Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-11-27 14:14

Högtalarträsket: Så blev det

"Så fånigt att tro att de stora bolagen spionerar på oss.
Jag skrattade.
Min fru skrattade.
Barnen skrattade.
Alexa skrattade."
Efter tidigare inlägg om högtalarträsket är ny högtalare nu inköpt, och utfallet redovisas nedan. Mycket nöjd än så länge. Och idag finns produkten nedsatt på Black Friday också.
Facit. Eller inte. Logotypen är bortretuscherad.
Det blev till slut en liten wifihögtalare på 52 W med magnifikt ljud, utrustad med Google Cast, Google Assistant och Apple Airplay 2, samt bland annat Spotifystöd via Assistant, såväl som via Cast. Och via Cast även stöd för hemautmatiseringsträsket Home Assistant, uppspelning iaf.

Märkesvalet blev det uppenbart nationalromantiska anrika svenska Audio Pro.
Nationalromantisk älg. Helt icke-ironiskt.
Dekaler. ALLA dekaler. Och en typisk nationalromantisk villa från Helsingborg på paketet.

Japp, jag landade i Audio Pros splitter nya första Airplay 2 och Google Assistant-produkt, G10. I princip den tidigare Alexa-stödjande och Airplay 1-högtalaren A10. Audio Pro verkar nu gå över till att (också?) släppa produkter med Google Cast och Airplay 2, istället för sitt eget multirumsystem, som jag misstänker var LinkPlay.
Audio Pro G10 med loggan. Fyra lysande ljus betyder att mikrofonen är avstängd. Eller är den?

G10 kräver inte Audio Pros egen programvara - den stöder den rent av inte alls och G10 går alltså inte att samköra via deras programvara med tidigare produkter. Istället kan man få multirumsfunktionalitet via Google Cast och Airplay 2. Och i mitt fall via Airfoil. Fördelen är att man via Google Cast och Apple Airplay 2 inte låser sig vid något specifikt system, som t ex Sonos, utan två av världens största IT-bolags egna pseudo-standarder. Den enda Airplay 2 jag annars tidigare har är min Apple TV, kopplad till en soundbar från Sony, och där fungerar multirumsfunktionen direkt från min iPhone med dessa två enheter. Annars kan jag samköra multirumsfunktionerna mellan de gamla Google Cast och de gamla Airplay 1-högtalarna via Airfoil.

Installationen var rätt rakt på, och skedde via Google Home-appen på iPhone. Det går även att konfigurera upp högtalaren för Airplay 2 direkt från en iPhone under wifi-inställningar, men det har jag inte prövat.

Dock ville inte Google Cast fungera som den skulle, och dök inte upp i Spotify, men syntes i Airfoil, som dock inte kunde koppla upp. Det enda som fungerade rakt av var Home Assistant, som via Google Cast direkt kunde spela upp sina ljudeffekter eller informationsmeddelanden.

Inte heller fungerade min konfiguration av Google Assistant, som bara hängde sig.

Dessa visade sig hänga ihop. Att Google Assistant inte lyckades installera beror på att det Google-konto som jag använde var ett Google Apps for Your Domain-konto (sedermera G Suite, numera Google Workspace). Det betydde att administratören för domänen behövde aktivera web & app activity för samtliga konton på domänen. Se här för instruktioner. Därmed gick konfigurationen av Google Assistant, och när den var gjord fungerade även Google Cast felfritt.

Ljudet på G10 är fantastiskt, långt bättre än min gamla köksanläggning Sony SRS-X88. Således åkte Sonyn ut i maskinhallen, där det ändå kommer väsnas när man är där och jobbar, och som sig bör hamnade G10 i köket, där man nu kan säga "Hej Google, läs upp de senaste nyheterna", och få lyssna på senaste Ekot-sändningen, eller för den delen säga "Hej Google, spela min matlagningslista" och få Spotify att spela just den. Detta efter att bland annat Spotify aktiverats i Google Home och Google Assistant.  Plus att man kan be Google att dra dåliga Göteborgsskämt i stil med "Vad gör tandläkaren på lunchen? Käkar." och mycket annat. Rätt kul. Men mikrofonen är generellt avstängd pga anledningar.

G10 uppges det förenklade 52 W, medan X88 ska ha 154 W. Det märks inte. Ljudet, såväl volym, klarhet som bas är otroligt mycket bättre på G10 än X88.

Ja, jag vet att Watt är ett töntigt sätt att mäta högtalare på, och G10 bevisar detta. Riktigt bra jobbat av svenska Audio Pro. Vars kundtjänst för övrigt svarar på frågor på svenska inom minuter på arbetstid. Förvisso hade jag klurat ut Google Assistant och Google Cast själv vid det laget, men snabb responstid dagtid i alla fall. Är Helsingbordsbaserade Audio Pro som bolag framtidssäkert? Det verkar så, man har gjort mångmiljonvinster samtliga år tillbaka till åtminstone 2016, även om både omsättning och vinst minskade kraftigt 2019. Talar för att man sålt av en del av verksamhete/produktlinjerna det året. Mot detta talar att man ökat antalet anställda. Men jag vet inte.

5/5 vill köpa fler kommande produkter från Audio Pro. Bra ljud, snygg, svensk (nåja, skånsk, så i princip dansk) och känns efter ett dygn jäkligt stabil med hög vill köpa fler.

Men har ingen anledning till detta i brist på rum där det saknas högtalare, och de övriga jag har är tillräckligt bra för min del. Skulle vara badrummet i så fall, men Audio Pro verkar inte ha någon IP-vattenklassad produkt. Än. Man uppger att man kommer släppa fler Google Cast och Airplay 2-produkter längre fram.

Oavsett, nu känns det äntligen som likvärdigt ljud i perfekt synk (via Airfoil) när man rör sig genom huset, istället för det skämmiga ljudet som var i köket tidigare.

G10 finns just nu prisnedsatt ca 30% hos Netonnet, trots att det är en splitter ny produkt.

Nej, detta inlägg är inte sponsrat på något sätt, och ingen ersättning i någon form har utgått till mig eller till någon mig närstående. Jag köpte rent av produkten för egna skattade privata pengar utan ens Black Friday-rabatt, eftersom jag aldrig kunde tänka mig att en ny produkt skulle rabatteras. 

Dessutom är jag ingen audiofil, så mina omdömen om högtalare är värda ungefär ljuset från de pixlar som når era ögon när ni läser detta. Annars hade jag inte haft en Sony SRS-X88 och något riktigt fint BlueSound eller Denon hade antagligen varit bortkastat på dessa öron.
Helsingborg lillelördag kväll, då jag av en slump bevistade staden för att stödja besöksnäringen. Kanske värt ett separat inlägg, men det verkar om denna krogtäta stads invånare gör som Löfven säger. Då var det ändå på äkta skånskt vis vårvarmt med 10+ grader.


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Helsingborg har verkligen förändrats sedan jag var där sist men det är fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen jättefint. Och så mycket krogar och uteställen på så liten yta där runt torget bredvid stadshuset. Måste vara rejäl puls där på icke-coronatider. Har varit där förr, kommer återvända. Liiiite dålig timing med det nya kongresshotellet kan tyckas. Elite?

   Radera
  2. Hbg har väl typ 140 000 invånare, så ingen liten stad. Krogen vi var på hade fått 60 avbokningar efter Löfvens tal ...

   Radera
  3. Verkar ha skaffat höga berg eller är det en ny design av skyskrapor? Är det parapeten där till vänster?

   Fascinerande med alla system för att lyssna på lite musik. Men man slipper ju alla sladdar.

   Radera
  4. Dock bör man ju inte resa runt i landet ifall man nu bryr sig om rekommendationer. 60 avbokningar låter inte så mycket, går dessa bara kanske inte ens åt ett håll? då en sittning försvinner så låter det lite till antalet.

   Radera
  5. Det var en enda fredag. 72 sittplatser. Alltså högst 36 bokningar i en sittning. Rätt bra jobbat att få 60 avbokningar.

   Radera
  6. Bara nio fyramanna bord alltså. Ja då är förstås 60 avbokningar mycket (trots att restaurangen själv förmodat avbokat 36 styck på den bästa tiden i o m förbud där). Locals borde verkligen gå ut mer och stötta näringen.

   Radera
 2. Ser ut som en älg från Sarek. Ger mig fan på att bilden på älgen är tagen mellan Granudden och Tjåmotis efter sjön som sedan blir lilla lule älv.

  SvaraRadera
 3. Fin, men tyg runt (har också några liknande produkter) är det tvättbart? Fettfläckar och andra stänk lär dyka upp. När slutar tygmodet på högtalare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns i mörkt tyg också, men passade sämre med inredningen.

   Radera
 4. Är det nån bra bas då till när du ska dunka biggie smalls?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klassiska B2-50 vore ju kul för att flytta möbler.

