Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2020-11-12

Fortsatta börsuppgångar under onsdagen - men nedgångar i Asien under torsdagsmorgonen

Börserna fortsatte uppåt under onsdagen, nu inklusive Nasdaq-börsen. Dock är det generellt negativt i Asien under morgonen. Dollarn stärks och fallet i guldet har mestadels upphört.
Veckochart OMXSPI

Det var alltså fortsatta uppgångar på börserna igår, men i mer maklig takt. Tyska DAX gick +0.40% och Stockholmsbörsens OMXSPI gick +1.04%. I USA stängde S&P-500 på 0.77% och Nasdaq 100 gick +2.31%. 

Samtidigt återhämtade sig dollarn mot kronan och är nu uppe på 8:66 SEK.

Detta har även gjort att fallet i guldpriset bromsats upp något för oss svenskar och guldet gick bara ner till 520:- SEK per gram.

I de asiatiska tidszonerna ser det dock generellt negativt ut under morgonen. I Australien går ASX 200 -0.49%, i Hong Kong går Hang Seng -0.31% och Straits Times faller med -0.29% i Singapore. Japanska Nikkei avviker dock med +0.68%.

Vaccinkandidatbolaget Pfizers VD sålde aktier för 5.6 MUSD eller 60% av sitt innehav. Avyttringen av aktierna uppges varit planerad i förväg och det ska vara en ren slump att det skedde i samband med att man offentliggjorde positiva resultat kring ett vaccin.

Man ska komma ihåg att tanken är att eventuellt lyckat vaccin inte ska säljas med vinst, och dessutom gratis licensieras ut till andra tillverkare. Priset ska täcka kostnaderna, så det är inte en vinstmaskin för Pfizer. Om det nu blir en produkt. När man skulle ta fram vaccin mot den första SARS kom man inte längre än djurförsöken, då minsta mutation gjorde försöksdjuren allvarligt sjuka och gav dem lungskador. En genomgång visade att vaccin mot coronavirus bör testas mycket noggrant och kan riskera dödlig sjukdom hos vaccinerade nästa gång de exponeras för viruset. Detta gällde dock alltså SARS-CoV, men kan förstås vara annorlunda för pandemin med SARS-CoV-2. Se vetenskaplig rapport här. "Caution in proceeding to application of a SARS-CoV vaccine in humans is indicated."

Man ska komma ihåg innebörden av vaccinkandiatresultaten. Man har 43 538 deltagare i studien. 94 testpersoner har fått Covid-19, och effektiviteten för vaccinet anges till 90%. Det betyder att 85 personer i placebotestgruppen fått Covid-19 och 9 personer i den vaccinerade gruppen. Av 43 538. Exakt signifikans i det utfallet överlämnas åt antagligen disputerade matematiska statistiker. Man vill fortfarande invänta att 164 fått Covid-19 innan slutlig bedömning. Effektiviteten kan förstås ändras.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar