Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-11-10 14:44

Föreläsning på KI: Äldreboenden (SÄBO) inte så hårt drabbade som media menar - lägre dödlighet av Covid-19 än normalt

En slutsats ifrån en föreläsning i regi Karolinska Institutet (KI) är att äldreboenden (SÄBO) i Stockholm inte alls var så hårt drabbade av dödsfall av Covid-19 som media vill påvisa. Fördelningen av dödligheten på Säbo var rent av lägre än normalt jämfört med övriga samhället. I själva verket var siffrorna likartade de flesta länder och mycket värre i t ex Norge och Kanada och problemet var snarare den stora generella smittspridningen i Sverige.
Nya Karolinska Solna
Föreläsningarna från seminariet hos KI hittas här. Bloggen kommer koncentrera sig på den sista föreläsningen av äldrevårdschefen från Familjeläkarna, Christian Molnár, och baserar detta på presentationen, som finns att ladda ner. Vill ni titta på hela den 40 minuter långa föreläsningen av Molnár finns den på länken ovan. Formuleringarna ska ses som mina egna även om de delvis följer Molnárs presentation.

Äldreboenden idag, särskilt boende för äldre - Säbo - är främst till för äldre som har omfattande multisjuklighet med obotliga sjukdomar, cancer och så kallad kognitiva sjukdomar ("demens") i sent skede. Medelåldern vid inflytt är 86 år.

Detta är inte friska människor, utan människor i livets slutskede, och som sådana redan bräckliga och döende. Nästan hälften dör inom ett år efter flytt till Säbo, en tredjedel första halvåret, 20% första månaden och 10% inom en vecka efter inflytt. Cyniskt brukar jag använda ordet slutförvar, och det handlar alltså inte om personer som har särskilt långt kvar att leva, generellt.

Trots detta överlevde två tredjedelar av de som drabbades av Covid-19 på Säbo. 18% av patienterna drabbades. 64% tillfrisknade, och medelåldern hos de som insjuknade i Covid-19 på Säbo i Stockholm var 86 år. Den äldste som vårdades på Säbo och tillfrisknade var 106 år.

Det var alltså inte någon dödsdom att bli smittad av Covid-19, trots multisjuklighet med obotliga sjukdomar och normalt kort tid kvar att leva oavsett, och en ålder över medellivslängden i Sverige.

Generellt dör 30% av svenskarna på sjukhus och 50% på Säbo. Att dö på Säbo är alltså det vanligaste dödsplatsen i Sverige. Av Covid-19 dock dog dock 49% på sjukhus och 45% Säbo.  På Säbo i Region Stockholm var andelen avlidna med Covid-19 42% på Säbo. Dödligheten i Covid-19 kan alltså sägas vara lägre på Säbo än normalt i samhället.

Inte heller var situationen värre på svenska Säbo än på äldreboenden i andra länder. Molnár uppger att snittet i jämförbara delar av världen var 47%, mot Sveriges 45%. I några länder var det betydligt större andel av dödsfallen som skedde på äldreboenden - i Norge 59% och i Kanada hela 85%. I finska Kaisu Pitkäläs presentation på samma seminarium uppges t ex 49% för Frankrike, 50% för Belgien, medan t ex Finland med sina 34% och Nederländerna med sina 32% klarade sig bättre.

Molnár avrundar med att detta "[p]ekar på att Sveriges relativt höga dödstal inte i första hand beror på att vi har en högre andel av dödsfallen på äldreboende utan snarare på att vi har fler smittade och döda på äldreboenden på grund av en större spridning i samhället."

Slutsatsen bör var att äldreboenden i Sverige har fått oförtjänt mycket skit för hanteringen av Covid-19, och personalen har under omständigheterna gjort ett fantastiskt arbete med redan svårt multisjuka döende patienter, trots en livsfarlig pandeni.

Ja, svenskarna dör alltså normalt på Säbo efter ganska kort vistelse. Men färre än vad man normalt hade sett av andra sjukdomar dog med Covid-19 på Säbo. Äldreboendena klarade Covid-19 bättre än resten av samhället.

Alla dödsfall är förstås tragiska för de drabbade och anhöriga oavsett hur svårt multisjuk patienten redan var. Men angrip inte personalen för detta, utan de har givet omständigheterna gjort ett fantastiskt arbete och alltså fått lägre dödstal än den normala fördelningen i samhället utanför pandemin. Pandemin ökar nu i spridning, och ha respekt för rekommendationerna och sjukvårdspersonalen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

37 kommentarer:

 1. Äntligen lite bra journalistik! Faktabaserat. Det kommer att gå att göra mycket mer framöver vartefter det går att vaska fram mer och mer glittrande fakta ur skitfloden av värdelös information. Och jämföra vad man sade med hur det blev.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu bryr sig inte folks känslor om fakta. Har de känslan att äldreboendena mördade patienterna så kan man inte ändra på den åsikten oavsett. Dessvärre.

   Radera
  2. Samma personer som kommer bortse från evidensen hos ett eventuellt vaccin, och förorda kollodialt silver samt björksav.

   Radera
  3. Öhö, BigM? Läkarkåren har en hel del outredda skandaler i modern histora så jag vill nog se lite fakta innan jag utsätter mig för deras experiment. Det har gått rätt vilt till tidigare ...

   Radera
  4. Chipp, att Pandemrix gav cirka 500 fall av narkolepsi efter över 6 miljoner doser är knappast att betrakta som en outredd skandal va? Att kalla godkända vaccin för läkares experiment är väl lite världsfrånvänt? Men som sagt, det är upp till var och en om man vill bli sin egen Darwin Award.

   Radera
  5. BigM: De där sex milljoner doserna var värdelösa. Det hade blivit bättre för alla om man inte hade gett det överhuvudtaget. Det här är lätt utvärderat eftersom våra grannländer och EU inte vaccinerade. Bara vi.

   Radera
  6. Oftast hör man ju "fakta bryr sig inte om folks känslor". Kul att höra det användas omvänt.

   Radera
  7. Det där brukar sägas av folk som tror de själva är så jäkla rationella, men i själva verket själva är extremt känslostyrda snöflingor.

   Radera
  8. Det där "fakta bryr sig inte om folks känslor" väntar man sig väl mest från bankfolk och revisorer vid konkurser och liknande tilldragelser.

   Radera
  9. Att folk går på känslor har varit väldigt uppenbart de senaste 15 åren, då känslofolket trott på en krasch i bostadspriser t ex. Jag gillar dock folk med känslor gentemot fundamenta. Sen hur man väljer att agera säger mer nåt om ens begåvning skulle jag tro.

   Radera
  10. Som sagt bostadsbubblan som uteblev skiljer här känslor ifrån fakta. Många snöflingor blir det...

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Andelen som dött i äldreboende har varit ganska likartat i många länder under pandemins framfart, The Economist påpekade detta nån gång i maj om jag minns rätt.

  Precis som du säger är det främst en funktion av allmän smittspridning, som var högre i Sverige än i våra grannländer i våras, och så får vi se hur det blir nu i höst.

  SvaraRadera
 3. Framförallt sjukvården kommer att ha ett och annat att begrunda. Väldigt hög dödlighet t ex.

  Det kom en liten avbönsartikel från någon läkare som menade att sjukvården hade LÄRT sig väldigt mycket mer om hur covid-patienter skall tas om hand vilket förklarade den drastiskt minskade dödligheten på senare tid. Bland annat hade man lärt sig att inte använda respiratorn så ofta och att ge "antikoagulantia" direkt (magnecyl i lågdos).

  Q: Fattar ni vad det betyder?
  A: I början hade de ihjäl folk med respiratorn! (och för all del med fentanyl och midazolam också)

  De här lirarna är rätt skamlösa! Nån som kommer ihåg AIDS-epidemin på 1980-talet? En massa kändisar magrade bort och dog. Det berodde på att man gav en höggiftig sk "bromsmedicin" som hette AZT till friska människor bara för att de hade antikroppar mot HIV-3. Det var AZT som dödade. AZT hade ingått i ett bibliotek som undersökts som cellgifter men skrivits av för att det var alldeles för toxiskt i djurförsök. Det är svårt att veta hur de tänkte. Möjligen var alla så rädda för sjukdomen och sa "ta det starkaste vi har" när de plockade ner AZT från synteslabbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns inga respiratorer på Säbo.

   Radera
  2. Precis - det var på SJUKHUSEN man fick se upp för hostade man och hade dålig syresättning åkte man in i respiratorn - och det är ingen lek direkt!

   Radera
  3. Chipp man ger inte magnecyl (Trombyl) som är en trombocythämmare. Till covid patienter. Man ger Lågmolekylärt heparin. Det är så mycket snurrigheter du skriver, så jag orkar inte bemöta allt!!

   Radera
  4. TM: NIH rekommenderar ASA sen flera månader tillbaka. Tänk på vad du skriver! Jag sitter rätt djupt i vissa brancher...

   Radera
  5. Lustigt, för enligt det senaste styrdokumentet, från 201103. Gällande trombosprofylax vid covid-19. Så står det fortfarande lmh 4500 E ×1 för vuxen 50-90kg, och 75 E per kg kroppsvikt, för personer över 90kg. IVA dos = ×2.

   Radera
  6. Nih skriver tvärtemot vad du säger följande "Low molecular weight heparin or unfractionated heparin may be preferred in hospitalized, critically ill patients because of their shorter half-lives, ability to be administered intravenously or subcutaneously, and fewer drug-drug interactions compared with oral anticoagulants"

   Radera
  7. "Fattar ni vad det betyder?" Ja drog samma slutsats. Men tror att viruset är inte lika dödligt längre och de minst motståndskraftiga dog tidigt. De behöver inte lägga så många i respirator nu. Trots hög smittspridning ligger bara en tiondel på IVA jämfört med när det var som värst. Det är bara en läkares olyckliga uttalande. I annat fall vore det förfärligt.

   Radera
  8. TM: Det är de där styrdokumenten som gjort att ni masslaktat folk med respirator. Det stod något i ett styrdokument om syresättningsgrad som avgörande kriterium för beslut om respiratorvård och så körde ni på utan att tänka själva. Igen.

