Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-11-04 10:07

Handels varslar om strejk i dagligvaruhandeln

Handels varslar om strejk inom dagligvaruhandeln i protest mot att man ej fått de lönehöjningar man önskar. Enskilda större butiker runt om i landet drabbas, samt mer kritiskt enskilda lager som ICA:s storlager i Järfälla, men också bland annat lagren för IKEA, Jula och H&M.
Nä, ICA Maxi i Göteborg är inte strejkvarslad, men väl i Trelleborg och Linköping
Man varslar alltså inte sällanköpshandeln, där arbetsgivarna antagligen hade tackat och tagit emot nu när det är meningen att vi ska sluta handla i butik, även om man valt ut IKEA, Jula och H&M:s lager. ICA:s storlager i Järfälla kanske kan leda till dålig stämning i Stockholm.

Kraven från Handels är att "alla som jobbar i handeln, även de med lägst löner och trygghet, ska få samma löneökningar som anställda i andra branscher".

Man kan förstås tänka sig en rejäl lockout som svar från arbetsgivarna. Typ att man lockoutar varenda butiksanställd som annars skulle permitterats på grund av coronapandemin. Fast LO har väl en enorm strejkkassa numera så en lockout kan antagligen hålla på för evigt. Eller i alla fall tills coronarestriktionerna lyfts framåt sommaren...

Strejken ska dock inledas först den 13:e november och varslet är förstås bara en del i den pågående förhandlingsprocessen.

5 kommentarer:

 1. Otaktisk att tömma strejkassorna nu,då har man svårt att stå emot det slutgiltiga avskaffandet av de onödiga arbetstillfällen. Fast det är väl det som är planen.

  SvaraRadera
 2. Just lagerarbete är väl prima kandidat för robotisering. Lägg till tjänsten e-handel för mat så behöver man inte så många lager- eller butiksanställda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, onödiga yrken.

   Radera
  2. Just lageranställda påverkas nog inte nämnvärt av e-handeln dock, och de flesta större lager har redan hög automatisering.

   Radera
  3. Närmast är det mer specialiserade lager med mycket robotstöd som kommer göra näthandeln mer lönsam för handeln. Kombinerat med lite extra pris för leverans inom säg 5 timmar istället för inom 10 och en exklusiv service med leverans inom 30 minuter inom mer begränsade områden.

   De närmast drabbade är butikspersonal inte lager för det behövs både de gamla lagren och nya för lönsam hemleverans. Riktigt lönsamt blir det med robotleverans sista kilometern. Vi får kanske invänta 5G för robotarna.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera