Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-11-23 12:46

Högtalarträsket: Airfoil som multirumsystem för Mac

Multirumshögtalare handlar i slutändan bara om mjukvara, t ex Denons HEOS (Home Enternatinment Operating System), LinkPlay (Belkin, Marshall, Audio Pro, Harman Kardon, Jam Audio mfl), Apple AirPlay, Google Cast, Spotify Connect  eller för den delen allerstädes närvarande Sonos. Det gör också att det finns rena mjukvarulösningar att tillgå, som t ex Airfoil på MacOS, vilket jag kör sedan länge.
Airfoil på MacOS Big Sur till höger, Spotifys MacOS-app till vänster
Högtalarinlägget blev populärt med en hel del läsarengagemang och hela 85 kommentarer, så jag kan väl lika gärna fortsätta.

Själv använde jag alltså Sonys SRS-X-serien för högtalare, med bland annat Apple Airplay, Google Cast och Spotify Connect inbyggt, förutom Sonys egen SongPal-programvara, som jag aldrig använder annat än för grundinställningar på de individuella enheterna någon gång vartannat år. Generellt spelar jag oftast till en högtalare då via Airplay eller Spotify Connect. T ex kör jag direkt över via Airplay till bibliotekets högtalare från datorn om jag vill ha bättre ljud på t ex en presskonferens eller liknande. För uppspelning av larm och information från hemautomatiseringen körs Sony Songpal-integrationen, t ex om gräsklipparen kör fast.

Men ska jag köra flera högtalare samtidigt så är det Airfoil från Rogue Amoeba Software som gäller, inte SongPal. Airfoil kan koppla upp sig mot Google Cast, Airplay, Sonos och Bluetooth-högtalare, samt förstås alla olika tredjepartsleverantörer av Airplay och Google Cast, inklusive Sony.  Airfoil kostar några hundralappar.

Sedan spelar jag exempelvis Spotify på servern, fjärrstyrd via Spotify Connect och Spotifys vanliga app, eller Apples Music-programvara fjärrstyrd via Apples Remote-app när det gäller köpt musik. Vilka högtalare som Airfoil i sin tur ska strömma till styr man via gratisprogramvaran Airfoil Satellite, som också gör att man kan skicka ljudet till sin mobil.

Att högtalarna dyker upp två gånger ovan beror på att de stöder både Airplay och Google Cast, undantaget soundbaren i vardagsrummet, som bara stöder Google Cast, men där Airplay körs via en Apple TV.

Nu när jag ska skaffa en ny högtalare och SRS-X-serien med Airplay inte längre finns, så handlar det alltså om att en enskild högtalare från någon annan leverantör än Sony. Oftast kommer jag strömma direkt via Spotify Connect eller Airplay, och ska multirumfunktionen användas duger alltså Airfoil för detta. 

Alla aktuella högtalare stöder Airplay och Spotify Connect, så det enda som kvarstår är integrationen med hemautomatiseringsträsket Home Assitant, där LinkPlay bara har externt tillägg och ännu inte är fullt integrerat. Annars kunde jag valt svenska Helsingsborgsbaserade Audio Pro A10, vilket inte en enda av alla Sonos-bloggläsare rekommenderade, men då går jag miste om larm och information från hemautomatiseringen. Kan förstås installera tredjeparts ostödd LinkPlay i Home Assistant. Å andra sidan kanske Audio Pro håller på att överge LinkPlay, "göra en Sonos" - dvs överge sin tidigare teknik, då deras nya G10 inte verkar stödja deras multirumsystem utan istället ska nöja sig med andra standarder som Airplay 2 och Google Cast Multiroom. Och Home Assitant stöder Google Cast. Dock stöds inte Spotify Connect - men en Android-telefon kan göra Google Cast och en iPhone Airplay. Poängen är att jag behöver inte Sonos eller Denon/HEOS mjukvara för multirum. För jag har redan Airfoil.

