Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-11-06

Gästinlägg - Kemtvätten: "Ingen använder skjorta när man jobbar hemifrån"

Jag efterlyste anekdoter från företagare, och nedan kommer en från en läsare som är kemtvättskund. Alltså inte vederbörandes egna företag.

När jag igår hämtade skjortor från den lokala Kemtvätten i Stockholms innerstad, där jag är återkommande kund, frågade jag honom hur det gick - och fick ett väldigt långt och utförligt svar.

Kanske inte den typen av skjortor, men vad vet jag?

Sen januari har försäljningen gått ner 80%. Deras nuvarande omsättning är alltså 20% av vad den var samma tid förra året. Under sommaren, "när vi inte hade Corona ett tag", så steg försäljningen något och låg på ca 50% av vad den brukade. Men sedan två veckor tillbaka var han tillbaka på 20% igen (obs: två veckor, så innan FHM gick ut med nya riktlinjer). 

Tidigare hade han 20-30 kunder om dagen men nu har han "en, två kanske tre". Han sa att alla kemtvättar upplevde samma sak och minst tre kemtvättar i innerstaden hade redan gått i konkurs

Han sa att han själv skulle klara sig kanske ett år till för han hade sparat pengar under de goda åren, samtliga maskiner var avbetalda och hyreskontraktet hade han haft i flera decennier (så den var inte lika dyr som andras). Andra kemtvättar, framförallt de som har maskiner på leasing, har det väldigt tufft just nu. "Staten ger stöd för löner men ger inget stöd för andra kostnader - så har man leasing eller lån är man körd", sa han. 

Kemtvätten ligger i ett traditionellt välmående område där förmodligen ingen blivit arbetslös eller permitterad till följd av krisen. Lägenhetsförsäljningarna slår prisrekord i området just nu (jag letar själv att köpa). Det stora bortfallet av kunder är de som tidigare ville ha sina skjortor tvättade. "Ingen använder skjorta när man jobbar hemifrån", sa han. De som är helt borta är kunder som enligt honom använde två skjortor per dag. En under arbetstid och en på kvällen (som sagt: välmående område). "När man jobbar hemifrån och inte går på restaurang, då behöver man inte skjortor", sa han. 

Själv behöver jag ha skjorta på mig för att komma i mental sinnesstämning för att arbeta (work mode). Så jag kommer fortsätta vara kund och vet nu att lokala kemtvätten kommer finnas kvar iaf ett år.

/Läsare

44 kommentarer:

 1. Varför kemtvättar folk sina skjortor? Det sliter på dom i onödan och gör ingenting som en tvättmaskin inte klarar av i 60 grader. Kostymer däremot...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kemtvättar gör ju även vanlig tvätt. Gissar att det framför allt handlar om att få rena skjortor.

   Sedan kan ljusblå och vita skjortor få problem med smuts på kragarna som inte går bort med vanlig tvätt utan fortsätter synas.

   Radera
  2. 1. Känslan av att man är så viktig att man måste kemtvätta och få stärkta kragar på skjortor.

   2. Ingen tvättmaskin i kombination med hög omsättning av få plagg (=onödigt att tvätta 2-3 plagg två gånger i veckan om man inte har övrig tvätt att lägga in). Palla dra ner till tvättstugan stup i kvarten.

   3. Man har någon riktig storfräsarskjorta som kostar sate som man inte vill besudla genom att blanda med övrig tvätt.

   Radera
  3. Nu använder jag uteslutande Stenströms Custom Made till vardags vilket kanske inte uppfyller kvalitetskraven hos vissa, men dessa vet jag av egen erfarenhet är lättare att slänga in i tvättmaskinen i badrummet ett par gånger i veckan än att släpa bort till kemtvätten 200m bort.

   Även deofläckar i armhålor / kragar blir rena om man tvättar vita skjortor med vittvättmedel i 60 grader. Blå skjortor upplever jag som ett icke-problem gällande det samma. Om man använder brun utan sol som Trump kanske det är värre - vad vet jag?

