Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-11-14 10:25

Hur många svenska skolor har stängts på grund av smitta med Covid-19

Skolor hålls öppna i Sverige trots coronapandemin, men många skolor har tvingats stänga på grund av omfattande smittspridning om inte annat bland personalen. Nedan följer ett försök till sammanställning av några av dem, men vilka fler finns?
Torsby är en av de drabbade kommunerna
Att hålla skolorna öppna, särskilt i låg- och mellanstadiet, är inte orimligt, då alternativet hade varit att många föräldrar inte hade kunnat arbeta. T ex personal inom sjukvården, som istället behövt vara hemma och ta hand om sina barn. Det svenska samhället är helt enkelt uppbyggt på att barn är i skolan vardagar dagtid, och mycket skulle inte fungera annars. Och att föräldrar skulle samarbeta klumpa ihop barn i grupper utanför skolan för att föräldrar ska kunna jobba hade inte minskat smittspridningen, utan kanske rent av ökat dem eftersom skolorna ändå har rätt stora utrymmen.

Men likväl så stängs många skolor nu ner på grund av smittan eller går över till distansundervisning. Ett exempel är grannbyn Ubbhults lågstadieskola (F-3), vilket sätter fingret på att detta ofta kan vara lokalnyheter, och inte riksnyheter. Någon riktig sammanställning verkar saknas.

Så fram med Google och en sökning på "skola stängd Covid-19" med avgränsning senaste månaden.

Stängda skolor just nu

Ubbhultskolan, Marks kommun
Källbrinksskolan, Huddinge
Balingsnässkolan, Huddinge
Skarphagens grundsärskola, Norrköping
Noblaskolan Nya Hovås, Göteborg
Fjällboskolan, Göteborg
Frykenskolan, Torsby
Hagaskolan, Dals-Ed

Tillägg efter läsartips:

Näsbyparksskolan, Täby
Ärla skola, Eskilstuna
Djurgådsskolan (delvis), Eskilstuna
Svärtingehus, Norrköping
Svärtinge skogsbacke, Norrköping
Forshällaskolan, Uddevalla
Borgarskolan, Gävle
Lugnetgymnasiet, Falun
Kristinegymnasiet, Falun
Lillerudsgymnasiet, Karlstad
Nordic International School, Norrköping
Katedralskolan, Skara
Lemshaga, Värmdö
Stora Vallaskolan, Degerfors

Uppgifter till bloggen gör gällande att det även finns två Stockholmsskolor som är hårt drabbade, men ännu inte har stängt - det kanske är enklare att hitta vikarier till sjuk personal i Stockholm?

Men på grund av att skolstängningarna ofta verkar vara lokalnyheter, så når de inte alltid mediabruset? Vilka fler skolor i Sverige har stängt på grund av pandemin?

19 kommentarer:

 1. Brorsan jobbade ju på Kågeskolan.

  Där man fick in smitta bland personalen i våras.

  Ingen smittspårning. Totalt handfallen hantering av myndigheter. Som mynnade ut i att en lärare avled.

  Min bror har nu konstaterats ha antikroppar.

  För om inte annat blev ju forskarna intresserade av skolan. Arbetsgivaren, smittskyddläkarna och vården havererade dock.  Om man ska hantera en smitta är det ju att testa, smittspåra och isolera klustrena som gäller (Något FHM trodde man skulle klara av nu i höst). Men svenska myndigheter verkar ju rent ut sagt helt inkompetenta vad gäller smittspårning.
  Hade det här varit en dödligare pandemi hade det varit kaos. Smittspårningen i landet verkar bestått av de tröttast anställda i regionerna. Som antagligen petats dit när de inte klarat andra jobb. Och dimensionerat för att ta hand om folk mer könssjukdomar som ligger runt´.

  Nu verkar man sent om sider försöka skala upp. Men det är ju som att göra ett ödehus vädertätt mitt Stormen Gudrun nu.

  Men iaf. För att vara on topic. Kågeskolan var den första skolan som stängde. Men den var ju både uppe i Norrland där det inte finns mediebevakning längre och till det kan man lägga att det var en "byskola" (även om den hade ett relativt stort elevantal)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var nog rätt positiv till hur man hanteradt utbrottet i landet tills haverierna börjar bli tydligare.

   Framförallt här i Sthlm där det känns som att man med berått mod låtit äldre avlida. Meningen är inte att man ska överdiagnosticera och ge alla intensivvård. Men att det var 2-3 månader då en del äldreboenden inte såg till en läkare medans de hade omfattande dödsfall och smitta. Det är oförsvarbart.

