent högre skatt och därtill få dra av en hel del kostnader, man annars får betala privat.

Det går att hitta fler sätt runt, t ex helt enkelt ljuga. Däremot kan man fundera på om inte arbetsgivaren bör låta en del av dennes kostnadsbesparing för mindre lokalkostnader gå tillbaka i form av högre lön till distansarbetaren, som därmed också kommer betala mer skatt. Säg 2000:- SEK i lönepåslag per månad man jobbar på distans.

Dessutom kommer eventuella pengar man sparar på distansarbete att fortfarande gå in i ekonomin, fast till annat än bensin, kollektivtrafik och centralt belägda lunchrestauranger. 

Som arbetande hemifrån sedan 2006 så kan jag intyga att värdet i att gå ut och äta med lunchgänget på bykrogen är enormt mycket högre när man normalt jobbar hemma, än att gå ut och käka med kollegorna på en arbetsplats man ständigt är på. Så man sitter inte nödvändigtvis och äter knäckebröd och vatten bara för att man jobbar hemifrån. Övrigt ökat ekonomiskt utrymme konsumeras förstås upp på annat än kollektivtrafik, då ytterst få bara rakt av skulle stoppa eventuell besparing på kontot (vilket iofs sänker marknadsräntorna och stimulerar ekonomin den vägen). Det blir bara andra saker som pengarna går till. Alla skiften innebär förändringar, men det är väl förändringar som den krisande DB är livrädda för. Det kan trots allt innebära att deras spekulationsberg kollapsar om det blir lite för många lediga kontor eller sänkta kontorshyror och tomma lokaler i tidigare premiumlägen när tjänstemän fortsätter jobba på distans.

Sedan skulle det vara oerhört intressant att se hur Miljöpartiet i regeringsställning ska motivera att man ska ta ut skatt på de som inte kör bil, utan låter den stå...

Nej, ska degen in för att betala coronakrisen så vore det rimligare med en ökad progressivitet i skattesystemet - det är oftare de högre avlönade som kan jobba på distans. Det skulle också ta bort alla bevisfrågor och administration.

Sedan kanske just Sverige kommer kunna betala av coronakrisen med våra sedvanliga överskott när krisen är över, givet att vi inte helt förstår våra ekonomiska förutsättningar genom dåliga politiska och folkhälsomässiga beslut. Det bör gå på några år i den takt vi hade innan krisen slog till. Helt utan att höja skatter. Värre är det för de redan tidigare Medelhavsländerna med sina gigantiska skuldberg och kroniska underskott även i goda tider. 

Snarare bör den svenska ekonomin stimuleras genom sänkta skatter, vilket kommer öka de totala skatteintäkterna.

47 kommentarer:

 1. Hear hear!
  Anekdotiskt kan jag berätta att det har blivit dyrare för vår familj när min fru har jobbat hemifrån sedan i mars. Hon cyklar normalt till jobbet och har med sig matlåda etc. Men el och vattenräkningen är nu på helt andra nivåer än tidigare år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, priset på kaffe säger jag bara.

   Radera
  2. Hur kan frun göra av med så mycket vatten genom sitt hem-arbete?

   Radera
  3. Hon är simlärare.

   Radera
  4. Klart det drar lite extra el att ha lampor och någon dator igång. El för matlagning. Men stor påverkande bör det bli om man har elvärme och höjer temp till behaglig kontors nivå från kanske 16 grader dagtid. Vatten har jag svårt att se några större skillnader men en del byter ju om och duschar på jobbet iofs nog mest de som cyklar. Har två kollegor som ofta kör någon kombo av cyckel pass och transport till jobbet.. De uppskattar att kunna duscha eller kollegorna kanske är de som uppskattar det mest ;-)

   Radera
  5. @Efraim hahaha! Hon är som väl är inte simlärare. Det hade blivit väl intimt i vårt lilla badkar.
   Vattenräkningen har inte ökat lika mycket som elräkningen. Ökningen kan givetvis ha andra orsaker också, men sammanfaller med perioden för hemjobb.

   Radera
 2. Nej, det där tankeexperimentet kommer inte att hända. Tvärtom kommer det finnas incitament till att be om kompensation för det där kontorsutrymmet som arbetsgivaren nu "hyr".

  Kanske inte än på ett tag, men om (när) företagen börjar minska sina kontorsytor så finns där ett löneutrymme att förhandla om som kompensation. En kontorsplats kostar väl en 50 000-150 000 kr/år eller nåt i den storleksordningen, så kan företagen dra ner från 1 plats per person till 0,8 platser per person så har du bara där 10 000-30 000 kr att förhandla om.

  SvaraRadera
 3. Som sagt tidigare, Deutsche hade otur (igen!) när dom tänkte och borde istället fokusera på sin egen derivatexponering istället.

  SvaraRadera
 4. "Snarare bör den svenska ekonomin stimuleras genom sänkta skatter"

  Förklara närmare det där med stimulans. För du menar inte tillväxt, alltså ständig ekonomisk tillväxt på en planet med begränsade resurser. Nej, så dum är du inte, så vad menar du egentligen?

  SvaraRadera
 5. Jag har i praktiken jobbat hemifrån (egentligen från landstället) sen mars. Jag hoppas aldrig behöva jobba på kontoret i Stockholm igen.
  Modern teknik gör att de flesta kontorstjänster kan skötas på distans. Bejaka den strukturomvandlingen snarare än försöka inbilla sig att den kommer gå att bekämpa, för varför ska den bekämpas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deutsche kanske är tungt exponerade mot kommersiella kontorsfastigheter och det gäller att motarbeta i tid?

   Radera
 6. När jag läste artikeln så kom jag att tänka på Norge, dom har ju faktiskt fått till att om du är snickare till yrket och bygger en altan till dig själv på din lediga tid så ska du förmånsbeskattas för detta eftersom det räknas som om du har gratis snickarhjälp.

  För övrigt så är det lite kultstatus på hålslaget som du har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående altanbygget; Jag skulle klassa det som kompetensutveckling på obetald arbetstid. Det tycker jag absolut inte att man ska straffas för

   Radera
  2. Det gäller även i Sverige. Snickare måste skatta om hem bygger privat åt sig själv. Samma m rörmokare etc.

   Radera
  3. Hmm...att det gällde i Sverige visste jag faktiskt inte, men med tanke på att jag känner både snickare och VVS-are och aldrig hört talas om det så känns det som om det inte tillämpas i Sverige.

   Radera
  4. Jobbar du som kock får du inte laga mat åt dig själv hemma. Städare ...

   Nä, det är väl få som anmäler detta till förmånsbeskattning i deklarationen.

   Radera
  5. Eventuellt gäller det bara egna företagare i Sverige, inte anställda.

   Radera
  6. Men det är kanske inte så konstigt ändå, är väl en "här-går-gränsen" regel.

   Om du är kock och lagar till din familj tror jag ingen säger något men om du börjar bjuda in dina hemarbetande grannar och deras grannar i hemmet på "Corona säker" lunch (för 50 spänn svart) så om inte skatteverket kan ta dig för de svarta pengarna så kan de ju ta henne eller honom för att inte tagit upp i deklaration och blivit förmånsbeskattad för att han är just kock i sitt hem.

   Kan tänka samma sak med snickare, egen altan kommer ingen att bråka om men snickaren som privat köper fastigheter och renoverar upp på helgerna och säljer privat.

   Radera
  7. Förmånsbeskattning, om jag förstått det rätt, finns bara om du har aktiebolag.

   Sen låter det konstigt ändå att man inte får städa åt sig själv om man har städaktiebolag. Om man gör det utanför arbetstid har man väl privatpersonsmössan på sig?

   Radera
  8. // Your First C++ Program

   #include

   int main() {
   std::cout << "Hello World!";
   return 0;
   }

   Det tog mig en timme att skriva programmet ovan, utanför arbetstiden. Ska jag skicka en faktura på (säg) 990 kronor + moms till mig själv, eller räcker det om jag deklarerar för förmånen?