   Strykning är ju dock tråkigt men går att liva upp med ett valfritt glas dricka, precis som skoputsningen - då blir det plötsligt en trevlig syssla.

   Visst finns det skäl för kemtvätt, men det är i min värld ett undantag för specialkläder och/eller svårare fall av nedsmutsning och inte regel.

   Om man är spandexterrorist som byter om på jobbet finns det ju dock oftast kemtvättservice som underlättar om man aldrig tar hem kläderna, men då kommer man inte i kontakt med ägaren direkt och kan således inte basera en anekdot på det potentiella mötet varför jag återigen ifrågasätter handlingen att gå till en kemtvätt med sina skjortor...

   Radera
  4. Jag tvättar mina skjortor själv när det börjar bli lite väl fullt med använda skjortor i sovrummet (just nu 6-7 stycken). Kanske ska prova tvätta de vita i 60 istället.

   Med det sagt så är det inte konstigare än att en del lägger ut städningen på RUT. Olika personer prioriterar olika utifrån sin tid och ekonomi.

   Radera
  5. Ett tips är att prova om Thai-sten är något som funkar för en, så slipper man deodorant. Mina kläder kan användas fler gånger mellan tvätt sedan jag slutade med deostift och gick över till thai-sten. Verkar inte fungera för alla dock.

   Radera
  6. Tvätten är skitsamma. Det är strykningen man är ute efter och betalar för.

   Radera
  7. Googlade lite på Thai-sten. Tydligen är försäljningsargumentet att den bara innehåller naturliga kristaller. D.v.s. kristaller av salter som alun, d.v.s. kaliumaluminiumsulfat, och inte onaturliga dylika som aluminiumklorid vilket ingår i vanliga deo och tydligen är dåligt.

   Även naturliga ämnen kan tydligen vara starka grejor som fungerar.

   Radera
  8. För att slippa stryka

   Radera
  9. Svinto: man kan bortse från new age-flummet. Med Thai-sten slipper man alla tillsatser som fördärvar kläderna, och på mig har det också funkat bättre mot kroppsodör än andra typer av deo. Har vänner det inte funkade för och då behöver man såklart inte använda det.

   Radera
  10. Joakim: Är det värre att stryka några skjortor framför teven på 10 minuter än att dra på sig ytterkläder och traska ut i höststormen till kemtvätten för att betala för extra slitage på skjortorna?

   Radera
  11. Är ju strykningen man vill åt. Waste of life att stå och stryka skjortor när man kan göra något mer produktivt.

   Radera
  12. Bitterchiefen: Finns pickup och dropoff tjänster med i Stockholm så du slipper gå ut.

   Radera
  13. Är själv rätt ekonomiskt lagd (snål), men just kemtvätt av skjortor tycker jag är bra prisvärde. Kostar 99 kr för 5 st. Dålig timpenning för mig att tvätta och stryka dessa själv.

   Radera
  14. Anders Karlson, det låter rimligt. Alla har ju avlat fram sina alldeles egna bakteriegrenar i mikrobiomet som täcker utsidan av kroppen. Så dina alldeles egna bakteriestammar är uppenbarligen känsliga för de kemikalier du rubbar av från stenen. Det är ju bakteriernas bajs som luktar illa när de ätit svett, och har man ihjäl dem så luktar det förstås inte.

   Dock kan man råka ut för andra tråkigheter om man har ihjäl dem för grundligt. De är trots allt kroppens första försvar mot illasinnade bakterier och svampar. De små liven försvarar helt enkelt sin nisch i sitt ekosystem mot invasion, och utgör därmed första försvarslinjen.

   Radera
  15. Håller med Aarne. Har kemtvätten på vägen till jobbet. Är lite halvsnål med det mesta, men absolut värt en hundring för att få fem skjortor tvättade och STRUKNA.

   Radera
  16. Jag gör det för att det är bekvämt. Cyklar till jobbet och byter om där, har en service där man kan kemtvätta och få pressat 5 skjortor för en hundring, så då slipperman ta med kläder till jobbet(eller hem) när man cyklar som annars blir skrynkliga i ryggsäcken. Men med corona så har man ju lagt ned kemtvättandet helt, så det cornu rapporterar om stämmer helt med min uppfattning också.

   Radera
  17. Men kräver era jobb fint struken krage och/eller skjorta? Min känsla av såna människor är att de har jävligt mycket att säga men sällan något att tillföra.

   Sköter alla mina möten i tripoloski.

   Radera
  18. Konstigt inlägg.
   Klart man kan köra Birgersson stilen, men då får du jobba hårdare än alla andra...

   Radera
 2. Nej, det är ju bekväma plagg som gäller, T-shirt/Underställs tröja och mjukisbyxor som gäller.
  Har t.o.m. förekommit mjukisbyxor på fysiska möten :-)

  SvaraRadera
 3. Så är det, jag jobbar hemma och har en hel garderob med kläder som inte används.

  Det sköna med att lämna in skjortor är att man slipper stå och stryka skiten själv.

  SvaraRadera
 4. "Never trust a well-dressed engineer" som är ett citat från Dilbert.
  Det lever jag efter och har nästan alltid företagsmärkta piké-tröjor och chinos på jobbet.
  Hemma är det utslitna t-tröjor och mysbyxor. Även vid interna Teamsmöten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har T-shirt på mig året om, jag är inte frusen av mig och vill inte svettas. Jag sover bäst när rumstemperaturen är 15 C, så jag flyttade till vardagsrums-soffan (Howard) från uterummet (också Howard) för några dagar sedan. Uterummet fungerar dock bra som "heat sink" på kvällen, det är bara att öppna dörren så blir det så småningom svalare i hela huset. "Fisbyxor" till. Inga videomöten här heller.

   Radera
  2. Har T-shirt och jeans året om. Varierar mellan svart och marinblå T-shirt, fast alltid av samma märkesmärke. Har en skjorta som jag tar på mig vid begravningar och liknande. Avklippta jeans som kortbyxor på sommaren, kofta som förstärkningsplagg på vintern. Vid festliga tillfällen tar jag den T-shirt som är minst sliten. Således en ganska spartansk garderob med få besvärliga valmöjligheter.

   Radera
  3. @Marjatta. En själsfrände ser jag :) Hatar oxå att svettas.
   Sover med öppet fönster året runt utom när det är sketvarmt, då får ac:n göra tjänst istället.

   Radera
 5. Nån som minns tvättbollen med inbyggd rollon-kula? Gjordes reklam för den på 90-talet. Jag har haft kontakt med Via och Ariel men de vill inte kännas vid den.
  Eton nappade inte heller på idén (före pandemin)
  Med den kan man rolla kragar, armhålor och manchetter, så håller sig skjortorna längre. Plus att tvättmedel fördelas bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Morsan ~70 bast har kvar denna klenod i tvättstugan, still going strong!

   Radera
  2. Jag vill inte ens spekulera kring vad jag hade kunnat ge för en sån på auktion, haha

   Radera
  3. En sån har vi i tvättstugan. Men mest som extra tvättmedelsboll när någon av de 2 tvättbollarna letat sig in i ett påslakan eller en hoodie. Vi kör konstant med tvättboll och använder inte tvättmaskinens fack för tvättmedel.
   Har förresten 2 tvättmaskiner, det är vardagslyx.

   Radera
 6. Nätundertröja och kallinngar är allt som behövs. Inga videomöten. Tror annars det kan bli en renässans för de här fakekragarna man använde under kostymen förr i tiden.