   Smitthanteringen i samhället generellt. OK. Inom äldreboendena.... Man önskar att beslutsfattarna utsattes för samma som den personal de övergav. Vi kommer garanterat att se mer om detta under åren och årtiondena som kommer.

   Radera
  2. Okunnigt. De läkare jag känner i äldrevården i Stockholm deltog på distans för att minska smittorisken - de kan annars springa mellan flera olika SÄBO, medan övrig personal är stilla och hade bidragit till smittspridning ananrs. Istället körde man på distans via videolänk etc. Så du har fel. Man behöver inte närvara för att kunna prata med patienter eller för att säga till sjuksköterskor om provtagning och olika åtgärder.

   Radera
  3. Ja det är ju synnerligen professionellt att ordinera palliativ vård på distans, utan att ens pröva att ge syrgas, inhalationskortison, och vitamin D. Det är åtgärder som vare sig är dyrbara eller kräver specialistutbildad personal. Det är också synnerligen professionellt att låta åldringar bli så svaga och rent utav dödssjuka att de hamnar i prioritet 3, (pga att de nekas grundläggande vård och kanske t o m mat) alltså de som har "låg sannolikhet för överlevnad" och som då nekas intensivvård. Nu när antalet smittade går upp igen, så får vi igen höra mantrat att äldre (och vissa med följdsjukdomar) inte klarar av intensivvård. Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska dock "Patienter som inte får tillgång till intensivvård initialt eller genom att intensivvård avbryts utifrån dessa prioriteringsprinciper ska erbjudas annan vård." Det behöver inte innebära att de ska få palliativ vård. Man behöver inte ligga på IVA för att få de förutnämnda preparaten eller behandlingarna.
   I Storbritannien har man tydligen beslutat att äldre på institutioner ska får vitamin D, förebyggande. Man brukar säga att ett samhälle ska bedömas utifrån hur man behandlar sina svagaste individer, och då är det inte säkert att en bedömning av Sverige, ett av världens rikaste länder, faller så väl ut.
   https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/ovrigt/nationella-prioriteringar-intensivvarden.pdf

   Radera
  4. Men gjorde inte vissa ministrar en grej av att privata ålderhem hade misslyckats och drivit upp döds siffrorna?

   Radera
  5. Problemet med syrgas var väl att det inte fanns på äldreboenden, eller att det inte fanns i tillräcklig mängd. Vissa sjukhus i sthlm fick omsider uppgradera sina syretankar då risk för omedelbar brist förelåg. Sjukhuset som byggdes i Älvsjömässan behölls en tid just ifall det skulle bli syrebrist på sjukhusen, med syfte att kunna flytta över patienter dit.

   Radera
 2. Näsbyparksskolan i Täby/Stockholm, det är en mellan o högstadieskola, där har högstadiet stängt pga av att ca 95% av lärarna är sjuka en del har testat positivt

  SvaraRadera
 3. Högstadiedelen av Näsbyparkskolan i Täby. Ligger i samma område som Hemnets just nu troligtvis dyraste villa.

  https://www.taby.se/verksamhetswebbar/barn-och-utbildning/nasbyparksskolan/

  SvaraRadera
 4. Två skolor till i Norrköping som stängde förra veckan:
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/skolor-stangs-i-svartinge-fler-kan-sta-pa-tur

  SvaraRadera
  Svar
  1. En till i Norrköping:
   https://nt.se/artikel/4r11zdxr

   Radera
  2. Inget datum på den senare länken.

   Radera
  3. Längst upp står det: "NORRKÖPING 9 NOVEMBER 2020 10:15"

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Missade att Huddingeskolorna redan fanns med i listan...

   Radera
 6. Vill dela med mig av relativt trovärdiga källor till dom som söker "egen" behandling, då FHM mer eller mindre rekommenderar "stanna hemma och lid".

  https://covid19criticalcare.com/wp-content/uploads/2020/07/FLCCC_Alliance-MATHplus_Protocol_v6-2020-11-12-ENGLISH.pdf
  Något bättre än detta protokoll är nog svårt att hitta.

  SvaraRadera
 7. Fredriks Bremer i Haninge stängde för någon månad sedan på grund av lokala utbrott. Vet inte om den har öppnat igen.

  Många gymnasieskolor har dessutom halvstängt. Skolan där jag jobbar har enbart öppet till en tredjedel (enbart en tredjedel av eleverna får vara där)

  SvaraRadera
 8. Och skolor stängs inte enbart för att lärare har blivit sjuka. Många skolor stänger när det har uppkommit fall och man är orolig att få spridning i skolan.

  SvaraRadera