Och vad det gäller ljudkvalitet - det handlar om en högtalare till maskinhallen, så man kan slipper trassla med hörlurar när man mekar eller snickrar. Det är säkert bra akustik där inne med högt i tak och betonggolv, men poängen är att det kommer väsnas ändå, så IKEA:s Sonos-kompatibla Symfonisk känns ju väldig prisvärd.

Men sista ordet är inte sagt och det är inte akut. 70% av min vakna tid spenderar jag ändå i biblioteket, där jag redan har en fullt fungerande högtalare helt enligt specen, dessutom placerad ovanpå mitt signeringsbokskåp som extra akustiklåda. Men att numera ha en uppvärmd och torr maskinhall gör onekligen att tröskeln för att gå ut och pyssla är betydligt lägre.
Högtalaren i biblioteket ovanpå signeringsbokskåpet, fotad från normalt tillbakalutat läge i min IKEA Markus-stol


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. Nån som har tips på Airfoil liknande app för oss Windowsludditer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar inte stödja Spotify dock. Det är här Sverige. Att inte stöda Spotify är hedniskt och landsförräderi.

   Radera
  2. :D

   Cornu har rätt där. Jag har iofs en jäkla massa musik som är "köpt" så det är ok. Men spotify är ju typ ett måste om man har gäster....

   Radera
  3. Jag förstår inte, Tidal eller Qobuz är bättre än spotify, exempelvis stödjer Tidal samma "connect" så som spotify gör, men tidal kan integera sig mot Roon
   Varför 2 separata appar för streaming och Köpt musik, när roon löser det problemet
   Det går med lätthet överföra sina spellistor mellan olika streaming musik tjänster
   Desstuom stödjer Roon fler hifi prylar =)

   Radera
  4. Tidal... Musikbranschens Teranos? ;)

   Radera
 2. Svar
  1. Alla inköpta böcker och författarexemplar, som jag signerar bort på mina numera obefintliga föreläsningar.

   Radera
  2. När kommer digital signering av e-böcker? Ett personligt meddelande och författarens digitala signatur på titelsidan?

   Radera
 3. Då antar jag att du aldrig testat Roon (Core + player), överlägset bästa multiroom lösningen

  SvaraRadera
 4. Har kört Chromecast länge, är nöjd, men det finns såklart förbättringspotential.
  En sak jag nyligen tittat på är lösning för intercom och hade gärna sett en lösning som fungerar ihop med ljudsystemet, och där man kan använda högtalaren i sig eller telefonen (Android) för anrop.

  Nest Home (nya generationen Chromecast, typ) klarar bara "broadcast to all", dvs inte individuellt och inte mellan enheter.
  Amazon Echo Alexa klarar det och är billig ($25/enhet), men då är det Amazon som gäller. Förstått att Echo kan integreras med Home Assistant, aå kanske det finns en enkel lösning där.

  I huset har vi 6 sovrum, kontor, bibliotek/gästrum, vardagsrum, familjerum, osv. Garage/verkstad, förrådslokal, maskinhall, stall, osv. Behöver täcka ca 300m.

  Finns ju såklart intercom lösningar, men det känns lite gammalmodigt när man ändå oftast redan har högtalarlösning på de flesta platser.

  SvaraRadera
 5. Ensammast i Sverige, pluspoäng på den.

  SvaraRadera
 6. Efter att ha köpt in sig i Sonos är man lite lack på deras support-tapp av vissa modeller. Är nöjd med ljudet i 5:an i köket men så är det den som gör att man är kvar i version 1.. Closed source - inte igen (sa han och gick på z-wave i automatiseringsträsket).

  SvaraRadera
 7. https://play-fi.com/apps/windows/

  verkar vara det som gäller om man vill åstadkomma samma i en Windowsmiljö.

  SvaraRadera
 8. Låter som en djungel. Vad skall man välja för lösning när man ger sig ut i detta för första gången. Bor i 5-rumslägenhet.

  SvaraRadera