  SvaraRadera
 7. Jag brukar stryka mina skjortor för den kommande veckan framför söndagens Agenda, tvätta är lätt om man har egen maskin i lägenheten. Fast "brukar" är nu snarare "brukade" eftersom jag inte varit på kontoret sedan i mars och hemmadressen är jeans, t-shirt och fleeceväst. Har som teknisk konsult fördelen att de möten som hålls via Teams vanligen inte kör med video utan det delas diverse dokument och specar istället. Funkar bra med endast ljud när teamet jobbat ihop några år.

  SvaraRadera
 8. Arbetsgarderoben består numera av 5-7 svarta t-shirts (av lite snyggare modell) och 2-3 par jeans som roteras.
  Förstår inte varför jag inte rationaliserat bort klädselvariation tidigare...

  Skjortorna hänger oanvända i garderoben.

  SvaraRadera
 9. Verkar som den kemtvätten har ett kanonläge att dominera marknaden när coronan blåst över. Grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad får dig att tro att coronan kommer att blåsa över?
   Den kommer att finnas i rotation riktigt länge än.

   Sen får vi se vilka företag (och länder) som står kvar.

   Radera
  2. När man har anpassat sig till en ny verklighet, stämmer nog bättre än blåsa över. Men resultatet blir nog i stort det samma. Saker som fungerar bättre blir kvar annat återgår till som innan. Om kemtvätt har en framtid beror nog på... Men det blir så klart enklare med mindre konkurrens

   Radera
 10. Jag har inte ens snuddat vid tanken att lämna skjortor till kemtvätt. Jag tvättar OCH STRYKER mina skjortor sjäv. Föreslog en gång Cornu att som bloggens fredagsmys ha en enkät om hur många av de 95% manliga läsarna som strök sina skjortor själva. Ett känsligt ämne...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser mig som en jämställd man i svensk anda när det gäller det mesta förutom att stryka skjortor.

   Närmar mig 50 och har knappt strukit en skjorta i hela mitt liv - i alla fall inte med lyckat resultat.

   Som ung/hemmaboende gjorde min ömma moder det åt mig. Sedan flickvänner/fru. Det har varit ett krav att min partner sköter den biten. Numera skild, så då får det bli (blev) kemtvätten, ha ha.

   Radera
  2. Det är bara ni Boomers som har slavarbetskraft till sånt, andra får göra det själv eller betala.

   Radera
  3. @Tompa
   Förlåt om jag frågar, men vad är utmaningen kring att stryka en skjorta?

   Radera
  4. Vet inte. Jag får liksom inte riktigt fason på det. Är oftast en massa skrynklor kvar här och där. Fast vissa skjortor/material är enklare ska medges.

   Framför allt är det fruktansvärt tråkigt att stryka. Har inget emot att exempelvis diska ett berg med disk för hand, men stryka skjortor - nej där går gränsen.

   Radera
  5. Jag tvättar mina skjortor. Sedan hänger jag direkt från tvättmaskinen upp dem på galgar och låter dem torka - gärna i blåsten från värmepumpen eller kylningen sommartid. Brukar bli tillräckligt bra för att slippa stryka. Stryker gör jag bara på begravning.

   Radera
  6. Herregud, snacka man-baby om man inte klarar av att stryka sin egna skjorta.

   Skulle aldrig drömma om att ha som "krav" att flickvän/fru ska sköta det.

   Radera
 11. Jag brukar roa mig med att fråga kompisar om de stryker sina skjortor själva. Man möts då ofta av hummanden och flackande blickar. Detta från män som anser sig jämställda och moderna visavi sina kvinnor. Morsan strök alltid mina skjortor, så det ska jag inte behöva göra nu heller, tycks vara den outtalade åsikten. Men saken är som sagt känslig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. När jag var busschaffis en gång i forntiden så hade jag strykta skjortor varje dag. Strykta av mig själv.
   Morsan var noga med att jag och brorsan skulle kunna allt hushållsarbete.
   Än i denna dag är jag bättre på att stryka skjortor än min fru även om antalet som stryks nog bara är för bröllop och begravningar.

   Radera