   Radera
  2. B2-100 vore ju ännu roligare. Men vi har ju förstått att bloggaren är väldigt mån om sin inredning och stil så nej.

   Radera
  3. Nja, ska man se vad basen går för då rekommenderar jag Audiomashine.

   En mer kulturell variant är flight of the cosmic hippo med Béla Fleck.

   Radera
  4. Rydén. Det var ett hifikulturellt skämt. För oss som var med på det glada 70-80-talet var A4-14 samt B2-50 lika hett som iPhone 3 var när den släpptes.

   Radera
  5. Rydén. Angel med Massive är en annan klassiker när man vill skaka högtalare och omgivning.

   Radera
  6. Japp AP var det hetaste då.

   Radera
  7. @Östergren.
   Audio Pro var något som flög under radarn för mig på den tiden.
   Jag hängde mest på Görans Hifi.
   Där var det snell i slutet av 80 talet.
   Dessförinnan carlssonhögtalare och CW.
   Längtar fortfarande efter en CW 1215.

   Angel med massive är bra om man vill att byxorna ska fladdra.

   Men vill du verkligen testa bas så är ju White Clouds decaf något alldeles extra.
   Effekten kan vara minst sagt intressant.
   Kolla klippet så förstår ni.
   Varning! NSFW
   https://youtu.be/gc_LWWgPi0E

   Radera
  8. Växjö är ett riktigt hifi-mekka.
   Slutet på 80-talet var Audio Pro på dekis och runt 90 var det i stort sett i kk. Vi köpte in massor med förstärkare och pick up-er vid rekonstruktionen men typ alla polare sålde dom vidare då de inte höll måttet.
   Snell har jag haft och Carlsson har jag kvar (52.2). Det var Larsen som skruvade ihop 52.2 och samme Larsen tipsade mig om GamuT. Larsen har fått fina recensioner i US för sina högtalare.

   Radera
  9. Jo det finns en del intressant i trakterna som till exempel i Skillingaryd och Hyltebruk

   Radera
  10. Måste vara svårt att finna CV 1215 i fint skick?

   Radera
  11. Funderar på att sälja Hifianläggningen, dessa trådlösa med hyfsat kvalitet ser så smäckra ut samt att de är flytt-/möblerbara. Låter det anständigt jmf med en enklare anläggning likt min för runt 20k?

   Radera
  12. Vill helst ha nåt som inte syns med som hörs bra.

   Radera
  13. Lyssnade på aktiva Kef LS50 i veckan. Lät för jävligt bra.

   Radera
  14. Du styr högtalarna från telefon. TIDAL Masters för finsmakaren. Spotify för kött och potatis-liraren. Skulle lätt kunna leva med dom med en sub till i hus. I lgh skulle jag lätt kunna leva med dom utan sub.

   Radera
  15. Tack för tipset. Bor i lägenhet och vill inte ha någon sub så det låter bra.

   Radera
 5. Kul att valet gick till AP, har själv inte ångrat högtalarna en sekund. Tror barnen får varsin också, om man nu vill ha bra ljud på samir&viktor..

  SvaraRadera
 6. Har som sagt osmarta Audio Pro T14 till datamaskinen.

  Otroligt bra ljud. Speciellt med optisk kabel till ljudmodermodemet :)

  SvaraRadera
 7. Ha! Härligt inlägg! :) //Manne, AD på Audio Pro

  SvaraRadera
 8. Jag slog till och köpte en likadan G10'a. Frun fick den som en tidig julklapp. :) Nöjd så här långt och det var väldans vad mycket olika funktioner det fanns. Ljudet är bra för en så pass liten sak. Nöjd!

  SvaraRadera
 9. Har haft svårt att bestämma mig för högtalare till huset och Cornu brukar ju ha bra koll så jag slog till och köpte 2st G10 på black week. Är dock lite besviken så de får nog åka tillbaka till handlaren.
  Varför?
  - Min lilla Beoplay A1 som är en fjärdedel så stor har betydligt bättre ljud. Jag uppfattar G10 som burkig och tunn i basen (jag är absolut ingen ljudnörd, tvärtom)
  - Jag hittar inget sätt att justera bas och diskant.
  - Om man inte kör med Google påslaget utan enbart via Airplay2 så lyser de där fyra vita lamporna på toppen väldigt ljust vilket hela tiden drar ögonen till sig. Inget man vill ha på ett synligt ställe i huset.

  SvaraRadera