   Det Cornu skrev ovan att dylikt gäller även i Sverige, finns det någon referens någonstans, typ på Skatteverkets hemsida?

   Radera
  9. @Tapster, verkar inte som att du haft någon code review.
   #include

   Radera
  10. https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2014.5/322330.html

   Radera
  11. Hantverkare känner ofta andra hantverkare. Om två snickare skall bygga varsin altan under semestern kan de bygga åt och fakturera varandra. Tantgissar att det är ganska vanligt.

   Radera
 7. Som ensamstående hemarbetare har lunchkostnaderna minskat men då man missar den sociala biten med kollegor har kostnaderna för några öl efter arbetet ökat radikalt eftersom det är en möjligheten att se och prata med människor i verkligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du jobbar med andra ord bara hemma av lättja?
   Då du uppenbarligen inte distanserar socialt på din fritid för att förhindra covidspridningen. Det är ju sånna som du som den gamla generationens chefer vill ska vara inne på kontoret "det är ju bara en förkylning" :D

   Radera
 8. Vissa kostnader som ökar när man jobbar hemma är rätt uppenbara. Sen finns det kostnader som man kanske inte tänker på. Jag tänker på ökat slitage som leder till att både prylar, maskiner och infrastuktur (golv, dörrar, toa, etc) måste bytas eller renoveras tidigare.

  Om man utgår från att slitaget är proportionellt mot ens vakna tid så ökar slitaget med ca 50% per person på vardagar. Det ger ca 30-40% ökat slitage per vecka.

  Således du som jobbar hemma. När du står där med en kylskåpsdörr i handen och dörren inte längre sitter fast i kylen skall du veta att om du inte hade jobbat hemifrån hade den kostnaden kommit kanske 5 år senare.

  Och det är likadant är det med precis alla grejor, de slits av att användas. Och jobbar du hemifrån är det en kostnad som kommer 30-40% tidigare när det måste åtgärdas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får kompenseras genom naken arbete i trädgård/trapphus. Mindre slitage på kläder och möblemang.

   Förövrigt så tror jag vi kommer få se en aldrig tidigare skådad fantasi och kreativitet när det kommer till skatterna. Våra makthavare kan om dom verkligen vill:-)

   Radera
  2. Ja, men endast om du går till kylen med samma frekvens som under din fritid.
   Golven slits endast på de ytor som du nöter under arbetstiden, och så vidare.

   Radera
 9. Deutsche Bank vet hur man skall hålla den tyska bilindustrin på banan. Jobba hemma och du blir straffbeskattad. Undvik det genom att åka till jobbet (i din VW, BMW, MB etc.).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, den vinkeln är nog tung. Egenintresset förklädd till Robin Hood. Är det bilindustrin som äger DB eller DB som äger bilindustri? Stora pensionsfonder som tar smällen?

   Radera
 10. https://edition.cnn.com/2020/11/12/business/work-from-home-tax/index.html

  SvaraRadera
 11. För mig hade en möjlighet att kunna jobba hemma inneburit ca 900kr mindre i parkeringskort alt ungefär samma summa i busskort och vi skulle ha klarat oss med bara en bil. Det hade inte krävt ett större hushåll utan jag hade satt in ett skrivbord i ett av sovrummen. Tror det är liknande för väldigt många. Är med i en ekonomigrupp för kvinnor där de flesta hade gått rejält i plus av liknande anledningar om de kunde jobba hemifrån. Ingen svarade att de akut behövt byta bostad för att få plats med sin dator. Ja jag ser det som ett privilegium.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gjort så länge men efter något år är det ingen vidare lösning. Jag tror man landar i co working miljöer till rimliga priser.