   Radera
  9. Perra
   Det ligger runt 130 personer på IVA, med Covid-19 just nu. När det var som värst, i våras. Låg drygt 500 på IVA, med Covid-19. Plus ca 300 patienter, av andra orsaker. Vi har normalt, lite över 500 IVA platser.

   Det tar i snitt knappt 11 dagar, från insjuknande till IVA vård. Så de som insjuknat senaste veckan, har inte behövt IVA vård ännu!

   Radera
 4. Så kalibrerat mot Norge skulle det innebära att vi har eller har haft ca 20 ggr fler smittade än Norrmännen om nu dödligheten varit någorlunda likvärdig. Ganska stor skillnad då de vidtagna åtgärderna inte skiljer sig extremt mycket åt. Kanske bristen skyddsutrustningen spelar in här.

  SvaraRadera
 5. Familjeläkarna vårdade mig i hemmet under mars till maj. Trevlig personal men de hade bara visir, mask två gånger fast de kom som mest tre gånger per dygn. De besökte däremellan också covid-19 sjuka. Jag hade gjort en stamcellstransplantation och var därmed extremt infektionskänslig. Fick tidigt hosta och de gav först standardmedicin men tog prov med skydd och meddelade att jag inte hade covid. Andra infektioner kom och intravenöst penicillin sattes in men inga skydd på personalen. Fick äta genom dropp gick ner 12 kg muskler. Klagade på hostan och på nytt togs prov med mask och visir och det enda de analyserade var om jag fått covid. Fick nu verksam hostmedicin.

  Nu har jag fått en första omgång med vacciner av alla de sorter små barn får och ska strax få en ny omgång. Det var nämligen egna stamceller sparade sovande i låg temperatur sedan 2011. Jag var alltså under familjeläkarnas omvårdnad extremt infektionskänslig. Ja jag skulle normalt när febern steg över 38 lagts in men covidbekymmer på Karolinska gjorde att jag fick vård i hemmet.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh my - det där är fortfarande ett rejält trapetsnummer. Se för tusan till att få i dig mjölksyrabakterier bara. Det ekosystemet totalhavererar av antibiotika och man blir brutaldålig rätt snabbt.

   Radera
  2. Ja jag var ganska dålig. Nu har jag ett helt annat lägre. Fått åter lite muskler och äter bra. Tror måttliga mängder gott rödvin gjort stor nytta, men missat det där med mjölksyrebakterier.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Mig har de gjort mirakel med - de små lactobacillusarna. Från vrak som sover 18-20 timmar per dygn till städproffs på tre doser under 36 timmar. Fick nåt som kliniskt beskrivs under "kronisk corona" eller "långtidseffekter". Mycket gemensamt med "fibromyalgi". Totalt-jä*la-jesusbotad av högdos lactobacillus.

   Radera
 6. Familjeläkarna är ett AB som ansvarar för läkarvården på ett antal äldreboenden. Det är väl självklart att de har utfört ett bra jobb.

  Om äldreboendena fungerat bra eller dåligt bör väl en helt oberoende part analysera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet var att bristen på skydd till personal var så svår i våras att ”nödlögnen” ingen nytta med ansiktsskydd eftersom endast droppsmitta existerade. På äldreboendena sprang alltså trötta vårdare mellan sjuka och ännu ej smittade.

   Ännu ett tag lever uppfattningen kvar att munskydd är onödigt i Sverige.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Vi har hjälp av ASIH och de har alltid varit noga med både munskydd/ visir och skyddskläder, jag stänger in mig i sovrummet och frun som blir behandlad har minst munskydd. De jobbar exemplariskt och vi känner så trygga man kan i situationen. Det var märkligt att man inte resonerade samma avseende de gamla.

   Jag tror som du att det ligger lite prestige i det där med munskydd nu, övervinna sin prestige kan vara en tuff fight och behöver ta tid.


   Radera
  3. Gläder mig att höra att skyddet fungerar nu och att ni känner er någorlunda trygga.

   Munskydd kommer troligen, möjligen krävs en rekommendation från EU. Ser fler nu med munskydd, var lite ensam en tid.


   Vänliga hälsningar


   Nanotec

   Radera
  4. ASIH betyder avancerad sjukvård i hemmet. Utförs av tex bolaget Familjeläkarna som också sköter mer krävande vård till slutförvaren i Nacka.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 7. Off topic: 179öre el pris just nu i SE3 🤔

  SvaraRadera
  Svar
  1. I morgon blir det 9 öre som max.

   Radera
  2. Det kallas alarmism, Svinto :-). Samma människor trodde på en bostadskrasch eller börskrasch. Då de styrs av just känslor.

   Radera
 8. Ang. "Av Covid-19 dock dog dock 49% på sjukhus och 45% Säbo."

  Min hypotes är att de som dog på sjukhus hade hamnat där pga Covid-19
  medan de som dog på Säbo hade hamnat där pga "vad som helst utom Covid-19".

  Att då påstå att "Äldreboendena klarade Covid-19 bättre än resten av samhället."
  är fel - väldigt fel.

  SvaraRadera