   Radera
  2. Under vissa omständigheter blir hemarbetet en vinst, inte bara ekonomiskt. Min man som jobbar med IT-support har hemarbetat sedan i mars med undantag för ett par veckor efter semestern innan andra vågen slog till. Han slipper nu köpa pendelkort till Lund. Maten som tidigare hamnade i lunchlådor serveras nu på matbordet varje dag och kostar inte mer än vanligt. Tvätt- och hygienprodukter har ökat något men inte nämnvärt. Han är glad att kunna vara hemma och jag är glad att ha honom. Vi har tur som har en gäststuga på tomten där han nu kan sitta ifred och jobba.

   Radera
 12. Min första tanke var att företagen skulle få billigare arbetskraft utan surare miner. Tänk, somliga av oss skulle ju kunna sitta på Bahamas och jobba... Läskiga tanken är att vi gör det och sedan skriver ut oss...

  SvaraRadera
 13. Sikken skäggig stol du har Lars. Ser ut som en Ikea-stol.
  Kolla RP i Mölndal, https://rp.se/goteborg/
  Där köpte jag 2st renoverade men begagnade kvalitetskontorsstolar med 3 års garanti.
  Å som du brukar skriva, inga fördelar för mig, jag är bara en riktigt nöjd kund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja det är en IKEA-stol. Riktigt nöjd faktiskt. Men den är lite skabbig. Och det fotot är från i mars.

   Radera
  2. Gick på Lars rekommendation för några månader sen och beställde en Markus förra veckan. Inte fått hem den än men jag hoppas att den funkar bra för heltidspass hemma.

   Radera
 14. Räknade lite på kontoret där jag jobbar i Göteborgs utkant.

  Hyran med el, vatten och värme ligger på c:a 200 000:- per månad ex moms. Då ingår 14 enskilda kontor, varav 3 går att använda som minikontorslandskap med 4 personer, men vi gör det inte. Sen ingår en verkstad, förråd, konferensrum, lunchrum och massor av parkeringsplatser på utsidan. Totalt knappt 600 m2.
  Så kanske 20 kSEK per person & månad med kontorsmöbler och mtrl inräknat behöver företaget pynta upp.
  Verktyg, datorer, telefoner och uppkopplingar tog jag inte med.

  SvaraRadera
 15. "Värre är det för de redan tidigare Medelhavsländerna med sina gigantiska skuldberg och kroniska underskott även i goda tider."

  Håller delvis med. Eurobonds kommer väl bekosta deras kroniska underskott. Svenska skattebetalare kommer dock få betala av både sina egna och andras skulder men det gör vi gladeligen medan medelhavsfolket åker vespa, fikar vid stranden och klagar över att man inte har tyska löner.

  SvaraRadera
 16. Som riktigt anal kan jag berätta att jag har bra siffror på detta. Jobbade hemifrån på typ 85-90% (resten var tid hos kund) i över fem år för att sedan hyra kontor i kontorshotell och sitta där omvänt. Sitter sedan mars hemifrån på heltid. Vattenförbrukning, upp. Elförbrukning, upp. Värme, ner något (viktat mot utetemperatur), socialt utbyte, kraftigt ner.

  DBS har nog en viss exponering mot branscher som kräver att folk jobbar i stan eller på fabriken.

  SvaraRadera
 17. En sak som kan vara intressant att höra är att det finns ett par myndigheter i Stockholm som undersöker möjligheten att flytta ihop och dela flertal gemensamma ytor.

  Lite som SSC/FMV och någon till på st Paulsgatan på Södermalm/Stockholm.

  Intressant koncept ifall det sprider sig vidare, bra kostnadsbesparingar med.

  SvaraRadera
 18. Vissa kommuner i Stockholm börjar se över hur anställda uppfattar det nya normalläget inför framtida planering...

  SvaraRadera
 19. Låter som en fet partsinlaga och inget annat. Kan man jobba effektivare från hemmet så är det givetvis helt idiotiskt att införa en skatt på skapar incitament för ett ineffektivare arbetssätt och ökat resursslöseri.

  SvaraRadera
 20. Jag hyr en kontorsplats hos dig och du hyr en kontorsplats hos mig, för 1 kr/månad. Problem solved.

  SvaraRadera